• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Engsholms slottspark - 2008

   
   Klicka på länkarna
   
  Lite mindre hemlig idag (artikel i DN) - 14 novmeber
  Avslut - 10 novmeber
  Fredagsvandring i slottsparken - 7 november
  Novembergryning - 3 november
  Fredagsvandring i slottsparken - 1 november
  Det spökar på slottet - 29 oktober
  Fredagsvandring i slottsparken - 24 oktober
  Lövtider - 21 oktober
  Acerglöd - 20 oktober
  Den goda jorden med hjälp av täckodling - 15 oktober
  Fredagsvandring - 10 oktober
  Dimman lättar - 3 oktober 
  Varning för frost - 29 september
  Trädgårdslandet vecka 38 - 16 september
  Lyckad bryggymp - 14 september
  The sound of silence - 8 september
  Hinner Zilga? - 5 september 
  Skit i parken - 2 september
  Entréplanteringarna (Gravarna) - 30 augusti
  Omblommande perenner - 21 augusti 
  Trädgårdslandet vecka 34 - 20 augusti
  Ett rum med utsikt - 18 augusti
  Rapport från slottsparken innan semestern - 31 juli 
  Perennplantering - 31 juli 
  Rockdust-testet fortsätter - 30 juli
  Het måndag - 28 juli
  Syrenhäcken i juli 2008 - 26 juli
  Klättrar på väggarna - 25 juli 
  Borggården - 23 juli 
  Lycka till med bilen - 18 juli
  Barnkammare - 18 juli
  Endast slottsträdgårdsmästaren - 16 juli
  Rosa rugosa häcken i juli - 16 juli
  I väntan på växtkraft från Skottland - 12 juli
  Symphatie - 11 juli
  Tuktat - 3 juli 
  En dag på jobbet - 3 juli 
  Rosa rugosa de L ' Hey - 3 juli 
  Sommarförkylning - 24 juni
  Nepeta testet - 24 juni 
  Vilda svin och groende sallat - 17 juni 
  Häcken - 16 juni
  Slänten - 16 juni 
  Slottsträdgårdsmästaren bloggar i Allt om Trädgård - 13 juni 
  Nävor, nävor, nävor - 12 juni 
  Trädgårdslandet vecka 24 - 11 juni 
  Gräddbakelser - 11 juni 
  Sallatsådd och vilda vindar - 10 juni
  Stanwell och grönskande häck - 9 juni
  Syrenhäcken i maj 2008 - 28 maj
  Syrentider och blomplantering - 28 maj
  Allium 'Purple Sensation' - 26 maj
  Trädgård, en känsla - 24 maj
  Ut ur kylan - 23 maj
  Blommande park - 21 maj
  Brudarna - 19 maj
  Längtar ut - 17 maj
  Välkommen de L Hey (rosenhäcken planteras) - 14 maj
  En hyllning till slottets kockar - 13 maj
  Naturreligion - 12 maj
  Nu är det sommar nu är det sol - 7 maj
  Brudarna är på gång - 6 maj
  Änglatrumpet 
  I fönstret längst bort - 29 april
  Gyllne morgon - 23 april
  Växter till häcken - 22 april
  Trädgårdsmöbler och svalört - 21 april
  Vecka 16 (förbereder rosenhäcken) - 18 april
  Skottkärran - 10 april
  En aprilkväll i parken - 3 april 
  En vacker dag - 2 april 
  Årets sådd av sommarblommor - 28 mars
  Snö - 18 mars
  Slottsträdgårdsmästare sökes 1998 - 15 mars

  Gott Nytt År....vi ses 2009!


  Bilden från Moutan Botanical Centre i Italien 2007

  Tillbakablick

  En gyllene bok om Naturen  Den här boken fanns i mitt hem när jag var liten (finns fortfarande hos mig) och den gavs ut 1957 av Folket i bilds förlag. Boken gavs ut i en serie som hette ´´En gyllene bok´´  och Miras Mirakel har just visat sin barndoms favoritbok i samma serie på sin blogg.

  Innan jag kunde läsa satt jag ofta...eller väldigt ofta och bläddrade i boken och jag måste ha sett dessa bilder hundratals och åter hundratals gånger....känner så väl igen dem fortfarande. När jag var riktigt ny här på jorden kallade jag boken ´´pippiboken´´...vilket tyder på att fågelsidorna var favoriter från början. 

  Tror att det var här som jag lärde mig en syn på naturen som jag fortfarande har. Jag måste dock erkänna att mitt intresse riktade sig först och främst till djuren på den här tiden....de spännande bilderna på de vilda djuren och jag ser att även fågelsidorna är väl lästa. Växtintresset kom efter hand...
  Boken har 216 sidor med massor av intressant text och alla dessa underbara bilder.

  Någon annan som kommer ihåg sin första bok?

  Originaltext:
  Bertha Morris Parker

  Svensk text och vetenskaplig bearbetning:
  Geologi: Fil.Lic. Carl-Gustav Holdar
  Zoologi: Fil.Mag. Per-Åke Andersson
  Botanik: Fil.Lic. Måns Rydberg
  Astronomi: Fil.Mag. Ulf Sinnerstad

  Cykelsemester runt Mälaren 1953


  År 1953 började det gå charterresor med flyg till Mallorca från Sverige men det var nog bara de med mycket god ekonomi som hade råd med dessa resor. Semesterresorna för de flesta handlade nog mer om campingliv efter vägarna eller i båt på sjön då på 1950-talet under de korta semestrarna. 

   

  Min familj reste med cykel och det var ganska långa sträckor som avverkades. Det här året 1953 gick semestern runt Mälaren och det var säkert en spännande resa med den tidens mått. Under tio dagar cyklade de den långa sträckan på mellan 40-50 mil och jag kan tänka mig att det inte alltid var en njutbar resa....det fanns väl uppförsbackar även på den tiden.

  1953  var året då den första motorvägen i Sverige invigdes mellan Lund och Malmö och samma år tillsatte riksdagen  en utredning om en övergång till högertrafik som blev verklighet först den 3 september 1967.

  Det här året rådde en stor paratyfusepedimi i Sverige. 

  Då spreds sjukdomen ut över landet via smittat kött från ett slakteri i småländska Alvesta. Närmare 9 000 människor insjuknade, 90 personer dog. Syster berättade att de inte fick bada i Mälaren på grund av smittorisken.

   

  Jag är född i april 1954 och den här resan skedde i juli 1953 vilket gör att jag var med på något sätt under färden. Annars var det mor, far, storasyster och min bror som fanns med på den här cykelfärden runt Mälaren. Min far var 30 år och min mor 28 det här året och min storasyster som då var 10 år cyklade på egen cykel och min bror som var 6 år satt i barnstol på min mors pakethållare. Min far hade packningen på sin cykel och de smyckade cyklarna med vimplar från de olika orterna de besökte.


  Norrtälje-Stockholm-Södertälje-Trosa-Nyköping-Oxelösund-Nyköping-Flen-Strängnäs-Enköping-Kalmarsand-Norrtälje

   

  Avskrivet av mors egen dagbok:

   

  13/7

  Start kl. 6.15 från Norrtälje med cykel med Stockholm som första mål. Liftar från Rö med lastbil till Stockholm. Framme i Stockholm kl. 9.00. Start därifrån kl. 11.00 till Södertälje. Framme kl.15.00. Härlig tältplats intill tjusigt havsbad som tyvärr var stängt. Tennisplan, golfbana och restaurang intill. Såg stan på eftermiddagen samma dag.

   

  14/7

   

  Startade kl. 10.00 och åt frukost vid en källa efter vägen.  Framme vid Trosa kl. 13.00.  Såg på stan och kyrkan, åkte sedan till Stensund som hade en härlig tältplats vid havsvik 6 km. från Trosa. Badade, åt middag och gick en härlig promenad runt udden. Regn på natten.

   

  Trosa 1953

   

  15/7

   

  Start från Trosa kl. 10.30 till Nyköping. Anlände dit efter en bra cykelfärd kl. 14.00. Underbart vacker stad. Tältade mittemot ett tjusigt folkets park där Harry och jag var in och dansade på kvällen och hörde på Staffan Broms. Samma dag besåg vi Mikaelikyrkan (väldigt vacker) samt Nyköpingshus. Var in på Tempo.

  (mor berättar att när familjen besökte Nyköpingshus så kom de för sent till visningen men fick lova att titta själva och eftersom alla dörrar låstes skulle de ringa vaktmästaren då de var klara från en telefon där inne. Nu kom de inte ihåg telefonnumret och det tog lång tid innan de lyckades få rätt nummer till vaktmästaren).

   

  16/7

   

  Startar kl. 11.00 mot Oxelösund varifrån vi fick en härlig båtfärd till ön Beten som ligger ute i havsbandet. Tältplats på hela ön, mycket välordnat. En man som skötte om campingen delade ut hö för att ha under sovplatsen i tältet. Härlig sandstrand och underbara klippor. Vackert väder, låg på klipporna och solade oss hela dagen. På kvällen satt vi och såg på havet och båtarna som gick förbi.

  Här bedrevs ålfiske och både mor och syster berättar idag att de minns just ålfisket här så starkt.

   

  17/7

   

  Start från Beten lördag förmiddag kl. 11.00. Regn som gick över vid tvåtiden. Väntetid i Oxelösunds Bygdegård där vi drack kaffe och choklad. Åter genom Nyköping och upp till Flen dit vi kom söndag förmiddag efter att ha övernattat vid en halmstack på halva vägen. Skaplig tältplats invid strandbad med servering. Härligt väder med bad.

   

  19/7

   

  Startar därifrån kl. 12.00 och anländer till Strängnäs kl. 16.20. Handlade i snabbköp, därefter till tältplatsen som var bra vid Långberget intill staden med tjusig utsikt över hela stan. Åt middag och gick ut och såg på stan som var väldigt vacker.

   

  20/7

   

  Vi såg Strängnäs domkyrka och var uppe i tornet som var 75 meter högt. Startar därifrån kl. 12.30 mot Enköping. Färja över Mälaren. Framme kl. 16.00. Dålig tältplats. Åt middag, såg på stan, var in till Kekonius och köpte bröd. Såg båten på ängen bakom tältplatsen där ån gick fram.

   

  21/7


   

  Östergrans kyrka och till höger min syster våren 1953 då hon fick en ny röd cykel på födelsedagen.

   

  Start därifrån kl. 6.30. Härlig cykeltur på fin väg fram till Kalmarsand. På vägen dit såg vi på Övergrans kyrka där Harry är konfirmerad samt Yttergrans kyrka som är stiftets minsta med 70 sittplatser och byggd på 1100-talet. Stannade i Bålsta och handlade. Härlig tältplats i Kalmarsand där vi låg och hade det härligt hela dagen. Barnen badade. Dagen efter gick färden hem till Norrtälje igen med en övernattning till  i en skogsbacke.


   En Volvo Duett årsmodell 1953 och en Saab från samma år. Det hände säkert att någon sådan här glänsande ny bil syntes på vägarna under familjens cykelfärd runt Mälaren men biltrafiken var säkert inte så besvärande detta år 1953. Vägarna var smala och inte alltid asfalterade. Det var ganska vanligt att familjer gav sig ut på cykelsemestrar på den här tiden och man vinkade glatt åt varandra då man möttes efter vägarna. 

   

   

  Kvastmakarbacken på söder 1953

   

   


  Doftschersmin - Philadelphus coronarius

  19 juni 2019 i Traneberg
   
   


  Doftschersminen är en av de allra vackraste prydnadsbuskar med en doft som är bedövande härlig och när schersminerna blommar runt midsommar så regerar de verkligen i trädgårdarna. De blommar i slutet av juni då de flesta prydnadsbuskar blommat färdigt.
  De växer vilda i Italien och Kaukasus och är härdiga upp till zon 5 hos oss.
  De blir upp till 3 meter höga och är stramt upprättväxande med hängande sidogrenar. Blommorna är enkla och gräddvita och ca. 3 cm stora.
  Schersminer trivs i soliga eller halvskuggiga lägen i medeltunga jordar. Passar både som solitär och i grupper eller häckar.
  De kan ibland drabbas hårt av bladlöss men brukar annars inte råka ut för andra problem.
  Ett stort problem genom åren har varit att det i plantskolor sålts schersminer som inte doftar. En förklaring kan vara att den äkta arten, omedvetet eller ej, ersatts med liknande hybrider som varit lättare att föröka. Nu har det kommit en namnsort som heter ´´Finn´´  och som garanterat doftar.
  En annan sort är ´Aureus´ (guldschersmin) som är gulbladig och klarar zon 6.
   
  Beskärning
  Att beskära en schersmin kan vara lite besvärligt på grund av växtsättet med de långa ganska kala grenar. Den bör gallras regelbundet för att inte bli kal nedtill men man bör akta sig för en total föryngringsbeskärning ner till marken. Den svarar då mycket starkt med en skog av spöliknande skott. Den enda beskärning man behöver göra är att gallra, ta bort de äldsta grenarna för att spara nyare grenar som kommer från marken. Det är svårt att sänka höjden på schersminer men i vissa fall går det att hålla ner en storväxt buske något men man måste då alltid hitta avledande grenar att beskära över.
   
  Sinnenas trädgård 2 juli 2017
   

  Bilden är från Johannelunds koloniområde sommaren 2008Bilden är från Johannelunds koloniområde sommaren 2008


  Google

  Knap Hills körsbär - Prunus ´Accolade´

  22 april 2017
   
   
   Kungsträdgårdens körsbärsträd planterade 1998 då Stockholm var kulturhuvudstad.
   
  Egentligen är väl de här rosa japanska körsbärsträden lite för mycket rosa för min smak, men stockholmare och människor från hela landet älskar verkligen de här trädens blomning i slutet av april. Och visst tycker jag också om dem - en stund!

  Knap Hills körsbär är en hybrid mellan Prunus sargentii (Bergskörsbär) och Prunus subhirtella (Vinterkörsbär) från 1952. Den finns både i buskform och träd som kan bli upp till 6 meter högt. Trädet har sirligt hängande grenar och blommar med enkla till halvfyllda ca. 4 cm stora blommor som hänger ihop 3 st i mycket långa skaft.
   
  Den vill ha ett soligt läge i kalkhaltiga jordar med bra dränering upp till zon 3. Passar utmärkt mot mörka barrträd/buskar och som solitär i parker eller trädgårdar. 
  De här prydnadskörsbärsträden bör inte beskäras, de är ofta klart uppstammade då man köper dem i plantskolan. Man kan forma kronan från början genom att binda grenar eller hänga tyngder så att man får en jämt växande krona från början.
   
  Bilderna är tagna i Kungsträdgården där den östra allén som är mer solbelyst börjar blommar och den västra blommar då lite längre.  
   
   
   
  30 april 2012
   
  30 april 2012
   
  28 april 2012
   
  28 april 2012
   
   
   

  Klätterhortensia - Hydrangea petiolaris

   
  Vi har en stor klätterhortensia i parken som växter upp mot ett litet berg. Jag har tänkt att den ska klä in hela berget så att man dels ser den från parkeringen ovanför och även från vår stora slänt där den har sin plats.
  Den här klätterväxten är vacker under nästan hela året men självklart har den sin storhetstid under blomningen. Med de speciella lite blanka bladen och de stora blommorna skiljer sig den här klätterväxten från andra klättrande växter. På sommaren är bladen fräscht gröna för att på hösten bli vackert gula.

  Klätterhortensian växer vild i Japan, Kina och Korea. Den vill ha lite fuktiga och näringsrika jordar i sol eller skugga men den blir allra vackrast om den får en något halvskuggig plats. Blomningen sker i juni-juli och den blommar på fjolårsveden med stora flata blomställningar
  Den kan användas till att klä in husväggar, murar, bergväggar och trädstammar men kan även användas som marktäckare. Den kan bli 10 meter hög och klättar med hjälp av klätterrötter.

  Den bör planteras under våren och den växer mycket sakta under de första åren...men ha tålamod, när den väl etablerat sig så blir det bättre fart. Klätterhortensian är brukar aldrig drabbas av några parasitangrepp.


   
  Google

  Takvandring på Riddarholmen  Jag har fått en oerhört häftig julklapp av min dotter. På Riddarholmen i Stockholm ska jag takvandra med en grupp som blir max 10 personer och med en guide som ska berätta om platsen och det vi ser från taken.

  Man utgår från det gamla riksdagshuset på Riddarholmen och vandrar på taken på byggnader som är hopbyggda. Det ska bli riktigt kul att få se sin stad från det här perspektivet och man får börja boka tid i februari...hoppas att kunna få en tid i slutet av maj/början av juni.
  Tack dottern för en perfekt julklapp!
  Se här.

  Kalle Anka vs. Gubben i stugan  Kl 15 idag lär Kalle Anka på SVT 1 få tuff konkurrens av Gubben i stugan på SVT 2 som sänds samtidigt. Kultfilmen om gubben i stugan är redan en klassiker och finns i mitt DVD-bibliotek. Till glädje för alla andra gubbenistuganfans så kommer nu en ny dokumentärfilm av Nina Hedenius som heter ´´Naturens gång´´  och som sänds 16.10 på juldagen. Även den här filmen saknar speakerröst och dialoger. Det blir TV-julens höjdpunkt!

  På juldagen 18.10 på SVT 1 sänds Söderkåkar i repris igen.....jag tänker titta på Söderkåkar av den anledningen att det är inspelat på gårdar där jag jobbat på Södermalm en gång. Annars är sådana här lustspel inget som jag brukar titta på men Arne Källerud och Tor Isedal är alltid kul att se.
  Något som man inte bör missa är Loreena McKennitts fantastiska konsert i Alhambra som sänds i SVT 1 på juldagsnatten 0.20.

  Det är väl i stort sett allt jag ska se på TV i helgen.....någon som ska se något annat?

  Dagens växt - Julgran


  Nu räcker det!  Nu har vi lidit nog av mörkret, nu räcker det. Nu har vi varit tröttare än någonsin tidigare och aldrig har vi längtat så mycket efter ljusets återkomst. Julen är en obetydlig högtid om man jämför med den här dagen då mörkret sakta börjar trängas undan av ljuset.. 

  Idag går solen upp 8.46 och ner 14.48 i Stockholm. I morgon upp 8.46 och ner 14.49....alltså det är ljust en minut längre än idag! Den minuten ska jag ta vara på....
  Vi kämpar på nu i årets mörkaste dagar men med vetskap att det nu vänder gör att man börjar känna hopp om bättre tider trots kommande lågkonjunktur och annat elände. 

  Längtar efter den där lite kyliga aprilmorgonen då fåglarna har börjat sina konserter, då koltrasten och bofinken har första stämman och det doftar vår i natur och trädgårdar. Då det är ljust ute och vårblommor börjar visa sig och stegen känns lättare under vandringarna....

  Nu kan man börja snegla på frökataloger och planera lite smått inför stundande säsong i slottsparken och även börja smida semesterplaner. Trädgårdsmässorna öppnar om några månader, den 29 mars ställer vi om klockorna till sommartid och den 10 april är det påsk. Hur var det nu igen....Carpe Diem....

  Innan elektriciteten kom  jobbade man inte lika mycket under den här mörka tiden som vi nu lider oss igenom. Kroppen var inställd på vila för att orka  jobba så mycket mer under den ljusa tiden. Nu jobbar vi på i mörkret som om inget hänt...vår kropp fattar ingenting och svarar med att vi deppar ihop och får en mängd olika besvär. Det är kö till ljusterapirummen. Om vi får mer ljus så kan vi lura kroppen att fungera bättre.... och så jobbar vi vidare.


  Jag läser på Wikipedia:

  Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen antar sin minsta deklination, det vill säga står som lägst på himlen på norra halvklotet. Då är dagen där som kortast under året. Vintersolståndet brukar inträffa runt den 21 december. Vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som infaller vart fjärde år.

  Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp.

  Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen, vid perihelium.

   

  För ett år sedan

  För två år sedan


  Bloggåret 2008  Det här året blev inte lika händelserikt som 2007 då jag reste med jobbet till Kina och åkte till Italien två gånger.
  Under 2008 reste jag endast inom landet men trots att jag inte lämnade landet så hände det en hel del här hemma.

  Januari: Jag var sjukskriven för tennisarmbåge större delen av vintern och jag höll mig i form genom att vandra mycket i Stockholm med omgivningar som t.ex. runt Djurgården flera gånger och även några vandringar på Långholmen. Trots att jag bott i Stockholm i 35 år så hade jag aldrig varit på Beckholmen som jag nu besökte och det blev även en vintervandring i Gamla Stan. Det blev många ´´Dagens växt´´ och jag skrev om vägval.

  Februari:
  I februari upptäckte jag att det fanns bäver i Bromma och jag skrev en sammanställning om årets trädgårdsmässor.
  Jag fortsatte mina vandringar i stan där jag bl.a. gick i Uffes fotspår. Jag besökte även Sveriges första stad.
  Jag skrev om att vi alla är fotografer, om fruktträdsbeskärning och jag fick fantastisk fin hjälp av bloggläsarna att göra en CD med glad musik.
   
  Mars: I mars gick jag ännu en gång på trädgårdsmässan i Sollentuna och jag skrev om vita blommor. Det blev en tävling på bloggen om trädfrågor som Lilla B vann.

  April: Den första april blev det ett aprilskämt här som nog inte var så kul. Jag började jobba igen efter sjukskrivningen och under en helg besökte jag blomsterfesten Historisk vår i Drottningholmsteatern. Jag hyllade skottkärran, besökte Nordiska trädgårdar och Rosie skev om mig i sin tidning. Rondellerna blommade som aldrig förr i Stockholm och jag var där med kameran.

  Maj: I Tulpanens hus här i Bromma var det pelargonutställning och i ett inlägg jag funderade över min manlighet. Min dotter gästspanade åt mig i Central park i New York och i Cannes. Här hemma planterade jag rosa rugosahäcken och det hängde kläder i Norrtäljeån. I slutet av månaden gav jag mig ut på en roadblogg-resa till Skåne där jag bloggade mig genom Sverige.

  Juni: Min resa till södra Sverige fortsatte i början av juni och jag besökte bl.a. Norrvikens trädgårdar utanför Båstad, Sofiero i Helsingborg och Lunds botaniska där jag träffade trevliga och duktiga bloggaren Claes som skriver Koloniet.
  Nere på Österlen besökte jag en kurskompis från 1990 Gustav Mandelmann på sin gård Djupadal. Där lever hans familj ett vad jag tror ett harmoniskt liv. Det blev också ett kort besök i vackra Bullerbyn. Den här månaden bloggade jag på Allt om Trädgårds webbsida vilket var kul öven om det inte blev någon direkt succe....min besökarstatistik ökade bara marginellt. Den 22 juni fyllde bloggen tre år.

  Juli: Enköping besökte jag som vanligt och i år blev det ett besök nu i juli. Det blev även en sommarvandring på Södermalm där jag fotade söderkåkar och den 13 juli besökte jag Emma Lundbergs trädgård på Millesgården. Konst i Norrtäljeån fick ett inlägg liksom bloggaren Kollitott då jag besökte Katarina på hennes kolonilott i Erikdalslunden där vi fikade i hennes vackra lilla trädgård. I ett annat inlägg försökte jag förstå Ernst och den 27 juli träffade jag min barndomskamrat som jag inte sett på 45 år då jag besökte Kalle och hans fru i Grisslehamn....en mycket fin återträff. Under den här växtsäsongen testade jag Rockdust men tyckte inte att det blev så stor skillnad.

  Augusti: Den första augusti börjar min två veckor långa semester och den börjar med att det regnar. Jag åkte till Göteborg där allt blev mycket annorlunda. Besökte Trädgårdsföreningen där jag fick sommarens största trädgårdsupplevesle när jag så Ulf Nordfjells nya rosengård. Besöket på Gunnebo slott blev också speciellt.
  Jag åkte upp mot Lysekil och regnet fortsatte att ösa ner under min korta semester. Hos Strandflickorna bodde jag ett tag och gjorde utflykter till bl.a Fiskebäckskil, Grundsund och Smögen.
  En vecka var lagom för den här resan då det regnade nästan hela tiden utom då jag besökte de platser jag visat ovan och på hemvägen besökte jag Läckö slott och Örebro stadspark. Hemma i slottsparken blommade det fint i vilsamma färger och jag gick på svampsafari. Hemma i Stockholm gick jag på Tantos skördefest och besökte även Långholmsdagen. Valet av Sveriges vackraste park gjorde mig förbannad!

  September: I den här första höstmånaden började jag att jobba in onsdagen och njöt av en ledig dag mitt i veckan då jag började onsdagsvandra i stan. En vandring gjorde jag i city och en annan på Drottninholm. Nu började alla skördefester och jag besökte Taxinge, Bergianska (där jag mötte Lena Israelsson) och Ölands skördefest.
  I slottsparken gör vi ett hallonland och i stan vandrar jag åter på Södermalm. I slutet av månaden blir jag under en kort tid bloggutbränd men orkar i vaje fall lägga ut lite pausbilder innan jag åter igen vräker eller öser ut blogginlägg igen...
  Ringarum...den stackars platsen....en rastplats och världens ände får en recension som gjorde anställda på platsen ledsna och där jag får ett mail där någon berättar att man satt upp mitt inlägg på väggen i personalrummet för allmän bespottning.

  Oktober: Besökte Norrtälje höstmarknad där jag letade efter lyckopåsar. I Tulpanens hus är det orkidéutställning och på Cirkus såg jag Ulf Lundell besökte även hans och Jacks söderkåk i Vita bergen. Hösten var ovanligt färgstark i år och jag funderar på att böjra täckodla under nästa år. Funderar också på att släppa på anonymiteten på bloggen och att kanske starta upp en fototävling i november.

  November: Så kom då den där artikeln i DN om trädgårdsbloggare och jag lämnade anonymiteten bakom mig. Antalet besökare på bloggen fördubblades under några dagar för att senare hamna på samma nivå som tidigare....
  Fototävlingen pågick under hela november och i mitten av månaden lades alla 50 bidrag ut på bloggen, se här och här.
  Det mest spännande ögonblicket under tävlingen var när jag lade ut de fem finalisterna och besökarstatistiken slog alla rekord under några timmar.
  Fundera grönt vann med sin vackra bild och kanske att det blir en vårtävling i april.

  December: Jag jobbade första vintern i slottsparken, tidigare har jag bara jobbat säsong. Jag röjde sly i markerna runt slottet och hade jobb hela tiden fram till jul, en kväll jobbade jag som diskare. Veckan innan vi jul fick vi för första gången besök av vildsvin i parken.

  Sammanfattar man året så här så har det hänt en del trots allt. Det var övervägande ett bra år men med några tråkiga händelser men så är ju livet. Nu ser jag fram mot ett ännu bättre 2009.


  Januari - Vintervandring i Gamla Stan............................. Februari - Vandringarna fortsätter. Här i Uffes fotspår.


  Mars - Även bävrar trivs i Bromma................................... April - Tulpanutställning i Drottningholmsteatern


  Maj - Resan till södra Sverige och Tjolöholm................... Juni - Resan fortsätter till Skåne och Sofiero


  Juli - Söderkåkar...................................................................  Augusti - Resa till Bohuslän


  September - Skördefest på Öland....................................  Oktober - Glödande slottspark


  November - Ännu en soluppgång....................................  December - Ett rum med utsikt - snö

  Trodde vi var kompisar?

  Jag brukar säga att de vilda djuren och jag har en överenskommelse. Jag skyddar er i alla lägen om ni låter parken vara ifred!

  Nu finns det ett och annat rådjur och någon hare som bryter mot reglerna men det har inte varit något större problem genom åren. 

  Den största attacken mot parken under mina tio år här var när det plötsligt blev det värsta sorkåret på 50 år och de små gnagarna åt upp nästan allt jag hade planterat under min första tid i parken.

  Vildsvin har vi sett på håll och vi har även sett spår av dem en bit från parken men jag har hela tiden trott att de inte skulle komma in till oss.


  Igår natt var det premiär!  En stor flock grisar har haft fest på våra gräsmattor på jakt efter rötter, ekollon, maskar och annat som de kan tänkas äta. Stora hål har de bökat upp och jag hoppas verkligen att det här var en engångsföreteelse. Skulle det här bli ett återkommande problem så kommer mycket att förstöras i vår slottspark. På flera platser runt om i parken har de plöjt fram och bökat upp stora grästorvor. Idag har jag städat upp efter festen.

  Stammen här på ön ökar ständigt och de varma vintrarna utan tjäle gör livet lätt för svinen. Troligen har de passerat parken under en förflyttning och stannat för att käka lite. Om det här var ett enda besök hos oss så var det här nästan lite spännande. Men om de kommer igen blir det inga mer kramar kan jag säga. Då blir det krig!  Jag läste idag att vår naturliga vildsvinsstam utrotades redan på bronsåldern och att de flera gånger genom åren planterats in för att utrotas om och om igen då de gjort för stor skada hos bönderna. Under de senaste tjugo åren har vildsvinsstammen ökat hela tiden och det ska tydligen finnas 100 000 vildsvin i Sverige. På vår ö ser vi allt oftare grisar efter vägen under skymning och gryning men jag har aldrig sett något svin i parken....inte vildsvin i varje fall. En galt kan väga upp till 350 kg och det tar emot ordentligt om man kör på en sådan best med bilen. Det har hänt flera påkörningsolyckor i området på senaste tiden.


  De här spåren har trampats upp av ett stort svin!


  Korpen är ett lugnare djur som flyger kraxande över parken. I brist på koltrastar och bofinkar får man hålla till godo med kraxandet tills skönsångarna startar sina raggningssånger i vår.

  För ett år sedan

  Dagens låt
  .

  Dagens trädgårdsbok - Trädgårdskonstens historia 3000 år

  Originaltitel:  Story of gardening utgiven år 2002
  Författare: Penelope Hobhouse - översättning av Doe Mena-Berlin
  Bokförlag: Natur och Kultur/Fakta
  468 sidor
  Utgivningsår: 2004 (svenska upplagan)
  Tyvärr är boken helt slut i butikerna. Finns på antikvariat här.

  Så här presenteras boken:
  Trädgårdskonstens historia av trädgårdsdesignerna Penelope Hobhouse är en fascinerande och kunnig berättelse om en av mänsklighetens äldsta konstformer.

  Från de äldsta trädgårdsbilderna i egyptiska gravar fram till våra dagars formexeriment kan man här följa hur människor format och förändrat sina trädgårdar efter din tids kultur och smak under 3000 år. Med hjälp av målningar och en mängd fotografier beskrivs världens mest berömda trädgårdar - och de människor som skapat dem.


  Det finns vissa böcker som man tycker om på flera olika sätt. Det här praktverket är oerhört intressant att läsa men även är en sådan där bok som man tycker om att hålla i...bara sitta och bläddra i för att den är  så fin. Man sträckläser inte den här boken och  jag har ännu inte läst alla kapitel men det jag hittills har läst är mycket intressant. Renässansens tid i Italien inom trädgårdskonsten är speciellt spännande och efter min trädgårdsresa till Laziodistriket förra året känns det extra intressant att läsa om t.ex. Villa d´Estes och Villa Lantes trädgårdshistoria.

  Boken är fylld av illustrationer och bilder som på ett bra sätt gör att man förstår de olika trädgårdsstilarna som presenteras. Det här är en bok fylld av kunskap om trädgårdens historia och den kommer fram ur bokhyllan då och då för att bättra på mina kunskaper. Ibland känns det som om den av sig själv kryper ut en bit med ryggen ur hyllan så att jag ska se den. ´´Läs mig nu...jag är viktig´´.

  Så här börjar kapitelet om Renässansens vision:
  På kullarna kring Florens tog trädgårdskonsten en helt ny vändning under 1400-talet. Medeltidens inhägnade, inåtblickande trädgård vände sig utåt mot världen utanför. Trädgårdsarkitekterna tog till sig de nya idéerna om proportioner och perspektiv där en byggnad och dess trädgård fungerade som en odelbar helhet och anknöt till naturen på ett sätt som hade varit omöjligt under den turbulenta medeltiden.
  Under denna ´´pånyttfödelse´´, renässansen, som hämtade näring ur de klassiska antika idealen, knöt människan åter an till naturen och sin egen roll i den. Trädgården blev en plats för utomhusliv, för socialt umgänge och filosofiska diskussioner.

  Bokens olika kapitel:
  • Begynnelsen: Trädgårdens ursprung
  • Vårt klassiska arv: Trädgårdar i antikens Grekland och Rom
  • Islams trädgårdar: Himmelsk skönhet, jordens fröjd
  • Vällust och fromhet: Kristenhetens medeltida trädgårdar
  • Renässansens vision: En europeiska trädgårdens blomstringstid
  • Växter på resande fot: Botanister, samlare och konstnärer
  • Naturens revolution: Den engelska landskapsparken
  • Det elektriska 1800-talet: Nyheter, uppfinningar och repriser
  • Amerika: Nya horisonter för trädgårdskonsten
  • Kinas trädgårdar: Tidlös tradition
  • Den japanska stilen: Symbolik och återhållsamhet
  • Förändringens tidevarv: Från naturalism till modernism 1870-1950
  • Idag och i morgon: Värld av möjligheter  Backa tiden...

  ...till maj, juni eller juli.  Dagens låt
  Under natten regn med U.L

  I frid

  Vila i frid K....du är saknad och jag kommer alltid att minnas dig med värme.

  Bilden är från Gunnebo slottspark som vi besökte tillsammans i augusti.


  El Clásico igen

  Uppdatering: Barca vann matchen med 2-0 och fotbollslyckan är total.....

  Äntligen dags igen för världens största fotbollsmatch när det gäller klubblag, Barcelona-Real Madrid! 
  I år har Barcelona spelat mycket bra och leder spanska ligan, Real Madrid ligger först på femte plats med nio poäng efter Barca. Som alltid är det en njutning att se Messi, Eto, Xavi och de andra spela vacker fotboll. Alla experter tror på Barcelona men när det är El clasico kan allt hända.
  Kl 22 placerar jag mig i TV-soffan och stirrar i två timmar på den bästa underhållning man kan tänka sig.

  Dagen skratt
  Dagens webbsida

  Tovsippa - Anemone sylvestris


  Första gången som jag verkligen föll för tovsippan var när jag tittade in på gården till Landstingshuset på Hantverkargatan här i Stockholm, bilden överst är hämtat därifrån. Jag tyckte mycket om blommornas rena vita färg och i massplantering blir det mycket effektfullt. Blommorna är 4-5 cm stora på långa stjälkar.  2006 planterade jag tovsippa i vår stora slänt i slottsparken och jag väntar på att de ska sprida sig så vilt som de tydligen ska göra. Den sprider sig även med frö så om man vill ha spridning så får fröställningarna sitta kvar efter blomningen.

  Tovsippan växer vild i Europas centrala delar men även på Öland och Gotland. Den är mycket härdig, blir 30 cm hög och blommar i maj-juni. Jorden bör inte vara för tung och gärna kalkrik. Trivs både i sol och skugga och blir vackrast när solen silas mellan trädens kronor. Inne på Landstingets gård står den i full sol och så gör den även i vår slänt.

  Lämpligt planteringsavstån är ca: c/c 30 cm.
  Den sprider sig med utlöpare och ska på så vis sprida sig som ett ogräs och jag ser som sagt fram mot att den här vackra sippan ska sprida sig vilt i slänten hos oss och jag ser framför mig hur hela slänten kommer att lysa vitt av den här vackra växten om några år.
  Det finns några sortnamn på tovsippan bl.a. ´Elise Fellman´ eller ´Plenifolia´ som är dubbla.
  Från CD-romskivan Perenner och lökväxter står det följande om förökning:
  Förökning

  Tovsippan kan förökas genom delning, med jordstammar och med frösådd. Delningen utför man tidig vår eller höst. Jordstammar gräver man upp efter blomningen och planterar ut på ny växtplats. Det är emellertid viktigt att de inte planteras alltför djupt.
  Frösådd sker direkt efter det att fröet mognat på hösten. Så i en kruka med väldränerad såjord. Låt den sedan stå utomhus över vintern. På våren tas krukan in och placeras i 18-22 ºC värme. Groningen sker ojämnt, kan ta 4-26 veckor. Såjorden får aldrig torka ut under hela groningstiden! När plantorna har växt till sig, planteras de sedan ut för vidare kultur.

  Register för Dagens växt

  Stenknäck i parken

  Nötväcka

  Stenknäck

  Sångsvan

  Fredagsvandring i slottsparken - vecka 50  Det är ingen idé att ta bilder från parken nu. Hela trädgården ser ut som en sunkig och blöt wettextrasa. Det regnar och det känns som att vandra i ett träsk när man går över en gräsmatta. Normalt brukar jag inte jobba över vintrarna i slottsparken och har sluppit att se detta tidigare. Ännu så länge tänker jag dock inte gå med i kören ´´vi vill ha en vit jul´´. 
   
  Jag har kunnat gräva i jorden nu i veckan när jag anlade en ny liten perennplantering och det finns fler projekt att pyssla med om vintern blir utan snö. Visst förstår jag att det blir ljusare och vackrare ute om det blir snö (känns som det här ämnet är återkommande) men det innebär även igenisade bilar, hala vägar och ett Stockholm som blir oerhört skitigt av snöslask och sand.

  Nu firar vi helg och nu är det bara nio dagar kvar till vintersolståndet  nästa söndag! En stor dag....en av de största under året. Ljuset börjar sin väg tillbaka.

  För ett år sedan
  För två år sedan

  Dagens skratt
  Dagens skratt 2

  Dagens låt
  .

  Slottsdiskmästaren

  Ikväll har vi väldigt många gäster till julbordet på slottet och jag blev tillfrågad om jag kunde hjälpa till lite inne i slottet eftersom jag ändå ska övernatta på området.
  Självklart  ska jag göra vad jag kan för att hjälpa till med disken.
  Från dagens arbete där jag anlade en ny perennplantering till att jobba inne i slottsköket känns helt ok. Mitt pass börjar halv sju och jag ska ta med kameran och försöka fånga aktiviteten på bild inne i slottsköket.....om jag inte blir fast bland tallrikar och glas hela tiden.

  Hasse (inte jag) en av våra mästerkockar från köket i lugnet före stormen. Jag lovar att aktiviteten var en helt annan här  i köket några timmar senare men  då fanns det inte så mycket tid att fotografera. Min arbetsplats för kvällen visar också bara en svag bris av den storm av disk som fyllde hela rummet de sista timmarna. Klickbilder!  Uppdatering 12 dec.
  Så mycket disk som jag diskade igår kväll har jag inte diskat sammanlagt i mitt långa liv......trodde ett tag att det aldrig skulle ta slut. Efter elva lämnade jag diskmaskinen och slocknade på mitt rum. De foton jag sköt iväg vid några tillfällen blev inte bra....fångade dock dessa läckerheter i konditoriet, vår konditor kallar gobitarna för ´´Rökig whisky kola´´ och de  smakar ljuvligt.

  Dagens trädgårdsbok - Handbok för köksträdgården

  Författare: Lena Israelsson
  Fotograf: De flesta fotografier av Lena Israelsson
  Bokförlag: Wahlström & Widstrand
  440 sidor
  Utgivningsår: 2000 ny upplaga 2007
  Köp boken här. (just nu är den tyvärr tillfälligt slut)

  Så här presenteras boken av bokförlaget
  Handbok för köksträdgården ger handfasta och inspirerande råd till både nybörjaren och den mer erfarne odlaren.
  Det är den första kompletta handboken i köksväxtodling som kommit ut på svenska på mer än femtio år. Lena Israelsson har gjort en pionjärinsats genom att presentera en odlingsmodell som är både enkel och naturlig, samtidigt som den bygger på fakta.
  Här får vi lära oss allt om gödsling och kompostering, om jordförbättring och mullämnen, om marktäckning, skadeinsekter, sådd och skörd.

  Boken är unik också på ett annat sätt - den presenterar alla grönsaker, kryddor och bär som vi kan odla i Sverige. Inte bara sådana vi känner till och smakat på, utan också en rad udda växter, som äppelgurka, kardon, kanelbasilika och taybär.

  En vacker anlagd köksodling är en prydnad för hela trädgården. Vi får tips på hur man anlägger olika typer av köksträdgårdar, alltifrån en klassisk 1800-talsträdgård till 2000-talets dekorativa köksträdgård, som också kallas potager.

  Den som vill odla i liten skala, på balkong eller altan, får veta hur man odlar grönsaker, kryddor och bär i krukor, lådor och andra kärl. Här finns också knep och metoder som man kan ta till för att lyckas med odling i vårt kärva klimat.

  Eftersom jag inte är någon expert på köksträdgårdsodling så blir den här boken en bibel för mig och jag kommer att använda den flitigt nästa säsong i slottsträdgården. Mitt exemplar köpte jag i ett stånd vid Kolonisternas skördefest i Tantolunden för 50 kr. Årets bokfynd känns det som.
  Det som slår mig först när jag dyker in i boken är den ljuvligt grova papperskvaliteten, obestruket papper har jag fått lärt mig att det heter. Det är en befrielse att bläddar i  den här boken till skillnad från alla glättiga inspirationsböcker om trädgård som ges ut i mängder varje år.

  Sedan kan jag bara stryka under allt som sägs i presentationen, här finns det mesta man behöver veta om köksträdgårdsodling och allt är presenterat på ett enkelt sätt med bra illustrationer. Eftersom det är en bibel för köksträdgården så läser man den kanske inte från pärm till pärm utan dyker in där man som mest behöver kunskap.

  Boken är uppdelad i fem stora delar:
  • Komponera en köksträdgård
  • Odlingsmetoder
  • Grönsaker
  • Kryddor
  • Bär
  Bara att köpa boken om ni inte har den....

  Register för Dagens trädgårdsbok

  .

  Once

  Filmtips: En liten film. En lugn film. En fin film....trots att det är en musikal....eller musikfilm! Jag hatar annars musikaler och musikfilmer men den här tycker jag om...


  Lär dig älska mossa...

  När jag gick över gräsmattorna den här mörka decemberdagen såg jag att gräsmattorna förvandlats till mossmattor som de gör den här årstiden. Gräset slutar växa vi ca. 8 grader men mossan fortsätter att växa ner till 0 grader. Mossan tar inte näring från jorden eftersom de inte har några direkta rötter utan hämtar kväve från luften.  En av de absolut vanligaste trädgårdsfrågorna är...´´Hur får jag bort mossan från gräsmattan´´  och den frågan brukar vara vanlig just den här tiden på året.
  Lär dig älska din mossa i gräsmattan säger jag. Under sommarhalvåret blir gräsmattan ofta mossig i skuggiga lägen, under stora träd mm. Just där kan man ju låta bli att spela fotboll eller krocket....gå barfota där i stället och känn den mjuka sköna mossan under fötterna. Vad är problemet?

  Om man nu ändå tycker att gräsmattan är för mossig så gödsla ordentligt några gånger under växtsäsongen och kanske även dressa med sand....mossa gillar inte sand. Man kan även kratta bort mossan om man tycker att den tar över.
  Att kalka bort mossa kan bli helt fel då viss mossa tycker om ett högt pH-värde. Gräsmarker är den naturliga växtplatsen för den mossa som vi ser i gräsmattor så man blir aldrig helt av med mossa i gräsmattor.

  Nu är inte jag någon gräsmatte-människa som trivs med golfgreener i trädgården men om man nu vill ha en gräsmatta som är fri från mossa så anlägg den på en solig plats och gödsla som sagt några gånger i maj-juli. Var även noga med dräneringen så att inte gräsmattan står fuktig för länge efter regn.

  För ett år sedan
  För två år sedan
  För tre år sedan

  Dagens låt
  Lär dig älska mörkret - U.L

  Häxal - Fothergilla major  Häxal, eller stor häxal som den här heter, växer vild i östra USA och hos oss är den härdig upp till zon 3. Den vill ha kalkfattig jord vilket gör den till en bra kompis till t.ex. rododendron och trivs i sol eller halvhalvskugga. Jag har planterat lammöra runt busken och tycker att buskens röda höstfärg är vacker mot de grå ludna bladen på lammöronen. 
  Vi har en buske i en stor släntplantering och man märker den här lilla busken först på hösten då den börjar glöda med sina röda färger i olika nyanser. På våren blommar den på bar kvist med flaskborstlika vita blommor som tydligen ska dofta honung - inget som jag känt. Man kan beskära den kraftigt för att föryngra den men jag har inte vågat göra det under den tid som jag jobbat i parken. Man kan även använda den till lägre häck. 
  Liten häxal (Fothergilla gardenii) blir endast 80 cm hög. Sorten ´Blue Mist´ har blågröna blad på sommaren och orangeröd höstfärg och blor 50 cm hög och lite härdigare än de övriga häxalarna och klarar sig i zon fyra. 
     Google
  .

  Omaha - akt 1  Jag blir inte riktigt klok på Omaha. Vid första lyssningen blev jag en aning besviken. Jag hade ju hört Hitza Hitz på radio och Spike, Din tid är ute och Lär dej älska mörkret på unplugged-konserten. Spike är en liten rolig historia om en hund och de andra är tre riktigt bra Uffe-låtar som fastnar direkt. Men på de övriga tyckte jag bättre om titlarna än om själva låtarna. Men...vid andra lyssningen...och tredje så växte det här albumet och jag började känna mig trygg med Omaha.

  Den gått i bilen ett tag nu och jag har kommit på var osäkerheten ligger. På vissa låtar kan jag känna den där lyckan att få ta del av ny musik av Lundell men det finns egentligen inget spår som jag svimmar av., som kryper under skinnet....eller där håret på armarna reser sig. Det finns ingen låt som kan tänkas hamna på en top-20 lista med Uffe-låtar.

  Din tid är ute blir Omahas stora och Lär dig älska mörkret, Butiken, Omaha, Under natten regn  är riktigt bra och det finns några till som är bra....men bara bra.
  Jag läste intervjun om den mycket besvärliga inspelningen som höll på att stjälpa hela Omahaprojektet och att han om en månad ska ge ut en ny version av Omaha (akt 2)  som är mer avskalad och mindre präglad av Kjell Andersson. Ska bli intressant att jämföra dessa olika versioner. Många svär och tycker att han ruinerar sina skivköpare när han nu ger ut ännu en Omaha....på den mer avskalade versionen kommer dessutom några nya låtar att ingå.....och alla Uffe-älskare måste alltså köpa även detta album. 
  Det man kan säga om Omaha är att den är lättlyssnad och att låtarna är mycket varierande. Mycket mer tillgänglig än det förra albumet Lazarus som var ganska tuff och rå på sina håll...men med några riktiga guldkorn, något som saknas här. Vi har ju ganska stora krav på vår nationalrockpoet.....

  • 1. Omaha - En ganska tuff, halvruffig låt i Lazarus-anda. Gillar den....en perfekt live-låt och jag kan nästan se och höra den på Globen nästa år i mars.  En helt given öppningslåt på Omaha-vårkonserterna ´´Jag har sett nog av det här regnet nu. Jag känner hur det här hjärtat stänger nu´´. En låt som växer för varje lyssning. 
  • 2. Butiken - En stark låt som man tar till sig direkt. Ännu en gång en fundering över livet. ´´Stäng igen butiken, lägg myrra på ditt rökfat. Byt jobb och be en bön för vad du har kvar och börja om en gång till´´.
  • 3. Hitza Hitz - Det hittigaste låten sedan Vitt regn. Borde sälja bra som singel och jag har hört den på radio många gånger redan. Tycker om den, en glad känsla i den...en frihetslåt....han packar och ger sig av mot Frankrike. Vad sägs om de här rimmen ´´jag känner hur frågorna bits, Men jag minns det inte längre nere i Biarritz...Hitza Hitz....´´
  • 4. Lär dig älska mörkret - Mmm jag är svag för den berättande Ulf Lundell. Man får följa flytten från Stockholm till Österlen. Här känner man rotlösheten men även kärleken till hans gård även om mörkret i november alldeles säkert spökar....´´Sexti snart, min vän. Lär dig älska mörkret för ni ska umgår mycket sen´´. Fin meldodi och en Uffelåt som kommer att höras mycket i Bromma och i min Peugeot.
  • 5. Lilla kärleken - Ja vad ska man säga? Uffe är lycklig när han skriver sånt här....en mycket enkel liten kärlekssång. Påminner i känslan om ´´Vacker pärla´´ 
  • 6. Underbar morgon - Den första textraden har nog fått många att fundera.....är det slut mellan Uffe och Ulrika? ´´Hon tog tåget upp till stan igen´´  I en intervju vill han inte berätta om deras relation. Ännu en text om längtan och sökandet i livet. ´´En gammal kvinna sa: All tid du längtar är förorad tid. En gammal man sa: Det finns inga kvinnor sök själens frid´´ .  En låt som trots allt känns vårigt glad och passar en tidig aprilmorgon i bilen på väg mot slottsparken...
  • 7. Rik man - Passar säkert live.
  • 8. Pissväderspolska - Här är det äkta folkmusik som gäller....en allt annat än positiv låt men ändå kul. Det är så annorlunda att jag gillar det....med ett leende...
  • 9. Spike - Hörde den på konserten på Cirkus och gjorde mig glad då med all sin enkelhet. Handlar om en hund som alltid gjorde honom glad och jag vet inte i hur många låtar på Omaha som han nämner hund i texterna. ´´En gång på Gärdet så satte han på några fina damers tikar, då sa dom som så: Ta bort den där rackarn! En skam för vår stad! ....Den hunden gjorde mig alltid glad´´ ....och den här låten gör mig alltid glad...
  • 10. Under natten regn - En av favoriterna med vacker text, en stilla lugn ballad. Riktigt bra Lundell-låt. ´´Första vackra vårdan, ängen som en säng. Mot kvällen mulnande från väster. Under natten regn´´.  
  • 11. Din tid är ute - Det här albumets bästa låt som jag föll för direkt när jag hörde den under konserten på Cirkus. ´´Ni vet båda vad det var ni höll så kärt och måste se förvinna som försändelser in i tiden´´ 
  • 12. På ett vallmofält - Lite country...om längtan efter trygghet och ett hem. Ingen låt som går till Uffe-historien. ´´Jag ska hitta en kvinna som är lugn och stark´´  den textraden kan nog många män skriva under på... ´´Man vill göra ett avtryck men varför och för vem? Det enda jag velat här är att hitta ett hem´´.
  • 13. Innan 20 på 19 - Det var den här låten som Uffe berättade om i en intervju att han vill göra mycket mer avskalad på ´´sin egen´´ Omaha som snart kommer. Han tycker att Kjell Andersson har lagt på för mycket och jag kan hålla med om att det blir lite väl mycket i slutet av den 8.40 långa låten. ´´Det är någon gammal synt som ligger och ylar hela tiden´´ säger Uffe och jag håller fullständigt med att den är vidrig. Annars är det här ännu ett spår som växer ju mer jag hör den. Ska bli mycket intressant att höra hur Uffe egentligen ville ha den.
  • 14. Tillbaka till världen - En bluesig historia som borde stannat hemma i lådan.
  • 15. Koltrastsången - Nu vet jag inte riktigt hur han tänker. Visst vet jag att han är intresserad av fåglar och koltrastens sång är väl det vackraste ljud man kan tänkas höra. Men musikaliskt känns det nästan som ett skämt....men visst är orden vackra. ´´Det är inte lätt att lägga sig mellan hägg och syren. Jag kan se hela världen om jag kliver upp på en sten. Säj, minns du den gången när vi satt i parken och hörde koltrastsången. Så här är det: Ingen är fången som förstår att njuta av den sången´´.
  Tack Uffe...nu väntar vi på akt 2, på Omaha 2.

  24 recensioner av Omaha

  .

  Solitär


  Så ett frö för framtiden

  De sår ett frö för framtiden

   

  Medborgarskolans trädgårdsutbildning i Stockholm sår Anita och Christina var sitt frö inför framtiden. En kväll i veckan under en termin lär de sig grunderna inom trädgård, som t.ex. gödning, härdighet och förgroning.

  Intresset för utbildningen är stort.  Av den anledningen har vårterminen 2009 delats upp i två grundkurser, Trädgård och grönsaksodling samt Planering och design.  

   

  Anita arbetar inom finansbranschen och sökte sig till

  utbildningen av intresse och nyfikenhet.

  - Kursen har gett inspiration att utveckla mig själv, säger hon.

  De nyfunna kunskaperna omsätts i praktiken på lägenhetens balkong, som får bli växthus på sommaren.

  Utbildningen har även väckt tankar på att arbeta med något hon tycker mycket om. Nu finns planer på att skola om sig genom

  att söka sig vidare till Säbyholms trädgårdsutbildning.

   

   

  Christina jobbar idag som frisör med egen salong, men kände att hon ville skola om sig och använda denna kurs som referens till andra högre trädgårdsutbildningar.

  Ett stort intresse för växter och en passion för rosor, gjorde utbildningen lockande. Ett extra plus tycker Christina är att kursen sker på kvällstid, vilket gör det möjligt att arbeta samtidigt. Hon omsätter de kunskaper hon fått i sin egen trädgård och hon har nu fått mycket tips och idéer hon vill testa till våren.

  Tillsammans med Anita vill hon nu söka sig vidare till Säbyholm.

   

  Att utveckla sig själv och odla sitt intresse har varit en gemensam nämnare för båda tjejerna, som under kursens gång faktiskt har sått varsitt frö. Ett frö som kanske kommer att resultera i en ny spännande karriär.

  Sophia Ranemar

   

  Sophia Renemar som studerar vid Medborgarskolan i Stockholm frågade om jag ville publicera det här på min blogg.

  - Visst...sa jag!

   


  Tant-blommor och farbror-blommor

  Tant-blommar och farbror-blomma?


  Nu blev det så där intressant igen. Billan och André kommenterade i förra inlägget och tyckte att narrhuvan var en tantblomma. Visst är det väl lite av tantblomma över den för inte passar den i ett yngre, minimalistiskt modernt hem tillsammans med någon ensam udda orkidé. Däremot passar den utmärkt hemma hos mamman som är 83 år. Hon är dessutom mycket stolt över den här ovanliga blomman.

  Nu blir man som sagt nyfiken hur vi ser på blommor eller växter. Finns det alltså tant-blommor och farbror-blommor eller menare Billan och André att det finns tant-blommor och yngrekvinnor-blommor?

  Det skulle vara kul att veta vilka blommor som kvinnor tycker om och vilka som männen helst väljer....eller hur Rosie?
  Om man säger tantblomma tänker jag först på pelargoner....även om de blivit mer poppis nu när massor av arter och sorter blivit uppmärksammade. Flitiga Lisa kanske?  Hjälp mig....vilka är tant- respektive farbrorblommor?

  För nästan ett år sedan

  För två år sedan

  Dagens fundering
  Svårt att recensera Omaha....men det kommer snart!

  Narrhuva  Min mamma oldar narrhuva (Kohleria) och lyckas mycket bra med förökning genom rhizomer. Det sägs att narrhuvor blommar hela sommaren för att sedan vissna ner vila under vintern. Inte min mammas....de blommar vidare hela vintern.
  De tycker om mycket sol men inte brännande solljus under högsommaren.
  Själv har jag inte så mycket koll på krukväxter inomhus och brukar inte bry mig så mycket om vad som radas upp på fönsterbrädan men den är gillar jag....ser ni ansiktet inne i blomman? Är det narren?

  För ett år sedan

  Blogg.se har problem idag.
  .

  Ett rum med utsikt - vecka 48


  Förra veckan låg det snö i parken...nu är allt borta.

  Se kategorin


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails