Site Meter

Vinteriberis - Iberis sempervirens ´Snowflake´


 
 
 
Den här växten kallas liksom lavendel för halvbuske och är vintergrön. Jag planterade våra vinteriberis 1998 samma år som jag började i Engsholms slottspark och de har alltid varit lika fina.
Släktet iberis består av ca 40 arter som finns i Europa och Asien. Hos oss används ofta vinteriberisen i stenpartier och vid murar där den kan hänga över murkanten. Den trivs i ganska mager och kalkhaltig, något fuktig mark i sol, i skuggigare lägen blir den inte så tät och fin.
Den blommar i maj-juni, hos oss blommade den år 2003 från 22 maj till 15 juni (från mitt gamla arkiv). Sorten Snowflake blir ungefär 25 cm hög och breder ut sig ibland upp till en halv meter. Jag tycker mycket om den här perennen som lyser kritvit i planteringen innan de övriga perennerna börja blomma.

Skötsel
Efter blomning kan man klippa ner den 2/3 av höjden men det gör jag bara om växten ser risig och kal ut. Den kan behöva täckas om den växter i utsatta lägen. Jag lägger alltid hönsnät över iberisen eftersom harar och råddjur betar av de vintergröna bladen annars.

Förökning
Förökning kan ske genom delning, med sticklingar och med frö. Delning sker på hösten. Man kan ta sommarsticklingar i juni-juli och sticka dem i krukor med sandblandad jord. Det går även att föröka iberis genom frösådd, och då görs det på våren i krukor med sandblandad jord.

Själv har jag inte lyckats så bra med delning, vissa plantor har jag fått fram men de växer inte till sig ordentligt. Ska prova sticklingar nästa sommar.
(Förökningstexten från CD-skivan Perenner och lökväxter)
 
 

 
Google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0