Site Meter

Rockdust-testet fortsätter

Rockdust-testet fortsätter. Lådan till vänster är utan Rockdust och den till höger är med Rockdust.


Först vill jag säga att jag verkligen vill att detta stenmjöl ska fungera i odlingarna. Det är ju inte ett gödselmedel i vanlig bemärkelse utan ett tillskott med mängder av mineraler och spårämnen som växter behöver för att må bra. Att använda produkter i trädgården som kommer direkt från naturen utan att ha genomgått processer i fabriker är något vi måste sträva efter. Det vore skönt att slippa inhandla mängder av olika gödselmedel och preparat på Plantagen som vi MÅSTE ha i våra trädgårdar.
Sparlösa trädgård säger att det går lika bra med stenmjöl från Sverige och att de nått fantastiska resultat. De påstår också att vanligt stenmjöl är för enkelt för att vi ska ta det till oss, vi vill ha vackra förpackningar med varudeklaration ordentligt på säckarna för att vi ska tro.

Jag fick idag mail av Lars Ångström från Wiksunds trädgård som säljer Rockdust och han hävdar bestämt att stenmjölet från Skottland innehåller mycket fler mineraler och spårämnen än det stenmjöl som kommer från Sverige. Han säger också att stenmjölet från Skottland kommer från världens mest mineral- och spårämnesrika bergarter.

Själv har jag ingen uppfattning alls ännu, jag vill testa det hela säsongen. Någon som kommenterade på bloggen undrade om det kanske är så att vi i Sverige har så pass bra jordar att skillnaden inte märks.

Jag har doserat exakt som Lars har sagt men då han sett mina resultat på bloggen menar han att man nog bör dosera mer för att få bra resultat. Om det så krävs att få fram det goda resultat av Rockdust i odlandet som sägs så kommer jag att prova ett år till och då med större dos. Jag får väl ta ut Lars i höst så att han får dosera i odlarbädden.

För att få den vanliga trädgårdsodlaren att tro på detta så måste man ju kunna visa resultat och ska man öka doseringen så blir kostnaden högre. När jag köpte Rockdust i höstas ute vid Wiksunds trädgård kostade en 20-kilos säck 275 kr. och 2-3 kg per kvadratmeter skulle doseringen vara sa då Lars. Eftersom doseringen ska räcka i fem år så blir det inga större kostnader om man inte har stora odlingar.
Jag är alltså helt klart för dessa naturliga produkter men vill först veta att det blir bättre resultat än utan.

Som man kan se på bilderna av dessa fyra olika salladsorter så är det ännu ingen skillnad med eller utan Rockdust.
Jag testar Rockdust eftersom jag är intresserad men egentligen så har vi alltid varit nöjda med resultatet av odlandet i slottsparken så allt detta kanske är onödigt?

Läs kategorin Rockdust

Kommentarer
Postat av: Ramona K

Det är spännande att följa dina testodlingar. Jag köpte Mineralkraft som är en svensk produkt som saluförs i åtminstone Uppsala län. Det är några bönder i Enköpingstrakten som hade tagit vara på odlingssuccén i Skottland med Rockdust men tyckte att den svenska motsvarigheten borde duga. På deras hemsida och på förpackningarna står det att det är inget snabbverkande medel däremot långtidsverkande. Se http://www.mineralkraft.se/

Jag slänge ut Mineralkraft i höstas och i våras. En del perenner och buskar tycker jag har växt utöver förväntan. En övervintrade mangoldplanta i drivbänken har växte större än någon annan mangold jag har haft. Men vem vet egentligen vad det beror på.

Det är en förhållandevis billig produkt så jag kommer att fortsätter med den.

Ramona K



2008-07-30 @ 19:30:41
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Just ja..det har jag läst om. Jag känner att jag måste jämföra varje ny produkt så att man får se skillnader. Vissa år kan ju allt växa mycket bättre på grund av väder och hur vintern innan var mm. Men får du bra resultat och det inte kostar så mycket så är det bara att gratulera. Jo...tänkte på det du sa om mangolden...det som lyckas övervintra blir oftast mycket mer starkväxande än det som man planterar ut. Mina lejongap som övervintrade är som buskar i jämförelse med det jag drivit upp och planterat ut.

2008-07-30 @ 21:13:35
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Åsa!

Vad har du brukat gödsla med innan Rockdust?

2008-07-30 @ 21:30:43
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Åsa: Jag gödslar som vanligt med väl brunnen koskit på hösten och på våren får odlingsbäddarna en giva av hönsgödsel eller chrysan. Rockdusts alla mineraler och spårämnen ska tydligen få grönsakerna att bli större och godare. Vi får se vad som händer...

2008-07-30 @ 21:42:46
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Åsa!

Ja, lite spännande är det allt :)

2008-07-30 @ 21:49:42
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: marianne

Vad jag förstått skulle grönsakerna man odlat i rockdust bli så mycket mineralrikare än vanliga man köper i affären. Det tycker jag verkar vara den stora vinsten.

2008-08-09 @ 08:18:20
Postat av: Johan

Så hur har det gått med stenmjölet?

Jag har inte testat själv, men vad jag förstått kan det inte riktigt betraktas som ett gödselmedel. Sägs dock kunna få igång mikrolivet i trött jord, vilket på sikt borde ge större skördar.

2009-11-06 @ 09:23:05
URL: http://odling.void.nu
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Johan: Stenmjölet innehåller massor av olika mineraler och det verkar som om den stora skillnaden med att använda stenmjöl blir på jordar som är fattiga på mineraler....vilket de flesta jordar i Sverige inte är. Jag har inte märkt någon skillnad alls efter två år.

2009-11-06 @ 12:26:55
Postat av: Johan

På vissa jordar i Sverige kan det råda svavel- och/eller borbrist har jag för mig att jag har läst. Möjligen kan det fylla en funktion där?

Vet dock inte hur pass vanligt förekommande det är.

Nåväl. Du kanske ska gå vidare till nästa mystiska mirakelmedel; EM - effektiva mikroorganismer :)

Verkar bra, men jag har inte sett några direkta pålitliga jämförelser.

2010-03-04 @ 20:53:40
URL: http://odling.void.nu
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Johan: Vem vet...det är alltid intressant och göra tester.

2010-03-05 @ 07:13:41
Postat av: Ragnar

Jag har i tre säsonger gjort jämförande försök med/utan rockdust på tomater. Ingen skillnad men plantorna är kraftigare och styvare. Gör i år ett försök med mager jord(liknande den skottska jorden däe man fått bra resultat). Mina forskningar på mineraler visar hur viktig denna tillförsel är och därför är Rockdust potentiellt mycket intressant från folkhälsosynpunkt.

2011-03-22 @ 14:18:19
URL: http://biofact.se
Postat av: Klaus Hansen

Konstgödning innehåller 16 mineraler och spårämnen, vilket betyder att de flesta inte får i sig mer. Kroppen behöver 60 olika mineraler och spårämnen varje dag. Säger Nobelpristagaren i medicin 1991 Joel D. Wallach, han finns på nätet. Han säger att de flesta av våra sjukdomar beror på denna brist. Därför är Stenmjöl av rätt kvallite en bra lösning på problemet. Fast granit innehåller för mycket bly och inget Fosfor, Basalt innehåller i regel här i Sverige: Arsenik, bly , kadmium och nickel vilket gör att den inte kan användas till grödor som ätes, därför är det mycket viktigt att analysera stenmjölet före användning.

2014-12-13 @ 00:32:42
Postat av: Hasse Wester

Tack Klaus för din kommentar. Det här inlägget skrev jag 2008 och nu använder jag aldrig konstgödsel utan gödslar med stallgödsel.

2014-12-13 @ 09:30:44
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Klaus Hansen

Vi säljer svenskt Rock dust billigt som är testat av en geolog,inga tungmetaller och visar mindre bly 3 än det skottska som har 5 och mer fosfor än det skottska.

Har delat ut till olika lantbruk som testar det, en del med goda resultat. Vindruvor planterade 2015- våren, de som fått vårt stenmjöl är mycket grönare och dubbelt så stora.
Pumpa ca tio gånger så stor.
Skall så inom kort lägga ut bilderna på nätet, gå in på: planetsown.com miljö/odling

2016-08-31 @ 16:17:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0