Site Meter

Norra Bantorget

25 juli 2012 
 
Rummet som jag fick låna av vänlig personal i Clarion Hotel Sign den 25 juli 2012, när jag fotade för boken ´´Stockholms gröna rum´´.
 

Under min jakt efter ett morgonöppet café, besökte jag Norra Bantorget en tidig morgon i början av juli, då vattenspridare stänkte vatten över både gräsmattor och planteringar. Några morgontrötta personer gick genom parken på väg till arbetet, själv satte jag mig på en bänk för att vila en stund den där lediga onsdagen. Planteringarna runt parken blommade fint med jättedaggkåpa, nävor och funkia. 

Jag fortsatte mitt sökande efter kaffe och gick förbi den märkliga och vackra fontänen som formar sitt vatten likt en överblommad maskros, inne på Norra Latins gård. Den gamla skolgården har blivit en del av torget, sedan man här öppnat Stockholms största uteservering med nästan 900 sittplatser. Tyvärr inte öppet under mina morgonvandringar, så istället fick jag mitt kaffe på trottoarserveringen vid det lilla bageriet på Barnhusgatan där hela gatan doftar av nybakat bröd.

 

 Oktober 2020
 
 Magnolia 'Galaxy'  11 maj 2019
 
11 maj 2019
 
Magnolia 'Galaxy' i blomsterhavet! - 14 maj 2015
 
Under hösten 2014 planterades 23 000 blomsterlökar på Norra Bantorget. Bilderna är tagna 14 maj 2015.
 
 
Magnolia 'Elisabeth' och Magnolia 'Heaven Scent' planterades 2014. Bild från 14 maj 2015.
 
15 juli 2012
 
15 juli 2012
 
 

Där Norra Bantorget nu ligger låg Svenska Trädgårdsföreningens stora trädgård från 1838 och i ungefär 30 år framåt. Trädgården sträckte sig från Drottninggatan ner till Klara sjö med entré från Drottninggatan mittemot Centralbadet. Vid entrén låg två paviljonger varav den södra var café och den norra användes till baler och teaterföreställningar. Paviljongerna revs 1910 men järnstaketet mot Drottninggatan finns kvar än idag. I trädgården fanns bland annat växthus, blomsterkvarter, rosenkvarter, trädskola för växter, drivbänkar, plantsängar och lövsalar för vila och även en skola för trädgårdselever. Den nedre delen mot Klara sjö användes som köksträdgård och vid området mot Drottninggatan var trädgården mer anlagd som en park. 

 

Sedan torgets tillkomst på 1870-talet har många förändringar skett genom åren, bland annat genom trafikomläggningar. På en bild från 1902 då ett förstamaj-möte hålls på torget kan man se att det inte fanns ett enda träd på platsen. Själv minns jag Norra Bantorget mest som en trafikplats och bussterminal. Man tankade vid Shellmacken, åt lunch vid busstationen Rotundan och vid södra delen av Norra Bantorget låg Sveriges största biograf Vinterpalatset, där jag såg Kellys hjältar med Clint Eastwood och Donald Sutherland på den enorma filmduken vid premiären 1970.

 

 
 
 
 
 24 juni 2012
 

Vid Norra Bantorget har Socialdemokraterna långa traditioner då LO-borgen och Folkets hus ligger här, och det hålls fortfarande förstamajmöten på torget varje år. Brantingmonumentet som kom på plats 1952 är placerat mitt inne i parken och symboliserar arbetarrörelsens kampvilja. Det är Carl Eldt som skapat monumentet som först var tänkt att stå i Vasaparken innan man till slut valde den här självklara platsen.

 

Sommaren 2009 invigdes det nya Norra Bantorget och nu hade man satsat ordentligt på växter och då speciellt perenner. Nyréns arkitektkontor har skapat den nya platsen med Bengt Isling som ansvarig landskapsarkitekt. Det tidigare ganska anonyma torget har förvandlats till ett stadstorg med vackra planteringar och med ny markbelysning som är placerad i en stor ring runt hela parken vilket blir mycket effektfullt under dygnets mörka timmar.

 

Perennplanteringarna som anlagts runt parken har upphöjda ytor vilket gör att planteringarna sluttar både in mot parken och ut mot gatorna. På så vis exponeras växterna bättre än om de skulle ha placerats i platta planteringar och parken omsluts nu också på ett fint sätt. Här har man använt stadiga och tåliga perenner som de fyra vackra nävorna kungsnäva, silkesnäva ´Ballerina´, trädgårdsnävan ´Rozanne´, och vanlig blodnäva. Rozanne är den perfekta perennen i en offentlig park då den blommar under en lång period. Grannar till nävorna i planteringarna är jättedaggkåpan och daggfunkian ´Elegans´ som tillsammans bildar en stor underbart vacker blomstrande bård runt torget. De limegula jättedaggkåporna, de blå och rosa nävorna och hostans stora vackra blad är en mycket fin kombination som ger en vacker blomning mitt i sommaren.

 

Fontänen (Maskrosbollen) invigdes den 7 augusti 1998 i samband med LO:s 100-årsjubileum och utformades efter Anita Modins skisser

 

Inne i parken finns stora ytor med perenner, bland annat sockblomma som man oftast väljer för de vackra bladens skull. Dagliljor lyser i orange i augusti och jättedaggkåpan lättar upp skuggorna med sina ljusgula blommor. Funkia och ormbunkar som alltid är vackra skuggväxter hjälper till att försköna marken under träden och när ljuset faller genom trädkronorna mot alla dessa perenner så bildas ett vackert skuggspel inne i Norra Bantorgets lilla park. 

I hörnet mot Torsgatan där Palmemonumentet från 1989 ´´Mitt hjärta i världen´´ av Nils Dahlgren står, går planteringarna i en mer ängslik stil. Diamantgräset dominerar men här finns även röd solhatt, solbrud, studentnejlika, daglilja, trädgårdsiris, riddarsporrar, anisisop, höstanemon, det vintergröna gräset silverfryle och höstaster. 

 

Parkens träd består huvudsakligen av stora lindar, som planterades 1949 och skogslönnar, vilka bildar ett stort grönt tak. I västra delen av parken mot Clarion Hotel Sign, har det i samband med nyanläggningen planterats tjugo stycken silverlindar och de silverglänsande bladen kommer framöver att hjälpa till att mjuka upp miljön vid de moderna fastigheterna. Den vackra rosablommande liljemagnolian ´Galxy´ är också placerad i parkens område mot Clarion Hotel Sign, där gästerna i rummen framöver kommer att kunna njuta av magnolians praktfulla blomning på våren. Den vitblommande Robinia ´Bessoniana´ kommer också att bli en skönhet i parken framöver då den med sina vita blomhängen blir en fin kontrast mot parkens alla lönnar och lindar.

 

Norra Bantorget som ligger bara några hundra meter ifrån Hötorget har idag blivit en plats som man inte bara passerar. Nu kan man även stanna och njuta av mängder med blommande perenner i parken och människor som längtar ut från sina kontor kan äta sin lunch på en bänk eller på gräsmattan, eller bara vila en stund i grönskan. Stockholms parker utvecklas och förbättras hela tiden och man använder alltmer perenner som blommar i olika perioder vilket gör att parkerna blivit både vackrare och mer spännande.

 

I december 2009 tog Nyréns Arkitektkontor välförtjänt emot Sienapriset för årets utemiljö med motiveringen: 

 

För ett projekt som påtagligt höjer livskvaliteten i Stockholms mest trafikintensiva kärna. Efter decennier av förfall har Norra Bantorget uppgraderats till en lummig oas, resolut inplanterad i asfalten. Idén är djärv och utförandet så formsäkert och elegant att stadsbruset trollats bort. Att stockholmarna älskar parken är tydligt, för första gången på mycket länge är Norra Bantorget en verklig mötesplats för folket.

 
 Luzula nivea  -  Silverfryle
 
15 juli 2012
 
24 juni 2012
 
24 juni 2012
 
24 juni 2012
 
15 juli 2012
 
 
 
 

 

Nya växter vid Norra Bantorget

 

Träd

 

Magnolia liliflora 'Galaxy'  -  Liljemagnolia

Prunus avium 'Plena'  -  Dubbelblommigt fågelbärsträd

Robinia pseudoacacia 'Bessoniana'  -  Robinia

Tilia tomentosa  -  Silverlind

 

Buskar

 

Ligustrum vulgure 'Atrovirens'  -  Liguster

Rhododendron yakushimanum 'Fantastica'  -  Praktrhododendron

Rhododendron yakushimanum 'Polaris'  -  Praktrhododendron

Ribis alpinum 'Pumilum'  -  Måbär

Taxux baccata  -  Idegran

 

Perenner

 

Achnaterum calamagrostis  -  Silvergräs

Agastache foeniculum  -  Anisisop

Alchemilla mollis  -  Jättedaggkåpa

Anemone hupehensis  -  Höstanemon

Aruncus dioicus  -  Plymspirea

Aster novi-belgii 'White Ladies'  -  Höstaster

Delphinium 'Guardian Blue'  -  Riddarsporre

Delphinium 'Casa Blanca'  -  Praktriddarsporre

Dicentra spectabilis  -  Löjtnantshjärta

Dryopteris filix-mas  -  Träjon

Echinacea purpurea 'Rubinstern'  -  Röd rudbeckia

Epimedium x rubrum  -  Röd sockblomma

Euphorbia griffithi 'Fire Glow'  -  Eldtörel

Geranium cinerum 'Ballerina'  -  Silkesnäva

Geranium x magnificum  -  Kungsnäva

Geranium 'Rozanne'  -  Trädgårdsnäva

Geranium sanguineum  -  Blodnäva

Helenium autumnale 'Wyndley'  -  Solbrud

Hemerocallis 'Frans Hals'  -  Daglilja

Hosta fortunei 'Gold Standard'  -  Blomsterfunkia

Hosta lancifolia  -  Höstfunkia

Hosta sieboldiana 'Elegans'  -  Daggfunkia

Iris 'Bianca'  -  Trädgårdsiris

Lavandula angustifolia 'Alba'  -  Lavendel

Luzula nivea  -  Silverfryle

Lychnis chalcedonica  -  Studentnejlika

Polygonatum multiflorum  -  Storrams

Rudbeckia fulgida var. deamii  -  Stjärnrudbeckia

 

De blomsterlökar som finns på Norra Bantorget är: (Klicka på namnen)
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0