• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Strålrudbeckia - Rudbeckia fulgida sullivantii ´Goldsturm´

   
  Av gulblommande perenner är strålrudbeckian en favorit för mig. Egentligen har jag lite svårt för gul färg bland perenner, men den här växten är så bra att jag låter den få en plats i mitt perenn-hjärta. Jag har haft den i slottsparken sedan jag kom hit 1998 och jag har förökat den genom delning de senaste vårarna, så att den nu finns på flera platser i stora slänten och den blommar länge, från slutet av juli till frosten tar den. 

  Strålrudbeckian härstammar från Nordamerika och det brukar stå i böcker att den är halvhärdig, men våra Guldsturm har aldrig haft några problem med vintrarna. Den blir ungefär 60 cm hög och blommorna är 10 cm i diameter. Den har en varm gul färg som lyser på långt håll och är verkligen en prakt för planteringar på hösten men den bör sitta i större grupper för att komma till sin rätt. Den behöver inget stöd utan är stadig och okänslig mot blåst och regn. För att trivas som bäst vill den ha full sol, där den lockar fåglar och fjärilar till sig.
     Google

  Fotblad - Podyphyllum hexandrum

  Kinesiskt fotbladPodyphyllum hexandrum var.chinensis.

  Den här spännande och vackra växten härstammar från skogarna i Nordamerika men även från Himalaya till Kina och Taiwan. Fotblad har en krypande jordstam och trivs i lite fuktig jord i halvskugga.
  Bladen är oftast fläckiga och blommorna är vita, rosa eller röda.

  De fotblad som finns på bilderna här växer i Bergianska trädgården i Stockholm och jag tycker att blommorna är vackra, men det är egentligen de stora plommonliknande och äggstora frukterna som blir tomatröda - som är mest spännande med den här växten. Jag tog senare bilder på frukterna också men de har av någon anledning försvunnit från min dator. Jag lovar att ta nya bilder av frukterna under nästa år. Här finns annars några bilder av frukterna.
  Namnet har växten fått av att de fingrade bladen liknar en fågelfot. Hela växten är giftig.

  På webbsidan Linné online hittade jag detta:
  En annan art Podophyllum hexandrum (synonym: P. emodii) växer främst i Himalayas bergstrakter. Podofyllin framställt från denna art innehåller upp till 40% podofyllotoxin och inga peltatiner. Det är därför mindre laxerande än podofyllin från P. peltatumP. hexandrumanvänds idag för renframställning av podofyllotoxin för läkemedelstillverkning.
  Modern forskning har visat att podofyllotoxin inte bara har effekt mot cancer utan är även användbar mot genitala vårtor och vissa andra virussjukdomar. Man har i kliniska test visat att podofyllotoxin eller strukturellt likartade föreningar har positiv effekt på andra sjukdomar, som psoriasis, ledgångsreumatism, Alzheimers och malaria. Flera nya läkemedel håller därför på att utvecklas av ett svenskt läkemedelsföretag.

  Indiskt fotblad - Podyphyllum hexandrum
  Det indiska fotbladet blir 30-60 cm högt och har vackra femflikiga, tandade blad. Det finns en sort som heter ´Majus´ som är något större än den rena arten. Den blir 50 cm hög och har ljusrosa blommor som blommar i maj. Planteringsavstånd c/c 35.


  Det finns även ett amerikanskt fotblad - Podyphyllum peltatum som har gröna glänsande blad med lite blygare blommor som böjer sig något nedåt till skillnad mot det indiska och kinesiska fotbladet.
   
  Google
   

  Strutbräken - Matteuccia struthiopteris

   
   

  Strutbräken är en vacker och tacksam växt att ha i lite skuggiga eller halvskuggiga lägen men den kan även trivas på en solig plats men helst då med vandrande skugga. Den sprider sig med underjordiska utlöpare från vilka det kommer nya plantor och den har både sterila blad som är höga och bildar den yttre kanten, de fertila bladen med sporer sitter i mitten av växten.

  Släktet härstammar från delar av Europa, Nordamerika och Ostasien.
  Strutbräken trivs i näringsrik och fuktig jord och vad gäller skötseln så behöver man inte bry sig så mycket, man rensar bara bort de bruna bladen på våren. Den klarar sig själv och vill man föröka den så kan man dela den på våren eller ta till vara på utlöparna.

  Där den trivs kan den bilda stora betånd och bli över en meter hög. Planteringsavstånd c/c 50 cm.
  Den passar som sagt utmärkt i lite skuggiga platser och gärna vid vatten eller i ett woodland. Bilderna är från Krusenstiernska gården i Kalmar och där har de en ganska solig plats och jag gillar när ljuset faller på de vackra bladen.
   
  Ett tips är att plantera kirgislök inne i ett bestånd av strutbräken, det blir mycket vackert i maj. En annan god granne är ormöga.

   
   
   
  Google

  Rosenmalva - Malva alcea


  ...kramas med en purpurhortensia.

  Rosenmalvan härstammar från stora delar av Europa och även södra Sverige.  Den är en av de storblommigaste inom malvasläktet och har därför till och med jämförts med stockrosen (Althaea rosea).
  Rosenmalvan är en härdig perenn som blir upp till en meter hög och blommar med rosa blommor i juli-augusti. Jag brukar klippa av den på mitten ungefär när de översta blommorna börjar vissna så växer den till sig igen och blommar senare. Man kan även klippa lite försiktigare genom att endsat klippa bort det som blommat över. Stjälkarna är förgrenade vilket gör att den ser ut som en liten buske. Den trivs i alla jordar men vill helst ha en lätt och näringsrik jord.

  Rosenmalvan måste placeras i ett soligt läge för att den ska blommar bra. Man bör dela plantorna ibland  (3-4 års intervall) vilket man kan göra både vår och höst. Den har en kraftig pålrot så att man får gräva ordentligt vid flytt och delning.
  Jag har planterat sorten ´Fastigiata´ i slottsparken och den är rikblommande och har ett upprätt växtsätt och blommar längre än den rena arten. Den blir ca. 80 cm hög.
  Vid plantering så bör avståndet mellan plantorna vara c/c 35 cm.

  Förökning
  Förökning kan ske genom frösådd, med sticklingar och genom delning. Självsådda fröplantor kan grävas upp på våren och skolas ut på ny växtplats. På sommaren kan man ta sticklingar och sticka i krukor med sandblandad jord. Vattna krukan och täckt den sedan med en plastpåse försedd med lufthål. Man kan även föröka rosenmalva genom delning på våren eller hösten.

  I Engsholms slottspark sprider den sig ganska vilt med frö och dyker upp lite här och där.
  Källor:
  Perenner-i din trädgård av Lena Månsson.
  Perenner av Hansson
  CD-skivan Perenner och lökväxer
   
  Google

  Strandiris - Iris sibirica ´Perry´s Blue´   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Jag planterade en sort som heter ´Perrys Blue´ i parken 2005 och den har förgyllt en av planteringarna sedan dess då den blommar i juni. Det finns en annan sort som heter ´My Love´ och som blommar något tidigare. All iris vill ha soliga platser men vår ´Perrys Blue´ har sin plats i halvskugga och jag tror att färgen på blomman blir något starkare än de som är placerade i full sol. Den tycker absolut inte om torka utan jorden bör hållas fuktig och den kan även stå tillfälligt i vatten.

  Strandiris härstammar från Mellaneuropa och Sibirien, blir mellan 70-100 cm hög och har tunnare, smalare och mer gräsliknande blad än hos trädgårdsirisen. Rotsystemet är kraftigt och den passar att användas vid dammar men trivs bra i vanliga planteringar också, den är dessutom mycket härdig. Vackra grannar till alla irisar är rosor och pioner.

  Förökning genom delning sker efter blomningen, planteringen får inte ske för sent på hösten, de måste hinna rota sig ordentligt. Det är lämpligt att dela den efter 4-5 år. Det är också viktigt att inte plantera den för djupt utan rötterna som bildar stora tuvor ska vara precis under jordytan. Jag har börjat dela den förra sommaren och ska sprida den i planteringarna.   Några sorter av strandiris:
  • Blue Butterflies - Violett/vit, 100 cm.
  • Blue King - Blå, 80 cm.
  • Blue Moon - Mörkblå, 70 cm.
  • Butter and Sugar - Vit/ljusgul, 70-80 cm.
  • Emperor - Mörkblå, 80 cm.
  • Heavenly Blue - Blå, 80 cm.
  • My Love - Klarblå, 100 cm.
  • Perrys Blue - Blå, 100 cm.
  • Tunkhannock - Vit, 80 cm.   
  Google

  Ormhassel - Corylus avellana ´Contorta´  Den här gamla ormhasseln vid Skånegården på Skansen missar man inte om man vandrar förbi här. De förvridna grenarna gör att den inte liknar någon annan buske...inte i Sverige i varje fall.
  Den växer mycket långsamt men kan bli 2 meter hög och bör stå i ett skyddat läge. Klarar sig upp till zon 4.

  Ormhasseln trivs i sol eller halvskugga. Man måste ta bort rotskotten annars kan den rena arten av hassel ta över. Det behövs ingen annan beskärning. Ormhasseln har varit ympad på vanlig hassel men nu finns den att köpa rotäkta...vilket man absolut bör göra för att slippa rotskott av den vanliga hasseln.

  På vårvintern får den här busken ännu en period då man uppmärksammar den lite extra. Då blir de här förvridna grenarna fyllda med gula hängen. Jag kommer att lägga till vår- och sommarbilder på ormhasseln under nästa år.

  Det finns även en sort av ormhassel som har röda blad och heter ´Red Majestic´ och som går upp till zon 3.

  Så här beskrivs ormhasslen på Wikipedia:
  Ormhassel (Corylus avellana 'Contorta') är en en namnsort av hassel med skadad tillväxtpunkt, vilket ger grenar som skruvar sig ormlikt. Även bladen är förvridna. Ormhassel bildar en buske på upp till tre meter. Den är nästan alltid ympad på vanlig hassel och det är viktigt att skott från underlaget skärs bort om ormhasseln skall överleva.


  Bilden på ormhasselns hanhängen är tagen den 6 mars 2011
   
   12 april 2014 i Erikdalslunden.
   

  Clematis 'Blekitny Aniol' eller 'Blue Angel'

  En blåviolett ängel 
   
   
  Jag måste erkänna att jag har blandade känslor för Clematis-släktet. Visst är många fantastiskt vackra och får verkligen en trädgård att glänsa alldeles extra. Problemet är att många sorter är en aning veka och känsliga, och i Engsholms slottspark äter harar och rådjur på dessa skönheter. Vissnesjuka är ett annat besvärligt problem som orsakas av en svamp och angriper växten vid jordytan. Det är främst storblommiga sorter som drabbas genom att hela växten vissnar och i värsta fall dör. Den kan dock åter växa tills sig om man klipper ner den helt.
   
  Några undantag finns det, som Clematis 'Summer Snow'Clematis viticella 'Södertälje' och denna vackra Blekitny Aniol som har fungerat utmärkt hos oss och säkert finns det fler tuffa sorter. Denna blåvioletta ängel trivs tillsammans med klätterrosor, som till exempel 'Climbing Bonica' - se bild.  
  'Blekitny Aniol' eller som den även kallas 'Blue Angel', tillhör gruppen ´´sena storblommiga´´, blir ungefär 3 meter hög och bjuder på 7-10 cm stora blommor mellan juli och september. Den blommar rikligt och klarar sig gott upp till zon 4. Beskärs helt ned till ca 20-50 cm ovan mark tidigt på våren innan tillväxten börjat. 
   
  Google

  Clematis (Viticella-Gruppen) 'I Am Lady Q'

  En dansande lady
   
   
  Den här skönheten bjuder på vita klocklika blommor med rosalila kanter på långa blomskaft. De långa skaften gör att blommorna rör sig i vinden. Någon uttryckte att de dansade. Ladyn är en clematissort från 2007 och blommar från juni till september och klarar sig upp till zon 4. Lady Q blir inte så stor, bara 2-2,5 meter. 

  Jag tycker väldigt mycket om den här clematisen som jag haft sedan 2012 och redan 2014 hade den väst till sig ordentligt och trivs utmärkt i Engsholms slottspark.
   
   

  Clematis (Viticella-Gruppen) 'Madame Julia Correvon'

   
  Den här vackra clematisen från början av 1900-talet, kan bli 3 meter hög och blommar rikligt från juli till september. Jag har den som klättrare på en pergola vid Engsholms slotts köksträdgårdsland. Det är en pålitlig sort som sedan jag planterade den 2009, alltid blommat friskt och vackert. Madame Julia Correvon trivs bäst i sol som de allra flesta clematis, men kan även användas i skuggigare lägen, där den då blommar senare. Den klarar sig upp till zon 4 och beskärs helt ned till ca 20-50 cm ovan mark tidigt på våren innan tillväxten börjat.
   
   

  Skärholmens perennpark

   

  En mörk iskall vinterdag kom ett mail som värmde något utöver det vanliga och som fick pulsen att rusa något. Så här stod det i mailet, översatt till svenska:

   

  Käre Hasse

  I veckan träffade jag Stefan Mattson i Sverige och han visade mig din blogg. Vad roligt att du tyckte om trädgården. Finns det möjlighet att få ta del av några av bilderna till 2012 års hemsida? Jag kommer att ange dig som fotograf.

  Hälsningar Piet.

   

  Många som följer med i  trädgårdsvärlden vet vilken stor mästare Piet Oudolf är. Han har ritat trädgårdar i New York, London och Amsterdam och runt om i världen och har utvecklat ett helt nytt sätt att använda perenner i offentliga miljöer där han skapar stora planteringar med höga växter som väver in i varandra och som formar något som liknar perennängar.

  Piet Oudolf ville använda fem bilder tagna i augusti-september 2011 och som fanns med i mitt blogginlägg som handlade om Skärholmens perennpark. För mig som beundrar Piet Oudolf och hans trädgårdar så kändes det väldigt roligt att han ville ha just mina bilder då jag inte är någon utbildad fotograf utan en vanlig bloggare, men med en stor lust att berätta och visa bilder från trädgårdar. Visst fick han mina bilderna som nu finns på hans hemsida.

   

   Hemsida

   

  17 augusti 2012
   
  17 augusti 2012
   
   17 augusti 2012
   
   

  Stefan Mattsson som är initiativtagare till Skärholmens perennpark och som tidigare var verksam som stadsträdgårdsmästare i Enköping har jobbat med Piet Oudolf då Drömparken i Enköping kom till. De träffades i början av 1990-talet när Stefan besökte Holland tillsammans med andra växtintresserade yrkespersoner i ett nätverk från hela Europa.

  Vid en busstransport hamnade de bredvid varandra varvid Stefan frågade Piet vilka perenner från hans katalog som skulle kunna passa i offentliga miljöer. Piet svarade att de flesta kunde passa och halvt på skämt så undrade Stefan om han inte hade lust att ta sig an ett parkprojekt  i Enköping där Stefan var stadsträdgårdsmästare. Visst, svarade Piet.

   

  Väl hemma i Enköping hittade Stefan en bra plats centralt utefter ån där sedan den fantastiska Drömparken skulle komma att ligga. Piet Oudolf skapade detta mästerverk och det var faktiskt hans första uppdrag i offentlig miljö då han tidigare mest jobbat med privata trädgårdar. Där i bussen i Holland började det samarbete som de inledde med Drömparken i Enköping och sedan fortsatte med Skärholmens perennpark.

   

  När jag besöker trädgårdar och parker brukar jag lägga stor vikt vid hur och var trädgården är placerad. Omgivningarna, ljuden och hela platsens atmosfär och känsla är lika viktigt för mig som själva anläggningen och växtvalet.

   Av den anledningen blev jag aningen förvirrad när jag för första gången besökte Skärholmens perennpark. Jag visste att parken var belägen i ett bostadsområde och jag visste även att Piet Oudolf hade ritat anläggningen där det skulle finnas 65 olika arter och sorter av perenner, men jag trodde ändå inte att anläggningen och trädgården skulle vara så vacker. På den här platsen fanns tidigare en gräsmatta med träd, gång- och cykelvägar och de spontant upptrampade stigarna i gräsmattan har idag samma sträckning i den nya perennparken.

   

  18 augusti 2012
   
  18 augusti 2012
   
   

  Att anlägga sådana här konstverk till planteringar med 25 000 perenner mitt bland 60-tals hus i en förort måste var ett helt nytt grepp, något jag aldrig tidigare hört talas om. Om man är van att ta trädgårdsbilder med vackra växter i traditionell trädgårdsmiljö så blir det väldigt annorlunda när man plötsligt får dessa hus som bakgrund. På något sätt kanske ändå att alla dessa perenner i de ängslika planteringarna exponeras på ett nytt och mer framträdande sätt i den här miljön.

   

  Det är fantastiskt att Svenska Bostäder satsar så stort på utemiljön i förorterna och att inte endast innerstan får ta del av blomsterprakten. Trädgårdsintresserade människor från hela Europa kommer till Skärholmen för att se parken och jag tror att de som bor i området är glada över att ha fått en sådan här vacker och uppskattad trädgård mitt i sitt bostadsområde. Under mina besök i parken märks det tydligt att de boende i området tycker om den nya blommande platsen. Det sitter oftast människor runt den porlande fontänen, andra går runt och tittar och doftar på blommorna. Barn leker runt om i parken och det är en vänlig atmosfär där bland alla blommorna. Jag tror att det är viktigt för både vuxna och barn att få vistas i en vacker miljö då bostadshusen i de yttre förorterna ofta är stora betongkomplex och där gårdarna på många platser är ganska sterila och tråkiga.

   

  Trädgården är väldigt ´´Piet Oudolfsk´´ och man känner igen stilen, känslan och växtvalet från hans tidigare projekt i Sverige, Drömparken i Enköping och Fyra årstiders park i Sölvesborg. Underbart val av perenner, harmoniskt färgtema, de varierande höjderna, prydnadsgräs som ser ut som det alltid funnits här och det mesta ser ut som en stor perennäng. Det som Piet Oudolf utvecklat sedan de tidigare parkerna är att perennerna nu inte är så grupperade utan väver samman till en enda stor harmonisk enhet, eller om man så vill till perennängar och det är mästerligt! Det är här liksom i Drömparken ordentlig höjd på perennerna och från augusti så är många av växterna över en meter höga.

   

  Personligen tycker jag att det här sättet att väva samman perenner är det absolut vackraste i stället för att gruppera dem på traditionellt sätt. Runt Linnéstatyn i Humlegården har man skapat just en sådan perennäng och när jag besökte Hannu Sarenström i hans vackra trädgård på Kinnekulle så liknar även hans planteringar små ängar. Alla tycker inte om det här sättet att komponera med perenner utan tycker att det ser för rörigt ut när växterna blandas så vilt.

  Att efterlikna naturen i trädgårdar och parker är något som för med sig många positiva effekter. I den här typen av planteringar växer växterna ihop till en stor blomstermatta där ingen öppen jord finns och på så vis ingen plats för ogräs. De här planteringarna torkar heller inte ut lika fort som de mer öppna planteringar där solljuset når jorden lättare.

   

  Besöker man parken i juli går färgerna i rosa, lila och vinrött av axbetonika, fackelblomster och grekisk vädd. Man brukar tala om att måla med breda penseldrag i perennkompositioner och här i Skärholmen har Piet Oudolf verkligen använt sin breda pensel. De där penseldragen har gått omlott över varandra och härs och tvärs i ett trots allt ordnat system och resultatet finns där ute i den södra förorten och alla som tycker om perenner borde se den vackra trädgården.

   

  I augusti och september har den här trädgården sin storhetstid. Färgerna går då i ljust blått, svagt lila, vitt och med vissa röda och svagt gula inslag. Det är då alla olika astrar, den grå frossörten, solhattar och solbrudar förvandlar den här platsen till en magiskt vacker trädgård och det är då som jag vandrar här med ett löjligt leende på läpparna och bara njuter av hur oerhört bra detta är.

  Växtvalet är så genomtänkt och växterna så perfekt placerade att de som nu sköter och förvaltar platsen nog skulle ha svårt att göra några större förändringar. Hur var det Salieri sa om Mozarts verk i filmen Amadeus - ta bort en enda ton och allt faller.

   

   Henning 26 juni 2012
   
  Vad gäller skötseln i Skärholmens perennpark så är parken i goda händer då mycket kunniga personer sköter om växterna. En dag 2012 när jag besökte Skärholmens perennpark träffade jag Henning som vattnade planteringarna och efter vårt samtal så imponerades jag över hans kunskaper om perennerna i parken. I våras var Henning med i ett inslag i Odla med P1 som handlade om just Skärholmens perennpark, där han berättar om skötseln i parken och att man här som i Enköpings Drömpark, låter perennernas vissnande stjälkar stå kvar som vackra och spännande vinterståndare och att man sedan på våren slår av allting med trimmer. Man låter sedan växtmaterialet ligga kvar i planteringen som marktäckning vilket hindrar fröogräs att gro och där växtmaterialet även gödslar jorden.

  Jag kan inte tänka mig annat än att perennparken även i framtiden kommer att ha den professionella skötsel som idag. Det går att anlägga de allra vackraste trädgårdar som ser fantastiska ut när de invigs, men om de inte sköts på ett professionellt sätt så tappar trädgården den där speciella magin som den som ritat anläggningen velat uppnå. Trädgårdsskötsel innefattar så mycket mer än bara gräsklippning och ogräsrensning. Att sköta en sådan här trädgård med så många olika växter kräver intresse, känsla och stor kunskap.

   

  Svenska Bostäder som förvaltar bostadshusen kring perennparken gjorde verkligen en bra ´´värvning´´ när de lyckades få över Stefan Mattsson från Enköping till sitt lag. Nu har Stefan tyvärr lämnat Stockholm och ska verka i Halmstad och man kan ju hoppas att ett samarbete med Piet Oudolf även blir av där. Att parkerna i Halmstad framöver kommer att bli vackrare än de någonsin varit är jag helt övertygad om.

   

  Piet Oudolf har verkligen lyft fram perennerna både i privata trädgårdar och i offentliga miljöer under de senaste femton åren och jag förstår inte vad som ska komma efter det här sättet att använda perenner? Vad blir nästa trend? Vem vill lämna den här stilen som går ut på att få planterade växter att se ut som vackra sommarängar?

   

   Skärholmens perennpark i november 2011

   

  23 augusti 2013
   
  23 augusti 2013
   
   23 augusti 2013
   
  26 augusti 2015
   

  Växtlista

   

  Träd:

  Acer platanoides  -  Skogslönn

  Phellodendron amurense - Korkträd

  Magnolia 'Galaxy' - Magnolia

  Prunus sargentii - Bergskörsbär

  Ulmus glabra 'Exoniensis'   -  Pyramidalm

  Ulmus glabra 'Horizontalis'  -  Paraplyalm

  Ulmus minor 'Hoersholmiensis'  -  Hörsholmsalm

   

  Buskar:

  Amelanchier alnifolia 'Alvdal' - Bärhäggmispel

  Diervilla lonicera - Getris

  Lonicera cearulea 'Anja' E - Blåbärstry

  Physiocarpus monogynus - Liten coloradosmällspirea

  Spirea betulifolia 'Tor'E - Björkspirea

  Symphoricarpus 'Arvid' E - Tuvsnöbär

  Taxus x media 'Brownii' - Hybrididegran

  Taxus x media 'Hilli' - Hybrididegran

   

  Klätterväxter:

   

  Hydrangea anomala ssp petolaris - Klätterhortensia

  Parthenocissus var quinquefolia var. Engelmanni - Engelmannsvin

   

  Perenner:

  Aconitum carmichaelli - Oktoberstormhatt

  Actaea simplex 'Brunette'  -  Höstsilverax

  Amsonia hubrichtii - Amsonia

  Aruncus aethusifolius - Koreansk plymspirea

  Aruncus 'Horatio'  -  Hybridspirea

  Asperula odorata - Myskmadra

  Aster ageratoides 'Harry Smith' - Balsamaster

  Aster macrophyllus 'Twilight' - Oktoberaster

  Aster oblongifolius 'October Skies' - Oktoberaster

  Aster umbellatus - Flockaster

  Astilbe chinensis 'Vision in Pink' - Astilbe

  Astrantia major 'Roma' - Stjärnflocka

  Bistorta amplexicaulis 'Firetail'  -  Blodormrot

  Bouteloua curtipendula  -  Stort moskitgräs

  Briza media - Darrgräs

  Brunnera macrophylla 'Jack Frost' - Kaukasisk förgätmigej

  Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' - Tuvrör

  Calamagrostis brachytricha - Diamantrör

  Clinopodium nepeta  - Stenkyndel

  Dechampsia cespitosa 'Goldtau' - Tuvtåtel

  Dryopteris erythrosora - Blodbräken

  Echinacea 'Sunrise' - Solhatt

  Echinacea 'Sunset' - Solhatt

  Echinacea purpurea 'Virgin' - Solhatt

  Echniops bannaticus 'Veitch Blue' - Blå bolltistel

  Epimedium x perralchicum 'Frohnleiten' - Taggig sockblomma

  Epimedium macranthum var sulphureum - Blekgul sockblomma

  Eupatorium maculatum 'Riesenschirm' - Fläckflockel

  Festuca mairei - Atlassvingel

  Filipendula rubra 'Magnifica' - Amerikanskt älggräs

  Galium oderatum - Myskmadra

  Geranium x catwabrigiense 'Biokovo' - Liten flocknäva

  Geranium macorrhium 'Czakor' - Flocknäva

  Geranium x magnificum 'Rosemoor' - Kungsnäva

  Geranium nodosum - Blanknäva

  Geranium sanguineum - Blodnäva

  Geranium 'Sirak'

  Geranium oxonianum 'Claridge Druce' - Kronnäva

  Gillenia trifoliata - Gillienia

  Hakonechloa macra - Hakonegräs

  Helenium 'Rubinzwerg' - Trädgårdssolbrud

  Heuchera villosa - Alunrot

  Heucherella x tiarelloides - Skär klockvippa

  Hylotelephium 'Matrona' - Kärleksört

  Hylotelephium 'Red Cauli' - Kärleksört

  Hylotelephium 'Sunkissed' - Kärleksört

  Knautia macedonica - Grekisk vädd

  Limonium latifolium - Silverrips

  Lythrum salicaria 'Morden Pink' - Fackelblomster

  Lythrum virgatum - Fackelblomster (rena arten)

  Miscanthus sinensis 'Flamingo' - Glansmiskantus

  Molinia caerulea 'Heidebraut' - Blåtåtel

  Molinia caerulea 'Moorhexe' - Blåtåtel

  Molinia caerulea ssp. arundinacea 'Transparent' - Jättetåtel

  Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' - Perovskia

  Phlox paniculata 'Lavendelwolke' - Höstflox

  Polygonatum 'Weihenstephan' - Smalbladig lungört

  Polystichum setiferum 'Herrenhausen' - Spetsbräken

  Rodgersia 'Die Anmutige' - Rodgersia

  Salvia x sylvestris 'Mainacht' - Skogssalvia

  Scutellaria incana - Frossört

  Sesleria autumnalis - Höstälväxing

  Solidago 'Goldenmosa' - Gullris

  Sporobolus heterolepis - Präriedroppgräs

  Stachys pradica 'Hummelo' - Axbetonia

  Stachys pradica 'Rosea' - Axbetonia

  Tricyrtis formosana - Skugglilja

   

   


  Vinteriberis - Iberis sempervirens ´Snowflake´


   
   
   
  Den här växten kallas liksom lavendel för halvbuske och är vintergrön. Jag planterade våra vinteriberis 1998 samma år som jag började i Engsholms slottspark och de har alltid varit lika fina.
  Släktet iberis består av ca 40 arter som finns i Europa och Asien. Hos oss används ofta vinteriberisen i stenpartier och vid murar där den kan hänga över murkanten. Den trivs i ganska mager och kalkhaltig, något fuktig mark i sol, i skuggigare lägen blir den inte så tät och fin.
  Den blommar i maj-juni, hos oss blommade den år 2003 från 22 maj till 15 juni (från mitt gamla arkiv). Sorten Snowflake blir ungefär 25 cm hög och breder ut sig ibland upp till en halv meter. Jag tycker mycket om den här perennen som lyser kritvit i planteringen innan de övriga perennerna börja blomma.

  Skötsel
  Efter blomning kan man klippa ner den 2/3 av höjden men det gör jag bara om växten ser risig och kal ut. Den kan behöva täckas om den växter i utsatta lägen. Jag lägger alltid hönsnät över iberisen eftersom harar och råddjur betar av de vintergröna bladen annars.

  Förökning
  Förökning kan ske genom delning, med sticklingar och med frö. Delning sker på hösten. Man kan ta sommarsticklingar i juni-juli och sticka dem i krukor med sandblandad jord. Det går även att föröka iberis genom frösådd, och då görs det på våren i krukor med sandblandad jord.

  Själv har jag inte lyckats så bra med delning, vissa plantor har jag fått fram men de växer inte till sig ordentligt. Ska prova sticklingar nästa sommar.
  (Förökningstexten från CD-skivan Perenner och lökväxter)
   
   

   
  Google

  Sinnenas trädgård

   

  När jag besöker en trädgård är det viktigt för mig att känna in platsens historia. I en riktigt gammal trädgård skapar åldrandet av växter, sten och skulpturer en magi som inte finns i nyare trädgårdar. Sinnenas trädgård invid Vasaparken, invigdes 1998 och är ett nytt grönt rum i Stockholm. Under de stora gamla träden har vår världsberömda landskapsarkitekt Ulf Nordfjell trots allt skapat ett stycke trädgårdsmagi i Sinnenas trädgård. 

  Det här är en terapeutisk trädgård som kom till med hjälp av eldsjälen Yvonne Westerberg, en arbetsterapeut som brinner för den här typen av platser, där äldre och sjuka människor får vila och rehabilitera sig i en vacker och lugn miljö. Provläs hennes bok om Sinnenas trädgård här.

   

   25 april 2019
   
  Prunus 'Accolade' i Sinnenas trädgård den 3 maj 2017
   
   Maj 2020
   
  30 maj 2012
   
  30 maj 2012 - Paeonia suffruticosa  -  Buskpion
   
   30 maj 2012
   

  En stor del av trädgården är av lundkaraktär, där den mest iögonfallande blomningen infinner sig i slutet av maj eller i början av juni, då hästkastanjernas vita blommor svävar högt över det karminröda rosenhagtornet. Tillsammans med de stora buskpionerna i vitt och rosa bildar de en fantastisk blomsterprakt. Mitt i detta lilla paradis ser jag ibland äldre människor sitta på bänkarna och ser ut att njuta av den vackra trädgården. Trädgården innehåller mycket väl utvalda växter, allt från träd till perenner och lökväxter.
  En stor alm som drabbats av almsjukan togs bort vintern 2012-2013 och en lind har nu tagit almens plats.

    I över tio år har trädgårdsmästare Christer Fällman vårdat och försiktigt utvecklat trädgården och det märks att han håller fast vid Ulf Nordfjälls tanke. 

   

  8 augusti 2012
   
  8 augusti 2012
   
  5 september 2012
   
  5 september 2012
   
  6 juni 2012
   
   30 april 2018
   
  6 juni 2012Paeonia suffruticosa  -  Buskpion
   
  6 juni 2012
   
  13 maj 2012
   
  13 maj 2012
   
  18 juli 2012
   
   21 juli 2006
   
   
   

  Sinnenas trädgård

  VÄXTLISTA SINNENAS TRÄDGÅRD 2012

   

   

  SOLIGA RABATTEN

   

  Acer palmatum (Dissectum-Gruppen) 'Garnet'  -  Japansk blodlönn

  Actaea simplex ´Brunette´  -  Höstsilverax

  Anaphalis margaritacea  -  Pärleternell

  Anemone hybrida 'Honorine Jobert'  -  Höstanemon

  Aquilegia flabellata ´Alba´    -  Japansk akleja

  Astrantia major ´Lars´  -  Stjärnflocka

  Bergenia cordifolia  -  Hjärtbergenia

  Brunnera macrofylla  -  Kaukasisk förgätmigej

  Camassia leichtlinii  -  Stjärnhyacint

  Crambe cordifolia  -  Stäppkål

  Delphinium hybrid 'Magic Fountain'  -  Praktriddarsporre

  Digitalis  ´Exelsior´  -  Fingerborgsblomma

  Echinacea purpurea 'Magnus'                 

  Echinacea purpurea 'Exklusiv'

  Epimedium rubrum  -  Sockblomma

  Eupatorium purpureum  -  Rosenflockel

  Helenium (Autumnale-Gruppen) 'Flammenspiel'  -  Trädgårdessolbrud

  Helleborus rubra  -  Julros 

  Hemerocallis 'Joan Senio'  -  Hybriddaglilja

  Hemerocallis 'Sammy Russel'  -  Daglilja

  Hosta fortunei  -  Blomsterfunkia

  Hosta fortunei 'Francee'  -  Blomsterfunkia

  Heuchera micrantha 'Palace Purple'  -  Alunrot rödbladig                  

  Hydrangea macrophylla (Endlss Summer-serien)  -  Hortensia

  Ligularia dentata 'Desdemona'  -  Klippstånds                                   

  Lupinus ´Nobel Maiden´  -  Regnbågslupin

  Lysimachia punctata  -  Praktlysing       

  Molinia caeruela  -  Blåtåtel

  Monarda 'Blaustrumpf'  -  Temynta

  Nepeta x faassenii 'Six Hills Giant'  -  Kantnepeta

  Polygonatum x hybridum (P multiflorum)   -  Jätterams

  Rhododendron (Knap Hill-Gruppen) 'Satan'

  Rhododendron (Fortunei-Gruppen) 'Scintillation'

  Rosa moyesii  -  Mandarinros

  Rodgersia ´Aesculifoli´  -  Skuggblad

  Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'  -  Praktrudbeckia

  Saponaria officinalis  -  Såpnejlika

  Solidago citronella  -  Gullris                   

  Veronicastrum virginicum  -  Kransveronika

                                            

  UNDER ROSENHAGTORNSTRÄDEN

  Galium odoratum  -  Myskmadra           

  Kirsengeshoma palmata  -  Vaxklocka

  Primula beesiana  -  Kandelaberviva

   

   TRÄD

  Aesculus hippocastanum  -  Hästkastanj

  Crataegus x media 'Pauls Scarlet'  -  Rosenhagtorn

  Prunus 'Accolade'

  Ulmus glabra  -  Alm

   

  Hosta furtH

   

  WOODLAND RABATTEN

  Aconitum napellus  -  Trädgårdsstormhatt

  Adiantum pedatum  -  Frilandsadiantum

  Ageratina altissima  -  Rostflockel

  Anemone blanda  -  Balkansippa

  Anemone x hybrida ´Honorine Jobert´  -  Höstanemon

  Asplenium scolopendrium ´Cristata´  -  Hjorttunga

  Athyrium niponicum ´Metallicum´  -  Regnbågsbräken

  Carex buchananii  -  Kopparstarr

  Chelone obliqua  -  Sköldpadsört

  Clematis chiisanensis´Lovechild´  -  Pagodklematis

  Convallaria majalis  -  Liljekonvalj

  Digitalis ´Gelber Herald´  -  Fingerborgsblomma

  Dryopteris erythrosora  -  Blodbräken

  Dryopteris filix-mas  -  Träjon

  Erythronium tuolumnense ´Pagod´  -  Gul hundtandslilja

  Eupatorium maculatum ´Album´  -  Fläckflockel

  Fritillaria meleagris  -  Kungsängslilja

  Geranium himalayense ´Johnson’s blue´  -  Praktnäva

  Geranium macrorrhizum  ´Album´  -  Näva

  Geranium macrorrhizum ´Ingversens Variety´  -  Flocknäva

  Geranium sanguineum ´Album´  -  Blodnäva, vit

  Helleborus ´Red Lady´  -  Julros

  Helleborus foetidus  -  Grenig julros

  Helleborus nigra  -  Julros

  Hemerocallis ´Bess Ros´ -  Daglilja

  Hemerocallis ´Purple waters´  -  Daglilja

  Hemerocallis citrina  -  Blekgul daglilja

  Hosta ´August Moon´  -  Funkia

  Hylomecon japonica  -  Skogsvallmo

  Lamium maculatum ´Shell Pink´  -  Rosenplister

  Lamprocapnos spectabilis 'Alba'  -  Löjtnantshjärta vit

  Molinia caerulea ssp. arundinacea ´Windspiel´  -  Blåtåtel                

  Nepeta faassenii ’Six Hills Giant’  -  Kantnepeta

  Onoclea sensibilis  -  Pärlbräken

  Ophiopogon planiscapus ’Niger’  -  Mörkt ormskägg

  Polypodium vulgare  -  Stensöta

  Polygonatum x hybridum multiflorum  -  Jätterams

  Pulmonaria angustifolia  -  Lungört

  Pulmonaria officinalis ´Sissinghurst white´  -  Fläckig lungört

  Thalictrum delavayi  -  Violruta

  Trillium  -  Treblad

   

   BUSKAR

  Corylus avellana ’Contorta’  -  Ormhassel

  Magnolia sieboldi  -  Buskmagnolia

  Philadelphus lewisii  -  Gordonschersmin

  Rubus odoratus  -  Rosenhallon

   

  ÄNGEN

  Lilium cernuum  -  Rosenlilja

  Papaver (Orientale-Gruppen) ’Helen Elisabeth’  -  Jättevallmo

   

  GRANITBÄDDARNA

  Allium giganteum  -  Jättelök

  Anaphalis margaritacea  -  Pärleternell

  Aruncus aethusifolius  -  Koreansk plymspirea

  Aster dumosus  -  Oktoberaster

  Bistorta affinis  -  Bergormrot

  Campanula portenschlagiana 'Birch hybrid'  -  Murklocka

  Digitalis  -  Fingerborgsblomma, rosa

  Heuchera sanguinea 'Leuchtkäfe'  -  Blodalunrot

  Leontopodium alpinum  -  Edelweiss

  Paeonia x festiva  -  Bondpion

  Paeonia suffruticosa  -  Buskpion

  Stachys byzantina  -  Lammöron

  Stachys byzantina 'Big Ears'  -  Lammöron

  Stachys byzantina 'Silver Carpet'  -  Lammöron          

   

  Spaljeklättrande

  Clematis Jackmani  - Klematis

  Clematis rubra 'Kermensina'  -  Klematis

  Rambler helenae-hybrid  -  Gul klätterros

  Rosa 'Grand hotel'  -  Röd klätterros

  Vitis coignetiae  -  Rostvin                      

                                            

   

  Damm

  Alchimilla mollis  -  Jättedaggkåpa

  Astilbe  -  Höstastilbe

  Athyrium niponicum  -  Regnbågsbräke

  Hosta 'Night before Christmas'  -  Funkia

  Hosta fortunei 'Aureomarginata'  -  Funkia

  Iris germanica  -  Trädgårdsiris

  Iris pallida 'Argentea Variegata'  -  Silveriris

  Knautia macedonica  -  Grekvädd

  Matteuccia struthiopteris  -  Strutbräken

  Polystichum setiferum  -  Spetsbräken

  Sedum spectabile  -  Kinesisk kärleksört

  Uvularia grandiflora  -  Guldrams

                                            

   

  Växter i vattnet:

  Butomus umbellatus  -  Blomstervass

  Eichhornia crassipes  -  Vattenhyacint

  Pistia stratiotes  -  Musselblomma

   

                       

  UTMED KANTERNA I TRÄDGÅRDEN

  6 upphöjda odlingssängar

   

  Allium cepa  -  Luftlök

  Allium schoenoprasum  -  Gräslök

  Artimisia absinthium  -  Malört

  Artemisia dracunculus  -  Dragon

  Hyssopus officinalis  -  Isop

  Lavendula augustifolia  -  Lavendel

  Levisticum officinale  -  Libbsticka

  Melissa officinalis  -  Cirtonmeliss

  Origanum majorana  -  Mejram

  Rheum rhabarbarum  -  Rabarber

  Rosmarinus officinalis  -  Rosmarin

  Rubus 'Black Satin'  -  Björnbär

  Ruta graveolens 'Jackmans blue'  -  Vinruta

  Salvia elegans  -  Ananassalvia

  Salvia officinalis  -  Salvia

  Tanacetum vulgare  -  Renfana

  Thymus  -  Timjan

   

   

   

   
  Spalje vid entren

                       

  Clematis macropetala 'Rosy O’ Grady'  -  Kronklematis

  Lonicera  -  Kaprifol

  Rosa (Setigera-Gruppen) 'Long John Silver'  -  Klätterros

   

  Spalje vid Adolf Fredrikhuset

  Rosa (Moderna Buskros-Gruppen) 'Maigold'  -  Klätterros, gul

  Lonicera  -  Kaprifol

   

   
  Utmed staketet

  Clematis viticella 'Madame Julia Correvon'

  Echinacea purpurea 'Alba'  -  Rudbeckia

  Hosta 'Golden Tiara'  -  Funkia

  Paeonia lactiflora 'Karl Rosenfield'  -  Luktpion

  Paeonia officinalis  -  Bopndpion

  Phlox paniculata 'Pax'  -  Höstflox

   

  Klättrare på redskapsboden

  Aristolochia macrophylla  -  Pipranka

   

  Järnstaket mot parken

  Geranium macrorrhizum  -  Flocknäva

  Prunus padus fk ULTUNA -  Hägg

  Rhododendron (Catawbiense-Gruppen) 'Gomer Waterer'

  Syringa chinensis  -  Parksyren

   

  Vid barren

  Hosta 'August Moon'  -  Funkia             

  Clematis potaninii var. fargesii  -  Sidenklematis

   

  Klättrar på kastanjens stam

  Hydrangea petiolaris  -  Klätterhortensia

   
  Utmed staketet Johanneshuset

  Phlox paniculata 'Kirchenfürst'  -  Hötflox

  Alchemilla mollis  -  Daggkåpa

  Rosa (Alba-Gruppen) 'Maiden’s Blush' 3 st i klätterställning          

  Clematis 'Romantica'                               

  Rhododendron (Fortunei-Gruppen) 'Scintillation'                              R

  Rosa rugosa

                                            

  Spalje vid Johanneshuset

  Rosa (Wichurana-Gruppen) 'New Dawn'  -  Klätterros                                          

  Lonicera  -  Kaprifol

   

  MÖTESPLATS

  Philadelphus lewisii  -  Gordonschersmin

   

  FRUKTTRÄD
  Astrakan Gyllenkrok - Aroma - Transparente Blanche  -  Familjeträd

  Prunus 'Ostheimer'  -  Körsbär

  Prunus Fanal  -  Surkörsbär                    

  Prunus domestica  -  Victoriaplommon

   

  BÄRBUSKAR

  Ribes nigrum 'Ben Gairn'  -  Svarta vinbär

  Ribes (uva-crispa)  -  Krusbär

  Rubus 'Preussen'  -  Hallon

  Vaccinium corymbosum 'Earliblue'  -  Amerikanskt blåbär

  Vaccinium (Angustifolium-Gruppen) 'Oskar'  -  Hybridblåbär

                       

  LUSTHUS

  Buxus sempervirens  -  Buxbom

  Rosa Easy Elegans 'Snowdrift'  -  Buskros

  Rosa Fresia  -  Rabattros

  Rosa (Kordesii-Gruppen) Sympathie  -  Klätterros

   

  LÖKAR

  Anemone blanda  -  Balkansippa

  Nectaroscordum siculum  -  Honungslök

  Fritillaria imperialis 'Lutea'  -  Kejsarkrona

  Allium aflatunense  -  Kirgislök

  Crokus Verver  'Limmen'  -  Krokus

  Narcissus poeticus  'Actea'  -  Pingslilja

  Narcissus pseudonarcissus 'Carlton'  -  Påsklilja

  Lencojum 'Gravetye giant'  -  Snöklocka

  Ramonda myconi  -  Spansk ramonda    

  Tulpan - Beauty of Apeldoorn Darwinhybrid

  Tulpan - Praestans fusilier Botanisk tulpan                 

  Tulpan - Praestans 'Shogun'                                         

  Tulpan - Triumph 'Attila'                       

  Tulpan - Triumph 'Gavota'                                                                

   

   

  ___________________________________________________________________________

   

   

   


  Glasbrukstäppan

   7 augusti 2012
   

  Mäster Mikaels gata ligger utefter min vandringsväg i Katarina församling på Södermalm, mellan Katarina kyrka och Cornelisparken i slutet av gatan. Men innan jag kommer fram till vår nationalskald, brukar jag ta av till höger. Där bakom de gamla sneda, vinda, och alldeles underbara 1700-tals husen vid Mäster Mikaels gata, ligger en trädgård som ser lite ensam och bortglömd ut. Vid mina besök har jag aldrig sett några människor här. 

   

  Det är en trivsam liten trädgård med ett lusthus under de höga träden. Inne i buxbomplanteringarna växer funkia och tre små runda dammar med porlande vatten är placerade mellan planteringarna. Det känns som om det här vore en perfekt plats för Södermalms bänkfilosofer, men vid mina besök har jag som sagt aldrig sett en människa här. Det är lite märkligt eftersom det är en lugn fin plats, som visserligen gränsar mot L ´Estradsska skolan. Det är möjligt att det kan bero på att den nyare fastighetens fönster som vetter mot parken. En stadspark bör vara en skyddad plats, där man ska kunna vila från stadsstressen utan att bli iakttagen av nyfikna fönsterspanare. Bilderna är från 7 augusti 2012 och jag kommer att ta vårbilder härifrån under 2014.

   

  Glasbrukstäppan som renoverades 2006, skapades i början av 1950-talet av Erik Glemme.

   

   I parken finns två skulturer, dels Mats Lodéns ´´Midgårdsormen´´ från 1947, dels Edvin Öhrströms ´´Hantverkssten´´ från 1952.

   

   7 augusti 2012
   
   7 augusti 2012
   
   18 maj 2014

   


  Mariatorget

   
   
   Mariatorget som ligger mellan Hornsgatan och S:t Paulsgatan på Södermalm, fick sitt namn 1959 efter att tidigare hetat Adolf Fredriks torg. Torget/parken, anlades 1897 men det har legat ett torg på platsen sedan 1760-talet och som då fick sitt namn efter kung Adolf Fredrik. Tidigare låg här en avrättningsplats...! 

   

  Claes Lundin skrev i sin stockholmsskildring på 1800-talet -  ´´ Adolf Fredriks torg var inte särskilt lämpligt för lustvandring på 1860-talet, i synnerhet som det användes som salutorg för lantmannaprodukter´´.

   

  24 maj 2015
   
  Maj 2007
   
   4 augusti 2012
   

  Berömda personer har börjat sitt liv i dessa kvarter. Carl Michael Bellman föddes 1740 i Daurerska huset som låg i korsningen Hornsgatan-Bellmansgatan men som tyvärr revs 1901 och man undrar hur de kunde riva huset där vår stora skald föddes? En annan känd person som kom från den här trakten var Elsa Beskow (1874-1953) som föddes på S:t Paulsgatan 35 där det fanns en vacker trädgård på gården. Men redan när Elsa var 1,5 år flyttade familjen från Söder till Storgatan på Östermalm. 

   

  Det är skönt att slå sig ner en stund på en bänk och studera människorna på Mariatorget som alltid har varit en mycket levande plats i hjärtat av Södermalm. Här finns flera caféer bland annat Chic konditori dit jag brukar gå, och Café Rival som har eget bageri med brödbutik. Här ligger även Hotell Rival som ägs av ABBA-Benny Andersson.

   

  Torget som omges av stora vackra lindar, är egentligen en liten park med träd, buskar och blomsterplanteringar och som domineras av den stora bronsstatyn ´´Tors fiske´´ av Anders Wissler och restes här 1903. Det är en av Stockholms finaste fontäner, som både ger liv och på sommaren svalka åt torget. Andra skulpturer på Mariatorget är ´´Tjusningen´´ och ´´Snöklockan´´ av Per Hasselberg samt ´´Emanuel Swedenborg´´ av Gustaf Nordahl. 

   

   

  Ingela Åslin läser en bok! 12 augusti 2014
   
   
  13 september 2006
   
   12 maj 2007
   
   13 juli 2008
   
   13 september 2009
   
   28 maj 2011
   
  4 augusti 2012
   
  20 september 2013
   
  5 juli 2014
   
   19 augusti 2015
   
   2 maj 2018
   
  2 oktober 2018

  Bergskörsbär - Prunus sargentii
  Ingen missar väl när bergskörbärsträdet blommar i april/maj?  Sorten ´Rosensky´ har intensivt rosa blommor och är i mitt tycke den vackraste. År 2001 planterade jag ett sådant i slottsparken, det är i buskform och har aldrig fått den där rikliga blomningen som man ofta ser. Det kan vara så att det står i ett lite för blåsigt läge men jag väntar varje vår på att blommorna ska täcka hela den stora busken. Den växer väldigt bra och visst blommar den vackert men inte så att folk svimmar när de går förbi.
  Prunus sargentii härstammar från Japan och Korea och används mer och mer i trädgårdar och parker hos oss. Vid Enköpings torg finns många träd och det är mycket effektfullt när de blommar.

  Prunus sargentii når en höjd av ungefär 8-10 meter och är härdig upp till zon 4. Bladen har en mycket vacker intensiv röd höstfärg. Bergskörsbärsträdet behöver ett soligt läge och näringsrik jord. 
  Engsholms slott
  Tutande tranor och en vilsen pipare

   
  Våren är tidig i år men jag hoppas att den inte stressar fram i fortsättningen. Det är fortfarande mars månad och naturen behöver vakna långsamt i vårt nyckfulla klimat. Den här veckan har vår ö Mörkö blivit uppmärksammad över landet på grund av en ensam vilsen Kaspisk pipare, som fullständigt navigerat fel och vilat ut i en dunge en liten bit från Engsholms slott. Vanligtvis så häckar den vid Kaspiska havet och övervintrar i Afrika. Av någon anledning har den hamnat hos oss vilket gjorde att larmet gick bland ornitologer över hela Sverige som kom i flockar från Skåne och från andra delar av landet, för att se den vilsna piparen. Till saken hör att den aldrig någonsin har setts i Sverige och det blev rena julafton för de som gillar fåglar.
   
  Att varutransporterna inte kom fram till slottet på flera dagar på grund av alla parkerade bilar efter vägen och att många av mina arbetskamrater fräste av ilska för att de inte kom fram, då det plötsligt blivit bilköer här mitt ute på landet...det är sånt som man får räkna med när en kaspisk pipare dyker upp. Själv är jag inte direkt någon ornitolog men jag tycker mycket om fåglar och försöker hela tiden lära mig vilka som sjunger i slottsparken.
   
  Tranorna tutar och dansar ute på åkrarna när jag jobbar i trädgården och nu sjunger även lärkorna och tofsviporna tillsammans med dom långbenta dansarna. Inne i parken är det bofinken som är leadsinger och gör det så fantastikst bra att det blir mycket lättare att starta den tidiga arbetsdagen. . 
   
  I holken som jag en gång fick av Fluggers färg, bygger blåmesen nu sitt bo igen! Se här!
   
   Årets första humla kalasar i julrosen!

   
  Vad gäller trädgård så har jag klippt den clematis som ska klippas, bland annat Summer Snow. Jag har även flyttat några rosor och delat senblommande perenner. Nästa vecka går vi in i april och jag själv går in i en ny tid i livet.
   

  Rosendals trädgård

   8 juli 2009
   
  • Rosendal är beläget på Djurgården i Stockholm
  • 1861 startade Svenska trädgårdsföreningen en utbildning för trädgårdsmästare där 700 trädgårdsmästare utbildade sig fram till 1911.
  • Nya Rosendal med inspiration från den antroposofiska läran startade 1984 och stiftelsen Rosendals trädgård som då bildades driver fortfarande trädgården.
  • 1998 var Stockholm kulturhuvudstad och Rosendals trädgård fick en ordentlig ansiktslyftning.
  • Rosendals hemsida med öppettider mm.

  Mitt på Djurgården inbäddad i grönska ligger Rosendals trädgård, som inte bara är en välkänd och populär trädgård, utan även den perfekta fika- och lunchmötesplatsen. Här på den lugna och av grönska omslutande platsen bara en kilometer från Strandvägens bilköer, trivs jag mycket bra. Här kan man sitta vid det omtyckta caféet och blicka ut över trädgården, från tidig vår när ännu snön ligger kvar, till sen höst.

   

   2008

  När marken inne i fruktträdgården har torkat på våren, öppnar man upp för skön picknick under äppelträden, där vissa av träden är nästan 150 år gamla. Här finns 100 fruktträd med 40 olika sorters äpplen.

   

  13 maj 2012
   
  13 maj 2012
   
   12 maj 2011
   
  5 maj 2012
   
   1 maj 2015
   
  14 maj 2015
   
  Planteringen ´´Skymning´´ 29 juli 2017 med bland annat underbart vackra kransveronika.
   
   28 juni 2014
   

  På Rosendal finns det mesta man kan önska sig av en trädgård. Här hittar man stora odlingar med grönsaker, växthus, självplock av sommarblommor, vackra perennplanteringar, trädgårdsrum som är omgärdade av höga avenbokhäckar, fruktträdgård, rosenträdgård, växtförsäljning, café och butiker.

   

  Redan på 1800-talet var Rosendals trädgård en plats för trädgårdsnäring och 1861 startade Svenska trädgårdsföreningen en utbildning för trädgårdsmästare där 700 trädgårdsmästare utbildat sig fram till 1911 då man upphörde med utbildningarna. Nya Rosendal med inspiration från den antroposofiska läran startade 1984 och stiftelsen Rosendals trädgård som då bildades driver fortfarande trädgården. ´´Ändamålet är att bedriva biodynamisk odling och pedagogisk verksamhet´´,  som de själva uttrycker det. 

   

  Det var Lars Krantz som tillsammans med sina odlarvänner i mitten av 1980-talet kastade sig över den goda jorden vid Rosendal, när de fick klartecken från Djurgårdsförvaltningen att starta upp projekt Rosendals trädgård. Idag är Krantz inte kvar som trädgårdsmästare utan lägger i stället sedan i början av 2000-talet, hela sin själ i Wij trädgårdars jord uppe i Ockelbo. Lars Krantzs efterträdare på Rosendal blev Antoine Berthelin som fortsatte i samma anda. 

   

   

  Antoine träffade jag en morgon i slutet av augusti 2012 då skördefesten just avslutats. Jag berättade att jag brukade besöka Rosendal tidigt på morgnarna, när det var tomt på människor. Antoine tittade på mig och sa med sin härliga franska brytning - det här är en trädgård för människor! Det jag menade var att jag tycker om att ta morgonbilder av växter och miljöer, utan att få med människor med röda och rosa tröjor på bilderna, men jag brukar självklart även komma hit under dagtid för att fika eller äta lunch. Antoine flyttade till Frankrike 2012 där han renoverade en mycket gammal köksträdgård söder om Paris. 2015 var han tillbaka i Sverige och började då som trädgårdsmästare vid Tyresö slott. 

   

   Nu är det Tin-Tin Jersild som är VD för Rosendals trädgård och jag blev bjuden på fika den 18 maj 2018.

   

   16 augusti 2010. De spegelvända planteringarna - Glöd, skapade av Ulf Nordfjell till kulturhuvudstadsåret 1998
   
  28 juli 2009
   
   6 juni 2013
   

  Känslan när man vandrar i Rosendals trädgård, är att det är en plats som har anlagts med kärlek och omtanke. Jag är imponerad av dessa människors starka tro på en bättre värld och hur de håller fast vid det rena och rätta sättet att odla det som sedan ska ätas. Även om jag inte själv lever fullt ut efter den läran så försöker jag att tänka att det jag äter ska vara producerat på ett bra sätt och jag lovar att bli ännu bättre. Rosendals VD Tin-Tin Jersild driver nu och fortsätter Rosendal-andan vidare in i framtiden.

   

  Under kulturhuvudstadsåret 1998 gick Rosendals trädgård in i ny era. Besökarna var nu inte bara de som brinner för biodynamisk odling, utan hit kom alla sorters människor för att äta lunch, fika, handla grönsaker och växter men även för att studera de nya blomsterplanteringarna som anlades i samband med utställningen. Många spännande och vackra visningsträdgårdar byggdes upp och jag besökte Rosendal vid flera tillfällen det året. Det var samma år jag började jobba som trädgårdsmästare på Engsholms slott och jag hämtade inspiration från Ulf Nordfjells plantering ´´Skymning´´ som han ritat till utställningen och jag använde flera av växterna från planteringen, såsom stenkyndel, röd solhatt, nepeta och mjölklocka i min park. Färgerna gick i lila, rosa, blått och vitt med inslag av lime och rött. Jag tror att det var första gången som jag såg perenner som formats till något som liknade en blomsteräng, en stil som jag tycker mycket om och njuter av i Piet Oudolfs trädgårdar.

   

  Och alla minns väl de fantastiska sommarblomsplanteringarna som kallades Nordiskt ljus och Italiensk hetta. Nu började en ny era för sommarblommor i Sverige och det var Rigmor Celander och Mona Holmberg från Göteborgs botaniska trädgård som skapade detta mästerverk. Dessa planteringar blev väl de mest beundrade under kulturhuvudstadsåret här på Rosendal.

   

  13 september 2008
   
  19 oktober 2008
   
   6 juni 2013 - den här planteringen gjordes om helt och hållet 2014 på grund av stora sorkproblem.
   
  Planteringen på bilderna ovan och under är en av mina absoluta favoritplanteringar i Stockholm och jag älskar när den vita trädgårdsnattviolen tar över under försommaren. Tyvärr har trädgårdsmästarna på Rosendal kämpat med sorkproblemet länge nu och de blev helt enkelt tvungna att göra om hela planteringen till i år 2014. Jag har fått veta vilka växter som ska finnas i den stora perennplanteringen och jag är övertygad om att det även i fortsättningen kommer att bli en vacker plantering, men det tar ju alltid några år innan växterna etablerat sig ordentligt. Jag återkommer i sommar med nya bilder och en ny växtlista.
   
   
  20 juli 2013
   
   21 augusti 2011
   

  Det är verkligen en fröjd att följa ett år i Rosendals trädgård där man till och med kan vintervandra, även om jag inte direkt älskar snö, kyla och mörker, men varje liten förändring på väg mot våren märks särskilt väl här ute och i mars månad börjar man så sommarblommor och grönsaker i växthuset. Redan när de första solstrålarna börjar värma i mars, eller ibland ännu tidigare, sitter folk ute med sitt kaffe och njuter av ljuset och den lilla värme som solen alstrar. När sedan caféet öppnar på allvar, fylls den här platsen av människor och under helgerna kan det vara svårt att få plats, men då tar man i stället sitt kaffe och sätter sig under ett äppelträd.

   

  För mig är Rosendals trädgård något mycket mer än bara en trädgård för ekologisk odling. Den lummiga vilsamma platsen och den stillhet som man upplever här mitt på Djurgården, är något som faktiskt har blivit en viktig del av mitt liv i Stockholm. Hela Djurgården är en oerhört speciell plats för mig som lever i huvudstadens myller av människor där biltrafiken och det som är uppbyggt för bilar, stör stadens skönhet. Jag brukar säga att om inte Djurgården och Långholmen fanns i Stockholm, så skulle jag nog inte kunna bo här. 

   

  Orangeriet som numer innehåller lägenheter. 12 juli 2012

   
   5 augusti 2012
   
   Min bok ´´Stockholms gröna rum´´ i Rosendals butik i maj 2014
   
   
   

  Rosendals planteringar

   

  Planteringen - Skymning

   

  Aconitum napellus 'Bressingham Spire'  -  Stormhatt

  Actea simples 'Brunette'  -  Mörkbladig silverax

  Agastache 'Blue Fortune'  -  Anisört

  Anemone hybrida 'Andrea Atkinson'  -  Höstanemon

  Anemone japonica 'Pamina'  -  Höstanemon

  Bistorta amplexicaulis 'Firetail'  -  Blodormrot

  Campanula lactiflora 'Loddon Anna'  -  Mjölkklocka

  Clinopodium nepeta -  Stenkyndel

  Delphinium hybrid 'Magic Fountain'  -  Riddarsporre

  Echinacea purpurea 'Magnus'  -  Röd rudbeckia

  Echinops bannaticus 'Veitch Blue'  -  Blå bolltistel

  Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'  -  Rosenflockel

  Knautia macedonica  -  Grekvädd

  Lavandula angustifolia 'Hidcote Blue'  - Lavendel

  Lavatera x clementii 'Barnsley'  -  Gråmalva

  Lavatera x clementii 'Bredons Spring'  -  Gråmalva

  Lythrum x scabrum 'Rose Queen'  -  Fackelblomster

  Monarda hybrida 'Balance'  -  Temynta

  Monarda hybrid 'Blaustrumpf'  -  Temynta

  Nepeta faassenii 'Six Hills Giant'  -  Kantnepeta

  Nepeta faassenii 'Walkers Low'  -  Kantnepeta

  Perovskia 'Blue Spire'  -  Perovskia

  Phlox paniculata 'Mia Ruys'  -  Höstflox

  Phlox paniculata 'Rosa Spier'  -  Höstflox

  Salvia nemorosa   -  Stäppsalvia

  Solidago 'Citronella'  -  Höstgullris

  Veronicastrum virginicum 'Album'  -  Kransveronika

  Veronicastrum virginicum 'Fascination'  -  Kransveronika

   

   

   

  De spegelvända planteringarna - Glöd

   

  Actea simples 'Brunette'  -  Mörkbladig silverax

  Delphinium grandiflorum 'Blauer Zwerg'  -  Kinesisk riddarsporre

  Dianthus barbatus 'Tuxedo Black'  -  Borstnejlika

  Digitalis ferruginea 'Gelber Herold'  -  Brun fingerborgsblomma

  Euphorbia griffithii 'Fireglow'  -  Eldtörel

  Heuchera micrantha 'Palace Purple'  -  Rödbladig alunrot

  Hylotelephium 'Herbstfreude'  -  Kärleksört

  Hylotelephium 'Matrona'  -  Kärleksört

  Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'  -  Japanskt gräs

  Nepeta faassenii 'Göran'  -  Kantnepeta

  Nepeta faassenii 'Walkers Low'  -  Kantnepeta

  Perovskia ´Blue Spire'  -  Perovskia

  Phlox paniculata 'Mia Ruys'  -  Höstflox

  Sanguisorba officinalis  -  Blodtopp

  Solidago 'Citronella'  -  Höstgullris

  Viola 'Black Devil'  -  Svart viol

   

  Rosor i rosenträdgården

   

  Rosa alba

  Alba Maxima

  Felicité Parmentier

  Gudhem

  Great Maidens Blush

  Maidens Blush

  Minette

  Mm Legras de St Germain

  Mme Plantier

  Princesse de Lamballe

   

  Rosa bifera

  Rose de Provins

  Rose de Rescht

  Rose de Quatre Saison

   

  Rosa Bourbon-Gruppen

  Adam Messeri

  'Coupe d'Hébé'

  Honorine de Brabant

  Souvenir de la Malmaison

  Variegata de Bologna

  Wrams Gunnarstorp

   

  Rosa centifolia

  Major

  Tour de Malakoff

   

  Rosa centifolia muscosa

  Baron de Wassenaer

  Blue Boy

  Comtesse de Murnais

  Henri Martin

  Jeanne de Montfort

  Nuits de Young

  Salet

  William Lobb

   

  Rosa damascena

  Blush Damask

  Celsiana

  Hebe´s Lip

  Ispahan

  Mme Hardy

  St Nicholas

  York and Lancaster

   

  Francofurtangruppen

  Empress Josephine

  Frankfurt

   

  Rosa gallica

  Agathe Incarnata

  Aimable Amie

  Alain Blanchard

  Camaieux

  Cardinal de Richelieu

  Charles de Mills

  Duc de Guiche

  Duschesse d´Angouleme

  Officinalis

  Rosa Mundi

  Rose du Maitre d´Ecole

  Scharlachglut

  Splendens

  Tuscany

  Violacea

   

  Klätterrosor

  Clair Matin

  Ilse Krohn Superior -  Rosa kordensii

  Japansk klätterros – Rosa multiflora

  Rosa mulligani

  Tausendschön – Rosa multiflora

  Super Dorothy Perkins

   

  Rosa moschata

  Felicia

  Prosperity

   

  Rosa pimpinellifolia

  Altaica

  Poppius

  Single Cherry

  Stanwell Perpetual

   

  Rosa portlandica

  Mme Boll

  Comte de Chambord

  Duchesse de Rohan

  The Portland Rose

   

  Rosa rugosa

  Jens Munk

  Martin Frobisher

  Max Graaf

  Mme Graveraux

  Schneezwerg

  Souvenir de Philémon Cochet

  Therese Bugnet

   

  Varierande ursprung

  Erinnerung an Brod

  Forsby Herrgård

  Geschwinds Nordlandrose

  Hurdal - Villosagruppen

  Rosa sancta ’Mumieros’

  Nevada

  Prairie Dawn

  Venusta pendula

  Rosendorf Ufhoven

  Rosa chinensis ‘Viridiflora’

   

  Fruktträdgården

   

  Äpplen

   

  Alexander

  Antonovka

  Arreskovs

  Arvidsäpple

  Belvi Nalif, klaräpple

  Berners rosenäpple

  Cortland

  Cox orange

  Cox Pomona

  Filippa

  Gravensteiner

  Gul Richard

  Gyllenkrok astrakan

  Hampus

  Husmoder

  Ingrid Marie

  Josefiner

  Kalmar glasäpple

  Kaniker

  Lagerlivsäpple

  Lobo

  Maglemer

  Mcintosh

  Melon

  Ribstone

  Ringstad

  Robstone

  Rött järnäpple

  Signe Tillish

  Stenbock

  Stenkyrke

  Stor klar astrakan

  Stäringe

  Särsö

  Sävstaholm

  Södermanlands kalvill

  Södermanlandsäpple

  Tegners äpple

  Tysk Guldpepping

  Virginiskt rosenäpple

  Vit Gylling

  Vitt klaräpple

  Åkerö

  Ölands Kungsäpple

   

  Päron

  Alexander Lucas

  Bonne Louise d´Auranches

  Flemish Beauty

  Greve Moltke

  Gråpäron

  Herzogin Elsa

  Muskatellpäron

  Rörstrandspäron

   

   

   


  Anna Lindhagens täppa - Stigbergstäppan

   5 juli 2012
   

   

  Anna Lindhagens täppa/Stigbergstäppan är en liten vacker park i etager mellan Fjällgatan och Stigbergsgatan på Södermalm. Parken är uppkallad efter Anna Lindhagen,  dotter till Albert Lindhagen, stadsplaneraren som i Stockholm utvecklade Lindhagensplanen, vilken på sätt och vis var med att förändra den småstadsliknande huvudstaden till en storstad i slutet av 1800-talet. Anna var socialdemokratisk politiker, kvinnosaksaktivist och var med om att bilda Föreningen koloniträdgårdar i Stockholm 1906. Hon arbetade även för att bevara gamla idylliska stadspartier på Södermalm. 

   

  Täppan i Sofia församling, anlades i början av 1930-talet av Anna Lindhagen, som bodde sina sista år i livet på Fjällgatan 34. Hon planterade bland annat en vild skärgårdsflora i trädgården, där det även finns ett gammalt lusthus, vars vindflöjel bär årtalet 1776. Lusthuset kallas idag för Anna Lindhagens lusthus. I parken står en mäktig lönn med en soffa runt stammen. På 1940-talet utvidgades täppan mot Stigbergsgatan och 1998 genomfördes en upprustning av trädgården.

   

   

  Ur Dagens Nyheter 3 september 1942

  Anna Lindhagens täppa hålles öppen vardagar kl 15-19, söndagar 13-18. Den ligger där bakom plank och murar. Vid första ögonkastet ser den kanske en smula rufsig ut i jämförelse med de prydliga terrasserna utanför. Men det är just rufsigheten man sökt bevara, det halvt förvildade och bortglömda, som gör denna vrå till vad den är - en vägörande kontrast till allt putsat och ansat. 

  Får man tro parkavdelningens folk, som har hand om skötseln av täppan, så är det emellertid rätt knepigt att hålla en sådan trädgård som denna i ordning. Det fordras mycket omsorg för att inte den ömtåliga vildflora som Anna Lindhagen samlat ihop skall gå förlorad. Här står man nu mitt i ett virrvarr av stormhattsspiror, av manshög hjärtstilla och krypande myskmadra. Det är skuggigt och svalt under lönnarnas täta kronor. Grus finns det inte på gångarna utan bara jord, som är mjuk och skön att gå på. Det susar i träden och som på beställning gnisslar en vindflöjel på taket av det lusthus som enligt vadett anslag upplyser om skall vara byggt på Gustav III:s tid av ´´välaktade klädesfabriqueuren´´ Johan Pousette. 1776 står det på flöjeln.

   

   

  Ur Dagens Nyheter den 7 juli 1943:

  På Söder finns det flera kulturreservat, så t.ex. på gamla Fjällgatan. Där är också Anna Lindhagens täppa som nu är öppen för allmänheten och bevarats sådan hon själv ville ha den- lite halvvilt och lite huller om buller i växtligheten och dotande av all sommarens vällukt.

   

   

   

  Lusthuset från 1776 - 30 maj 2015
   

   Här skrev Per Anders Fogelström stora delar av sin stad-serie

   26 juni 2011
   
  26 juni 2011
   
  26 juni 2011
   

  Den här fina lilla trädgården ligger just ovanför Fjällgatan, som bjuder på en av Stockholms bästa utsiktsplatser och som är fylld av turister under sommaren. Då är det skönt att vandra upp för Sista Styvens trappor till Anna Lindhagens täppa där det brukar vara lugnt och stilla. Visst kan några av Söders bänkfilosofer ha möte här någon gång, men det är sällan något som stör idyllen. Det första som jag lägger märke till är den stora hängalmen och som ger karaktär på trädgården. Stora fläderbuskar, syrener och schersminer bäddar in trädgården och skapar en lummig skyddas plats, där man genom grönskan kan blicka ut mot vattnet och staden.

   

  I början av Sista Styvens Trapporna ligger huset med adress Fjällgatan 30, där min favoritförfattare Per Anders Fogelström bodde högst upp i fastigheten fram till sin död 1998. När vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice hade skötseln av Stadsholmen AB:s trädgårdar här på Fjällgatan under 1980 och 90-talet (dock inte Annas täppa), såg jag ibland Fogelström på sina promenader. Han flyttade hit till Fjällgatan 1964 och skrev alltså stora delar av den underbara stad-serien som gavs ut mellan 1960-1968. Den fantastiska utsikten över Stockholm som han hade från sitt fönster, hjälpte säkert till att fylla romanerna med all kärlek till staden, även om handlingen utspelar sig främst bland de allra fattigaste av Söders medborgare. Den första titeln ´´Mina drömmars stad´´ är en klassiker och ett begrepp för oss som älskar Stockholm. 

  Fika gör man vid Fjällgatans kaffestuga med en av Stockholms vackraste utsikterÄter vegetarisk buffé gör man på Hermans, Fjällgatan 23.

   

   26 juni 2011
   
  26 juni 2011
   
  11 oktober 2015
   
  5 juli 2012 
   
   16 oktober 2016
   
   15 januari 2021
   

  Stockholmsvandringar 2014

  Klicka på länkarna för att komma till vandringarna!
   
  November i Stockholm - 19 november
  Minnenas sorl på Södermalm - 18 oktober
  Gamla Stans gröna rum - 20 september
  Stan är full av vatten - 31 augusti
  Djurgården runt - med båt - 21 augusti
  Östermalmsvandring - 18 augusti
  Ännu en vandring runt Kungsholmen - 20 juli
  Fläderblomtider i de gröna rummen - 5 juli
  Bland vildrosor och eldrivna vattenlimousiner på Djurgården - 28 juni
  Alternativt nationaldagsfirande - 6 juni 
  Syrenfrossa på Söder - 27 maj
  Djurgårdens syrener - 25 maj
  Vitabergsparken blommar - 20 maj
  Häggspaning på Waldemarsudde - 11 maj
  Trädgårdsvandring i marschtakt - 1 maj
  Nu är det gott att leva - 27 april
  Från stilla bryggfrukost på Djurgården till blomsterfest i stan - 20 april
  Skärtorsdagsvandring på Söder - 18 april
  Herbarium, vilda tulpaner och knoppande magnolior - 12 april
  En dag på Djurgården - 5 april
  En dag på stan i slutet av mars - 24 mars
   
   
   
   

  Hur gamla är träden i Stockholm?

  I Stockholm finns det tusentals gatuträd och parkträd och jag undrar ofta när alla dessa träd planterades. Nu har jag svaret. Eller rättare sagt så vet jag när huvudbestånden av träden planterades på de olika platserna. Jag har varit i kontakt med Björn Embrén som är trädexpert i Stockholms stad för att få reda på vilka träd som idag växer längs stadens gator. Det visade sig att en omfattande inventering av Stockholms gatuträd har inletts under 2014 och som beräknas bli färdigt om 3 år. Vad jag förstår så ska resultatet vara tillgängligt för alla. Uppdatering 2018 - databasen är ännu inte klar!

   

   

   Vy söderut från Sofia kyrkas torn.
   

  I mitt sökande efter information om Stockholms trädgårdar och parker, kom jag över boken ´´Stockholmsträdgårdar under gångna tider´´ av Gustaf Lind som gavs ut 1941. I ett av kapitlen finns det angivet när stadsträdgårdsmästare Mauritz Hammarberg lät plantera stadens träd under perioden 1906-1936. 

   

  Birger Jarlsgatans trädplantering  1906-1909, 1911-1916

  Vasaparken  1907-1911

  Mariatorget  1907-1912

  Odengatan  1907-1913

  Kungsholms torg  1907-1914

  Vitabergsparken  1907-1914, 1922-1934

  Högalidsparken  1908-1932

  Vanadislunden, vissa delar  1910-1916

  Kronobergsparken utmed Bergsgatan och Polhemsgatan  1912

  Karlavägen  1912-1926

  Ringvägen  1912-1932

  Strandvägen  1913-1914

  Långholmsparken  1914-1927

  Sveavägen  1915-1920

  Eriksbergsparken  1915-1927

  Nytorget  1916-1923

  Pålsundsparken  1916-1934

  Tre Liljors plan  1925-1926

  Björns trädgård  1925-1935

  Blecktornsparken  1927-1934

  Observatorielunden mot Sveavägen  1927-1935

  Vanadisplan  1928-1930

  Åsöberget  1929-1934

  Fredhällsområdet  1932-1935

  Tessinparken  1932-1935

   

  Nedanstående lista kommer från Bjärn Askers bok ´´Stockholm parker´´.

  Han skriver i sin bok: ´´1911 inleddes en ny epok inom parkväsendet, som innebar att träd planterades ut på en mängd platser inom staden. Det kunde gälla ett enstaka träd eller flera träd i rad eller grupp och det kunde vara kortare alléer. Arbetena med denna punktvisa försköning av gatumiljön gav till resultat att tidigare sterila och trista partier livades upp och blev mjukare genom grönska.

  Denna punktvisa försköning av stadsmiljön har fortsatt, och trots att gaturegleringen och upprepade krav på bättre utrymme för en ökande trafik har raserat många trädplanteringar under årens lopp finns dock ännu flertalet kvar av alla de träd som planterades under 1910-talet och kompletteringar pågår kontinuerligt´´

   

  Listan gäller planteringar mellan åren 1911-1921.

  • Bastugatan, 1911-12
  • Baggensgatan, Gamla Stan, den öppna platsen, 1920-21
  • Bellmansgatan vid Fredmansgatan, 1911-12
  • Benickebrinken, Gamla Stan, 1911
  • Birger Jarlsgatan vid Norrlandsgatan, 1911-12
  • Brända Tomten, Gamla Stan, 1911
  • Dalagatan vid kv Smedjan, 1919-20
  • Döbelsgatanmellan Kungstens- och Rådmansgatorna, 1915
  • Engelbrekts Kyrkogatas trappor, 1915
  • Eolsgatan-Heleneborgsgatan, 1919-20
  • Erik Dahlbergsgatan mellan Karlavägen och Valhallavägen, 1914,15
  • Erstagatan, 1911-12
  • Fatbursgatan, 1911-12
  • Fiskargatan, östra delen, 1916-17
  • Fjällgatan, gatuplantering, 1912, 1928
  • Folkungagatan, gatukorsningar, 1921-22
  • Folkungagatan, vid Södermannagatan och Östgötagatan, 1914-15
  • Fredmansgatan, 1911
  • Götgatan vid Urvädersgränd, 1911-12
  • Hantverkargatan-Drottningholmsvägen (Fridhemsplan), 1916
  • Hornsgatan och Bellmansgatan, 1916-17 och 1920
  • Hornsgatan mellan Ragvaldsgatan-Mariatorget, klängväxter längs muren, 1920-21
  • Hornsgatan-Torkel Knutssongatan, 1916-17
  • Hötorget i gångbanan längs norra sidan, 5 kastanjer, 1916-17
  • Jutas backe, 1918-19, 1922
  • Kammakargatan-Regeringsgatan, 1913-14
  • Katarina Bangata mellan Götgatan och Östgötagatan, 1913-15
  • Kornhamstorg, 1916-17
  • Kungsbroplan, 1911-12
  • Kungsholms Strand vid Kungsbron, 1914-15
  • Linnégatan mellan Artellerigatan och Skeppargatan, 1916-17, 1919
  • Linnégatan-Strandvägen, 1914-16, 1926
  • Maria Kvarngata, 1911-12
  • Maria Prästgårdsgata vid Björngårdsgatan, 1913
  • Mariebergsgatan-Fleminggatan, 1918-19
  • Norrmalmstorg och Biblioteksgatans mynning, 1918-19
  • Norrtullsgatan vid Observatorielunden och Observatoriegatan, 1914-15
  • Rosenbadsparken, 1911
  • Roslgasgatan-Birger Jarlsgatan, 1914-15
  • Runebergsgatan vid viadukten, 1914-15
  • Runebergsplan, 1914-15
  • Swedenborgsgatan mellan S:t Paulsgatan och Högbergsgatan, 1914-15
  • Tegelvikstorget, 1911-12
  • Tjärhovsgatan framför brandstationen, 1913-14
  • Tomtebogatan mellan Rörstrandsgatan och Norrbackagatan, 1916-18
  • Tomtebogatan vid Rörstrandsgatan, 1911-12
  • Torsgatan-Karlbergsvägen, 1918
  • Torsgatan-Tegnérgatan, 1916-17
  • Tryckerigatan (Riddarholmen) på terrasserna, 1919-20
  • Tyska Brunnsplan, Gamla Stan, 1911
  • Tyska Stallplan, Gamla Stan, 1911
  • Tysta Gatan, 1919
  • Värtavägen mellan Karlaplan och Valhallavägen, 1915-17
  • Östermalmsgatan-Bragevägen, 1913-14
  • Östermalmsgatan-Lilla Bältgatan, 1914-15
  Tyska Brunnsplan i Gamla Stan

  En dag på stan i slutet av mars

  Trollhasseln blommar länge under tidig vår och lyser upp trista februari-marsparker, som här i Berzelii park.
   
   
  24 mars 2014
   
   
  Intill Trollhasseln finns en körsbärskornell (Cornus mas) och några blir säkert lite förvirrade av de här tidiga gula blommorna på de annars så kala buskarna. Nej det är ju inte Forsythia!
   
  Uppe i Jakobs kyrkas torn stod jag en sommardag 2012 och tog översiktsbilder till boken. Vaktmästare Jorma var en vänlig man som guidade turen upp i tornet.
   
  Överallt pratas om att de japanska körsbärsträden blommar i Kungsträdgården och visst blommar de lite försiktigt redan, men den normala blomtiden är i slutet av april. Det är möjligt att huvudblomningen kommer igång något tidigare i år. De blommade ju förresten med några blommar redan i januari denna milda och medgörliga vinter.
   
  I strömmen var fisket igång...
   
  ...och på kajen var det glad vårpicknick!
   
  På Strömparterren hade man börjat arkadklippa lindarna.
   
  På Kindstugatan i Gamla Stan är det inte alltid så lätt att se när det är vår. Idag såg jag!
   
   
   Det finns en butik på Stora Nygatan i Gamla Stan som skiljer sig från det mesta och på något märkligt sätt så lockas jag in där. Då ska man veta att jag inte är direkt intresserad av loppisbutiker eller liknande. Jag tror inte att butiken har något namn, det finns i varje fall ingen skylt, men den är öppen sju dagar i veckan! Inne i butiken är kaos ett alldeles för lindrigt uttryck. Det går nästan inte att ta sig in i lokalen som fullständigt svämmat över med prylar av alla slag. ´´Det är kunderna som rör till´´ sa ägaren!
   
  Jag ryggar instinktivt alltid tillbaka när jag ser uniformer, allt från lapplisornas till militärernas dräkter (förutom vaktparadens) och här inne finns mängder av gamla militäruniformer. Idag frågade jag ägaren hur affärerna gick och han berättade att det inte längre finns några samlare i Sverige. Allt som är värt att samla på har försvunnit från landet påstod han. Han själv däremot var en samlare av rang, med Sveriges största vapen- och uniformsamling, säger han!
   
  Affärerna går inte så lysande och han tror inte att butiken kommer att fortsätta så länge till. I fjorton år har han sålt prylar här på Stora Nygatan. När han började ojja sig om att Sverige i stort sett avskaffat försvaret och militären, och kom in på samtalsämnen som var alldeles för tunga för mig den här vårdagen, då backade jag ut ur kaoset - eller det som är värre en ett kaos - drog in den friska Gamla Stanluften i lungorna och vandrade bort mot tunnelbanan. 
   
   
  Någonstans bakom det gröna tyget, finns kassan.
   
  På NK hade Anders Stålhand fixat vår i form av fem meter höga blommande körsbärsträd! Snyggt jobbat!
   
   
   

  Berzelii park

   20 juni 2012
   
  • Plats - Nybroplan-Hamngatan
  • Parken invigdes 1853
  • Berns salonger invigdes 1863
  • 1939 förändras parken av Holger Blom. Dammen anläggs. Större sammanhängande gräsytor.
  • 1988 förändras parken tillbaka, liknande originalritningen. Landskapsarkitekt Carl-Fredrik Wachtmeister.
  • Parkens renoveras 2012 av Ulf Nordfjell

   

  Vid Nybroplans trafikkarusell ligger Berzelii park, men trots trafiken är det ändå rofyllt att sitta en stund på en bänk vid Berzelius staty och blicka ut över den vackra trädgården. Parken ligger ett stenkast från butikerna på Hamngatan och med Kungsträdgården som nära granne. Österut vid Nybrokajen kan man ta en glass på trappan och njuta en stund av Stockholms livliga båttrafik. Berzelii park ligger mitt i ett anrikt nöjesområde där Berns salonger öppnade 1863 i parken och där Dramaten och Chinateatern är nära grannar. Fram till början av 1800-talet gick Nybroviken ända upp till dagens Berzelii park, men 1837 beslutades det att ´´Katthavet´´ som platsen kallades, skulle fyllas igen. Katthavet var ett stinkande vatten där bland annat dasstunnor tömdes. På den igenfyllda platsen kom sedan Berzelii park att anläggas och det var Knut Forsberg som tidigare vunnit en tävling i att få utforma Bolougnerskogen i Paris, som fick uppdraget att förvandla den tidigare skitiga platsen till en vacker lummig park. 

   

  Efter det att parken invigdes 1853, användes den till en början som en mötesplats för stadens borgarklass. Här promenerade man runt utan något direkt mål, mest för att synas och mötas. Gräsmattorna fick inte beträdas utan man fick hålla sig till gångarna. Parken med promenadstråken och lövsalarna blev med tiden en tillflykt även för de som inte hade möjlighet att bege sig ut till landsbygden eller skärgården under somrarna. De som blev kvar i stan kunde i parkerna söka skugga under heta sommardagar och på köpet njuta av vackra blommande växter och kanske lyssna på musiken från paviljongen vid Berns salonger. 

   

  Fem st. Prunus x gondouinii 'Schnee' - 3 maj 2017
   
  Malus sargentii 'Everest' 25 maj 2017
   
  1 maj 2015
   
  1 maj 2015 - Magnolia
   
   
  Magnoliorna har fått en egen stor plantering inne i parken och när de vecklar ut sina vackra vita blommor i maj månad blir de tillsammans med näsduksträdet en härlig efterföljande blomsterprakt från de tidigare blommande japanska körsbärsträden i Kungsträdgården, som ligger bara hundra meter bort. Jag ser fram mot kommande vackra vårar i de här trakterna!
   
  13 augusti 2013
   
   

  Berzelii park är uppkallad efter Jöns Jakob Berzelius som står staty mitt i parken. Den berömda vetenskapsmannen inom kemi och naturvetenskap fick den stora äran att bli den första vetenskapsmannen i Sverige att bli staty. Han var även en av grundarna till Sveriges första trädgårdsförening - ´´Svenska Trädgårdsföreningen´´ som grundades 1832 (Christina Nolin 1999). Avteckningen av Berzelius staty skedde år 1858 och det var då i mitten av 1800-talet som man började låta icke-kungliga personer, som utfört något anmärkningsvärt eller var berömda på något vis, få en staty rest efter sig. När statyn skulle avtäckas var man rädd att parkens nyplanterade växter skulle bli nedtrampade av stora folksamlingar och man valde därför att utföra avtäckningen klockan tre på natten då de flesta av stadens invånare sov.

   

  Parken har förändrats många gånger genom åren även om grundidén bevarats och 1939 trafikreglerades Nybroplan vilket betydde att parkens ytor minskade. Vid samma tid anlades dammen där guldfiskar och karpar simmade omkring just intill Berns musikpaviljong. Stadsträdgårdsmästare Holger Blom stod för ritningarna.

   

  Ur Dagens Nyheter den 12 november 1988:

  1939 gjorde dåvarande stadsträdgårdsmästare Holger Blom upp ritningar för en rejäl omdaning av parken. Han ville ha stora sammanhängande gräsytor och ´offrade´´ därför en promenadväg runt Berzeliusstatyn. Det var också på hans initiativ som Näckrosdammen framför Berns anlades och parken fick sin första uteservering. 

  Nu (1988) drar åter förändringens vind över Berzelii park. Landskapsarkitekten Carl-Fredrik Wachtmeister vid fritidsförvaltningen har gjort ritningarnatill det pågående arbetet. Berzeliusstatyn får huvudrollen igen meden rondell runt om och en ymnighet av annuella och perenna växter vid sockeln. Över huvud taget blir det mer växter och blommor i parken. Tusentals smålökar - mest scilla - ska få parken att jubla den dag våren kommer.

  Parkserveringen Calle P får en ny byggnad, ritad av Bernsarkitekterna. Den ska hållas öppen året runt och förses med stora glasfönster ut mot parken som på det sättet livas upp vintertid. Parken möbleras med Tessinsoffor av klassisk, smäcker modell i trä och gjutjärn.

   

  Den 15 juni 2012 invigdes parken på nytt efter en stor renovering. Vår berömda landskapsarkitekt Ulf Nordfjell var ledare för projektet där enkelhet och tidlöshet har varit ledorden. Den nya anläggningen har en fin atmosfär med en gammaldags parkkänsla och med ett spännande växtval. Parken är sedan tidigare anlagd i en klassisk korsform som på uråldrigt arabiskt vis symboliserar Edens fyra floder i paradiset, med källan i mitten. Runt Berzelius staty finns en prunkande blomsterplantering med sommarblommor i starka färger. Längs den runda grusplanen är parksoffor placerade.

   
   
  Malus sargentii 'Everest' 17 december 2018
   
  Prunus x gondouinii 'Schnee' 17 december 2018
   
   26 juni 2013
   
   17 juni 2013
   
   31 augusti 2013
   
  20 juni 2012

   

  Berzelii park har alltid varit en grön och lummig plats och det är fortfarande en omslutande skön grönska med stora almar, lindar, ett stort kaukasisk vingnötsträd, hästkastanjer och bokar som stommen i trädbeståndet. Den nyanlagda parken har nu smyckats med mängder av nya växter som tio olika träd, tjugo sorters buskar och hela 3000 perenner. Magnoliaträd, näsduksträd, turkisk trädhassel och blodbok är några av de nya träd som planterats och att få ett näsduksträd mitt i city är verkligen något att glädjas åt. När det flerstammiga trädets näsduksliknande högblad visar sig under vårarna framöver kommer det att bli en spännande sevärdhet i stan.

   

  Vill man äta eller dricka något ute i parken så gör man det på Berns Bistro & Bar där man har en fin utsikt över parken.  I maj månad blommar de mycket vackra japanska körsbärsträden - Prunus x gondouinii 'Schnee'  och bukettaplar Malus 'Evereste'  utanför uteserveringen. Perennplanteringen invid bistrot fram mot Berns salonger blommar praktfullt under sommaren där nepeta och stäppsalvia i olika blå nyanser och trädgårdssolbrudar i orange är mest framträdande. I dammen framför Berns simmar fortfarande guldfiskar och i de nya planteringarna runt om finns mängder av perenner som funkia, vit löjtnantshjärtan och astilbe, vilka trivs i skuggan under den stora pilen.

   

  Under sommaren blommar den fantastiskt vackra koreanska blomsterkornellen tillsammans med den japanska snöbollsbusken i planteringen mot Nybroplan och under sensommaren till långt in i hösten, är det syrenhortensiorna som står för blomsterprakten. När dagen gryr eller när skymningen faller över parken, lyser de vitblommande buskarna vackert i skuggan under träden mot Nybroplan. Nu kommer det givetvis att ta ett antal år innan alla nya växter har etablerat sig och växt ut så som det är tänkt, men jag vet att de här växterna kommer att göra Berzelii park till en ännu vackrare plats.

   

  Den här parken väcker personliga minnen. En majkväll 1975 då diskotek/nattklubb BZ hade sina lokaler högst upp i fastigheten där Chinateatern ligger, träffade jag kvinnan som två år senare skulle föda min älskade dotter! BZ hade ett tak som öppnades då och då för att släppa ut cigarettrök och instängd luft och där plötsligt det gick att dansa under stjärnorna...

   

   Juni 2020
   
   
   
  23 juli 2017
   
   20 september 2013
   
   20 september 2013
   
   29 augusti 2012
   
   Lekande björnar - De två björnparen som markerar ingången till Berzeliipark ingår i en serie djurmotiv som Carl Milles skapade under 1900-talets första år. Milles fick beställningen 1906 och högg skulpturerna i granit.
   
   
   2006
   
  2010
   
  2012
   
  2013
   
  2014
   
  2015
   
   2016
   
   
   Renoveringen
   
  9 maj 2012
   
  9 maj 2012
   
   
   

  Träd 

  Acer japonicum 'Aconitifolium'  -  Flikbladig solfjäderslönn

  Acer rufinerve  -  Rostlönn

  Acer saccharinum  -  Silverlönn

  Aesculus hippocastanum  -  Hästkastanj

  Cercidiphyllum japonicum  -  Katsura

  Cladrastis lutea  -  Gulved (planterat 2012)

  Corylus colurna  -  Turkisk trädhassel

  Davidia involucrata var. Vilmoriniana  -  Näsduksträd

  Fagus silvatica  -  Bok

  Fagus silvatica f. Purpurea  -  Blodbok

  Fraxinus pennsylvanica  -  Rödask

  Juglans cinerea  -  Grå valnöt

  Lonicera maackii  -  Koreatry

  Magnolia kobus  -  Japansk magnolia(planterat 2012)

  Malus 'Evereste' -  Prydnadsapel 7 st.

  Malus baccata 'Columnaris'  -  Pelarbärapel

  Nyssa sylvatica  -  Kinaträd

  Prunus x gondouinii 'Schnee'  -  Japanskt körsbär 5 st.

  Pterocarya fraxinifolia  -  Kaukasisk vingnöt

  Quercus palustris  -  Kärrek

  Salix 'Elegantissima'  -  Fontänpil

  Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth'  -  Ädelsyren

  Tilia x europaea  -  Parklind

  Tilia x europaea 'Pallida'  -  Kejsarlind

  Ulmus glabra  -  Alm

   

  Buskar

  Amelanchier lamarckii  -  Prakthäggmispel

  Carpinus betulus    Avenbok, häck.

  Cornus alba 'Elegantissima'  -  Vitbrokig rysk kornell

  Cornus kousa  -  Koreansk blomsterkornell

  Cornus sanguinea 'Winter Beauty'  -  Skogskornell

  Exochorda racemosa  -  Pärlbuske

  Hamemelis x intermedia 'Westerstede'  -  Trollhassel

  Hydrangea paniculata 'Great Star'  -  Syrenhortensia

  Hydrangea paniculata 'Kyushu'  -  Syrenhortensia

  Hydrangea paniculata 'Limelight' - Syrenhortensia

  Hydrangea petiolaris  -  Klätterhortensia, marktäckare.

  Ilex crenata 'Convexa'  -  Japansk järnek

  Ilex x meserveae 'Blue Prince'  -  Järnek

  Ilex x meserveae 'Blue Prinsess'  -  Järnek

  Mahonia aquifolium 'Apollo'  -  Mahonia

  Mahonia aquifolium 'Maqu'  -  Mahonia

  Magnolia stellata  -  Stjärnmagnolia

  Magnolia x loebneri 'Merrill' - Hybridmagnolia

  Prunus laurocerasus 'Etna'  -  Lagerhägg

  Prunus laurocerasus 'Mount Vernon'  -  Lagerhägg, marktäckare.

  Pyracantha 'Anatolia'  -  Trädgårdseldtorn, marktäckare.

  Rhododendron 'Cunningham's White'  - Rhododendron

  Rhododendron knaph. 'Persil' - Azalea

  Rhododendron pontica  -  Guldazalea

  Syringa reticulata  -  Japansk ligustersyrén

  Taxus baccata  -  Idegran, häck.

  Viburnum plicatum 'Mariesii' -  Japansk snöbollsbuske

  Viburnum rhytidophyllum  -  Rynkolvon

  Viburnum farreri  -  Kejsarolvon

   

  Perenner

  Aconitum carmichaelii 'Arendsii'  -  Ametiststormhatt

  Actaea simplex 'Brunette'  -  Höstsilverax

  Anemone tomentosa 'Robustissima'  -  Höstanemon

  Astilbe (Ardensii-Gruppen) 'Brautschleier'  -  Astilbe

  Astrantia major ssp. involucrata 'Shaggy'  -  Stjärnflocka småblommig

  Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster'  -  Tuvrör

  Euphorbia griffithii 'Fireglow'  -  Eldtörel

  Hakonechloa macra  -  Hakonegräs

  Helenium (Autumnale-Gruppen) 'Chelsey'  -  Trädgårdssolbrud

  Helenium (Autumnale-Gruppen) 'Rubinzwerg'  - Trädgårdssolbrud

  Helleborus foetidus  -  Klockjulros

  Helleborus niger  -  Julros

  Hosta 'Royal Standard'  -  Funkia

  Lamprocapnos spectabilis 'Alba'  -  Löjtnantshjärta vit

  Lychnis coronaria 'Alba'  -  Purpurklätt

  Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'  -  Glansmiskantus

  Miscanthus sinensis 'Poseidon'  -  Glansmiskantus

  Molinia caerulea 'Edith Dudszus'  -  Tåtel

  Nepeta x faassenii 'Walker´s Low'  -  Kantnepeta

  Perovskia atriplicifolia 'Little Spire'  -  Perovskia

  Salvia nemorosa 'Caradonna'  -  Stäppsalvia

  Salvia x sylvestris 'Rose Queen'  -  Skogssalvia

  Sanguisorba m'Menziesii  -  Blodtopp

  Sesleria nitida - Glansälväxing

  Veronicastrum virginicum 'Album'  -  Kransveronika

   

   

  Lökväxter

   

  Allium stipitatum 'Mount Everest'  -  Bollök

  Allium x hollandicum 'Purple Sensation'  -  Kirgislök

  Camassia leichtlinii 'Caerulea'  -  Stjärnhyacint

  Camassia leichtlinii 'Semiplena'  -  Stjärnhyacint

  Fritillaria imperialis 'Lutea'  -  Kejsarkrona

  Galanthus nivalis  -  Snödroppe

  Narcissus poeticus 'Actaea'  -  Pingstlilja

  Ornithogalum nutans  -  Aftonstjärna

  Puschkinia libanotica

  Tulipa 'Merlot' -  Vinröd

  Tulipa 'Queen of Night'  - brunsvart

  Tulipa purissima 'Design' - vit

   

   På 1970-talet ser man att det fanns flera almar i parken och även en robinia. Almarna togs bort då de drabbats av den fruktade almsjukan.

   

   

   


  Nordiska Trädgårdar 2014 - Urban fägring

   
   
   
  Georg Grundsten är trädgårdsmästare på Hovdala slott i Skåne och hans bidrag till idéträdgårdarna i år blev oerhört uppskattat av besökarna och av media. Enligt mig det absolut bästa bidraget ´´Vitalisering pågår´´ tog hem silverpriset när juryn sagt sitt, men när även besökarnas röster räknats, så är jag ganska säker på att Georgs grönskande rostiga bilar tar guld!
  Läs även här om Hovdala slotts försöksodlingar med mineralberikat grönkål. Det var kul att träffa trevliga och duktiga Georg och går allt som planerat så hälsar vi på honom på hans slott i slutet av maj.
   
   
   
   Liksom jag och många andra föll Peter Englander för Georgs coola bilar! Jag gillade allt här inne, från den lertrampade marken med det tunna gruslagret till de rostiga korrugerade plåtväggarna. Snacka om urban fägring!
   
   
   André Strömqvists spännande balkong "The Plant" vann förstapriset i balkongtävlingen.
   
  Birgitta Kjörcks ljusa hoppfulla balkong var verkligen ´´Drömmen om våren´´ 
   
   Magnus på Allt om Trädgård säljer ´´Stockholms gröna rum´´.
   
   Allers trädgårds rosa shoppingvagnar var populära...
   
  Det här med trädgårdsmässor skapar alltid debatt om innehållet. Ska man förvänta sig att tycka om allt man ser i denna spretiga bransch? Trädgård är ju inte bara vackra växter och trädgårdsverktyg idag utan så oerhört mycket mer och alla vill självklart vara med och visa sina produkter på den här stora vårmässan. Själv passerade jag väldigt många montrar utan att bry mig speciellt mycket, men jag hittar alltid något intressant eller vackert och jag träffar alltid många trevliga trädgårdskompisar i detta sorlande hav av människor. Alla fick nog sin lilla dos av trädgårdsvåren i Älvsjö den här helgen. Att man blir trött i fötter och att man somnar när man sätter sig i soffan när man kommer hem - det hör till! 
   
  Om en månad är det dags igen för Rum & Trädgård på Kistamässan! Då går vi några varv igen!
   
   Den 6 september blir det Stadsodlarfestival i Fatbursparken på Södermalm här i Stockholm. Arrangörer är Peppar & Pumpa.
   
   Vinnare av idéträdgårdarna blev Astrid Lindgrens Näs - "Som en saga utan slut" skapad av Karin Eliasson - läs mer här.
   
   Den här vackra klövern tränger sig upp bland stadens gator i ´´Som en saga utan slut´´
   
   Wij trädgårdar hade eget vin med sig...
   
   ...och mängder av tulpaner! Det blir pluspoäng!
   
   I den här balkongen som jag inte kommer ihåg namnet eller skaparen på, finns en cykel med blommor på pakethållaren. I min bok ´´Stockholms gröna rum´´ berättar jag om en händelse i ett koloniområde:
   
  Tidigt en söndagsmorgon i mitten av maj såg jag en äldre kvinna leda sin cykel genom Erikdalslundens koloniområde på Södermalm. I en låda på pakethållaren kikade knoppande perenner som längtade efter jorden, fram. Innan hon öppnade grinden stannade hon en stund och såg in i sin lilla trädgård, där tulpaner lyste i klara färger i den annars så skira majgrönskan. Jag kunde inte låta bli att le för mig själv, då jag så väl kände igen hennes glädje över sitt eget lilla paradis.
   
  Det stycket tänkte jag på när jag såg cykeln på den här balkongen!
   
  Peter Englander med tjejerna, till vänster den blundande Lillebeth (blundade på alla fyra bilder jag tog...) och till höger Ingela!
   
  Nu fick jag äntligen träffa Anita Billfors, min bloggkompis sedan många år tillbaka som sålde alla sina chiliplantor på mässan och jag lovar att vi var mycket gladare än vad bilden visar!
   
   
   Det vackraste inslaget på mässan var utan tvekan den här dukningen för trädgårdsfesten.
   
  Pressmedelandet från Nordiska Trädgårdar:
   

  26 av Sveriges främsta parker och trädgårdar finns representerade på Nordiska Trädgårdar som börjar nästa vecka på Stockholmsmässan. I en utställning utformad som ett dukat bord har varje park och trädgård ett kuvert där grundarna och trädgårdsmästarna bakom Sveriges främsta parker är gäster.

  På Nordiska Trädgårdar finns trädgårdsnätverket SSPPG, Swedish Society of public parks and gardens, på plats. Ett rejält långbord för 26 gäster står framdukat och bakom varje tallrik finns viktiga personer som har betytt mycket för trädgårdsutvecklingen i Sverige. Bland gästerna finns Uppsala Botaniska som representeras av Carl von Linné, Gustav III från Drottningholm, Carl Milles från Millesgården, Arne Klingborg från Järna, Gustav VI Adolf och Kronprinsessan Margareta från Sofiero. Bordet som är tio meter långt är ett härligt trädgårdsbord, fullt av vårens primörer, vackra statyer och levande träd som en naturlig del av dukningen. Tillsammans med historisk rekvisita från parkerna blir det en resa i tid och rum.

  – Många av nätverkets medlemmar är på plats och det finns stora möjligheter att möta välrenommerade trädgårdspersonligheter. Vi visar upp vår unika kulturskatt och vill locka mässbesökarna till våra parker och trädgårdar i sommar, säger Cecila Liljedahl, projektledare för nätverket.
   
  Nätverket består idag av 26 av landets främsta offentliga parker och trädgårdar samt städer med tydlig trädgårdsprofil. Syftet med nätverket är att visa den kulturskatt som finns i Sverige idag och som drar till sig alltmer besökare och uppmärksamhet både inom och utanför landets gränser. Ett rikt trädgårdsarv som är av stor betydelse för turismen och för bilden av Sverige som ett grönt och naturskönt land.

   Lars Krantz - Wij trädgårdar
   
   Gustav III - Drottningholms slott
   
   Carl von Linné
   
   Fredrik Mgnus Piper - Katrinetorp landeri
   
   Johan August Åman - Linköpings trädgårdsförening
   
   När vi skulle gå hem hade Allers trädgård sålt alla rosa vagnarna och laddat med andra färger!
   
   Det som jag köpte i växtväg var tre st. pioner av den ljuvligt vackra enkelblommande ´´Flame´´- se bilden från Söderbrunns koloniområde nedan. 
   
  Pionen ´´Flame´´
   
   Två böcker fick jag med mig hem. Hovdala slotts egen bok och Annika Christensen och Ulrika Otterlings fina bok om Trädgård i kruka.
   

  Centralbadets trädgård

  6 juni 2014
   
   
  • Hårlemans malmgårds huvudbyggnad står färdigt 1710
  • Den stora almen vid dammen planterades på 1830-talet
  • Det nya Centralbadet invigs 1904
  • Norrtäje Trädgårdsservice (vårt familjeföretag) fick skötseln av trädgården 1972
  • Trädgården renoveras och flera träd fälldes 1987
  • När parken fyllde 100 år 2004, återuppfördes vattenkiosken i trädgården
   
   
  22 maj 2021
   
  14 maj 2018
   
   20 maj 2012
   
   5 juni 2015
   
   

  Nyheter 2019

   

  En Trädplan för Centralbadets trädgård har tagits fram av AJ Landskap åt Stockholms stad. Trädbeståndet har inventerats och här finns även förslag på nya träd som skulle kunna passa när de äldre träden gjort sitt framöver. 

   

  I höstas togs de gamla syrenträden vid entrén till badet bort, då de gamla knotiga och charmiga träden blev lite för charmiga, då de böjde sig över gången och personer med normallängd fick till slut huka sig. Då planterades i stället 6 nya vitblommande syrenträd - Syringa vulgaris 'Mme Lemoine'. 

   

  Nyheter 2018

   

  Nu simmar åter guldfiskar i dammen!!!

   

   

   

   Många är de stockholmsträdgårdar som jag ständigt besöker, men när jag går in genom grindarna till Centralbadets trädgård på Drottninggatan 88, känns det extra speciellt. Trädgården som är en av mina favoritplatser i Stockholm visar sin allra vackraste sida när syrenerna, prydnadsaplarna, päronträden och gullregnet blommar då maj möter juni. Den rosaröda apelblomningen i de höga trädens kronor harmonierar fint med de vita och lila stamsyrenerna och invid portalen vid dammen står gullregnet och verkligen glänser som guld. En morgon när jag fotograferade den här blomsterprakten kom det fram en amerikansk man med sedvanlig enorm cowboyhatt och undrade om jag visste vad trädet med de guldglänsande blomhängena hette. Han fick namnet på både svenska och latin och han skulle absolut försöka få tag på ett likadant träd hemma over there.
   
   
   
   30 maj 2012

   

   

  I början av juni blommar mängder av rhododendron i planteringen mot Centralbadets böljande jugendfasad och marken under är täckt av den vita myskmadran som är en av de allra vackraste perenna marktäckarna och som trivs i lite skuggiga lägen under träd och buskar. Trädgårdens växter mår gott inne i det skyddade läget där de höga byggnaderna runt omkring hindrar hårda vindar att nå in. Det blir som ett skyddat mikroklimat och jag är säker på att man här skulle kunna använda flera olika zon 1-träd som mullbärsträd, tulpanträd, katalpa och näsduksträd.

   

  En gång på 70-talet mötte jag ett äldre par som bodde i ett av husen på gården och de berättade att de drivit upp två valnötsträd från nötter och sedan planterat ut dem i trädgården och vårdat dem ömt under uppväxten. Valnötsträd finns endast på några enstaka platser i Stockholmsområdet, de hör annars hemma längre söderut i landet. Nu finns endast trädet som står framme vid badets entré kvar. Det andra trädet som stod nära fasaden vid portalen, har tagits bort eftersom det tog för stor plats i det trånga utrymmet.

   

   

   

   Prunus sargentii 3 maj 2017
   
  6 maj 2018
   
   22 april 2019
   
   20 maj 2012
   
   25 juni 2018
   
   15 juli 2012

   

   

  Stommen till den trädgård som finns här idag anlades vid tiden då Centralbadet byggdes i början av 1900-talet. Den Hårlemanska malmgårdens huvudbyggnad som vetter både mot Drottninggatan och mot parken, byggdes däremot mellan åren 1709 och 1710 åt trädgårdsarkitekten Johan Hårlemans änka och en trädgård har funnits här sedan dess. Sonen Carl Hårleman hade ibland besök av sin vän Carl von Linné som med all säkerhet trivdes här i trädgården mitt i staden. Carl Hårleman blev med tiden en av landets mest berömda arkitekter och hade bland annat huvudansvaret för Stockholms slotts färdigställande.

   

  För att Centralbadets arkitekt Wilhelm Klemming skulle kunna bygga sitt badhus köpte han tomten med Hårlemanska gården. Den dåvarande trädgården var då en klassisk mindre barockpark med alléer. När Centralbadet invigdes 1904 hade man sparat en del av de gamla fruktträden från förr och även två almar som funnits i trädgården sedan 1830-talet. Dessa almar bildade med tiden ett högt grönt tak över gården. Klemming, som var Centralbadets arkitekt, skapade även den nya trädgården där han lät flytta några av de äldre fruktträden för att de skulle passa in i den nya anläggningen och för att behålla känslan av en uppvuxen trädgård. På så vis var det en lummig och vacker grön plats redan vid invigningen.

   

  Nya växter hade också planterats, som till exempel japanska körsbärsträd och stamsyrener som skapade en vacker vårblomning utefter gången mot entrén. I den vackra dammen simmade guldfiskar runt statyn Triton som rider på en delfin och i planteringen runt dammen växte myskmadra, blåsippor och svärdsliljor. Mitt i trädgården låg en vattenkiosk där man sålde mineralvatten och 2004 när Centralbadet fyllde 100 år återuppfördes vattenkiosken som idag står i trädgården, tyvärr utan någon försäljning av vare sig mineralvatten eller något annat. 

   

   

   

   31 augusti 2013
   
   15 juli 2012
   
   15 juli 2012

   

  Dessa tre bilder är från 16 oktober 2018
   
   

   

  På hösten 1972 fick vårt dåvarande familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötseln av Centralbadets trädgård, som varje morgon skulle ses över. Gångarna skulle krattas och vi såg till att det såg prydligt ut innan folk började leta sig ut till en ny dag. 

   

  Under vår tid i Centralbadets trädgård bytte vi ut de flesta perennerna runt dammen och 1973 planterade vi bland annat olika sorters hosta, ormbunkar och astilbe. Det är möjligt att de ormbunkar som finns här idag är just de som vi planterade en gång, annars finns inget kvar av våra växter. I planteringarna fram mot Centralbadets entré växte rosor i planteringarna och om jag inte minns fel så planterade vi där den mörkt röda Europana och den gula Allgold. Det gjordes inga större förändringar av växtligheten under vår tid, utan vi vårdade den gamla trädgården med varsamma händer, även om både bad-byggnaden och trädgården behövde en rejäl renovering

   

  Det finns många minnen från tiden då jag jobbade i trädgården och särskilt minns jag när vi varje höst gjorde rent fiskdammen. Innan vi kunde tömma dammen på vatten skulle alla fiskar håvas upp och placeras i stora kar. Till skillnad från allt traditionellt trädgårdsarbete blev det här en annorlunda och lite uppsluppen syssla när vi vadade omkring med håvar för att fånga alla guldfiskar och de stora karparna, ibland påhejade av förbipasserande. Försiktigt placerades fiskarna i karen och den allra största karpen gömde sig en gång under fontänen, så att vi varsamt fick lirka ut den. Vid rengöring av dammen 1974 räknade vi till 51 fiskar och två trötta gamla sköldpaddor. När dammen var tömd skulle alla ytor skuras. Tyvärr finns det idag inga fiskar kvar, vilket är synd eftersom de gav extra liv åt trädgården. Dammar och fontäner har alltid varit platser där man söker sin lycka och många har under åren slängt mynt i dammen för att få lycka i sina liv och jag kan inte tänka mig att den här vackra platsen har svikit någon av dessa lycksökare!

   

  Någon gång på 80-talet avslutade vi vårt uppdrag och lämnade Centralbadets trädgård för gott. Det var då dags för en stor renovering av trädgården i samband med att Centralbadets fastighet renoverades. Ingreppen och förändringarna blev ganska stora vilket skapade protester från boende på gården och från människor som brukade vistas i trädgården. Det som märktes mest av förändringen var att stora träd togs bort och när träd försvinner i innerstaden då brukar protesterna höras väl och det är ju bra, man ska vara försiktig om gamla träd! Trädgården skulle få ett nytt utseende med nya planteringar och nya växter och 1987 fälldes bland annat ett stort kastanjeträd och några päronträd av fritidsförvaltningen - av misstag. De hade fått med sig felaktiga ritningar! Som om det inte räckte med de träd som man redan beslutat att fälla.

   

   

   

   

   

   6 augusti 2012
   
   6 augusti 2012
   
   6 juni 2012

   

   

  Idag tycker jag att trädgården är mycket vackrare än den tidigare varit under de åren som jag följt den. De nya växterna är väl utvalda att passa in i en stadsträdgård och man har lyckats skapa en fin känsla. Det är fortfarande en lummig och skön trädgård att vistas i och när det blommar som bäst i maj och juni är Centralbadets trädgård ett litet paradis mitt inne i stenstaden.

   

  En dag tog jag mig upp på Centralbadets terrass för att ta bilder över trädgården och en vänlig städare visade mig vägen upp. När vi gick förbi simbassängen kom jag att tänka på att jag läst om den forne simstjärnan Arne Borg som slagit flera världsrekord i simning på 1920-talet just i den här bassängen och blir man själv badsugen kan man ta en simtur i den vackra anrika bassängen. Soliga sommardagar kan man efter badet njuta i en solstol på takterrassen högt uppe bland takåsarna på Drottninggatan. Väl uppe på terrassen kunde jag blicka ut över trädgården, där den höga almen och linden är gårdens jättar och de mindre träden bildar det lägre gröna taket över buskar och perenner.

  Centralbadets trädgård är en självklar fikaplats för mig när jag befinner mig inne i Stockholms innerstad.

   

   

   
   22 september 2012
   
   
  Trädbestånder i trädgården 2019
   
  7 st. Prydnadsaplar
  6 st. Syrenträd - Mme Lemoine
  5 st. Päronträd
  3 st. Bergskörsbär
  1 Skogsalm
  1 Gullregn
  1 Hägg
   
   
   
   
  1905-1915 (Stockholms stadsmuseum)

  Norrmalm/Östermalms trädgårdar och parker

   Klicka på länkarna eller bilderna för att komma till de olika trädgårdarna
   
   
  Berzelii park 
   
  Centralbadets trädgård
   
  Eriksbergsparken
   
  Humlegården
   
    
  Kungsträdgården
   
   
   
  Strömparterren/Helgeandsholmen
   
   
   
  Tessinparken
   
   

  Kungsholmens trädgårdar och parker

  Klicka på länkarna eller bilderna för att komma till de olika trädgårdarna
   
   
   
  Kungsholmstorg
   
   
  Landstingshusets trädgård
   
  Norr Mälarstrand
   
  Piperska muren
   
   

  Djurgården och Långholmen

  Klicka på länkarna eller bilderna för att komma till de olika trädgårdarna 
   
   
  Djurgården
   
   Djurgårdsvägen
   
  Gröna Lund
   
   
  Lusthusportens park/Lejonslätten
   
   
   
   
   
  Långholmen
   
   
  Stora Henriksvik
   
    

  Södermalms trädgårdar och parker

   Klicka på länkarna eller bilderna för att komma till de olika trädgårdarna
   
   
   
  Björns trädgård
   
  Bysistorget
   
  Glasbrukstäppan
   
   
   
  Mariatorget
   
   
   
  Nytorget
   
  Trädgård på spåret
   
  Vitabergsparken
   
  Årstavikens koloniträdgårdar
   
   

  Länkar till Stockholms gröna rum

   
   
   Centralbadets trädgård och Sinnenas trädgård
   
   
   
  ***Senaste trädgården - Kronobergsparken***
   
   
  Välkommen till bloggens länksida. Här har jag samlat länkar som kan vara till hjälp när man ska navigera i huvdstadens gröna rum . ´´Stockholms gröna rum´´ är även namnet på boken jag skrev och som släpptes i april 2013. Den här bloggplatsen och även bokens Facebook-sida och Instagram är som en fortsättning av boken.
   
   
  Klicka på länkarna nedan!
   
   
  Stockholms trädgårdar och parker.
   
   
   
   
   Lejonslätten och Rosendals slott på Djurgården
   
   
   
  Det finns miltals med stränder och kajer att vandra utefter i Stockholm och jag väljer helst dessa vackra platser. Men jag vandrar även inne bland stadens gator, gränder, torg, trädgårdar och parker. 
   
  Många vandrar, går, promenerar, flanerar eller spatserar för att få bättre kondition och för att kanske tappa några kilo. Det är inte av den anledningen som jag vandrar i huvudstaden. Jag går långsamt och de som ibland följer med mig har oftast svårt att hålla mitt låga tempo. Jag vandrar för att upptäcka nya platser och studerar noggrant omgivningarna, trädgårdar, parker, natur, arkitektur, båtar, skepp och ibland människor. Det blir många stopp under vandringarna, då jag ofta fotograferar, sitter på bryggor eller på caféer.
   
  Nu har stockholmsvandringarna fått en egen sida. Klicka på länken nedan för att se mina vandringar!
   
   
   
   
  Mina stockholmsvandringar - klicka här!
   
   
   
  Humlegården
   
   
   
   
   
   
   
   
  Naturvandringar i Stockholms närhet - klicka på länkarna
   
   
  Rävstensstigen i Norrby skog - 4 augusti 2021
   
  Vitsippor i Hansta naturreservat - 20 april 2020
   
  Paradiset i Hanveden - 26 september 2019
   
  Bogesund, Ut i skogen ska vi gå - 8 oktober 2017
   
  Hjälstaviken en slättvandring - 6 maj 2017
   
  Fröviksrundan i Bogesund - 1 maj 2017
   
  Judarn i Bromma - 17 september 2011
   
  Kärsön - 24 september 2011
   
  Vandring på Eldgarnsö - 25 april 2011
   
  Tyresta, Bylsjöslingan - 25 september 2010
   
  Tyresta, Fornborgsslingan - 23 september 2010
   
  Ågestasjön runt - 20 september 2010
   
  Flaten runt - 1 september 2010
   
   
   

   
  Trädgårdscaféer
   
   
  Blockhusporten på Djurgården
   
  Café Ektorpet på Djurgården
   
  Mälarpaviljongen
   
   
   
   
  Stora Henriksvik på Långholmen
   
  Svindersviks brygghus
   
  von Bysings café i Tanto
   
  Äppelfabriken - Färingsö
   
   
   
   
   
  Skärgårdsöar
   
   
   
   
   
   
  Växter i Stockholm
   
   
   
   
   
  Utvalda blogginlägg om Stockholm
   
   
   
   
   
  Veckodagböcker
   
   
   
   
   
   
   

  Puffa och marknadsföra!

   
  Fördelen med att använda bloggers program (där jag hade min försvunna blogg) är att man där enkelt kan designa och bygga om i sin blogg. Här på blogg.se är det inte lika enkelt. Jag hade tänkt skapa en webbannons för boken här i menyn till vänster, med en länk till billigaste inköpsstället. Tyvärr räckte inte mina html-kunskaper till för sådana äventyr. Man kan säkert hitta en youtube-länk där någon 12 årig datakunnig person visar hur man går till väga, men jag gör det här puffinlägget i stället.
   
  Jag tror att man billigast köper boken via Allt om Trädgård - klicka här.  
   
  Under Nordiska Trädgårdar som börjar på torsdag kan man nog också hitta boken i Allt om Trädgårds monter och då till mässpris...tror jag!
   
   
  Ni vet väl att boken har en egen Facebooksida som snart har 1000 gillare. Ni som ännu inte gillat - gör det här...tack!
   
   
  Det kommer trädgårdsinlägg framöver !
   
   
   

  Dags för Nordiska Trädgårdar igen

   De här ´´snygga´´ trädgårdskläderna kunde man se på 2009 års mässa.

  På torsdag är det dags för Nordiska Trädgårdar igen på Älvsjömässan. Det är en trädgårdsmässa som jag sällan missar. Klicka på länkarna nedan för att se tillbaka på tidigare mässbesök. Årets tema är Urban Fägring.
   
  Vi kanske ses där!
   
  Blogginlägget från 2013, då jag själv fanns i AoT:s monter och signerade boken - är borta med den försvunna bloggen.
   
  Nordiska Trädgårdar 2012
   
  Nordiska Trädgårdar 2011
   
  2010 befann jag mig i Italien
   
  Nordiska Trädgårdar 2009
   
  Nordiska Trädgårdar 2008
   
  Nordiska Trädgårdar 2007
   
   
  Nordiska trädgårdar 2013
   
  Så var det slut på vårens trädgårdsmässor i Stockholm och efter att ha signerat boken under tre dagar på Nordiska trädgårdar, så känns det skönt att få återgå till vårstädningen av slottsparken i morgon.

  Mässan var tråkigare än tidigare år tycker jag, men publikmässigt blev det tydligen rekord, under lördagen var det över 20 000 besökare och nästan omöjligt att ta sig fram inne i mässhallen. Jag är inte rätt person att berätta om allt möjligt och omöjligt som fanns att se på mässan - det finns många bra bloggare som gör det bättre.

  Det har gått bra med försäljning och signering av boken och jag har träffat massor av trevliga människor i helgen. Vet inte hur många böcker jag har signerat, men många blev det! Jag fick äntligen träffa Gunnel Carlson och Annika Christensen som jag tidigare alltid lyckats missa på mässorna och Peter Englander sålde sin nya fina bok intill mig i Allt om Trädgårds monter. Kamrat Per kom och vi diskuterade bl.a. Uffe Lundells medverkan i boken. Min syster Ingmarie besökte mig igår och även min fina vän Ingela. Men det mest oväntade besöket ägde rum idag då min dotter dök upp - något som jag aldrig trodde skulle ske på en trädgårdsmässa och det gladde mig mycket. Tack alla ni som besökt mig i helgen!

  Det känns gott att nu möta vårvärmen, vänta in blommor och grönska som åter ska skapa gröna rum i vår huvudstad.


  Årets sådd av sommarblommor och tomater

   
  Snart är det dags att börja driva upp sommarblommor och tomatplantor inne i slottets blomsterrum. Det är en fin känsla att få börja förbereda inför sommarens blomning i slottsparken. Något blir helt nytt, annars kör jag några gamla säkra kort som jag vet är bra. Det är till exempel Rosenskäran 'Vega White', Slöjsilja, Ringblomman 'Peach Sherbet', Praktvädden 'Magic Night' och ett gäng sommarastrar som ska pryda slottets vaser.
   
  • Det nya är bland annat F1 Lejongapen med stora öppna blommor som heter 'Chantilly Mix' och som blir 80 cm höga.
  • En svagt gul rosenskära Cosmos bipennatus 'Sunset Yellow'  tror jag kan bli mycket vacker. 80 cm hög.
  • Spanska jungfrun Nigella hispanica 'Lovey-Dovey' har jag aldrig prövat tidigare. Ser spännande ut. 75 cm hög.
  Bara att rigga för sådd, handla såjord och hoppas att allt ska gro.
   
  Årets tomatsorter. De kommer att växa mot slottets sydvästvägg.
   

  Nu börjar det!

  Sopat gångar. Jag tog av mig vinterjackan en stund. Lyssnade på bofinken och tofsvipan. Vi ställde ut möblerna vid Strandateljén och sjön låg stilla den här soliga dagen, och nästa vecka är det trädgårdsmässa i Älvsjö. Nu börjar det liksom!
   
   

  Beskära lavendel

   
   
   
  Lavendel är en av de vackraste växter man kan ha i sin trädgård. De räknas som halvbuskar eftersom de äldre
  delarna förvedas precis som på en buske. Egentligen behöver väl den här växten inte någon presentation eftersom det är en växt som nog de flesta har en relation till, antingen man har den själv i sin trädgård eller upplever den i andra trädgårdar där man knappast passerar den utan att bli berörd. Doften känns på håll under hela året och när den blommar är den fantastisk vacker. Den härstammar från Medelhavsländerna, blir ca 60 cm hög, vill ha full sol, blommar i juli och räknas som halvhärdig. Ovanför Stockholmstrakten kan det vara risk att plantera den. Men det finns sorter som är mer härdiga som till exempel 'Dwarf Blue' 

   

  Lavendel är mycket lättskött, den behöver aldrig vattnas mer än det året så den etablerar sig på platsen och någon gödsling är heller inte nödvändig. Den vill ha ett soligt läge och en ganska lätt sandblandad och kalkrik jord, det måste även vara väldränerat, den får absolut inte stå med rötterna i våta jordar. På tyngre jordar finns risken att den inte vill övervintra.

  Lavendel kan man använda upp till zon 6 i skyddade lägen intill byggnader och om man täcker dem med granris på vintern.

  Det är viktigt att plantera lavendel på våren eller försommaren så att de hinner etablera sig på platsen innan hösten. Lavendelplantor kan bli mycket gamla.

  I Provence i Frankrike finns stora odlingar av lavendel men även i England finns stora vackra lavendelfält, som t.ex. i Gloucestershire.

   

   
   
   
   
  Beskärning
   
  Något som många frågar om är hur man beskär lavendeln. Man kan beskära den helt och hållet ner till marken varje år om man vill, då blommar den lite senare och ser alltid fräsch ut. Jag brukar beskära våra lavendelhäckar ner till marken vartannat år. Mellanåren klipper jag den en bit ner i en rund form med häcksaxen så att den bryter runt hela plantan, det blir vackrast så.
   
  I augusti-september klipper jag den i runda former, vilket gör att de häckar som jag har i Engsholms slottpark blir vackra under hösten. Skulle man inte klippa lavendeln alls så får de kala stammar, blir risiga och fula helt enkelt.  Beskärningen sker i mars-april.
   
   
   Så här ser det ut när jag klipper ner lavendeln helt...
   
  ...och så här ser det ut de år som jag väljer att endast putsa dem. 
   
   
   
  Namnet lavendula kommer från latinets lavare som betyder tvätta, man använde tydligen lavendel när man tvättade sig och i läkeböcker från medeltiden sägs den ha lugnande egenskaper vilket betyder att slottsträdgårdsmästaren kommer att ägna mycket tid hos lavendeln i sommar!

  Läs mer om lavendel och framställning av eterisk olja här

  De vanligaste sorterna är:
  • ´Munstead Variety´ - Det är den sorten vi har mest av i parken och de som är på bilderna. De har blå blommor och blir 40 cm. Den absolut vackraste sorten tycker jag. Den är tydligen svår att få tag på i handeln idag vilket är mycket tråkigt.
  • ´Hidcote Blue´ - Den har jag planterat förra året på ett ställe i parken. Mörkt blåvioletta blommor och blir 35 cm hög.
  • ´Alba´ - Vitblommande och inte så vanlig.
  • ´Dwarf Blue´ - Den mest härdiga och har violettblå blommor, 40 cm hög. Doftar mest.
  • ´Rosea´ är den rosa lavendeln. Blir ca 35 cm har något ljusare blad än de andra sorterna.
  • ´Aromatic Blue´ är blåviolett och har stark doft.
  • ´Edelweiss´ är vit.
   
   
  Lavendeln är en perfekt kantväxt, vi har långa häckar i slottsparken som är fantastiskt vackra när de blommar, de är också välbesökta av fjärilar. I krydd- och örtagårdar måste man helt enkelt ha lavendel.
  Om man vill torka och använda den som doftbuketter i t.ex. garderober så plockar man blommorna när hälften av axets blommor är utslagna sedan hänger man dem i buntar på ett torrt, varmt och luftigt ställe. Det sägs också att man sover bättre om man parfymerar kudden med lavendeldoft.... 


  Källor:
  Perenner i din trädgård - till nytta och fägring av Lena Månsson & Bertil K Johanson.
  Perenner - inspiration, skötsel, lexikon av Marie & Björn Hansson.
  Det finns ett stort reportage i Allt Om Trädgård nr. 11-2009 av Marie och Björn Hansson.
   
  Google

  Sommaren 2013 i Engsholms slottspark

  Eftersom blogginläggen från Engsholms slottspark från de två senaste åren försvunnit, så tänkte jag i varje fall visa några bilder från sommaren 2013. Det kommer mycket mera från parken här under 2014. Se mer från Engsholms slottspark här!
   
  Trevlig Helg!
   
   
   
  Vit brunnäva
   
  Rosa rugosa 'Louise Bugnet' 
   
   
  Rosa rugosa 'Ritausma' 
   
   
  Clematis 'Blekitny Aniol' 

  Vad hände egentligen med bloggen Stockholms gröna rum?

   
   
   Ni som följer mig på blogg och Facebook vet nog vad som hände med mitt Googlekonto och med bloggen ´´Stockholms gröna rum´´ som jag jobbat så otroligt mycket med. Det var alltså en eller flera typer som hackade sig in i mängder av Googlekonton över hela Europa, ja kanske världen och skickade sedan ut mail till alla i adresslistan och även till Facebookvänner. Det såg ut som jag hade skickat meddelandet att jag var på Irland och hade fått min handväska stulen och behövde låna 1500 pund. När kaparna var klara med kontot, ändrade de mina säkerhetsuppgifter som jag hade behövt för att återställa kontot, för att sedan stänga ner hela kontot.

   

  När jag sedan körde Googles återställningsprogram så kände det inte igen mina säkerhetsuppgifter. Det där programmet har jag nu kört några hundra gånger i hopp om att få tillgång till mitt konto och min blogg igen, men utan resultat. Att ett så megastort företag inte har en enda person att få kontakt med och att de även fullständigt skiter i att deras konton har stora läckor, är mycket märkligt. Eller så är det inte det. Det kanske är tidsandan vi lever i. Google har väl snart tagit över hela Internet, men att jag nu skulle börja bojkotta Google är ju bara löjligt. Jag googlar vidare som om inget hänt. Skumt!

   

  Min blogg var tänkt att växa till en stor blogg om Stockholms trädgårdar, med både historia och det som händer i nutid. Det är mitt stora intresse. Jag hade lagt ner oerhört mycket jobb under två år och det kändes verkligen som om jag blivit rånad när kaparna tog sig in. Det är även tråkigt att det jag skrivit om boken ´´Stockholms gröna rum´´ inte finns kvar. Hur jag jobbade med den, när den släpptes och hur den togs emot.

   

  Att jag inte haft en tanke på backup, kan jag inte riktigt förklara, jag trodde väl att man var helt säker hos Google. Jag har trots allt alla bilder kvar och bara några dagar innan kapningen så kopierade jag av någon märklig anledning texten till Stockholms innerstads trädgårdar från bloggen och lade i worddokument. 

   

  Nåväl, nu har jag lämnat det där bakom mig. Det finns verkligen viktigare saker att fundera över dessa dagar.

   

  Först tänkte jag helt ge upp allt vad bloggar mm hette, men så startade jag upp min gamla ´´Slottsträdgårdsmästaren´´  och tänker skriva om mitt jobb i Engsholms slottspark igen och det känns ganska ok faktiskt. Tack för stödet, ni som gillade att jag är tillbaka här.

   

  Mitt stora intresse för Stockholms trädgårdar får dock ingen plats i den här bloggen längre. Jag klurar lite på en hemsida, men vi får se vad det blir. (Uppdaterat - Visst fick Slottis-bloggen en Stockholmssida också...se här)

   

   

   
   
          

  Hela släkten i fruktträden

   

  Slottsparken bjuder inte på någon direkt blomsterprakt ännu. Den orientaliska julrosen och snödroppar är i stort sätt allt vi har att erbjuda i blomsterväg så här i början av mars. Inte ens vintergäcken har börjat visar sig.

   

  När jag inventerat klart dessa vårblommor hämtade jag stegar och beskärningsverktyg och gav mig upp i slottsparkens största äppelträd. Det är en speciell känsla när man får sätta sekatören och sågen i ett fruktträd på våren. Först hade jag tänkt lyssna på någon passande Spotifylista eller en dokumentär på radion, men jag kunde verkligen inte stänga ute talgoxarnas, grönfinkarnas och gulsparvarnas tidiga vårsång.

   

  För några år sedan upptäckte jag att vårt försök att ´´plantera´´ in mistel i det här äppelträdet hade lyckats och en städsegrön planta hade hittat sin plats på en hängande gren. Jag minns när jag några år tidigare pillade in det slemmiga fröna innanför uppskuren bark och jag var inte speciellt hoppfull om att det skulle lyckas. Idag hittade jag ännu en mistel på trädet!

   

  Att beskära stora fruktträd där det krävs höga stegar och en del klättring uppe i kronan, är ganska jobbigt och jag förstår inte hur jag för tio år sedan orkade beskära ungefär 100 fruktträd i Stockholms villaträdgårdar under februari-mars varje år. Idag räcker det gott med parkens fyra fruktträd. 

   

  Jag tänkte inte ta upp det här med hur man beskär fruktträd igen, det fanns på den försvunna bloggen, men jag kom att tänka på hur Lars Krantz en gång förklarade hur man skulle gå till väga. Förutom att trädet ska vara ganska glest, med starka grenar som orkar bära upp frukten och att grenarna bör riktas (med hjälp av beskärning) så vågrätt som möjligt, men att trädet också får en naturlig krona där grenarna även växter en aning snett uppåt - så är det viktigt att ha olika åldrar på grenarna. Trädgårdsmästare Krantz jämförde trädets grenar med en mänsklig familj eller släkt. Det bör alltså finnas både gamla grova grenar som är trädets stomme, men även medelålders, som är friska och ger bra med frukt.

   

  Man får ju heller inte glömma ungdomarna och barnen. Barnen är det vi brukar kalla vattenskott och de tillhör också familjen eller släkten. Icke-professionella beskärare brukar säga att man ska klippa bort allt som växer rakt upp! Alla vattenskott ska bort! Men barnen (vattenskotten) är ju egentligen trädets framtid och man bör lämna en del av dessa årsskott för återväxtens skull och då leta rätt på de skott som inte pekar spikrakt upp, utan böjer sig en aning.

   

  För att bygga en ny krona i ett fruktträd, böjer man ner utvalda årsskott (vattenskott) med hjälp av snöre. Skottets starka tillväxt avtar då och fruktknoppar börjar i stället bildas på grenen. Nej, det här skulle ju inte bli en lektion i beskärning - jag tycker bara att Lars Krantz liknelse med gubbar, gummor, medelålders, ungdomar och barn var lite kul - och viktig. I morgon fortsätter jag med min beskärning!

   

   
  Vårkänning!
   
  Misteln i äppelträdet
   
   
  Ute på fjärden gled ett lastfartyg sakta in mot Södertälje hamn.

  Orientalisk julros - Helleborus orientalis

   
   

  Den orientaliska julrosen blommar i Engsholms slottspark från mars och fram till maj. Det gäller att komma ner till marknivå för att se de vackra blommorna som böjer sig ned mot marken.
  Den härstammar från Grekland, Turkiet och Kaukasus.

  Den orientaliska julrosen blir 30-50 cm hög och trivs bra i skuggiga lägen men kan även trivas i sol. Jorden bör vara näriksrik och kalkhaltig. Planteringsavstånd c/c 40 cm.
  Det sägs att det ska vara svårt att dela och flytta julrosor men jag har förökat vår julrosor under flera år med gott resultat och de har blommat året efter flytten. Man kan också föröka dem med frön som bör sås direkt efter skörd.

  I Björn och Marie Hanssons bok Perenner läser jag:
  Nya, ännu ganska sällsynta skadegörare är dels en bladlus kallad Macrosiphum hellbori som bara angriper julrosor, dels en sjukdom ´´svarta döden´´ (troligen en form av Carlavirus).
  Angreppet yttrar sig med svarta streck på såväl blad som blomma och slutar med att hela plantan ruttnar och dör. Vid angrepp av viruset ska man genast gräva upp plantan och förstöra den. Eftersom lusen troligen är bärare av svarta döden bör lössen omedelbart avlägsnas.

   
   

   
  Google

  Trädgårdssolbrud - Helenium
  De två övre solbrudarna finns i Bergianska trädgården och sortnamn saknas. Den tredje solbruden finns i Kungsträdgården, okänt sortnamn och den undre är Flammendes Käthchen som finns i Drömträdgården i Enköping.
   
   
   
  Namnet kommer från grekiskans helios som betyder sol. Heleniumhybrider som vi använder kommer huvudsakligen från Helenium autumnale som växer vilt i Nordamerika.
  Solbrudar vill ha ett...soligt och vindskyddat läge i lite fuktig näringsrik jord. Den räknas som halvhärdig hos oss och höjden blir 50-120 cm beroende på sort och blommar juli-oktober också beroende på sort. Färgen går från rödbrun till gul. Rötterna bildar täta klumpar vilket gör det lätt att föröka plantorna genom delning. Planteringsavstånd ca. 40 cm c/c.

  Skötsel består av vattning vid torka och den behöver även gödslas för att må bra. Efter 4-5 år bör man dela plantor för att de ska hålla sig friska och det gör man på våren. De höga sorterna kan behöva stöd under blomperioden.
   
  Solbrudar är en mycket bra snittblomma. 
   
   

  Waldtraut
   

  Det finns över hundra olika sorter av trädgårdssolbrud och här är några bra:
  • Crimson Beauty - rödbrun, 50-80 cm
  • Flammendes Käthchen
  • Indianersommer - kopparröd med gul disk, 90 cm
  • Moerheim Beauty - sort från 1930, brunröda kantblommor med mörkare mitt
  • Potter´s Wheel - mörkröd, 100 cm
  • Pumilum Magnificum - gyllengula kantblommor med gulbrun disk, 90 cm
  • Rubinzwerg - stabil, rödbrun, 100 cm
  • Ruby Tuesday - mörkröd
  • Sahin´s Early Flowerer - orange med gul disk, 90 cm
  • The Bishop - från 1937, lejongul med brun disk, blommar något tidigare än övriga
  • Waldhorn - rödbrun, 80 cm
  • Waldtraut - rödbrun, 90-110 cm
  • Wyndley - gula kantblommor med inslag av brons samt mörkare orangebrun disk, 60-70 cm
  • Zimbelstern - gul med brun disk, 125 cm
   

  Myskmadra -Galium odoratum   
   
  I Engsholms slottspark har jag planterat myskmadran på en plats som har några timmars förmiddagssol och där de senare får solljuset silat mellan lindarnas trädkronor till att de på eftermiddagen har hel skugga. De växer mot en grusgång och jag har låtit dem sprida sig ut mot gången i en böljande form. De tycks trivas i gruset och när de blommar här tillsammans med vilda förgätmigej och den klarblå ormögat så är det mycket vackert. Nu har även aklejor börjat sprida sig i den planteringen.

  Myskmadran tillhör familjen mårväxter och härstammar från Europa och Sibirien. Den är ganska sällsynt vildväxande i mullrik jord i lundar Sverige och den sprider sig genom krypande jordstammar och bildar stora bestånd där den trivs. Myskmadran doftar gott, blir 15-20 cm hög och blommar i maj-juni. Den trivs bäst i halvskugga till skugga, i sol blir den inte lika vacker och blir inte så tätväxande där vilket gör att ogräs gärna växer igenom växten, att den inte trivs i sol märker man även på att bladen blir ljusa.


  Det är alltså en mycket bra marktäckare i skugga och är vacker tillsammans med hosta (funkia) och andra skuggväxter och lyser upp med sina vita blommor på den skuggiga platsen. Den kan förökas genom delning. Den kan också torkas och användas som lavendel i klädskåp eftersom den doftar starkare i som torkad. Den ska då plockas när den börjat blomma och man tar då både blad och blommande stjälkar.
   
   


  Kullatäppan vid Nordiska museet på Djurgården 17 maj 2016

  Rosenflockel - Eupatorium maculatum ´Atropurpureum´   
   
  Om man vill ha en hög och ståtlig perenn som blommar länge så är rosenflockeln ett bra val. Den kan bli upp till två meter hög och måste bindas upp tidigt för att inte falla, såvida den inte står inne bland andra lika höga perenner. Bör som många andra perenner planteras om efter 3-5 år för att må bra.

  Rosenflockeln har krypande jordstam och växer vild i Nordamerika där den trivs i mullrik och något fuktig jord. Den är härdig och vill ha ett soligt läge men trivs också i lätt skugga och man bör undvika blåsiga platser. Färgen är vinröd och den blommar i juli-september. Vi har sorten ´Atropurpureum´ som har mörkare blommor än den rena arten och har brunröda stjälkar. 
   
  Som vanligt med perenner så tycker jag att bästa planteringstiden är våren så att växten har tid på sig att etablera sig på växtplatsen innan vintern. Plantavstånd 50-75 cm.
  I Sverige finns en art i släktet som heter hampflockel och som är ganska vanlig i Skåne och Blekinge, den blir upp till 150 cm hög och har rosa till vita blommor.

  I ´´Den nya perennboken´´ presenteras alltid lämpliga grannar för alla perenner och här förslår de pärlmalört (Artemisia lactiflora) höstrudbeckia (Rudbeckia lanciniata) men jag vet inte om jag håller med om de valet. Jag föredrar nog t.ex. högt miscanthus-gräs, kransveronika och mjölkklocka.


  Så här står det om fröförökning på CD-skivan Perenner och lökväxter.

  Frösådd sker på våren då fröna sås i en kruka med sandblandad såjord. Sprid bara ut fröna på jordytan och tryck sedan till försiktigt. Vattnat upp krukan och ställ den på en plats där temperaturen är ca 13 °C. Groningen sker oregelbundet och tar mellan 4-13 veckor. När plantorna är hanterbara skolas de ut i enskilda krukor. 
   
     Så här står det om fröförökning på CD-skivan Perenner och lökväxter.
  Frösådd sker på våren då fröna sås i en kruka med sandblandad såjord. Sprid bara ut fröna på jordytan och tryck sedan till försiktigt. Vattnat upp krukan och ställ den på en plats där temperaturen är ca 13 °C. Groningen sker oregelbundet och tar mellan 4-13 veckor. När plantorna är hanterbara skolas de ut i enskilda krukor.

  Google
  .

  Röd sockblomma - Epimedium rubrum
   
   
  Den röda sockblomman är en hybrid mellan E. alpinum och E. grandiflorum och kom till Europa under 1800-taletDen här perenna växten passar perfekt i halvskugga eller ren skugga men i slottsparken finns den på en ganska solig plats i en släntplantering och den blir riktigt fin där också, Den röda sockblomman har man väl inte för blomningens skull utan det är de vackra bladen som man mest lägger märke till.  De röda blommorna är ganska små och sitter samlade i glesa klasar och blommar i maj. 
   
  Den röda sockblomman är mycket härdig och kan användas i hela landet, blir ca. 20 cm hög och den passar bra som marktäckare  eller kantväxt .Hosta passar som granne på skuggiga platser.
  Rotsystemet är gunt och de tunna jordstammarna förgrenar sig alldeles under jordytan och där skjuter bladen upp. Sockblomman är lätta att dela och man kan få mängder av nya plantor från en stor etablerad planta.
   
  Skötsel Eftersom den har ett så grunt rotsystem så bör man se efter med vattning under torrperioder, man kan täcka med torv för att hålla fukten. Sockblomman bör stå kvar länge på sin växtplats och inte flyttas men det går bra att dela den tidigt på våren innan den börjar blomma och då klipper man även bort de övervintrade bladen. Vid nyplantering sätter man den c/c 30 cm. 
   
   


   
   
  Google

  Silverarv - Cerastium tomentosum

   
   
   
  Silverarv har ett oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Ofta hör man att den där gamla mormors-perennen är tråkig. Den har hängt med länge och förknippas kanske med den tiden då perenner inte hade lika stort värde i trädgårdarna som de har idag och visst kan de se lite väl ´´söta´´ ut om man kommer nära. Men om man ser dem som en vävarväxt som lite vilt får breda ut sig bland nävor och andra juniblommande växter så blir den mycket vacker tycker jag. Själv har jag den i grupper på vissa ställen, men jag ska försöka låta den få växa in lite mer bland nävorna framöver. 
   
  Silverarven växer vild i södra Italien och räknas som mycket härdig här hos oss. I England kallas den ´´Snow in summer´´. Växten är mattbildande och blommar i maj-juni med kritvita blommor. Den blir ca 10-15 cm hög och har silverludna blad och sprider sig genom underjordiska utlöpare. Den passar perfekt i stenpartier och på murar. 
   
  Växtplatsen bör vara solig, torr och inte ha för kraftig jord. Om jorden är för näringsrik så växer den för starkt på bekostnad av blommor och tappar sitt karaktäristiska utseende. Det är också viktigt att den inte står fuktigt under vintern. 

  Sorterna 'Columnae' och 'Silver Stone' har ett kompaktare växtsätt. 
   
  Förökning kan ske genom delning, med frö och med sticklingar. Delning sker på hösten. Fröförökning kan ske i mars- april i en kruka med såjord. Fröna täcks med ett tunt (2 mm) lager jord och ställs i en temperatur av 18-24 °C. Groningstiden är 5-10 dagar och senare skolas fröplantorna ut i lådor där de får växa till.

  Toppsticklingar kan man ta under försommaren och sticka i sandblandad jord. När sticklingarna har rotat sig planteras de i enskilda krukor.
  (Från CD-skivan Perenner och lökväxter)
   
   
   
   

  Oktoberaster - Aster x dumosus ´Lady in Blue´   
   
  Det här är en av de senast blommande perennerna som ibland kämpar på mycket långt in i hösten. Som många andra astrar härstammar oktoberastern från Nordamerika. Den är tuvbildande och har en mycket sen blomning som börjar i slutet av september och kan ibland blomma in i november om inte vintern kommer för tidigt. Under riktigt kalla höstar hinner den inte gå i blom. 
  Sorten ´Lady in Blue´  blir 30-40 cm hög och är lavendelblå. Den vill ha ett soligt läge och något fuktig jord eftersom rotsystemet är grunt med vågräta jordstammar och jorden får gärna kalkhaltig. Växer astern på för torr plats drabbas den lätt av mjöldagg och andra svampsjukdomar. Vi har haft den i parken i snart tio år och det har aldrig varit problem med några svampangrepp.

  Det sägs att man bör plantera om den efter ca. tre år för att behålla god blomning, men större delen av plantorna i parken har fått vara ifred under en längre tid och de mår mycket bra. De flesta oktoberastrar som odlas idag är hybrider och måste därför förökas genom delning vilket man gör på våren. Jag har utökat antalet ordentligt genom åren och kommer att fortsätta att dela den eftersom jag tycker att det är värdefullt med en så sent blommande växt i parken.

  Där astrar stått blir jorden ofta trött och bör bytas ut innan man planterar om den eller om man ska plantera någon annan växt på platsen. Astrar kan också drabbas av vissnesjuka och då klipper man bort angripna delar.
   

  Några andra sorter av oktoberaster är:
  • Fidelio - blå, 30 cm
  • Mittelmeer - blå, 20 cm
  • Alice Haslam - röd, 40 cm
  • Jenny - röd, 50 cm
  • Heinz Richard - rosa, 40 cm
  • Nesthäkchen - rosa, 25 cm
  • Apollo - vit, 30 cm
  • Kristina - vit, 40 cm
   
   

  Stenkyndel - Clinopodium nepeta   
   
  Vill man ha en vacker kantväxt eller en skir vävarväxt i sina planteringar och som också doftar underbart av mint, då ska man absolut välja stenkyndeln. Bilden ovan är från Rosendals trädgård 1998 då det var kulturhuvudstadsår här i Stockholm. Planteringen är ritad av Ulf Nordfjell som är mästare att skapa harmonin och spänning i planteringarna, då han ofta väljer ut några växter som sticker ut och bryter av på ett intressant sätt.

  Artnamnet nepeta kommer av likheten med den vanligare kantnepetan. Den växer vild i Syd- och Mellaneuropa och på vissa ställen i Asien. Stenkyndeln blir ungefär 30 cm hög och blommar från juni till frosten i oktober och det är en mycket lång blomningstid för en perenn, utan att man behöver klippa ner den under säsongen. Den är ganska känslig i utsatta, öppna och blåsiga lägen och på utsatta platser bör man täcka med granris på vintern. Förökning sker genom delning eller med frö. Delningen gör man helst på våren. Tänk en plantering med vita och ljust rosa gammaldags buskrosor med stenkyndel och nepeta som grannar runt om. 

  Bin och fjärilar trivs i stenkyndelns blommor och den bör placeras i soliga planteringar. Den har inte så stora krav på jord, bara som vanligt inte för torr och att det är väldränerat. Användes förr som medicinalväxt med lugnande effekt. Det finns en sort som heter Blue Cloude (bilderna nedan) som också är underbart vacker och som jag haft i slottsparken i många år.
   
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails