Site Meter

I väntan på växtkraft från Skottland


Honungsrosen Lykkefund blommar vidare.



Mina tester med stenmjölet Rockdust visar ännu inga fantastiska resultat. På båda bilderna så är lådorna med Rockdust till höger. Brytbönorna på övre bilden växer aningen bättre i lådan utan stenmjölet från Skottland men det är alldeles för tidigt att döma ut eller jubla. I salladslådorna ser man ingen skillnad ännu. Ännu så länge rockar inte Rockdust men matchen fortsätter...

I vanliga fall brukar salladen vara så stor att man inte ser jorden vid den här tiden på sommaren här men i år har vi alltså sått senare för att köket ska ha mer nytta av grönsakerna.

Tidigare inlägg om Rockdust här, här och här

Baralith GSP
Stenmjöl från olika platser säljs även av andra återförsäljare och i tidningen Odlaren nr. 2-2008 kan man läsa om Håkan Andersson från Ekerö som är återförsäljare av stenmjöljsprodukten Baralith GSP som är ett stenmjöl gjort på basalt från Island och på samma sätt som hos Wiksunds trädgård (som också ligger på Ekerö!) som säljer Rockdust så ska tydligen mycket bra resultat ha visats med denna produkt.  Nu skulle jag vilja att så många som möjligt köper en liten påse stenmjöl av någon av dessa återförsäljare och själva gör test med och utan stenmjöl. Det är inte alltid man litar fullt ut på återförsäljarnas testresultat....

Enligt tidningen Odlaren har trädgårdskonsulent Lars Rudin gjort försök med krukodlade växter i torvsubstrat och att där växterna som haft Baralith GSP haft större växtkraft och varit friskare än de som odlats utan stenmjölet. Men det krävs många tester innan jag är övertygad. Det kan ju vara så att stenmjöl ger störst effekt på utarmade jordar som de i Skottland där Rockdust kommer från. I bra eller normala trädgårdsjordar kanske inte effekten blir så märkbar.
Jag ska i alla fall göra mitt för att testa Rockdust i år. Det lockar ju att odla något mer koncentrerat som i en större kruka t.e.x. nästa år och då testa med Rockdust, Baralith GSP, utan stenmjöl och även testa stenmjölet tillsammans med olika jordtyper.

Vi som klipper gräs i slottsparekn



Kommentarer
Postat av: matte

Vilka härliga bilder du bjuder på! Till och med liljebaggarna var kul att se ;) Vet du om att de kan skrika? om man skakar en liljebagge i knuten näve så skriker den på hjälp! det är lite svårare att mörda den då.

ha en bra helg i solskenet!

2008-07-12 @ 13:11:37
URL: http://femtinio.blogg.se/
Postat av: Ronja

Intressant att följa dina provodlingarn... :)

2008-07-12 @ 14:15:17
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

matte: Va??



Ronja: Jag tycker själv att det är spännande varje gång jag kommer in i trädgårdslandet för att kolla läget.

2008-07-12 @ 14:47:51
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: The Intercontinental Gardener

Min privata test fortsätter också i Stockholmsområdet.. Enligt rapporten därifrån är faktiskt daggkåporna och dagliljorna UTAN Rockdust större än de som fick detta i höstas. Lite av en besvikelse, eftersom jag hade tänkt att ge de mest synliga perennerna vid entrén en liten extra boost för att det skulle vara fint! Rockdust ska ju vara långverkande, så kanske kommer effekten nästa år?

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

The Intercontinental Gardener: Jag tror också att man kanske måste ge försöket två år innan man kan vara säker på resultatet. Jag är tveksam till det här i våra goda jordar i Sverige men som sagt...man måste ge det lite tid.

2008-07-17 @ 22:33:43
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0