Site Meter

Stenkyndel - Clinopodium nepeta



 
 
Vill man ha en vacker kantväxt eller en skir vävarväxt i sina planteringar och som också doftar underbart av mint, då ska man absolut välja stenkyndeln. Bilden ovan är från Rosendals trädgård 1998 då det var kulturhuvudstadsår här i Stockholm. Planteringen är ritad av Ulf Nordfjell som är mästare att skapa harmonin och spänning i planteringarna, då han ofta väljer ut några växter som sticker ut och bryter av på ett intressant sätt.

Artnamnet nepeta kommer av likheten med den vanligare kantnepetan. Den växer vild i Syd- och Mellaneuropa och på vissa ställen i Asien. Stenkyndeln blir ungefär 30 cm hög och blommar från juni till frosten i oktober och det är en mycket lång blomningstid för en perenn, utan att man behöver klippa ner den under säsongen. Den är ganska känslig i utsatta, öppna och blåsiga lägen och på utsatta platser bör man täcka med granris på vintern. Förökning sker genom delning eller med frö. Delningen gör man helst på våren. Tänk en plantering med vita och ljust rosa gammaldags buskrosor med stenkyndel och nepeta som grannar runt om. 

Bin och fjärilar trivs i stenkyndelns blommor och den bör placeras i soliga planteringar. Den har inte så stora krav på jord, bara som vanligt inte för torr och att det är väldränerat. Användes förr som medicinalväxt med lugnande effekt. Det finns en sort som heter Blue Cloude (bilderna nedan) som också är underbart vacker och som jag haft i slottsparken i många år.
 
 
 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0