Site Meter

Myskmadra -Galium odoratum



 
 
I Engsholms slottspark har jag planterat myskmadran på en plats som har några timmars förmiddagssol och där de senare får solljuset silat mellan lindarnas trädkronor till att de på eftermiddagen har hel skugga. De växer mot en grusgång och jag har låtit dem sprida sig ut mot gången i en böljande form. De tycks trivas i gruset och när de blommar här tillsammans med vilda förgätmigej och den klarblå ormögat så är det mycket vackert. Nu har även aklejor börjat sprida sig i den planteringen.

Myskmadran tillhör familjen mårväxter och härstammar från Europa och Sibirien. Den är ganska sällsynt vildväxande i mullrik jord i lundar Sverige och den sprider sig genom krypande jordstammar och bildar stora bestånd där den trivs. Myskmadran doftar gott, blir 15-20 cm hög och blommar i maj-juni. Den trivs bäst i halvskugga till skugga, i sol blir den inte lika vacker och blir inte så tätväxande där vilket gör att ogräs gärna växer igenom växten, att den inte trivs i sol märker man även på att bladen blir ljusa.


Det är alltså en mycket bra marktäckare i skugga och är vacker tillsammans med hosta (funkia) och andra skuggväxter och lyser upp med sina vita blommor på den skuggiga platsen. Den kan förökas genom delning. Den kan också torkas och användas som lavendel i klädskåp eftersom den doftar starkare i som torkad. Den ska då plockas när den börjat blomma och man tar då både blad och blommande stjälkar.
 
 


Kullatäppan vid Nordiska museet på Djurgården 17 maj 2016

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0