Site Meter

Hallonlandet

Nu har vi börjat med hallonlandet. Det blir inget stort land men vår konditor  (sockerbagaren) kommer i alla fall att få ett och annat bär att jobba med nästa höst och blir det succé så kan vi alltid göra landet större, det finns hur mycket plats som helst. De gamla vinbärsbuskarna har grävts bort, rotsystemet var så föråldrat att det inte var någon idé att plantera om dem på annan plats. Jorden här är sandblandad så vi körde hit  kogödsel och kompostjord för att jorden ska blir mer fukthållande. Hallon behöver fukthållande jord.

Här grävs de gamla vinbärsbuskarna bort.


Som jag tidigare sagt så många gånger är jag en prydnadsträdgårdsodlare men jag har lärt sig en del om grönsaktsodling sedan jag kom till slottsparken. Hallon har jag däremot inte odlat tidigare....jag har underhållit hallonland med beskärning och gödsling men jag har aldrig odlat de goda bären själv. Därför tänkte jag att Lena Israelsson och Karin Berglund skulle få hjälpa mig. Karins Bonnies stora bok om din trädgård och Lenas Handbok för köksträdgården var de böcker jag hade här på rummet med utsikt.
Här läser jag att hallon som sagt vill ha fuktighetshållande jord och att de vantrivs i lera.  Man bör gödsla med stallgödsel och att lägga på träaska ska göra bären sötare och hålla sjukdomar borta. Jorden bör vara något kemisk sur, pH värdet ca 5,5 - 6,5.
Barrotade plantor skärs ner till en tredjedel vid plantering och man kan plantera både vår och höst. Avstånd mellan plantorna vid plantering bör vara ca 50 cm och 1,5 meter mellan raderna.

Bär bär
Nu tänkte vi odla hösthallon eftersom vi inte vill ha bären mogna mitt i sommaren. Höstahallon klipper man ner  helt och hållet varje år, de bär bär .....på årsskotten. Vanliga hallon klipper man bort de grenar som gett bär  samma år och sparar 5-8 av de nya årsgrenarna som ska ge bär året därpå. Hösthallonen blir inte lika utsatta för sjukdomar eftersom alla grenar klipps bort. De är däremot inte lika härdiga som vanliga trädgårdshallon men det finns sorter som i alla fall klarar zon 3. Någon som kan rekommendera någon bra sort av hösthallon i zon 3?
Mer om hallonodling och olika sorter här.

Underbar kompostjord.

Det glamorösa jobbet att kliva omkring i koskit och fräsa den samman med  jord och kompost.

Så...färdigt för i år, i vår planterar jag hösthallonen.

Kommentarer
Postat av: Katarina

Jag säger bara Internet! www.hallonplantor.se

Jag tänker sätta mormorshallon för det låter så himla trevligt! Och sen är de visst goda också.

2008-09-16 @ 23:57:07
URL: http://kollitott.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Tack för den länken. Har lagt in den i stället nu. Det ska bli kul att se om det går att odla utan att all världens ohyra och svampsjukdomar attackerar vårt lilla land.

2008-09-17 @ 00:00:18
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lilla B

Rådjuren är inte så begivna på hallonplantorna men passa dem för hararna!

En odlares möda har inget slut...

2008-09-17 @ 06:33:29
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla B: Aj...vår park är ju ´´överbefolkad´´ av harar under vissa tider. Får väl hägna in landet då kanske.

2008-09-17 @ 06:47:23
Postat av: Azola



Vi har också turen att ha hallon i trädgården, vilka bär det blev i år. Är inte världens bästa att sköta dem med kompost osv...de står faktiskt intill en leråker...men de verkar trivas i alla fall.



Ps! Tack för länken Katarina!

2008-09-17 @ 12:30:13
Postat av: Josefine

gott med hallon :)

2008-09-17 @ 12:35:10
URL: http://juisy.blogg.se/
Postat av: Åsa!

Jag har odlat hösthallon några år. Som vanligt har jag ingen koll på vilken sort... Men aldrig ohyra, ingen mask... Det som knäcker både mig och buskarna är torkan, de står och konkurrerar med grannens tallar vilket inte alls går bra... Så, antingen får jag flytta mina buskar, eller grannen sina tallar :)

2008-09-17 @ 14:07:42
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Azola: Om de trivs och de ger goda bär...så gör du rätt Azola...inget att ändra på då.



Josefine: Jag håller med dig!



Åsa: Jo de vill ju ha mycket vatten och regn vill vi ju inte ha på somrarna då vi hellre vill vara på Fårö och bada vid Norsta aurar.

2008-09-17 @ 16:05:11
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Åsa!

Hoppas du sitter riktigt säkert för nu kommer du väl att svimma av... Men jag har aldrig badat vid Norsta aurar, pinsamt! Aktar mig för Fårö när det är badsäsong:)

2008-09-17 @ 17:24:36
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Men det är NU du ska bada där. Slutet av augusti och september...då är det tomt där. Jag badar sällan i badköer på badplatser.

2008-09-17 @ 17:32:14
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0