Site Meter

Trädgårdsmästaren på Prins Eugens Waldemarsudde

 
 
31 augusti 2011
 
 
Får några månader sedan skrev jag med trädgårdsmästare Marina Rydberg på Prins Eugens Waldemarsudde och hon lovade mig att jag skulle få några Lunaria rediviva. Jag hade sett dem i Enköpings drömpark och ville prova dem i slottsparken, men de var helt omöjliga att få tag i. Marina hade som tur var drivit upp ett gäng från frö och var villig att dela med sig.
Vi bestämde att jag skulle komma dit för att hämta plantorna som är tvååringar och som ska blomma först nästa år. Tyvärr har vi inte kunnat ses något i sommar av olika anledningar men idag blev det äntligen dags.

Det blev ett mycket trevligt möte den här vackra sista augustidagen. Marina berättade om hennes jobb som trädgårdsmästare vid den här vackra platsen på Djurgården och när jag senare åkte därifrån tänkte jag att vi började ungefär samtidigt i våra trädgårdar och att vi nog hamnat helt rätt båda två. Marina kom till Waldemarsudde 1996 från Bergianska trädgården och jag kom 1998 till Engsholm från NTS. Hon hörs ibland som trädgårdsexpert på Radio Stockholm där lyssnarna får ringa in och ställa frågor.

Marina kändes helt rätt här på Wudden - som Prins Eugén kallade Waldemarsudde och det rådde en fin stämning bland de som jobbade i trädgården här.
Jag har alltid undrat hur fria händer hon har att välja sommarblommor till parken. Sortimentet skiftar något varje år och ett år hittade jag t.ex. Mignondahliorna här som jag har använt i flera år i min slottspark. Ett annat år blev hel plantering fylld av Salvia splendens. Den chocken har jag nästan kommit över nu.
Här använder man växter från de växtlistor som följt med sedan Prins Eugéns tid och jag ser både fördelar och nackdelar med det.

Fördelen är att man i lugn och ro kan koncentrera sig på att driva upp de växter som funnits här i alla år och att man förvaltar trädgårdshistoria. Man slipper fundera och slita sitt hår för att försöka hitta de växter som skulle tänkas vara rätt i trädgården/parken. Nackdelen är att man missar just det där slitandet i håret - alltså att få skapa något nytt som kanske ingen tidigare gjort.
Men jag är helt säker på att Marina satt sin prägel på Wudden och jag tror nog också att en eller annan nyhet smyger sig in i planteringarna ibland.
Den här platsen är en av mina absoluta favoritplatser i Stockholm, läget med utsikten över Stockholms inlopp i kombination med den vackert terrasserade trädgården är nästan oslagbar. Jag vandrar väldigt ofta förbi här och det är alltid så snyggt och välskött i trädgården.

Med månviolerna i påsen vandrade jag bort mot 307:an. Stort tack Marina för växterna och för ett trevligt möte. Min lediga onsdag bjöd på sol och värme och senare på dagen hamnade jag ute vid Sturehovs slott.

 
 
 
Här har Marina drivit upp den idag ganska ovanliga gyllenlacken.

Rumsmalva - Anisodontea capensis


Påsen är fylld med mina månvioler. I morgon blir det plantering i Drömhörnan. Stort tack Marina!

Kommentarer
Postat av: Kristina Bonander

Visst är det roligt att hitta något som man gått och suktat över?! Extra roligt att få genom en trevlig träff och en stunds prat om gemensamt intresse. Vi får väl se resultatet så småningom?

Hälsningar

Kristina

2011-09-01 @ 19:15:52
URL: http://kristinabonander.blogspot.com
Postat av: Lisa E

Trevligt att möta Waldemarsuddes trädgårdsmästare här på bloggen.



Lisa

2011-09-01 @ 19:24:03
Postat av: Anonym

Ni måste haft en hel del att prata om med så liknande arbetsuppgifter. Kul att få något man letat länge efter. Fina bilder från "Wudden"

2011-09-02 @ 18:16:56
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Kristina Bonander: Ja det var en perfekt kombination att hitta en växt som man sökt och att träffa en trevlig trädgårdskompis!



Ja det var trevligt Linda!



Anonym: Vi skulle nog ha kunnat prata hela dagen...men Marina hade ju ett jobb att sköta den här dagen också...

2011-09-02 @ 18:51:06
Postat av: Anonym

vilka underbara bilder o en söt liten rydbergare ha en fin o vacker gård!!!
carin

2014-05-07 @ 12:25:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0