Berzelii park
- Plats - Nybroplan-Hamngatan
- Parken invigdes 1853
- Berns salonger invigdes 1863
- 1939 förändras parken av Holger Blom. Dammen anläggs. Större sammanhängande gräsytor.
- 1988 förändras parken tillbaka, liknande originalritningen. Landskapsarkitekt Carl-Fredrik Wachtmeister.
- Parkens renoveras 2012 av Ulf Nordfjell
Vid Nybroplans trafikkarusell ligger Berzelii park, men trots trafiken är det ändå rofyllt att sitta en stund på en bänk vid Berzelius staty och blicka ut över den vackra trädgården. Parken ligger ett stenkast från butikerna på Hamngatan och med Kungsträdgården som nära granne. Österut vid Nybrokajen kan man ta en glass på trappan och njuta en stund av Stockholms livliga båttrafik. Berzelii park ligger mitt i ett anrikt nöjesområde där Berns salonger öppnade 1863 i parken och där Dramaten och Chinateatern är nära grannar. Fram till början av 1800-talet gick Nybroviken ända upp till dagens Berzelii park, men 1837 beslutades det att ´´Katthavet´´ som platsen kallades, skulle fyllas igen. Katthavet var ett stinkande vatten där bland annat dasstunnor tömdes. På den igenfyllda platsen kom sedan Berzelii park att anläggas och det var Knut Forsberg som tidigare vunnit en tävling i att få utforma Bolougnerskogen i Paris, som fick uppdraget att förvandla den tidigare skitiga platsen till en vacker lummig park.
Efter det att parken invigdes 1853, användes den till en början som en mötesplats för stadens borgarklass. Här promenerade man runt utan något direkt mål, mest för att synas och mötas. Gräsmattorna fick inte beträdas utan man fick hålla sig till gångarna. Parken med promenadstråken och lövsalarna blev med tiden en tillflykt även för de som inte hade möjlighet att bege sig ut till landsbygden eller skärgården under somrarna. De som blev kvar i stan kunde i parkerna söka skugga under heta sommardagar och på köpet njuta av vackra blommande växter och kanske lyssna på musiken från paviljongen vid Berns salonger.
Berzelii park är uppkallad efter Jöns Jakob Berzelius som står staty mitt i parken. Den berömda vetenskapsmannen inom kemi och naturvetenskap fick den stora äran att bli den första vetenskapsmannen i Sverige att bli staty. Han var även en av grundarna till Sveriges första trädgårdsförening - ´´Svenska Trädgårdsföreningen´´ som grundades 1832 (Christina Nolin 1999). Avteckningen av Berzelius staty skedde år 1858 och det var då i mitten av 1800-talet som man började låta icke-kungliga personer, som utfört något anmärkningsvärt eller var berömda på något vis, få en staty rest efter sig. När statyn skulle avtäckas var man rädd att parkens nyplanterade växter skulle bli nedtrampade av stora folksamlingar och man valde därför att utföra avtäckningen klockan tre på natten då de flesta av stadens invånare sov.
Parken har förändrats många gånger genom åren även om grundidén bevarats och 1939 trafikreglerades Nybroplan vilket betydde att parkens ytor minskade. Vid samma tid anlades dammen där guldfiskar och karpar simmade omkring just intill Berns musikpaviljong. Stadsträdgårdsmästare Holger Blom stod för ritningarna.
Ur Dagens Nyheter den 12 november 1988:
1939 gjorde dåvarande stadsträdgårdsmästare Holger Blom upp ritningar för en rejäl omdaning av parken. Han ville ha stora sammanhängande gräsytor och ´offrade´´ därför en promenadväg runt Berzeliusstatyn. Det var också på hans initiativ som Näckrosdammen framför Berns anlades och parken fick sin första uteservering.
Nu (1988) drar åter förändringens vind över Berzelii park. Landskapsarkitekten Carl-Fredrik Wachtmeister vid fritidsförvaltningen har gjort ritningarnatill det pågående arbetet. Berzeliusstatyn får huvudrollen igen meden rondell runt om och en ymnighet av annuella och perenna växter vid sockeln. Över huvud taget blir det mer växter och blommor i parken. Tusentals smålökar - mest scilla - ska få parken att jubla den dag våren kommer.
Parkserveringen Calle P får en ny byggnad, ritad av Bernsarkitekterna. Den ska hållas öppen året runt och förses med stora glasfönster ut mot parken som på det sättet livas upp vintertid. Parken möbleras med Tessinsoffor av klassisk, smäcker modell i trä och gjutjärn.
Den 15 juni 2012 invigdes parken på nytt efter en stor renovering. Vår berömda landskapsarkitekt Ulf Nordfjell var ledare för projektet där enkelhet och tidlöshet har varit ledorden. Den nya anläggningen har en fin atmosfär med en gammaldags parkkänsla och med ett spännande växtval. Parken är sedan tidigare anlagd i en klassisk korsform som på uråldrigt arabiskt vis symboliserar Edens fyra floder i paradiset, med källan i mitten. Runt Berzelius staty finns en prunkande blomsterplantering med sommarblommor i starka färger. Längs den runda grusplanen är parksoffor placerade.
Berzelii park har alltid varit en grön och lummig plats och det är fortfarande en omslutande skön grönska med stora almar, lindar, ett stort kaukasisk vingnötsträd, hästkastanjer och bokar som stommen i trädbeståndet. Den nyanlagda parken har nu smyckats med mängder av nya växter som tio olika träd, tjugo sorters buskar och hela 3000 perenner. Magnoliaträd, näsduksträd, turkisk trädhassel och blodbok är några av de nya träd som planterats och att få ett näsduksträd mitt i city är verkligen något att glädjas åt. När det flerstammiga trädets näsduksliknande högblad visar sig under vårarna framöver kommer det att bli en spännande sevärdhet i stan.
Vill man äta eller dricka något ute i parken så gör man det på Berns Bistro & Bar där man har en fin utsikt över parken. I maj månad blommar de mycket vackra japanska körsbärsträden - Prunus x gondouinii 'Schnee' och bukettaplar Malus 'Evereste' utanför uteserveringen. Perennplanteringen invid bistrot fram mot Berns salonger blommar praktfullt under sommaren där nepeta och stäppsalvia i olika blå nyanser och trädgårdssolbrudar i orange är mest framträdande. I dammen framför Berns simmar fortfarande guldfiskar och i de nya planteringarna runt om finns mängder av perenner som funkia, vit löjtnantshjärtan och astilbe, vilka trivs i skuggan under den stora pilen.
Under sommaren blommar den fantastiskt vackra koreanska blomsterkornellen tillsammans med den japanska snöbollsbusken i planteringen mot Nybroplan och under sensommaren till långt in i hösten, är det syrenhortensiorna som står för blomsterprakten. När dagen gryr eller när skymningen faller över parken, lyser de vitblommande buskarna vackert i skuggan under träden mot Nybroplan. Nu kommer det givetvis att ta ett antal år innan alla nya växter har etablerat sig och växt ut så som det är tänkt, men jag vet att de här växterna kommer att göra Berzelii park till en ännu vackrare plats.
Den här parken väcker personliga minnen. En majkväll 1975 då diskotek/nattklubb BZ hade sina lokaler högst upp i fastigheten där Chinateatern ligger, träffade jag kvinnan som två år senare skulle föda min älskade dotter! BZ hade ett tak som öppnades då och då för att släppa ut cigarettrök och instängd luft och där plötsligt det gick att dansa under stjärnorna...
Träd
Acer japonicum 'Aconitifolium' - Flikbladig solfjäderslönn
Acer rufinerve - Rostlönn
Acer saccharinum - Silverlönn
Aesculus hippocastanum - Hästkastanj
Cercidiphyllum japonicum - Katsura
Cladrastis lutea - Gulved (planterat 2012)
Corylus colurna - Turkisk trädhassel
Davidia involucrata var. Vilmoriniana - Näsduksträd
Fagus silvatica - Bok
Fagus silvatica f. Purpurea - Blodbok
Fraxinus pennsylvanica - Rödask
Juglans cinerea - Grå valnöt
Lonicera maackii - Koreatry
Magnolia kobus - Japansk magnolia(planterat 2012)
Malus 'Evereste' - Prydnadsapel 7 st.
Malus baccata 'Columnaris' - Pelarbärapel
Nyssa sylvatica - Kinaträd
Prunus x gondouinii 'Schnee' - Japanskt körsbär 5 st.
Pterocarya fraxinifolia - Kaukasisk vingnöt
Quercus palustris - Kärrek
Salix 'Elegantissima' - Fontänpil
Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth' - Ädelsyren
Tilia x europaea - Parklind
Tilia x europaea 'Pallida' - Kejsarlind
Ulmus glabra - Alm
Buskar
Amelanchier lamarckii - Prakthäggmispel
Carpinus betulus Avenbok, häck.
Cornus alba 'Elegantissima' - Vitbrokig rysk kornell
Cornus kousa - Koreansk blomsterkornell
Cornus sanguinea 'Winter Beauty' - Skogskornell
Exochorda racemosa - Pärlbuske
Hamemelis x intermedia 'Westerstede' - Trollhassel
Hydrangea paniculata 'Great Star' - Syrenhortensia
Hydrangea paniculata 'Kyushu' - Syrenhortensia
Hydrangea paniculata 'Limelight' - Syrenhortensia
Hydrangea petiolaris - Klätterhortensia, marktäckare.
Ilex crenata 'Convexa' - Japansk järnek
Ilex x meserveae 'Blue Prince' - Järnek
Ilex x meserveae 'Blue Prinsess' - Järnek
Mahonia aquifolium 'Apollo' - Mahonia
Mahonia aquifolium 'Maqu' - Mahonia
Magnolia stellata - Stjärnmagnolia
Magnolia x loebneri 'Merrill' - Hybridmagnolia
Prunus laurocerasus 'Etna' - Lagerhägg
Prunus laurocerasus 'Mount Vernon' - Lagerhägg, marktäckare.
Pyracantha 'Anatolia' - Trädgårdseldtorn, marktäckare.
Rhododendron 'Cunningham's White' - Rhododendron
Rhododendron knaph. 'Persil' - Azalea
Rhododendron pontica - Guldazalea
Syringa reticulata - Japansk ligustersyrén
Taxus baccata - Idegran, häck.
Viburnum plicatum 'Mariesii' - Japansk snöbollsbuske
Viburnum rhytidophyllum - Rynkolvon
Viburnum farreri - Kejsarolvon
Perenner
Aconitum carmichaelii 'Arendsii' - Ametiststormhatt
Actaea simplex 'Brunette' - Höstsilverax
Anemone tomentosa 'Robustissima' - Höstanemon
Astilbe (Ardensii-Gruppen) 'Brautschleier' - Astilbe
Astrantia major ssp. involucrata 'Shaggy' - Stjärnflocka småblommig
Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' - Tuvrör
Euphorbia griffithii 'Fireglow' - Eldtörel
Hakonechloa macra - Hakonegräs
Helenium (Autumnale-Gruppen) 'Chelsey' - Trädgårdssolbrud
Helenium (Autumnale-Gruppen) 'Rubinzwerg' - Trädgårdssolbrud
Helleborus foetidus - Klockjulros
Helleborus niger - Julros
Hosta 'Royal Standard' - Funkia
Lamprocapnos spectabilis 'Alba' - Löjtnantshjärta vit
Lychnis coronaria 'Alba' - Purpurklätt
Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne' - Glansmiskantus
Miscanthus sinensis 'Poseidon' - Glansmiskantus
Molinia caerulea 'Edith Dudszus' - Tåtel
Nepeta x faassenii 'Walker´s Low' - Kantnepeta
Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' - Perovskia
Salvia nemorosa 'Caradonna' - Stäppsalvia
Salvia x sylvestris 'Rose Queen' - Skogssalvia
Sanguisorba m'Menziesii - Blodtopp
Sesleria nitida - Glansälväxing
Veronicastrum virginicum 'Album' - Kransveronika
Lökväxter
Allium stipitatum 'Mount Everest' - Bollök
Allium x hollandicum 'Purple Sensation' - Kirgislök
Camassia leichtlinii 'Caerulea' - Stjärnhyacint
Camassia leichtlinii 'Semiplena' - Stjärnhyacint
Fritillaria imperialis 'Lutea' - Kejsarkrona
Galanthus nivalis - Snödroppe
Narcissus poeticus 'Actaea' - Pingstlilja
Ornithogalum nutans - Aftonstjärna
Puschkinia libanotica
Tulipa 'Merlot' - Vinröd
Tulipa 'Queen of Night' - brunsvart
Tulipa purissima 'Design' - vit
På 1970-talet ser man att det fanns flera almar i parken och även en robinia. Almarna togs bort då de drabbats av den fruktade almsjukan.