• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Den vackra fotbollen segrade


    Djurgården vaknar långsamt


    Tidig morgon på Djurgåden. Jag ställde bilen vid Djurgårdsbron och gick efter kajen bort mot Grönan. Det var bara några hundmänniskor ute och i Wasahamnen började båtfolket röra på sig. Några utesovare låg på bänkar och sov gott i morgonsolen. Bilderna på rosorna är från en gård i Djurgårdsstaden som vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice hade skötsel på en gång i tiden. Vid Waldemarsudde gick jag ner till strandkanten och satt där och tittade på båttrafiken, Viking Lines Gabriella gled sakta in mot hamnen.

    Nu började Djurgården vakna allt mer och det var dags att lämna ön. Uppe vid Waldemarsuddes byggnad stod en ung kvinna med brukklänning som fotograferades av sin mamma, med den vackra utsiken i bakgrunden. Hoppas att de inte fick med skulpturen ´´Tänkaren´´ i bild bara - han ser inte ut att vara lika lycklig som den unga bruden. Jag lyckönskade henne när jag gick förbi.
    Borta vid Wasamuseet började det strömma till folk och vid Junibacken ringlade köerna in till Astrid Lindgrens sagopalats.



    Man får inte vara rädd för närhet och trängsel om man ska ligga i Wasahamnen.


    Rosorna vid Waldemarsudde var vackra men i övrigt såg trädgården inte så kul ut - vad händer trädgårdsmästare Marina?


    Funderar om jag skulle skaffa en kajak.....


    Statyn heter ´´Paret´´ av Liss Eriksson och restes här 1974.


    Caféerna hade inte öppnat. Vid restaurang Carl Michael hade man förgyllt uteserveringen med en plasthäck föreställande - ja, vem vet!

    Nu är den förbannade sommaren här



    Jag blir nog tvungen att flytta ut till rummet i slottsparken för att bo där hela sommaren. Nu när nätterna är varma har skrålande människor flyttat ut på sina balkonger där de sitter hela nätterna och där ljudnivån ökar i takt med tiden och spriten. Just nu har de decibeltävling med koltrastens sång som ekar mellan husen och för ett tag sedan avfyrades ett fyrverkeri just här utanför. De här människorna känner inte till orden hänsyn och skulle man ´´roa´´ sig med att lyssna på deras samtal i natten så är det inte ´´Snillen spekulerar´´ kan jag säga. Sånt här folk skulle inte ens ha rösträtt! Snart börjar väl björktrastens ungar vakna också....
    Hur fan ska man kunna sova??  Nej jag längtar till vintern så att packet flyttar in igen, då fåglarna flytt och man får sova åtminståne några timmar om natten. Måste nog om igen börja tänka mig ett annat boende.

    Jag får väl sätt mig och fortsätta läsa ´´Mig äger ingen´´.

    Uppdaterat 7.15
    Ännu en natt utan sammanhängande sömn. Nu är det helt tyst i kvarteret. Koltrasten och bruset från stan hörs på håll, ingen människoröst. Balkongmänniskorna sover. De bor i huset bedvid och det är frestande att gå in i deras port med trimmer, lövblås och motorsåg på högsta varv.
    Det är en helt fantastisk morgon med klarblå himmel och vattnet som ligger helt stilla här nere.
    I tidningen läser jag att det brunnit i en villa i Bromma. En 17-åring vars föräldrar var på semester bjöd in massor av folk och det blev stor fest. Jag hörde när ambulanshelikoptern flög över mitt hus i natt.
    Nu åker jag till Djurgården.

    Dagens låt
    Sömnen med Kent

    Rosor i Norrtälje



    Det är kanske tio år sedan Norrtälje kommun beslöt att  fögylla den lilla staden med rosor och de har lyckats ganska bra tycker jag. Falmmentanz har använts och det är ju den härdigaste och tåligaste klätterrosen som passar bra till just sådana här platser. Men visst kunde man kanske ha önskat några andra sorter också. Vid mitt besök var rosorna just utslagna och blommar bäst om några veckor. Flammentanz blir ungefär 4 meter hög och där den trivs blir det en stor och omfångsrik ros. Nu vet jag inte hur stora gropar det grävts vid planteringen vid husväggarna men ju mer plats rötterna har desto större blir växten.

    Min barndomsstad är i förvandling, det byggs överallt och på många platser passar de nya husen fint in i miljön. Problemet med den här lilla staden är att stora delar av Stockholms befolkning kommer hit på helger och semestern. Stadens vägnät är inte anpassat för den här anstormningen och att hitta en parkeringsplats centralt en helg är inte självklart. Men med eller utan alla bilar och stockholmare så älskar jag den här staden





    Här i Jannes Färg jobbade jag sommaren 1969 som springschas och körde flakmoppe.



    Dagens låt
    Bla bla bla bla bla bla bla bla med Egon Kärrman

    En kinesisk trädgård



    På mässan Nordiska trädgårdar i våras fick jag första gången reda på  att den här kinesiska trädgården skulle anläggas vid Östasiatiska museet här i Stockholm. Eftersom jag var i Kina förra året och ändå inte riktigt fått klart för mig vad som utmärker just en kinesisk trädgård såg jag fram mot att se den här tillfälligt uppbyggda trädgården som kommer att finnas här till den 14 september. Med stor nyfikenhet klev jag in i trädgården på förmiddagen idag och det första jag tänkte på var inte själva trädgården utan vilket fantastiskt läge den fått med härlig utsikt över Stockholm.

    Jag kan säga direkt att den här sortens trädgårdsstil inte intresserar mig det minsta. Visst är det intressant att se olika stilar och jag har sett vackra japanska trädgårdar där sten och vatten dominerar men just den här trädgården bjöd inte på mycket som kommer att stanna kvar i minnet.
    För det första så tycker jag att växter har den viktigaste rollen i en trädgård. Visst är vatten och sten spännande inslag men då måste trädgården vara anlagd med stor känsla och i en miljö som är passande. Här inne dominerar lusthuset i dammen med den lilla bron.

    Eftersom detta är en tillfälligt uppbyggd trädgård så kan ju inte växterna få tid att växa till och spela den roll de ska eller bör göra i en trädgård. Allt såg självklart nyplanterat och konstgjort ut och inte en enda växt blommade i trädgården, jag vet att det inte är viktigt i en kinesisk trädgård men visst saknade jag något litet som blommade. Om det ska vara vatten i en trädgård så bör det låta vatten på något sätt också, en rinnande bäck eller någon plats där vatten rinner. Här låg dammen platt död på något vis.
    Jag saknar också trädgårdsrum eller någon skyddade plats, något som gör en nyfiken med undran vad som döljer sig bakom en häck eller mur. Trädgården var omgärdad av vita murar med runda hål i och det tyckte jag om men mest av den anledningen att jag såg ut mot stan genom ett av hålen.

    Så här står det i broschyren: I trädgården finner vi den dualism mellan kosmiska krafter yin och yang som är så central i det kinesiska tänkandet yin representerar den kvinnliga kraften - den mörka kylan, den tomma och suggestiva ytan. Yang representerar den manliga kraften - den värmande solen, den dynamiska materian. I detta tänkande är vatten yin och berg yang. I trädgården finns alltid ett spel mellan dessa krafter. Trädgårdsdammen med sin blänkande yta är yin, de mäktiga trädgårdsklipporna är yang.




    På vägen hem genom livet

    I Winnerbäcks sommarprogram pratar han om att han trivs i vemodet,  i musik, film och foto.
    Musiken han spelar i programmet passar perfekt då jag vilar på balkongen i det gråmulna Stockholm.
    Han tycker om att fotografera och när han skulle köpa sin kamera fick han hjälp av en fotograf som sa att en kamera måste låta bra....när man trycker av ska den låta som en grind som stängs i ett amerikanskt fängelse.


    En skärgårdstjej



    Min mor föddes på en av Roslagens alla vackra öar och har sedan dess varit Roslagen trogen. Här på Calle Schewens och Rönnerdals marker gungar min mor och det här inlägget är en hyllning till den finaste mor och vän man kan ha.


    En gång på 50-talet.

    Vresbok

    Fagus silvatica v. tortuosa. De fantastiska vresbokarna i Norrvikens trädgårdar är bland de läckraste träd jag vet.


    Jag har sökt info i alla mina böcker och på nätet  om vresboken men utan att hitta något vettigt att berätta. Jag söker vidare framöver.

    Blåsningen

    I bloggar runt om i olika kategorier har jag sett en mönster. Många bloggare är mästare på att infoga humor i sina inlägg men samtidgt få fram något viktigt att berätta. Som ett kåseri som finns i tidningar och jag gillar verkligen den formen att uttrycka sig. Humor är viktigt i alla sammanhang.

    Jag önskar att jag kunde lägga in mycket mer humor i mina trädgårdsinlägg men eftersom det förväntas att jag ska kunna så mycket om trädgård så blir det lätt att man levererar en massa torrfakta. Det är ju ofta olika misstag som är roliga att berätta om men eftersom jag vet att min gode VD ibland läser min blogg kanske jag skulle få sparken om jag här radade upp mina misstag i parken här.
    Att jag är ganska slarvig och sprider verktyg över parken är väl allmänt känt inom området men det är ju inte några roliga misstag att berätta om direkt även om vaktmästaren blir överlycklig då jag lyckats glömma traktorn ute i parken och likt bror duktig ringer mig för att berätta det då jag befinner mig på Essingeleden och nästan är hemma. Man får ju vara glad att jag kommer ihåg att stänga av motorn i alla fall.



    Ett misstag av megaformat för några år sedan var den gången då VD, köksmästare och vaktmästare fick mig att bli så grundlurad och blåst att jag nästan tappade all yrkesstolthet. Nu gjorde jag inte det utan tyckte att skämtet var rikitgt kul och jag är ganska bra på att bjuda på mig själv. Kolla på inläggen här och här.


    Roccola och jätteverbena....lika som bär?

    Lyssna på Fredrik Lindströms sommarprogram här. Mycket bra!

    Sommarförkylning

    Min förkylning som bröt ut i onsdags i förra veckan vägrar att släppa greppet. Halsontet har släppt men jag känner mig  fortfarande helt orklös och snorig. Jag vräker i mig c-vitaminer och annat som ska vara bra men det vore fint om ni kunde ge mig tips om bra kurer....jag måste bli frisk nu!
    Igår hann jag klippa gräs några timmar, en översyn i parken  (kunde konstatera att även romerska salladen nu också grott och det är bara ekbladssalladen som nu inte grott) och en halvtimmas trimmerkörning...sedan tog jag helt slut och återvände hem.



    Jag vet att släntens färger är ganska starka nu med den galet blommande lilla flocknävan och jättedaggkåpan men det behövs i sådana här stora planteringar för att ge effekt och kanske t.o.m. väcka intresse även för de som inte är intresserade av trädgård och växter....starka färger brukar funka då!

    Den här plantan av tomaten Sungold slutar aldrig att växa. Den står utomhus och vi har haft tomater här i många år men aldrig har en planta växt så galet som denna.


    En bra snigelblogg
    .

    Nepeta-testet

    Nepeta ´Walker´s Low´

    Nepeta ´Six Hill´s Giants´


    Kampen går vidare med de två olika nepetasorterna som jag har i två lika planteringar framme vid slottet. Som jag tidigare förklarat har jag alltid tidigare använt mig av sorten ´Six Hills Giants´  och den har alltid varit mycket bra. De senaste åren har dock sorten ´Walker´s Low´ nästan helt tagit över i plantskolorna och jag beslöt att testa de två sorterna mot varandra.

    Från tidig vår och långt fram mot sommaren rådde inget tvivel om att ´Walker´s Low´ växte mycket bättre, blev kraftigare och mer kompakt. Färgen var också starkare och alla kunde se vilken som skulle bli vinnaren.
    De senaste veckorna har båda sorterna växt oerhört kraftigt och nästan kvävt allt annat i planteringarna och när det kraftiga regnet så kom hände något med ´Walker´s Low´ som ger minus i tävlingen. Eftersom den är så kompakt och blommar så rikligt slogs den till marken av regnet medan ´Six Hills Giants´ stod kvar som om inget hänt och på sitt höga och lite spretiga sätt kunde se över vägen till sin utmanare som låg regndränkt efter marken.

    Åter igen kan man konstatera att växtförädlarna lägger stor vikt på att få fram stora växter med starka färger och kanske glömmer andra viktiga egenskaper och framför allt så ska växten inte utvecklas  med engenskaper och utseende som skiljer sig för mycket från arten.

    Nu kommer snart nästa utmaning, i slutet av veckan ska jag klippa ner de båda nepetasorterna till marken för att de ska komma igen senare och blomma hela hösten. Som jag tidigare tjatat om så gäller det att inte vänta tills de blommat över utan i stället klippa ner dem mitt i blomningen för att lura dem att blomma igen. Vad som händer med de båda sorterna efter nedklippningen återkommer jag med. Kampen går vidare. För min egen del har ´Six Hills Giants´ tagit tillbaka ledarplatsen. Se tidigare inlägg om kampen här.

    Nepeta ´Walker´s Low´ innan regnet.

    Nepeta ´Six Hill´s Giants´ innan regnet.

    Möte i Sinnenas trädgård

    Charmiga Bellmanmuseets trädgård

    Digitalis purpurea möter Rosa helenea i Sinnena trädgård.


    Tidigt den här söndagsmorgonen då det var omöjligt att somna om åkte jag över till Långholmen med kameran. Jag ville se hur det såg ut i Bellmanmuseets trädgård och den här gången undrar jag lite för mig själv var gränsen mellan charm och förfall går. Idag var det som att gå på lina inne i trädgården, jag saknade lite av själen som jag tidigare kände så väl här men det finns säkert en anledning till att trädgården kändes en aning övergiven, jag vet  ju att det inte finns tid till ständig skötsel här.

    Jag åkte vidare in till Vasaparken för att återse Sinnens trädgård. Klockan var strax efter sex och Stockholm var en stilla stad. Mötet mellan fingerborgsblomman och honungsrosen var höjdpunkten den här morgonen och jag återvände hem för att äta frukost. Den jobbiga förkylningen som däckat mig i midsommar börjar släppa och jag låter inte längre som Lee Hazlewood. Nu börjar jag också bli nyfiken vad som hänt i min slottspark under de fyra dagarna som jag varit borta. Har den nya rosenhäckens rosor börjat blomma? Har allt grott i trädgårdslandet? Har honungsrosen vid parkeringen börjat blomma?  Tidigt i morgon får jag svaren.




    Från Munkeröds floristutbildning kommer Malin Liljeholm som gjort detta konstverk. Det var flera arbeten som ställdes ut i trädgården men det här färgsprakande verk var i blickfång så fort man kom in i trädgården.


    Geranium gracilis i Bergianska trädgården. Växer vild på Balkan och i Italiens berg.

    Bloggen fyller tre år



    Idag är det exakt tre år sedan jag startade den här bloggen och skrev detta inlägg. Det har varit tre år av ivrigt skrivande och fotograferande till den här dagboken på nätet och bloggandet har blivit en nästan nödvändig rutin.
    För mig som inte jobbar vid en dator på dagarna är det en avkoppling att på kvällen fixa med bilder och skriva några rader om dagens händelser i trädgårdar eller var jag nu har varit.


    Ibland undrar jag dock hur stor plats den här bloggen har i mitt liv idag då jag flera gånger om dagen ser olika händelser som blogginlägg. Egentligen borde man gå ut och leva sina dagar utan att observera och fotografera för att låta andra ta del av det man sett och gjort, det kanske skulle vara befriande men jag vågar inte prova.
                                                 
    Nu har sommaren vänt och vi går åt andra hållet.

    Några av alla 1039 inlägg  under åren (inte så mycket trädgård i just dessa):
    Rådjursjakt och bilbesikning
    Leva på Gotland
    Rosengården hos Antroposoferna                 
    Allsång från underjorden
    Marginaler för vaktparader
    Jag vet att jag tror att jag tror
    Det glömda misstaget
    Se på havet
    De vackraste fångarna
    En dag på Fårö
    Bloggar, Facebook och Stayfriends
    Sällskapsresornas år
    Vem ska man tro på?
    Vägval
    Fotografer är vi allihopa
    Slottsträdgårdsmästare sökes
    Skottkärran
    Vilka är ni?

    Stanwell Perpetual tokblommar just nu i parken.

    Tack Ryssland

    ....för en underbar fotbollsfest. Det var länge sedan jag såg sådan härlig offensiv fotboll. Det snabba och tekniska spelet som Ryssland bjöd på var en ren njutning och Holland kunde inte göra mycket åt det här ryska laget.
    En ny världsstjärna har visat sig, Rysslands Arshavin kommer vi att se och höra mycket av i framtiden.

    Midsommardagen 2008




    Jag tror att jag stod här i en halvtimma för att vänta bort alla människor som envisades att vistas på gången här.


    Nepeta och stäppsalvia i Rosendals trädgård

    Om



    • Om det hade varit stängsel runt parken så att inte vilda djur kom in
    • Om verksamheten var igång i juli månad så att parken kunde fyllas med människor som kunde se och uppskatta alla rosor som skulle finnas i parken om alla de andra punkterna också blev verkliga.
    • Om vi låg i zon 1 eller vid Medelhavet
    • Om jag hade en kraftig bugdet för den här trädgården...
    • Om om om....då skulle jag göra det här stället till ett trädgårdsparadis med tusentals busk- och klätterrosor.
    Men jag antar att vi människor alltid strävar och drömmer efter det som vi inte kan få...

    Rosendals rosenträdgård 21 juni 2008

    Rosa alba ´Celestial´

    Rosa centifolia moscana ´Blue Boy´

    Rosa centifolia moscana ´Henri Martin´ -  Den här rosen växer utanför mitt hem och jag planterade den 1998

    Rosa rugosa ´Jens Munk´

    Rosa gallica ´Sharlachglut´

    Rosa portlandica ´Mme Boll´

    Rosa centifolia ´William Lobb´




    Det ligger en ny trädgårdsspaning ut här.

    Dagens tips
    .
    .

    Hörrni.....

    ......ha en riktigt skön midsommar!

    Spaning i min egen slottspark

    Det har skett en spaning i min egen slottspark redan 2005. Nu kan jag stolt konstatera att den finns på Kajplats 13. Se här.

    Vilda svin och groende sallad

    • 4.45 - Vaknar av mobilens väckarsignal (måste byta) och björktrastens ´´sång´´utanför fönstret. Ni vet hur en björktrasts varningsläte låter va? 
    • 5.00 - Snabb runda på internet.
    • 5.15 - Kliver in i Hondan och startar resan till slottsparken. Hostar och har ont i halsen. Pollen eller sommarförkylning.....ingen aning! På radion - CCR med Who´ll stop the rain....
    • 5.50 - Den här morgonen var en sådan morgon då jag inte vet hur jag kom till ön. Helt plötsligt så var jag nästan framme utan att minnas något av resan. Antagligen djupt försjunken i viktiga tankar. Såg två vildsvin på en åker och stannade men hann inte få upp kameran förrän de var borta.
    • 6.00 - Kör in i slottsparken. Stämplar in. Tar kameran och går till berget. Fjärden ligger helt stilla och platt, några svanar glider förbi nedanför. Solen skiner men mörka moln syns mot söder. Näktergalen och den där tjattrande fågeln som jag inte vet namnet på (måste ta mig tid någon gång att lyssna på nätet...jag har spelat in sången i mobiltelefonen...som jag hade med mig idag) fyller parken med den ljuvligaste konserten.
    • 6.15 - Städar och plockar i blommorna på  terassen så att allt är snyggt när gästerna ska äta frukost.
    • 7.15 - Frukost med ´´grabbarna´´.

    Plocksallad - Amerikansk brun
    • 7.30 - Mot trädgårdslandet. Stänger in mig där för att tillbringa större delen av dagen i en inhägnad hage.....
    • 7.35 - Inspekterar salladen som jag sådde förra tisdagen.  De enda sorter som inte grott ännu är ekbladssalladen och romersk sallad. Ingen skillnad på lådorna med eller utan Rockdust.
    • 7.40 - Rensar planteringslådorna och alla gångar.
    • 9.30 - Pratar i telefon med bror som är på Öland med husbilen.
    • 10.00 - Planerar att börja klippa häckar i slutet av veckan.
    • 10.35 - En fint SMS från min dotter.

    Mitt fönster med blommande Paradisbuske (Kolkwitzia amabilis) nedanför.
    • 11.00 - Lunch, lax, potatis och en fantastisk sås. Hostar men har inte så ont i halsen längre.
    • 11.30 - Fortsätter att rensa i trädgårdslandet. Funderar om jag verkligen borde lagt ut ´´Dagens träd´´ igår. Korpens ungar släpptes ut idag över parken och ett överdjävligt ljud från ungarna fick morgonens björktrastar att låta vackert.
    • 13.15 - Telefon med systern som binder vackra buketter i blomsteraffären.
    • 13.45 - Snabbfika. Regnet faller sakta och fint över parken.
    • 14.00 - Fortsätter att rensa i trädgårdslandet. Högerhanden brinner efter all kontakt med brännässlor, jag har så svårt att ha handskar på sommaren. Tänker på matchen ikväll och hoppas att Italien följer Holland till kvarten.
    • 15.00 - Lämnar parken för idag och tar den krokiga vägen hem, förbi de fallfärdiga ödetorpen som jag fotat så många gånger. Stannar och köper en ananassplit. Trögt på Essingeleden hemma i stan.
    • 16.10 - Parkerar Hondan och går upp till hemmet. Nu inväntar jag Italien-Frankrike.

    Dagens näva Geranium clarkei ´Kashmir White´


    Digitalis purpurea

    För ett år sedan
    .

    Onåbar



    Onåbar, oåtkomlig,  inte tillgänglig, försvunnen, borta, ett märkligt lugn, 80-talskänsla, inga signaler, inga vibrationer, missade nästan lunchen, ingen klocka, ingen radio, ingen MP3-musik,  inget blogg- och mailkoll.............................................jag hade glömt mobiltelefonen hemma idag!


    Häcken



    Kolla!! Första rosenknopparna i nya Rosa rugosa-häcken! 
    Här stod ju förra året en mörk, dyster och förvuxen granhäck som fälldes i vintras, stammarna är redan ved och riset väntar på att bli flis. Stubbar bröts bort med grävare. Sedan kom jag in i bilden och började förbereda för plantering.

    Rötter och stenar bröts bort det blev många vändor mot jordfräsen för att få en bra planteringsbädd för den nya häcken som skulle komma att bli en sort av Rosa rugosa som heter ´Roseraie de L Hay´.  Sedan kördes massor av ny jord på och jordfräsen fick blanda om till en perfekt jord till rosorna, lera i botten och lättare jord i toppen.

    Nu är det viktigt att inte låta något ogräs etablera sig bland buskarna och idag rensade jag noggrant. Det hade regnat säkert 30 mm i parken i helgen så någon vattning behövdes inte idag. Se hela arbetet med häcken här.

    I morgon blir det en rapport från trädgårdslandet där jag såg något i salladssådden....


    Slänten



    Den här slänten parkens största plantering och den stora utmaningen när jag en gång började i parken. Ni som följt bloggen länge har väl läst om hur jag grävde bort det mesta, bytte jord och började planera och plantera. Mycket blev bra på en gång medan vissa delar ändrades ganska snart.

    Planteringen är så stor att det är nästan omöjligt att vara nöjd med allt som finns här eller hur växterna passar ihop med sina grannar. Man får helt enkelt flytta växter efter hand, prova sig fram och alltid planera för något nytt eller någon flytt.
    Varje dag i tio år under sommarsäsongen har jag stått nedanför den här slänten och tittat och planerat hur den skulle kunna bli bättre och varje år händer det alltid något. Slänten innehåller mellan 75-80 olika perenner och buskar.



    Nävorna dominerar just nu och jag tycker nog bäst om just den här tiden  i planteringen. Jättedaggkåpan har en betydande plats och trots att jag minskat ner på den så är den väldigt dominant. Gula växter är svårt att få trivas tillsammans med övriga färger tycker jag men den här limefärgen passar ganska bra tillsammans med nävorna....tycker jag! Daggkåpan är också en mycket bra växt där inget ogräs någonsin har en chans att visa sig.

    Jag brukar också tjata om nedklippning av perenner innan de blommat färdigt för att få en senare blomning som varar hela hösten och snart är det dags att använda sekatören igen. Jättedaggkåpan, nepetan och vissa nävor får aldrig blomma klart utan får snart räkna med att stå stubbiga och tråkiga en tid. Men som sagt, de kommer igen och blommar sen mycket länge.

    Geranium x magnificum



    Geranium ´Jolly Bee´

    Före och efter midsommar



    Trädgårdsintresset ökar för varje år och svenska befolkningen odlar som aldrig förr. För 15-20 år sedan sträckte sig det starka trädgårdsintresset fram till midsommar, sedan lessnade folk och lämnade sina planteringar och odlingar för att åka på semester.
    Vårt familjeföretag som då var i drift fick ständiga uppdrag att transportera växter och jord till hyresgästerna på Mariaberget, runt Katarina och Sofia på Söder här i Stockholm. Många var oerhört intresserade av trädgård och anledningen var väl ala frökataloger, TV-program och vackra trädgårdsmagasin.

    De stora trädgårdsbutikerna är som stora godisbutiker på vår och försommar och lockar med växter, tusentals olika  typer av jordsäckar, gödsel och bekämpningsmedel som man bara måste ha för att trädgårdarna ska bli lika vackra som i trädgårdsmagasinen.
    Med tiden lärde vi oss att detta intresse alltid svalnade efter midsommar då växterna dog eller levde ett besvärligt liv i planteringar och urnor. När människorna på Söder kom tillbaka från semestrar så väcktes aldrig trädgårdsintresset igen.

    Idag verkar det som om det har skett en klar förändring. De som idag är intresserade av trädgård tar sitt intresse på mycket större allvar och samlar kunskap i böcker eller på internet. Om man studerar trädgårdsbloggar på nätet ser man hur stor kunskap det finns bland trädgårdsfolket. Nu odlar man hela säsongen och bloggar om trädgård året runt. Internet och bloggandet har nog stor del i det stora intresset idag.

    En annan anledning till större kunskap bland trädgårdsfolket kan vara att det finns flera trädgårdsforum på internet där man kan ställa frågor och så gott som alltid få svar av någon kunnig person. Allt om Trädgård har ett forum, Odla.nu och Odlingstips är andra platser där man kan ställa trädgårdsfrågor och på Svensk Trädgård hittar man många experter att fråga.


    Rosen heter ´Mary Queen´

    De som idag vill ha en vacker trädgård men saknar kunskap är ofta unga par med bra ekonomi som just köpt hus  i dyra områden och vill ha det extra fint runt huset. Här kan trädgårdsdesigner och andra trädgårdsföretag hitta uppdrag och rita förslag till trädgårdar som sticker ut och som skiljer sig från traditionella trädgårdar.


    Snigeln = trädgårdens sophämtare

    I det senaste numret av tidskrifen Odlaren utgiven av Fobo finns en mycket bra artikel om mördarsniglar. Här får man reda på att en mördarsnigel kan lägga 400 ägg under en säsong och att varje snigel blir könsmogen efter 5 veckor.

    Så här står det bl.a. i Odlarens artikel - För att hålla sniglarna borta bör man förstå deras roll i naturen. Sniglar dras naturligt till avfall och deras jobb är att äta upp och rensa bort detta. Sniglarna upplever även svaga växter som avfall och ger sig gärna på plantor som man nyss satt ut eftersom plantorna blir försvagade under en tid efter utplanteringen.

    Jag är lite orolig för de nematoder som man nu har rätt att placera ut i trädgårdarna, som man gör i Norge. Dessa små maskar ska alltså borra sig in i snigeln och infektera den så att de dör och eftersom mördarsniglar ofta äter sina döda kompisar så sprids nematoderna vidare. Det har visat sig ge bra resultat men risken är ju stor att de även går på våra vanliga sniglar som bara gör nytta i trädgårdar och i naturen.
    Mer om nematoderna här.

    I artikeln får man också en lista på mördarsnigelns favoritmeny.

    Trädgårdsresa till Danmark

    I detta nummer av Odlaren får man följa med till trädgårdar i Danmark och artikelförfattaren Lars Forslin låter oss hälsa på i Peter Hansens have som är en privat botanisk trädgård på 3 hektar.  Ett besök i Købelevhaven finns också här

    I den där boken...recension av Vädermannen

    Efter en lång tids småläsande har jag då nått till slutet av Vädermannen och det känns tomt på något sätt...som alltid när man lämnar en bok som betyder något.
    Jag har antytt att jag har en del kritik mot boken och det handlar egentligen bara om första halvan. Det räcker med att säga att jag inte är intresserad av Uffes erotiska (pornografiska) stycken i den här boken.

    Någon recensent skrev att boken var ojämn och att sista delen av boken var tråkig och meningslös. Så olika kan man se på en berättelse. För min del blev boken intressant någonstans då hans dotter som han inte sett på 17 år dök upp och då hennes drömmar om en vingård i Frankrike blev den röda tråden. Men som vanligt är det mest intressant att få ta del av författarens tankar om livet, om kärleken och var han ska bosätta sig.

    Hans kritik mot vårt sätt att leva i dagens Sverige fortsätter och även kritiken mot det vi ser på TV, som Allsång på Skansen och Melodifestivalen. Som vanligt söker han ett liv som tydligen bara finns i hans drömmar men i boken verkade han hitta hem till slut och den tillvaron han får i slutet av boken låter ganska fantastisk. Som sagt, första delen kan man glömma....även om naturskildringarna som vanligt är fantastiska och få författare kan beskriva vårens ankomst som U.L. Men i stort sett så tyckte jag om boken även om det inte är någon av hans viktigaste eller bästa.

    Ett utdrag från sid. 50: Regnet upphörde rätt så plötsligt och sen klarnade himlen men det var kallt och blött, men när vi öppnade dörren bara för att se på allt vått där ute så doftade det helt underbart från allt som duschats i timmar, gräset, löven, blommorna, själva sommaren, midsommaren, och det var ljust och nu vände det och jag gick upp till övervåningen och hämtade duntäcken från sovrummet och sen gick vi ut och satte oss på västaltanen i det magiska ljuset och svepte in oss i täckena och hade med oss en flaska chardonnay och det droppade från ladans eternittak ner på våra nackar och svalorna flög i skymningen som aldrig ville bli mörker och då och då lystrade vi: var det dom som kom nu?

    Trädgårdsbloggar

    Jag skrev tidigare att det kommit en hemsida eller portal som ska samla trädgårdsbloggar på ett ställe och där man ska kunna diskutera olika ämnen i ett forum. Tycker att det här är en bra idé och jag tycker ni som har trädgårdsbloggar absolut ska anmäla er till Trädgårdsbloggar.se, än så länge finns endast 8 bloggar med. Den här platsen är under utveckling och kan säkert bli en intressant plats på nätet för oss trädgårdsgalningar. Adressen är Trädgårdsbloggar.se

    Johannelunds koloniträdgård vecka 24 - 2008



    Och regnet kom till slut. Jag vet inte hur mycket det kommit under kvällen och natten men växtligheten ser tacksam ut idag. Grönskan är fräschare, pollen och damm har spolats bort och det känns skönare att andas.
    På Johannelunds koloniområde blommade det vackert även om det inte syns på bilden, för mycket och för stark sol igen för att fotografier ska visa nära verklighet.
    En äldre kvinna rensade sina land här annars var allt stilla. Jag gick hem och tog ännu en kopp kaffe.....

    Klicka gärna på kategorin i högermenyn.
    .

    I fläderblomningens tid



    Nu regerar flädern här i Stockholm. Den har hittat en mycket bra tid att blomma i, under maj  månad blommar så många olika träd och buskar att man inte riktigt hinner observera allt vackert. Flädern däremot blommar när syrenerna har blommat färdigt och innan de flesta rosor börjat blomma, på så vis har de liksom en tid för sig själva, de kan visa upp sina stora, vackra gräddvita blommor och dra uppmärksamheten till sig från alla som passerar.
    Jag tycker mycket om fläderbuskar som när de blir riktigt stora skapar en annorlunda och djungellik miljö.
    En gång drack jag en drink på GT, fläderbärssaft och några andra ingredienser och det var farligt gott.

    ´´Ett hyddans träd men som också tager i besittning palatsets ruiner´´ skriver C F Nyman 1867.
    Enligt florister tillhör inte flädern vår vilda flora utan sägs vara inplanterad i tidig medeltid. Nu är den dock förvildad och växer så med nordgräns norra Svealand.
    I Blombok av Sune Jonsson läser jag att flädern i hednisk tid var föremål för en religiös kult som riktade sig till den skönaste av asynjorna, Freja, kärlekens och fruktsamhetens gudinna.
    I en engelsk läkarbok från 1664 finns en förteckning på ett sjuttiotal olika åkommor och sjukdomar som flädern anses bota.



    Bloggverkyget trasslar igen så att jag inte kan ladda upp bilder på vanligt sätt.....


    Klätterhortensia

    Lunds botaniska trädgård finns nu ute på Trädgårdsspanaren

    Dagens låt
    Du gamla du fria

    I kvällens match mot Spanien håller vi tummarna för vårt svenska lag.....men jag kommer nog också att njuta av Spaniens fina spel.  I det spanska laget finns tre spelare från Barcelona, håll ett extra öga på mittfältarna Iniesta och Xavi. Anfallarna Torres och Villa är väl EM:s vassaste anfallspar?

    Slottsträdgårdsmästaren bloggar i Allt om Trädgård

    Slottsträdgårdsmästaren är gästbloggare på Allt om Trädgårds hemsida i juni. Inläggen och bilder är hämtade från den här bloggen. Det känns spännande att vara med där och jag hoppas att jag har något litet att tillföra på den välbesökta hemsidan.

    Ett skepp kommer lastat



    Wikipedia om containerfartyg.

    Rosenfinken
    Idag kom rosenfinken till parken. I England säger man att den låter ´´Pleased to meet you´´  i sången. Vacker är den!


    För ett år sedan


    Nävor, nävor, nävor



    Nu börjar alla nävorna blomma ordentligt  i planteringarna och idag har jag vattnat vår stora slänt med vattenspridare för att genomvattna jorden. En fräsch efter-regn-känsla fanns här sedan, växter och jord doftade starkare. Visserligen har vi droppbevattning men det når inte hela ytan och ibland måste man använda spridare för att alla växter ska få en slurk av det åtråvärda vattnet.

    Den hetta vi hade i förra veckan har bytts mot svalare väder och i morse var det sju grader när jag åkte till jobbet.
    Tyvärr så har det blåst i flera dagar vilken gör torkan än värre bland växterna. Men som sagt....nu är det fräscht och vackert efter vattningen och nu får droppbevattningen sköta underhållsbevattningen tills regnet kommer.

    Gernium x cantabrigiense


    Geranium phaeum ´Alba´


    Geranium ´Patricia´

    Trädgårdslandet vecka 24



    Här odlar jag grönsaker och blommor men än så länger ser man nästan bara jord. Som jag skrev igår så blir salladsodlingen ett vågspel i år. I de långa planteringslådorna sitter prydnadspumpor och i de fem närmaste större lådorna har jag sått sallad. De tre lådorna närmast den långa lådan innehåller Rockdust som jag ska testa i år. Jag kommer att ta bilder från just den här vinkeln under hela säsongen.


    Ett rum med utsikt - vecka 24



    Ett rum med utsikt

    Gräddbakelser

    Nu blommar pionerna som ser ut som gräddbakelser och då kan man vara säker på att det blir regn. Tror inte att jag upplevt någon sommar i slottsparken då dessa blommat utan att bli vattenfyllda och svampiga av regn vilket leder till att de väger så mycket att de kommer att vika sina stjälkar och doppa mot marken. Så alla vi som väntat på regn kan nu vara lugna. Skolavslutning och pionblomning = regn!





    Hemsida för trädgårdsbloggar
    Nu har det kommit en ny hemsida som ska fyllas med trädgårdsbloggar....bara att anmäla sig.
    Trädgårdsbloggar.se

    Salladsådd och vilda vindar


    Geranium ´Brookside´

    Geranium clarkei ´Kashmir White´


    Så har då äntligen salladsfröna fått jord över sig och nu börjar kampen mot jordtemperaturen. Vilka av dessa sorter kommer att gro? Självklart lämnar jag täta rapporter om läget.....
    • Romersk ´Lobjoits Green Cos´
    • Bladbataviasallat ´Lollo Rossa´
    • Plocksallat ´Red Salad Bowl´
    • Sareptasenap  ´Osaka Purple´
    • Romersk ´Marshall´
    • Ekbladssallat ´Asterix´
    • Plocksallat  ´Amerikansk brun´
    • Friséesallat ´Wallonne´
    Hårda vindar över parken hela dagen och torra grenar från lindarna föll med brak i marken. En sådan här dag behövde man en hatt så att håret ligger bra trots de vilda vindarna och  äntligen hittade jag en hatt som jag var nöjd med.
    Salladsfröna kändes ännu mindre än vanligt och det var med en suck som jag fyllde jord över de sista fröna och lämnade över resten av jobbet till vattenspridaren.




    Stanwell och grönskande häck



    Äntligen blommar Stanwell Perpetual!

    Mycket tidigt den här måndagen öppnade jag grindarna i allén och körde in i vår slottspark. Det händer mycket med växter så här i juni månad och har man varit borta en vecka så är man nyfiken vad som hänt.

    Förra veckan befann jag mig på trädgårdsresa i Sverige och besökte fantastiska trädgårdar där man gick omkring och beundrade det som andra skapat. I min vackra park kan jag själv påverka och förändra för att trädgården ska bli vackrare för varje år och det är mycket inspirerande.

    Måndagsstressen var alltså värre än vanligt eftersom jag ville göra allt på en gång. När jag satt på min gräsklippare och sneglade på planteringar som behöver snyggas till och allt som skulle vattnas måste jag som vanligt göra en plan för att allt ska hinnas med i tur och ordning.
    Allt som jag planterat ut innan jag reste hade fått bra omvårndnad av J och det är jag tacksam för.
    Rosenhäcken var grön och frodig och alla 110 plantor såg mycket friska ut.
    Torkan märks även här hos oss och gräsmattorna börjar gulna allt mer men det låter på meteorologerna som att det ska komma regn senare i veckan och det tar vi tacksamt emot.

    I morgon ska fortsätta göra parken så fin som den ska vara i juni och jag ska även så sallad. Jag har aldrig sått så här sent förr men eftersom verksamheten ligger nere här i juli då salladen vanligtvis är som finast så tänkte vi prova i år att så senare för att få senare skörd trots risken att den inte gror på grund av för hög jordtemperatur. Jag hoppas att det lyckas.



    Vad är ett fotografi idag?

    Vad får man göra med ett fotografi idag? Hur mycket får man manipulera med en bild för att den fortfarande ska kallas ett fotografi och inte ett konstverk skapat av photoshop? Ska man återspegla verkligheten i sina bilder eller är det ok att göra bilden så ´´vacker´´  som möjligt i redigeringsprogram?  Jag vet inte säkert.  Det jag själv gör med mina bilder är att jag beskär dem något och kanske ändrar ljuset en aning ibland.

    Jag tänker inte kritisera användandet av photoshop utan jag är mer intresserad av vad ni tycker. Jag har tagit upp det här med fotograferandet tidigare men eftersom bloggandet fortsätter att öka i en rasande fart och bildbloggare tävlar om vem som tar bäst bilder så finns funderingarna kvar.
    Närbilder kan ju bli hur krispiga som helst om man lägger ner lite tid i photoshop. Hur gör proffsfotografer?  Trädgårdsbilderna i alla vackra trädgårdsmagasin....vad har de bilderna gått igenom?

    Nu kan man ju redan i kameran då man ska ta bilden göra vissa val hur bilden ska bli, om man ska ta i macro eller med zoom eller helt platt och vanligt sätta kameran till och skjuta.

    Som sagt....jag har själv ingen färdig åsikt om detta....jag är bara nyfiken vad som är ok att göra med bilder. Ska bilderna bli bättre än verkligheten?

    Här nedan finns två bilder av en trädpionblomma och den ena är fixad med photoshop. Hur ska man göra?






    Sommar, trädgård och fotboll

    Nu är det gott att leva!  Vi befinner oss i en skön sommarvärme, det blommar vackert i slottsparken och fotbolls-EM har börjat. Kan man önska sig mer av livet?
    Att torkan börjar blir ett problem är jag väl medveten om och det har på flera håll i södra Sverige införts vattningsförbud eftersom grundvattnet befinner sig på en mycket låg nivå, ingen snösmältning och inget regn är anledningen..

    Men allt det där brukar rätta till sig och kommer väl lågtrycken in över landet så vill de inte så gärna lämna oss igen. Semestertider närmar sig och många är nog oroliga både för torka och regn. Jag ska i alla fall försöka njuta allt jag kan av högtrycket och växterna i parken ska få den vård de behöver även i fortsättningen. Än så länge får de det vatten de behöver. I morgon återvänder jag till parken efter en veckas frånvaro och det ska bli intressant att se vad som förändrats på en vecka.


    Den här stigen går utanför min bostad (jo det är i Stockholm och t.o.m. nära innerstaden) och bort mot Brommas stränder, koloniområden och bad.


    Ser inte Bellis väldigt snälla ut? Men de kan ju ha ett nog så aggresivt sätt att sprida sig i gräsmattor till mångas glädje och till andras förtret.

    Nu ligger Sofiero slottsträdgård ute här.

    För ett år sedan



    Nu börjar det!



    Idag börjar forbolls-EM och vad man har längtat! Jag kommer nog att försöka se alla matcher men kanske att jag missar någon match i gruppspelet. Tyvärr så tror jag inte att Sverige ens går vidare från gruppen, då krävs det att våra stora stjärnor är i bästa form. Om Zlatan och Henke är så bra om de kan vara så kan vi självklart överraska och vara med längre än gruppspelet.
    Idag börjar det med:
    • 18.00 Schweiz - Tjeckien 
    • 20.45 Portugal - Turkiet 

    Den 29 juni går finalen och jag tippar att Spanien där möter Tyskland eller Portugal.

    Nu kör vi.....

    Nya spaningar ute




    Ny kategori i högerlisten Roadblog

    Egentligen skulle jag inte röra vid det här ännu men det blev en liten trädgårdsspaning färdig ikväll och det är den första trädgården som jag besökte förra fredagen, Hellekis säteris trädgård. Som jag brukar säga så ska man ju se en trädgård flera gånger under säongen för att man ska få en rättvis bild men man får försöka tänka sig hur det ska se ut senare och vem vet...jag kanske återvänder under en annan tid på sommaren.
    Det är gamla kameran som gäller under alla trädgårdsspaningar utom Ulriksdals trädgård. Man får alltså stå ut med fläckarna uppe i högerkrysset!

    Nu är även Göteborg, Tjolöholm och Norrviken ute på trädgårdsspanaren.

    Hemma



    Efter 188 mil är jag åter hemma i Stockholm igen och det är med blandade känslor jag försöker installera mig i hemmet igen. Krukväxterna lever men internet är dött....ett stort fel här i Bromma fick jag veta när jag ringde supporten, tur att jag har  mobilt internet också.

    Trädgårdsresan har varit mycket händelserik och jag har sett så mycket att jag har svårt att sortera allt. Nu gäller det att få ordnig på alla foton och framöver börja skriva i bloggen Trädgårdsspanaren om alla trädgårdar jag besökt men först måste jag landa här hemma.
    Det jag minns starkast är nog den tidiga, lugna vandringen i Norrvikens trädgårdar, rododendron och färgchocken i Sofiero, underbara Österlen och cykelturen i Astrid Lindgren-land.

    Nu återgår jag till rutinerna igen och nästa resa söderut blir i augusti då jag ska se den stora utställningen  Göteborgs lustgårdar.

    I Astrid Lindgren-land





    Jag befinner mig i Astrid Lindgren-land. Havet är utbytt mot en vacker landsbygd där man kan vänta sig att se Emil komma med griseknoen borta vid ladan. Det kommer en bil i timman här på vägen utanför, skönheten och odjuret springer runt benen på mig och på håll hörs en traktor.

    Det här landskapet gör mig också lugn och efter en cykeltur utefter mossiga stengärsgårdar och blommande ängar så förstår jag lite mer varför folk bor här. Men nu börjar storstadsabstinensen göra sig påmind och på fredag kommer jag att befinna mig på Djurgården. Med kontraster blir livet spännande.


    Skönheten och odjuret

    På återseende Österlen


    Efter vägarna här nere skummar det av hagtornsblomning nu men även av ärttörne (Ulex europaeus)

    Då lämnar jag Österlen och det känns som om det blev en alldeles för kort vistelse här i det landskap som jag tycker så mycket om, där jag blir lugn på samma sätt som på Gotland.

    Jag läser ju Ulf Lundells Vädermannen nu och den utspelar sig just här. Jag är fortfarande riktigt besviken på delar av boken. Skulle det inte vara för de delar som är fantastiska skulle boken hamna i soporna.
    Nu ska jag snart äta frukost på Thelins konditori vid hamnen innan jag drar mig upp till Småland där jag lägger till vid Kajplats 13.  Kanske att jag stannar i Ronneby ett tag.

    Jag hoppas att min granne här slutar hosta snart så att jag får några sovtimmar innan resan uppåt.


    Blommande Näsduksträd i Ulriksdals trädgård

    Den vackraste lyktstolpen?



    I Brantevik pryder man sina lyktstolpar med blåregn. Tagen med gamla kameran...och med den irriterande fläcken på linsen.

    Tillbaka till Haväng

    Jag köpte min kamera i morse och allt är nu inställt på så mycket automatiskt som det går, jag får sätta mig in i funktionerna när jag får mer tid hemma.  På morgonen åkte jag in till Thelins konditori och drack kaffe och åt en stor dubbelfralla med ost och skinka för 30 kr. Jag brukar inte fundera över priser på fika men nu blev man ju förvånad. Hemma får man väl snart inte en slät kopp kaffe för 30 kr.
    Besöket hos Mandelmanns finns i inlägget här under. Jag fortsatte därifrån till Kivik och till Ulriksdals trädgård. Jag hade en aning om att den trädgården bara visades för grupper och efter ett bestämt program. Men jag tänkte i alla fall prova att tigga mig in så jag ringde Thord Ohlsson som bor och förvaltar denna trädgård.



    När jag förklarat mitt intresse så kom han och öppnade och visade mig runt och det visade sig att han var mycket växtkunnig och hade en riktigt fin samling lönnar, magnolior och andra växter. Det var en mycket vacker trädgård med mängder av spännande växter och här fanns även en liten växtbutik som är öppen på helgerna där man kan hitta riktigt exlusiva och svåråtkomliga växter.  Tack för den visningen!
    Det blir nog en lite mer utförligare trädgårdsspaning senare när jag kommer hem.

    Det var meningen att jag skulle besöka arboretumet som ligger i närheten för att bl.a. se junimagnolian blomma men jag hittade aldrig dit. Borta vid Kiviks musteri åt jag fläsk med löksås....utan att spilla något och med kameran ordentligt instoppad i en liten väska.



    Haväng har betytt oerhört mycket för mig från den första gången jag besökte platsen. Det är som Österlen i koncentrerad form på något vis. Gudomligt vackert, lugnet, havet, stenåldersgraven och utsikten. I vanliga fall brukar jag sitta här en dag för att sola och läsa men den här resan är ingen solresa och det blåste hårt här idag så jag satt bara en kort stund just där Verkån rinner ut i havet och tog in lite av Haväng.



    Det blev kaffe och rabarberkaka med vaniljsås uppe vid Havängs vandrarhem som måste vara världens charmigaste vandrarhem. Här måste jag bo någon gång men då får det bli den här tiden, senare finns inte en chans att få plats.

    Sista kvällen här på Österlen, nu blir det bok och vin vid havet....

    Dagens låt
    Måne över Haväng med U.L

    Livskvalitet hos Mandelmanns

    När Gunnels gröna i höstas handlade om min kurskamrat från Säbyholmstiden, Gustav Mandelmann så bestämde jag mig för att besöka honom till sommaren. Programmet gjorde starkt intryck på mig och visade att ibland hamnar man helt rätt här i livet. Tillvaron på gården Djupadal vid Rörum såg ut att vara så perfekt även om det säkert är mycket att göra för familjen för att få allt att fungera.

    Gården och miljön är sagolikt vacker och TV-bilderna ljög alltså inte. Idag när jag rullade in på gårdens parkering var det som att landa i ett annat land och i en annan tid. Jag gick bort mot några människor som höll på med sådd och utplantering av något och kände igen Gustavs fru Marie som inte visste var Gustav höll hus.



    - Han är väl någonstans. Här handlade det inte om att ringa upp honom på någon mobil utan jag gick runt och letade. Hittade honom vid en gammal traktor där han med grannen hade fixat i ordning något. Han bjöd på kaffe inne i det lilla caféet och vi pratade minnen och om hur vi levde idag. Gustav ser ut att vara en sann livsnjutare, han utstrålar värme och godhet och man ser riktigt hur rätt han hamnat. Här bland växthus, frigående höns och en ganska rörig gård har han hittat sin tillvaro.
    När jag åkte därifrån och kom ut på vägarna igen kunde jag inte låta bli att vara lite avundsjuk på Gustav som levde i sitt lilla paradis.
    Hit till den här vackra platsen kommer jag att återvända varje gång jag kommer ner hit till Österlen.



    Boendet på resan

    Uppdatering
    Aj då...när jag läser vad jag skrivit kan det låta som om jag bara trivs på lyxiga hotell. Så är det absolut inte. Det viktigaste för mig är att inte bo för tätt inpå människor som jag inte känner. På vandrarhem blir man lätt en stor famij vilket inte passar mig. Skulle jag haft en egen ingång här, dusch och toalett för mig själv, då skulle dessa 7-8 kvadratmeters rum vara helt perfekt.

    Under den här resan kommer jag att bo på de mest olika sätt. Självklart är det bäst att bo hos vänner som man tycker om men det är kul att bo lite halvlyxigt också. På Torekovs hotell och på Örenäs slott bodde jag med kraftig rabatt eftersom de tillhör samma portal som vår anläggning och vi som är anställda på en tillhörande anläggning har då den förmånen att bo och äta billigt. Det är t.o.m. billigare än att bo på vandrarhem och hade det funnits en anläggning på Österlen så hade jag absolut bott där i stället för bland dessa campare.


    Vandrarhemmet Råkulle

    På det sätt jag bor nu är jag mer kluven till. Jag är väl ingen direkt vandrarhemsmänniska. Utanför mitt rum sitter just nu några par och äter och det ser ut som ett julbord. På min plats i kylskåpet står två risifrutti och två äpplen. De tillbringar sin mesta tid i det gemensamma köket känns det som.

    När jag vaknar i morgon åker jag direkt in till Simrishamn och äter frukost på ett konditori vid havet. Jag bara sover här. Men det här vandrarhemmet ligger fantastiskt vackert en liten bit från havet och det är relativt nybyggt och fräscht.  Jag gick en kvällspromenad och njöt av alla vackra hus och att gå efter havet. Undrar bara hur många som bor permanent i dessa hus nu för tiden? Många hus så väldigt tomma ut, inte ett liv!
    En natt till ska jag sova här innan jag åker mot ett Astrid Lindgrenskt Småland.

    Komma-hem känsla

    Efter ett antal felkörningar på alla dessa skånska vägar som verkar ligga utslängda lite på måfå helt utan tanke så hittade jag Tirups örtagård. Platsen var verkligen så bra som det sagts och jag vandrade runt och fotade lite, valde ut en plats i den vackra lilla uteserveringen för att sedan gå in och beställa kaffe och en jättemuffins. När jag stod där och sneglade ut för att se om min plats fortfarande var ledig så hände något som ibland händer men som förstörde den här dagen något.


    Tirups örtagård bilden tagen före ´´olyckan´´

    Ibland när man har mycket i tankarna och mycket att ta in av allt man ser så stämmer inte alltid beräkningarna hur man belastar en kaffebricka, speciellt inte då avlastningsbordet är väl litet då man häller upp ett glas citronvatten. Det som händer är att jag helt plötsligt står med skjorta och byxor dränkta med hett kaffe och en bricka, muffins och en massa kaffe på golvet. Det tog några sekunder innan jag beslutat mig vad jag skulle göra. I stället för att sitta och njuta av den vackra trädgården med en stor kopp kaffe så sköt jag allt åt sidan i ilska och gick ut därifrån. Med blöta byxor såg ut som om jag inte hunnit till toaletten, men jag gick utan att se mig om till bilen, bytte om och tog mig snabbt från denna plats.

    Jag åkte till Ystad. Åt på Bäckahästen där jag alltid äter då jag är i Ystad. Stället har kvar lite 50-tal över trädgårdsserveringen och det är en lugn och trivsam plats. Det var där jag upptäckte att min kamera helt lagt av. Den befann sig på brickan när kaffet hälldes över mig och hade fått i sig en del av kaffet. Den fungerade men displayen var svart.

    Åkte vidare till Simrishamn och på tröskeln till Expertbutiken så började diplayen visa något och kanske att den skulle återgår till att bli normal om bara elektroniken fick lite tid på sig. Väl inne i butiken blev jag halvt förälskad i en kompaktkamera med 10x zoom och 9 megapixlar och vaknar inte min kamera tills i morgon så blir det nog ett inköp där på Expert i Simrishamn.

    Jag loggade in på vandrarhemmet Råkulle där jag bott flera gånger tidigare och när jag gick ner till havet med brasse och bok kändes det som om jag kommit hem på något sätt. Liknande känsla kom i Simrishamn där jag tittade in i Apotekarens trädgård och pratade med en trädgårdsarbetare i Bergengrenska trädgården som sa att sommarblommorna kanske skulle planteras ut i morgon.

    Fikade på Pederséns konditori på Storgatan och njöt av lugnet här på Österlen. Jag vet inte vad det är med det här landskapet och med de här människorna, allt är så stilla och behagligt. Luften var lättare att andas här också än på vår västra kust där hettan nästan var för mycket. Här svalkade vindarna skönt från havet.



    Vid havet fanns inte en människa, turisterna har inte anlänt till den här vackra platsen ännu och ortsborna sitter inte vid havet och läser böcker. När jag vandrade upp mot rummet tänkte jag att det här skulle vara en perfekt plats att bli gammal på. Lugnet, den mycket vackra miljön, närheten till havet och jag kanske skulle kunna få vara med i pensionärsgänget som spelar boule nere vid havet.
    Jag skulle alltså läsa här vid havet någon timma men när jag satt där och hörde vågorna från havet rulla in mot stranden somande jag.

    Bilder från Brantevik kommer när min kamera vaknat eller när jag har en ny kamera. Bilden ovan är tagen med mobilkameran.

    I morgon blir det vila på Haväng och kanske ett besök hos Mandelmans.

    Två trädgårdsbloggare i Lunds botaniska trädgård

    Vaknade på ett slottsområde vilket är vardagsmat för mig....men här hade jag havet som utsikt när jag åt frukost inne i slottet. Örenäs slott var en plats som jag tyckte om på grund av ett mycket trevligt bemötande, för rummet och närheten till havet.


    De här färgerna ihop skulle jag i vanliga fall vända ryggen åt men i Lunds botan har man planterat dessa jättevallmo med alla dessa färger och fått det att fungera...der är t.om. riktigt läckert.

    Färden gick vidare till Lund. Här ligger städerna nästan intill varandra och jag var snart framme där jag träffade trädgårdsbloggaren Claes. Vi hade några timmars trevligt samtal om trädgård, bloggande och om livet i stort. Det var som sagt ett mycket trevligt möte.

    Nu ska jag försöka hitta den där örtagården innan jag drar ner till Österlen. Måste även försöka hitta en fotobutik som kan titta på min kamera och se vad som kan göras åt linsfläcken. Nu har jag kört 94 mil och det lär väl bli minst lika långt innan jag landar hemma på parkeringen.

    Näsduksträdet i Norrviken



    Näsduksträdet -  Davidia involucrata

    På Poppes marker


    Therese Bugnet

    Fredriksdal förknippar man ju med Nils Poppe och en staty av honom stod i en avenbokhäck. Det var bara någon timma innan stängningsdags som jag besökte Fredriksdal och jag var nästan ensam inne i den stora parken. Det är en fin park med en mycket vacker rosengård där vissa pimpinellrosor börjat gå i blom. Köksträdgården var också riktigt fin men den bör man se lite senare på året.

    Jag tror att jag gillar Helsingborg, en lång strand finns bort mot Sofiero och den var idag fylld av solande och badande människor. Vädret fortsätter att vara soligt och hett och jag har bestämt mig för att göra om min resplan och låta bli Malmös parker den här gången. Jag har ingen lust och ork att besöka en stor stad nu i värmen utan jag nöjer mig med Lunds botaniska där jag ska morgonfika med bloggaren Lotten5 om allt stämmer med tiden. I morgon går färden senare mot Österlen. Det var någon örtagård som jag skulle besöka i Lundområdet men jag har glömt vem som tipsade den och vad den heter??


    Finlands vita ros - Rosa pimpinellifolia ´Plena´

    Jag hoppas att rosorna kommit lite längre i blomning nere på Österlen.

    För eller emot rododendron?





    Hemma på min gata i stan eller i Stockholmsområdet tycker jag att rododendron är en ganska tråkig växt som man planterar i grupper i skuggiga eller halvskuggiga hörnor eller vid norr-entréer. De blir sällan över 2 meter i Stockholm men det händer något med den här växten när den når över 3 meter och upp till mindre trädform. Är de också massplanterade som på Sofiero så blir det en upplevelse utöver det vanliga. Idag när jag trängdes med alla andra som visste att rododendronen blommar nu i månadsskiftet maj-juni så fick jag en blomsterupplevelse jag nog aldrig tidigare fått. Här pratar vi inte om meditativa känslor och lugn i trädgårdar utan här var det en färgexplosion av största mått.

    Jag trodde knappt att det var sant då jag vandrat ner i dalen och såg upp mot slottet och nästan alla rododendron blommade på den gång...höga som små träd. Helt helt sjukt vackert måste jag säga....jag som kan vara mer än lovligt petig med färger och kombinationer, här var det en salig blandning men det är så stort att man bara måste älska det.

    Jag har anlänt till Örenäs slott där jag ska bo i natt och det ligger mycket vackert vid havet. Här kunde man ta brassen och vandra ner till en liten sandstrand för att titta på havet och få lite sol på kroppen .....i en timma!   I vanliga fall brukar jag fånga solen den här tiden för att få lite färg men nu är det trädgårdar som gäller och jag vill hålla mig till mitt program. Om några timmar åker jag tillbaka mot Helsingborg för att besöka Fredriksdal. Jag har en liten balkong här och ute på gården en pool, ingenting för mig men det ser ganska fint ut.


    Norrvikens trädgårdar i morse....en fantastisk trädgård!  Mer senare i trädgårdsspanigar.

    Det verkar som om det är någon skada på kameralinsen....precis lagom till den här trädgårdsresan....

    Söndagsmorgon på Bjärehalvön

    Just nu sitter jag i Båstad och väntar på att Norrvikens trädgårdar som ligger just utanför ska öppna nu klockan tio, hade hoppats på en mycket tidigare vandring i trädgården. Jag har sovit mycket gott på Torekovs hotell som hade fantastiska sovkuddar och en bra frukostbuffé. Den här anläggningen känns mycket golf och spa och eftersom jag varken är golfare eller speciellt spaig av mig så kände jag mig inte riktigt rätt placerad men den goda sömnen var viktig för mig.

    Hela Bjärehalvön tycktes sova när jag körde ner mot Båstad. Stora vattenspridare vräkte ut vatten över odlarnas grödor som törstar efter vatten nu i torkan. Det börjar bli ordentligt oroligt eftersom inget regn är i sikte. Mina utplanteringsväxter och sådden i trädgårdslandet vill säkert ha vatten och jag litar på att J tar vårdnaden över växterna på allvar.....och egentligen borde jag inte ora mig, den mannen brukar ordna det mesta.

    Jag har aldrig tyckt om Båstad, det känns som en stor festplats för en viss kategori människor som jag definitivt inte tillhör.
    Nu åker jag bort till Norrviken och hänger på låset. Kan ännu en gång konstatera att vädret inte är bra för fotografering och det är lite synd men jag ska göra vad jag kan för att fånga några bra bilder.
    Trevlig söndag alla som hittat hit!


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails