Site Meter

Dagens trädgårdsbok - Handbok för köksträdgården

Författare: Lena Israelsson
Fotograf: De flesta fotografier av Lena Israelsson
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
440 sidor
Utgivningsår: 2000 ny upplaga 2007
Köp boken här. (just nu är den tyvärr tillfälligt slut)

Så här presenteras boken av bokförlaget
Handbok för köksträdgården ger handfasta och inspirerande råd till både nybörjaren och den mer erfarne odlaren.
Det är den första kompletta handboken i köksväxtodling som kommit ut på svenska på mer än femtio år. Lena Israelsson har gjort en pionjärinsats genom att presentera en odlingsmodell som är både enkel och naturlig, samtidigt som den bygger på fakta.
Här får vi lära oss allt om gödsling och kompostering, om jordförbättring och mullämnen, om marktäckning, skadeinsekter, sådd och skörd.

Boken är unik också på ett annat sätt - den presenterar alla grönsaker, kryddor och bär som vi kan odla i Sverige. Inte bara sådana vi känner till och smakat på, utan också en rad udda växter, som äppelgurka, kardon, kanelbasilika och taybär.

En vacker anlagd köksodling är en prydnad för hela trädgården. Vi får tips på hur man anlägger olika typer av köksträdgårdar, alltifrån en klassisk 1800-talsträdgård till 2000-talets dekorativa köksträdgård, som också kallas potager.

Den som vill odla i liten skala, på balkong eller altan, får veta hur man odlar grönsaker, kryddor och bär i krukor, lådor och andra kärl. Här finns också knep och metoder som man kan ta till för att lyckas med odling i vårt kärva klimat.

Eftersom jag inte är någon expert på köksträdgårdsodling så blir den här boken en bibel för mig och jag kommer att använda den flitigt nästa säsong i slottsträdgården. Mitt exemplar köpte jag i ett stånd vid Kolonisternas skördefest i Tantolunden för 50 kr. Årets bokfynd känns det som.
Det som slår mig först när jag dyker in i boken är den ljuvligt grova papperskvaliteten, obestruket papper har jag fått lärt mig att det heter. Det är en befrielse att bläddar i  den här boken till skillnad från alla glättiga inspirationsböcker om trädgård som ges ut i mängder varje år.

Sedan kan jag bara stryka under allt som sägs i presentationen, här finns det mesta man behöver veta om köksträdgårdsodling och allt är presenterat på ett enkelt sätt med bra illustrationer. Eftersom det är en bibel för köksträdgården så läser man den kanske inte från pärm till pärm utan dyker in där man som mest behöver kunskap.

Boken är uppdelad i fem stora delar:
  • Komponera en köksträdgård
  • Odlingsmetoder
  • Grönsaker
  • Kryddor
  • Bär
Bara att köpa boken om ni inte har den....

Register för Dagens trädgårdsbok

.

Kommentarer
Postat av: Kersti

Det är boken jag behöver, verkligen om jag ska lyckas med ett mitt köksland. Måste genast beställa den.

Har nyss läst ut Refugium. Du hade rätt jag tyckte mycket om den.

2008-12-10 @ 21:27:46
URL: http://plommenad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0