Site Meter

Dagens trädgårdsbok - Trädgårdskonstens historia 3000 år

Originaltitel:  Story of gardening utgiven år 2002
Författare: Penelope Hobhouse - översättning av Doe Mena-Berlin
Bokförlag: Natur och Kultur/Fakta
468 sidor
Utgivningsår: 2004 (svenska upplagan)
Tyvärr är boken helt slut i butikerna. Finns på antikvariat här.

Så här presenteras boken:
Trädgårdskonstens historia av trädgårdsdesignerna Penelope Hobhouse är en fascinerande och kunnig berättelse om en av mänsklighetens äldsta konstformer.

Från de äldsta trädgårdsbilderna i egyptiska gravar fram till våra dagars formexeriment kan man här följa hur människor format och förändrat sina trädgårdar efter din tids kultur och smak under 3000 år. Med hjälp av målningar och en mängd fotografier beskrivs världens mest berömda trädgårdar - och de människor som skapat dem.


Det finns vissa böcker som man tycker om på flera olika sätt. Det här praktverket är oerhört intressant att läsa men även är en sådan där bok som man tycker om att hålla i...bara sitta och bläddra i för att den är  så fin. Man sträckläser inte den här boken och  jag har ännu inte läst alla kapitel men det jag hittills har läst är mycket intressant. Renässansens tid i Italien inom trädgårdskonsten är speciellt spännande och efter min trädgårdsresa till Laziodistriket förra året känns det extra intressant att läsa om t.ex. Villa d´Estes och Villa Lantes trädgårdshistoria.

Boken är fylld av illustrationer och bilder som på ett bra sätt gör att man förstår de olika trädgårdsstilarna som presenteras. Det här är en bok fylld av kunskap om trädgårdens historia och den kommer fram ur bokhyllan då och då för att bättra på mina kunskaper. Ibland känns det som om den av sig själv kryper ut en bit med ryggen ur hyllan så att jag ska se den. ´´Läs mig nu...jag är viktig´´.

Så här börjar kapitelet om Renässansens vision:
På kullarna kring Florens tog trädgårdskonsten en helt ny vändning under 1400-talet. Medeltidens inhägnade, inåtblickande trädgård vände sig utåt mot världen utanför. Trädgårdsarkitekterna tog till sig de nya idéerna om proportioner och perspektiv där en byggnad och dess trädgård fungerade som en odelbar helhet och anknöt till naturen på ett sätt som hade varit omöjligt under den turbulenta medeltiden.
Under denna ´´pånyttfödelse´´, renässansen, som hämtade näring ur de klassiska antika idealen, knöt människan åter an till naturen och sin egen roll i den. Trädgården blev en plats för utomhusliv, för socialt umgänge och filosofiska diskussioner.

Bokens olika kapitel:
 • Begynnelsen: Trädgårdens ursprung
 • Vårt klassiska arv: Trädgårdar i antikens Grekland och Rom
 • Islams trädgårdar: Himmelsk skönhet, jordens fröjd
 • Vällust och fromhet: Kristenhetens medeltida trädgårdar
 • Renässansens vision: En europeiska trädgårdens blomstringstid
 • Växter på resande fot: Botanister, samlare och konstnärer
 • Naturens revolution: Den engelska landskapsparken
 • Det elektriska 1800-talet: Nyheter, uppfinningar och repriser
 • Amerika: Nya horisonter för trädgårdskonsten
 • Kinas trädgårdar: Tidlös tradition
 • Den japanska stilen: Symbolik och återhållsamhet
 • Förändringens tidevarv: Från naturalism till modernism 1870-1950
 • Idag och i morgon: Värld av möjligheterKommentarer
Postat av: fundera grönt

Lustigt att du skriver om den just nu. Vi har ska läsa i den över ledigheten. En läskurs i trädgårdshistoria med en del uppgifter att skriva och rita på. Den är spännande att bläddra i, men som du skriver inget att sträckläsa direkt...

Ha det!

2008-12-18 @ 17:15:20
URL: http://funderagront.blogspot.com/
Postat av: HelenJ

Den här boken hade vi mycket nytta av i kursen "Trädgården och samhället" som vi nyss läst i min utbildning. Vacker, intressant, otroligt informativ. Och som sagt, den misspryder inte sin plats på soffbordet...

2008-12-18 @ 17:23:28
URL: http://helenjs.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

fundera grönt: Då har du bra läsning över helgen. Lycka till!HelenJ: Kul att andra uppskattar boken.

2008-12-18 @ 19:59:30
Postat av: Lena

Fick den i avskedspresent av min chef när jag slutade mitt jobb för tre år sen för att plugga på Alnarp. Stor och tung har dem mest legat där i trädgårdshyllan, men som du beskrivit den så ska jag nog ge mig in i den ändå. Tack.

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lena: Lyft mer den och damma av den så har du spännande läsning i julhelgen.

2008-12-18 @ 21:07:02
Postat av: Doe Mena-Berlin

Det var en underbar bok att översätta! Även om bilderna inte hade funnits är texten otroligt läsvärd. Så det är verkligen värt att damma av, sätta sig ner och bereda sig på att få njuta av SÅ mycket kunskap och kreativitet genom årtusenden. Doe Mena-Berlin

2013-06-08 @ 22:16:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0