Site Meter

Hur boken kom till

 Bokrean 2016
 
 Tidig vår 2012. Första bokmötet på Allt om Trädgårds redaktion vid Sveavägen. Chefredaktör Viveka Ljungström, ansvariga för företaget som skulle producera/formge boken och jag, diskuterar hur den skulle se ut, format, papperskvalitet, omslag, namnet på boken och vad den skulle handla om. Bokprojektet skulle bli ett samarbete mellan Norstedts förlag och Allt om Trädgård. Möjligheten att få skriva fick jag av Viveka på grund av mitt långvariga bloggande och vi spånade först om en trädgårdsbok i bloggform, ett hopplock av bloggen genom åren. Men förlaget tyckte att det skulle bli för spretigt och det var då tanken på en bok om mina älskade trädgårdar och parker i Stockholm dök upp.
 
När jag klev ut på Sveavägen efter det mötet, kände jag mig glad och taggad och ville genast kasta mig över projektet. Våren stod för dörren och jag putsade kameralinserna och bara väntade på att trädgårdarna skulle börja blomma och grönska. Det blev en sommar med ovanligt många vandringar i stadens trädgårdar och bildmapparna fylldes till bredden hemma i datorn. Det gällde att jaga det bästa ljuset och försöka ta bilder från lite ovanliga platser. En ganska solfattig sommar blev det, på gott och ont, men en sommar med konstant högtryck hade inte varit bra för fotograferingen. Att välja bilder till boken skulle inte bli lätt - vilket det heller inte blev!
 
Hösten närmade sig och nu skulle all text som jag grovskrivit under sommaren börja ta form. Redaktören tyckte först att det blev för ´´bloggigt´´ och sedan för formellt. Det var då min kära dotter kom in i bilden och hjälpte till att forma texten så som det slutligen blev. Det är en lycka och en förmån att få skriva en bok och jag är oerhört tacksam, men det är även en tuff kamp och under hösten blev det många långa nätter framför datorn. Att skriva en bok är ett samarbete mellan författare, förläggare, redaktör och formgivare och det är inte alltid som alla är överens om hur resultatet ska bli. Det skulle ha varit perfekt om jag fått två år på mig att skriva Stockholms gröna rum, ibland kan jag tycka att det gick lite fort.
 
 
 
De stunder som jag minns bäst av bok-året:
  • Det allra första bokmötet på Allt om Trädgårds redaktion på Sveavägen, våren 2012.
  • När budbilen kom nere på gatan med det första exemplaret av boken och när jag sedan andäktigt öppnade kuvertet och såg Stockholms gröna rum för första gången.
  • När jag fick bilder av Ingela från mässan Rum & Trädgård (där jag inte vågade vara på plats), där boken låg i travar och när jag också fick reda på att några till och med hade köpt den.
  • När jag signerade boken för första gången på Nordiska trädgårdar.
  • När min dotter (som aldrig tidigare besökt en trädgårdsmässa) dök upp helt oväntat under signeringen. Hon var till stor hjälp med texterna i boken.
  • När Kerstin, min VD på Engsholms slott, köpte ett stort antal böcker till slottet som skulle säljas till våra gäster och där det nu även ligger ett exemplar i alla våra 54 rum.
  • När Petra på Engsholms kontor första gången sakta bläddrade i boken.
  • Första gången jag såg boken i en bokhandel - Akademibokhandeln på Sergels Torg.
  • När jag såg att boken stod i skyltfönstret på anrika bokhandeln Hedengrens på Stureplan. 
  • När jag upptäckte att boken fanns på biblioteken.
  • När de första recensionerna kom i tidningar, bland annat det stora reportaget i Gods & Gårdar.
  • Ett av de allra största ögonblicken under året var nog när trädgårdsgurun Maj-Lis Petterson pratade om boken den 15 april i Odla med P1.
  • Första gången jag såg att boken fanns på Bokus topplista och där den som bäst låg på 9:de plats.
  • När Karin Berglund köpte boken på Allt om Trädgårds 20-årsfest ute vid Ulriksdal.
  • När boken blev nominerad till ´´Årets trädgårdsbok´´ bland nio andra trädgårdsböcker och att dessa böcker visades på bokmässan i Göteborg.
Lika glad och stolt som jag blev av dessa händelser, har jag blivit av alla de mail och andra meddelanden som jag fått under året. Ett stort varmt tack till er alla för era fina ord!  
 
 
Några ord om boken från...
 
 
 
 
Så här glad blir man när Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan skyltar med boken våren 2013!
 
Stockholm i mitt hjärta! Trots att det är som bloggande trädgårdsmästare som jag har fått äran att göra den här boken, så blir jag alltid extra glad när boken hamnat i kategorin ´´Stockholmsböcker´´. Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan är den bokhandel som har marknadsfört boken bäst i hela Stockholm.
 
 I Hedengrens fönster på Stureplan.
 
 En annan speciell känsla infann sig när jag såg boken i min barndomsstad Norrtälje. 
 
På trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2013
 
Egen marknadsföring - boken fick en egen Facebooksida där jag fortfarande visar mängder av stockholmsbilder. 
 
 
 Hannu Sarenström, André Strömqvist och jag signerar böcker vid Allt om Trädgårds 20-års fest i slutet av september 2013. Peter Englander och jag diskuterar italienska trädgårdar.
 
Min fina mamma hittade boken i Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården.
 
I Dagens Nyheter
 
I Gods & Gårdar
 
I Norrtelje Tidning
 
I ´´Mitt i´´
 
 
 
Bokus topplista!
 
Norstedts sommarkatalog 2013, pryddes av en bild från min bok!
 
 
Bilder från ovan!
 
När jag i maj 2012 började fotografera för boken Stockholms gröna rum, ville jag bland annat ta bilder högt ovanför parkerna och trädgårdarna, för att få en överblick över anläggningarna och för att visa platsens läge i staden. Det fanns självklart inte tillfälle att komma högt upp vid alla de 18 trädgårdar som jag presenterar i boken, men vid flera av dem som ligger inne i stan lyckades jag få kontakt med vaktmästare, säkerhetsvakter, städare mm. som alla var hjälpsamma. Jag har redan tackat dessa vänliga själar i boken, men jag gör det igen här. 

Jag klättrade i kyrktorn, tiggde om några minuter på olika företags terrasser och sneglade upp mot stadens hustak mer än vanligt den sommaren, just för bokens skull. 

Från Sofia kyrkas torn.
 
På bilden här nedan ser man huset där Uffe Lundell en gång bodde på 1970-talet. Där skrev han sin debutroman Jack som trycktes i 2000 ex. men som sedan såldes i 200 000 ex.
 
Jag fick verkligen tigga och be för att få komma upp i Sofia kyrkas torn på Södermalm. Kyrkan renoverades det här året och det var tydligen en säkerhetsrisk att klättra bland byggnadsställningar och bråte där inne, men efter flera telefonsamtal så ledsnade man väl på mitt tjat och lät mig komma upp i tornet där jag äntligen kunde ta mina bilder. Vaktmästaren följde mig upp i tornet, men tyvärr gick det inte att öppna några fönster, så jag fick fotografera genom kyrkans nya fönsterglas. Där uppifrån såg jag långt ut över stan och nedanför låg Vitabergsparken som en stor grön oas mitt i den täta stadsbebyggelsen och de små röda söderkåkarna passade perfekt där i grönskan.
 
Mina klättringar till höga höjder i Kungsträdgården blev lyckliga stunder för en fotograferande ´´bokskrivare´´. Den magiskt märkliga fotograferingen över körsbärsträden den 30 april 2012, beskriver jag i bokens ingress till Kungsträdgårdens kapitel. En av de märkligaste fotostunder som jag upplevt! Bilden är tagen på Nordeas terrass på Hamngatan!
 
Från Jakobs kyrka!
 
När den vänliga vaktmästaren Jorma i Jakobs kyrka hjälpte mig upp i det gamla tornet för att ta bilder från ett annat håll och under en grönskande sommardag, mullrade åskan borta mot Kungsholmen och det regnade lätt, som så många gånger den här sommaren 2012, men jag tyckte ändå att ljuset var mjukt och vackert. På väg upp i tornet passerade vi rum där man på 1700-talet satt brandvakt genom att se ut genom de små fönstren och blicka ut över stan och snabbt kunna ringa i kyrkklockorna vid en eventuell brand någonstans där nere bland alla hus, som ofta var byggda av trä.
 
 När bilderna över Berzelii park togs från ett Öhmans terrass, så var parken helt nyanlagd med mängder av nyplanterade växter. Uppe på terrassen hade måsarna sina bon och jag levde farligt under de få minuter som jag vistades där. De attackerade mig våldsamt och verkade inte alls förstå hur viktigt mitt uppdrag var, och den här fotograferingen var faktiskt väldigt viktigt för boken, eller i varje fall för kapitlet om Berzelii park, av den anledningen att jag inte hade så många bilder från parken, då den under några år varit en arbetsplats för de som utförde nyanläggningen. Inga vackra försommarbilder fanns i mina fotomappar, så jag behövde verkligen de här översiktsbilderna och det var den här bilden som jag först ville ha som omslag till boken.
 
För att ta bilder ner mot stadshusträdgården och bort mot Norrmälarstrand, blev jag tvungen att vistas en stund bland vilt fotograferande japaner, vad gör man inte för en bokbild! Varje gång jag ser min stad så här från ovan blir jag varm inombords och känner mig stolt att få bo i den här huvudstaden.
 
 Riddarholmen i förgrunden och Gamla Stan bakom.

 Uppifrån Högalids kyrktorn var utsikten helt makalös, men jag nöjer mig med att visa en bild där man ser Långholmens centrala och västra del. Längst upp till höger i bild ser man nästan huset där jag bor. Stort tack vaktmästare Matte för visningen!
 
I Sinnenas trädgård fick jag hjälp av trädgårdsmästaren Christer Fällman att komma upp på en av fastigheternas balkong. När jag stod där uppe och såg ut över trädgården så förstår jag inte varför jag inte tog kontakt med Christer i slutet av maj i stället, då kastanjer och rosenhagtorn blommade som bäst. Men det var inte lätt att hinna med allt man ville den här sommaren - jag hade ju, och har fortfarande ett jobb i en slottspark att sköta också!
 
Jag ville ha en översiktsbild över Norra Bantorgets nya parkanläggning och tog kontakt med Clarion Hotel Sign där en mycket hjälpsam och trevlig Gabriella hjälpte mig att få låna ett hotellrum på översta våningen. De stora panoramafönstren gick givetvis inte att öppna, så jag fick ännu en gång ta mina bilder genom glas, vilken man märker på bokens bild över parken - men jag tycker inte att det gör något!

 Bilden är från Centralbadets trädgård där en städare hjälpte mig att komma upp till badets solterrass på fastighetens tak, där kryssade jag fram mellan solande gäster för att kunna ta mina bilder ner mot trädgården. Tyvärr fick ingen av dessa bilder fick plats i boken. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mira

Men så la du också ner ett fantastiskt jobb på boken, och är värd all cred du kan få. Och jag börjar ivrigt vänta på uppföljaren: Mer om Stockholms gröna rum... Kram och fin helg, Vännen!

2014-09-26 @ 10:28:58
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Snällt sagt Mira! Ja, och sedan ´´Ännu mer om Stockholms gröna rum...jag jobbar på det!

2014-09-26 @ 17:21:12
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mira

Och sen Gröna rum lite vid sidan av...

2014-09-29 @ 11:58:00
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0