Site Meter

Tant-blommor och farbror-blommor

Tant-blommar och farbror-blomma?


Nu blev det så där intressant igen. Billan och André kommenterade i förra inlägget och tyckte att narrhuvan var en tantblomma. Visst är det väl lite av tantblomma över den för inte passar den i ett yngre, minimalistiskt modernt hem tillsammans med någon ensam udda orkidé. Däremot passar den utmärkt hemma hos mamman som är 83 år. Hon är dessutom mycket stolt över den här ovanliga blomman.

Nu blir man som sagt nyfiken hur vi ser på blommor eller växter. Finns det alltså tant-blommor och farbror-blommor eller menare Billan och André att det finns tant-blommor och yngrekvinnor-blommor?

Det skulle vara kul att veta vilka blommor som kvinnor tycker om och vilka som männen helst väljer....eller hur Rosie?
Om man säger tantblomma tänker jag först på pelargoner....även om de blivit mer poppis nu när massor av arter och sorter blivit uppmärksammade. Flitiga Lisa kanske?  Hjälp mig....vilka är tant- respektive farbrorblommor?

För nästan ett år sedan

För två år sedan

Dagens fundering
Svårt att recensera Omaha....men det kommer snart!

Kommentarer
Postat av: Trolda

Som arbetande i en blomsteraffär ser jag tydlig skillnad på inköpen beroende av kön och ålder...Yngre kvinnor handlar mycket av gröna, lättskötta och trendiga växter såsom Suckulenter, Murgrönor och Hoyor. Blommande väljer de gärna Orkideér. Äldre kvinnor väljer främst BLOMMANDE växter, och den ultimata "tantblomman" är väl Begonian...(Huuuu...) Men även Pelargoner,Gloxinier och Våreldar säljer bra (jag tror även PRISET har stor betydelse för de äldre) Karlar köper nästan vad som helst (=D) ...iallafall om JAG får välja för dem...;-) Men föredrar gärna lite STÖRRE blommande växter såsom Juvelblommor, Orkideér, Uppstammade rosor m.m - det "skall se nå´t ut" Yngre killar köper gärna "samplanteringar" och tänker en hel del på krukorna de är planterade i. Så ser det iallafall ut hos MIG i MIN lilla Blomstervärld...Kanske varierar det runt om i landet och beroende på vad typ av blomsteraffär man arbetar i...



Trolda - Florist - javisst =D

2008-12-03 @ 17:44:51
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Lena

Glöm inte St Paulan bland tantblommorna...

Postat av: Anita

Hahaha, da er jeg en tant, med St Paulan og pelargon. :-D

2008-12-03 @ 18:21:04
Postat av: Anonym

Men narrhuvor är ju hur fräcka som helst, jag älskar dem! Tillsammans med deras släkting Sinningia, som är ännu läckrare.

Tack för trevlig blogg,

Lydias Gröna Fingrar

2008-12-03 @ 19:17:58
URL: http://lydiasgronafingrar.blogspot.com/
Postat av: Johanna

Har inte tanter gamla julkaktusar också? och rumsazaleor. fast dom kanske börjar bli piffiga igen.



Annars tror jag mer att det hänger på skötseln. Äldre damer ägnar mer tid hemma och kan alltså ha växter som kräver mer skötsel och är kinkigare. Yngre kvinnor (i farten) vill ha nåt snyggt och grönt, blommar det så är det ett plus, men det ska inte pjoskas och vattnas stup i kvarten.



Vad har du för växter hemma Slottis?



2008-12-03 @ 19:50:02
URL: http://meramest.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Trolda: Tack för den redovisningen från ett proffs...mycket intressant! Visst är det något visst med en florist...



Lena: Självklart!



Anita: Hej tant!



Lydias Gröna Fingarar: Välkommen hit!



Johanna: Tänkte göra en fönsterbrädsspaning här hemma framöver....

2008-12-03 @ 20:45:56
Postat av: billan

Jag är inne på tant-blommor och yngrekvinno-blommor. Av födsel och ohejdad vana är jag till kvinna född, har därigenom begränsade kunskaper på farbrorblomområdet. Fuchsia = tantblomma, uppspaljerad murgröna = yngrekvinnoblomma

2008-12-03 @ 21:30:04
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com
Postat av: Anita

Jag har aldrig funderat på att det finns tant respektive farbrorsblommor men jag har hört flera killar som tycker att orkidéer är tuffa så dom kanske tilltalar farbröderna.



Själv gillar jag de flesta blommor även om jag är återhållsam på gröna växter, typ monstera, svärmors tunga och sådana.



Pelargoner har ju alltid betraktats stom tantblommor, förmodligen för att man förknippar dem med att stå i fönstren på de röda små stugor där det bodde "små gummorna". Och så Mårbacka-pelargonen förstås. Men jag älskar ju pelargoner. Bättre blommor finns inte.



Ha en skön torsdag! Idag sken i varje fall solen en stund och lättade upp i vintermörkret.

2008-12-03 @ 21:38:54
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Kersti

Begonia helt klart tantblomma. Kaktusar kan kanske vara farbrorblommor.

2008-12-03 @ 21:39:14
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: The Intercontinental Gardener

Härlig inlägg! Men finns det egentligen några tanter i dagens Sverige, där vi kvinnor förväntas vara trendiga "tjejer" upp till minst 60-årsåldern? En riktig "idealtant" har just sådana blommor som hon vill, inget trendigt här, tack (även om tantblommor som pelargoner och (vänta bara) begonior kan bli riktig trendiga - då har tanten varit före sin tid i 20 år...). Tanten odlar sådant som hon fått och som hon ömt vårdat, som hon sått själv eller odlat fram ur sticklingar tagna i smyg hos väninnan, eller ännu hellre hos någon hon inte tycker om. Eller växter som hon minns från tiden hon var yngre, och får glada associationer av. Och eftersom hon har lite mer tid att sköta sina plantor, frodas allt, huller om buller på fönsterbredan. Farbröder då... säkert samma sak, om de är växtintresserade, annars vet jag inte riktigt, de tåligaste växterna är nog bra kandidater, om nu farbrorn har några blommor.

Postat av: andré

Intressant det här! Pelargoner är ju själva ur-tantblomman, men sen har väl de andra nämnts här redan: begonia, st paulia, osv... Icke-tant-blommor är väl gröna, lättskötta saker och orkidéer, bland annat. Utomhus tyckte jag länge det var pensionärsvarning på alla slags rosor...



För övrigt är det nog en trendgrej- det som är tantigt idag kommer att vara hetaste hett om 15 år, och tvärtom.



/André

(en 33-årig man fångad i en tants blomstersinne...)

2008-12-04 @ 08:21:22
URL: http://dalang.tradgardsblogg.se
Postat av: Maria berg

Fuschia är tant! Saint Pauler är jag kluven över min mormor hade masa sådan men så fanns det massa i pappas skrivrum när jag var liten - han hade rummet åt norr. Garderobsblomman är herr!

2008-12-04 @ 08:29:46
URL: http://alltkangronska.blogspot.com/
Postat av: Yo

Tantblommor kan faktiskt vara de mest ekonomiska blommorna! Dels de som man lätt kan föröka själv, dels billiga tåliga sorter. Då får man just St Paula, pelargon, ampellilja och nov/påskkaktus, våreld/höstglöd occh julstjärna.

Farbröder vill ha häftiga färgkombinationer medan tanternas val går mer ton i ton, har jag sett. Länge tyckte jag att röd amaryllis hade tantvarning men det har gått över med alla nya varianter som kommit.

Sedan är det väl sättet man arrangerar sina blommor på som är avgörande. Här gör floristerna en stor god gärning.

Alltså titta på tanterna om ni skall göra ett klokt val men kika på hur floristerna arrangerar dem! Yo

2008-12-04 @ 11:41:35
Postat av: Anonyma Anna

Kan nästan konstatera att jag inte är tant då, men jag vill hävda att väderstrecken som fönstren står mot spelar roll... jag skulle nämligen älska att ha en del av tantblommorna, men de trivs inte i mina fönster. :)

2008-12-04 @ 14:24:16
Postat av: Anneli

Vettefanken om det är nån jätteskillnad på vilka växter tanter/kvinnor och farbröder/män väljer. Jag tror det mest beror på hur gammal man är. Det vi kallar tantigt är nog lika mycket gubbigt, bara det att kvinnorna är de som kanske i störst utsträckning ägnar sig åt växtinköp och växtskötsel. Men det är klart, kan tänka mig att män oftare väljer växter som inte blommar, eller som blommar stort och dramatiskt, och kvinnor gillar nog oftare småblommigt och lite romantiskt.



Jag gillar både typiskt "tantiga" växter och yngre/modernare. :]

2008-12-04 @ 17:23:59
URL: http://ungtant.blogspot.com
Postat av: Monica

Vad kul - jag hade liknande inlägg för någon vecka sedan.

Hos mig befanns begonian vara värsta tantblomman tillsammans med cyklamen, pelargoner och novemberkaktus.

Som gubb-dito föreslogs: stockros, rhododendron, st paulia, välskötta rosor



/Monica

2008-12-05 @ 23:28:08
URL: http://www.jordochdjur.se
Postat av: Claus

Susanna Rosén skriver i Stora pelargonboken, att från 90-talet förändrades synen på pelargonerna. "Tant" epitetet försvann för att få upphöjd status till samlarobjekt. Så är det nog med fler krukväxter. Jag tror nog de flesta tittar på funktionaliteten och integrerar växter med hemmets design utan att tänka i "tant- eller gubb" termer.

2008-12-07 @ 22:03:58
URL: http://Koloniet.blogspot.com/
Postat av: Calle

Om pelargon och saintpaulia är tantblommor så kanske tex agave och sansevieria är farbrorblommor?

Vad vet jag, här finns det både och ;-)

2008-12-12 @ 14:38:21
URL: http://callesblommor.se/blogg/#home

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0