Site Meter

Centralbadets trädgård

6 juni 2014
 
 
  • Hårlemans malmgårds huvudbyggnad står färdigt 1710
  • Den stora almen vid dammen planterades på 1830-talet
  • Det nya Centralbadet invigs 1904
  • Norrtäje Trädgårdsservice (vårt familjeföretag) fick skötseln av trädgården 1972
  • Trädgården renoveras och flera träd fälldes 1987
  • När parken fyllde 100 år 2004, återuppfördes vattenkiosken i trädgården
 
 
22 maj 2021
 
14 maj 2018
 
 20 maj 2012
 
 5 juni 2015
 
 

Nyheter 2019

 

En Trädplan för Centralbadets trädgård har tagits fram av AJ Landskap åt Stockholms stad. Trädbeståndet har inventerats och här finns även förslag på nya träd som skulle kunna passa när de äldre träden gjort sitt framöver. 

 

I höstas togs de gamla syrenträden vid entrén till badet bort, då de gamla knotiga och charmiga träden blev lite för charmiga, då de böjde sig över gången och personer med normallängd fick till slut huka sig. Då planterades i stället 6 nya vitblommande syrenträd - Syringa vulgaris 'Mme Lemoine'. 

 

Nyheter 2018

 

Nu simmar åter guldfiskar i dammen!!!

 

 

 

 Många är de stockholmsträdgårdar som jag ständigt besöker, men när jag går in genom grindarna till Centralbadets trädgård på Drottninggatan 88, känns det extra speciellt. Trädgården som är en av mina favoritplatser i Stockholm visar sin allra vackraste sida när syrenerna, prydnadsaplarna, päronträden och gullregnet blommar då maj möter juni. Den rosaröda apelblomningen i de höga trädens kronor harmonierar fint med de vita och lila stamsyrenerna och invid portalen vid dammen står gullregnet och verkligen glänser som guld. En morgon när jag fotograferade den här blomsterprakten kom det fram en amerikansk man med sedvanlig enorm cowboyhatt och undrade om jag visste vad trädet med de guldglänsande blomhängena hette. Han fick namnet på både svenska och latin och han skulle absolut försöka få tag på ett likadant träd hemma over there.
 
 
 
 30 maj 2012

 

 

I början av juni blommar mängder av rhododendron i planteringen mot Centralbadets böljande jugendfasad och marken under är täckt av den vita myskmadran som är en av de allra vackraste perenna marktäckarna och som trivs i lite skuggiga lägen under träd och buskar. Trädgårdens växter mår gott inne i det skyddade läget där de höga byggnaderna runt omkring hindrar hårda vindar att nå in. Det blir som ett skyddat mikroklimat och jag är säker på att man här skulle kunna använda flera olika zon 1-träd som mullbärsträd, tulpanträd, katalpa och näsduksträd.

 

En gång på 70-talet mötte jag ett äldre par som bodde i ett av husen på gården och de berättade att de drivit upp två valnötsträd från nötter och sedan planterat ut dem i trädgården och vårdat dem ömt under uppväxten. Valnötsträd finns endast på några enstaka platser i Stockholmsområdet, de hör annars hemma längre söderut i landet. Nu finns endast trädet som står framme vid badets entré kvar. Det andra trädet som stod nära fasaden vid portalen, har tagits bort eftersom det tog för stor plats i det trånga utrymmet.

 

 

 

 Prunus sargentii 3 maj 2017
 
6 maj 2018
 
 22 april 2019
 
 20 maj 2012
 
 25 juni 2018
 
 15 juli 2012

 

 

Stommen till den trädgård som finns här idag anlades vid tiden då Centralbadet byggdes i början av 1900-talet. Den Hårlemanska malmgårdens huvudbyggnad som vetter både mot Drottninggatan och mot parken, byggdes däremot mellan åren 1709 och 1710 åt trädgårdsarkitekten Johan Hårlemans änka och en trädgård har funnits här sedan dess. Sonen Carl Hårleman hade ibland besök av sin vän Carl von Linné som med all säkerhet trivdes här i trädgården mitt i staden. Carl Hårleman blev med tiden en av landets mest berömda arkitekter och hade bland annat huvudansvaret för Stockholms slotts färdigställande.

 

För att Centralbadets arkitekt Wilhelm Klemming skulle kunna bygga sitt badhus köpte han tomten med Hårlemanska gården. Den dåvarande trädgården var då en klassisk mindre barockpark med alléer. När Centralbadet invigdes 1904 hade man sparat en del av de gamla fruktträden från förr och även två almar som funnits i trädgården sedan 1830-talet. Dessa almar bildade med tiden ett högt grönt tak över gården. Klemming, som var Centralbadets arkitekt, skapade även den nya trädgården där han lät flytta några av de äldre fruktträden för att de skulle passa in i den nya anläggningen och för att behålla känslan av en uppvuxen trädgård. På så vis var det en lummig och vacker grön plats redan vid invigningen.

 

Nya växter hade också planterats, som till exempel japanska körsbärsträd och stamsyrener som skapade en vacker vårblomning utefter gången mot entrén. I den vackra dammen simmade guldfiskar runt statyn Triton som rider på en delfin och i planteringen runt dammen växte myskmadra, blåsippor och svärdsliljor. Mitt i trädgården låg en vattenkiosk där man sålde mineralvatten och 2004 när Centralbadet fyllde 100 år återuppfördes vattenkiosken som idag står i trädgården, tyvärr utan någon försäljning av vare sig mineralvatten eller något annat. 

 

 

 

 31 augusti 2013
 
 15 juli 2012
 
 15 juli 2012

 

Dessa tre bilder är från 16 oktober 2018
 
 

 

På hösten 1972 fick vårt dåvarande familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötseln av Centralbadets trädgård, som varje morgon skulle ses över. Gångarna skulle krattas och vi såg till att det såg prydligt ut innan folk började leta sig ut till en ny dag. 

 

Under vår tid i Centralbadets trädgård bytte vi ut de flesta perennerna runt dammen och 1973 planterade vi bland annat olika sorters hosta, ormbunkar och astilbe. Det är möjligt att de ormbunkar som finns här idag är just de som vi planterade en gång, annars finns inget kvar av våra växter. I planteringarna fram mot Centralbadets entré växte rosor i planteringarna och om jag inte minns fel så planterade vi där den mörkt röda Europana och den gula Allgold. Det gjordes inga större förändringar av växtligheten under vår tid, utan vi vårdade den gamla trädgården med varsamma händer, även om både bad-byggnaden och trädgården behövde en rejäl renovering

 

Det finns många minnen från tiden då jag jobbade i trädgården och särskilt minns jag när vi varje höst gjorde rent fiskdammen. Innan vi kunde tömma dammen på vatten skulle alla fiskar håvas upp och placeras i stora kar. Till skillnad från allt traditionellt trädgårdsarbete blev det här en annorlunda och lite uppsluppen syssla när vi vadade omkring med håvar för att fånga alla guldfiskar och de stora karparna, ibland påhejade av förbipasserande. Försiktigt placerades fiskarna i karen och den allra största karpen gömde sig en gång under fontänen, så att vi varsamt fick lirka ut den. Vid rengöring av dammen 1974 räknade vi till 51 fiskar och två trötta gamla sköldpaddor. När dammen var tömd skulle alla ytor skuras. Tyvärr finns det idag inga fiskar kvar, vilket är synd eftersom de gav extra liv åt trädgården. Dammar och fontäner har alltid varit platser där man söker sin lycka och många har under åren slängt mynt i dammen för att få lycka i sina liv och jag kan inte tänka mig att den här vackra platsen har svikit någon av dessa lycksökare!

 

Någon gång på 80-talet avslutade vi vårt uppdrag och lämnade Centralbadets trädgård för gott. Det var då dags för en stor renovering av trädgården i samband med att Centralbadets fastighet renoverades. Ingreppen och förändringarna blev ganska stora vilket skapade protester från boende på gården och från människor som brukade vistas i trädgården. Det som märktes mest av förändringen var att stora träd togs bort och när träd försvinner i innerstaden då brukar protesterna höras väl och det är ju bra, man ska vara försiktig om gamla träd! Trädgården skulle få ett nytt utseende med nya planteringar och nya växter och 1987 fälldes bland annat ett stort kastanjeträd och några päronträd av fritidsförvaltningen - av misstag. De hade fått med sig felaktiga ritningar! Som om det inte räckte med de träd som man redan beslutat att fälla.

 

 

 

 

 

 6 augusti 2012
 
 6 augusti 2012
 
 6 juni 2012

 

 

Idag tycker jag att trädgården är mycket vackrare än den tidigare varit under de åren som jag följt den. De nya växterna är väl utvalda att passa in i en stadsträdgård och man har lyckats skapa en fin känsla. Det är fortfarande en lummig och skön trädgård att vistas i och när det blommar som bäst i maj och juni är Centralbadets trädgård ett litet paradis mitt inne i stenstaden.

 

En dag tog jag mig upp på Centralbadets terrass för att ta bilder över trädgården och en vänlig städare visade mig vägen upp. När vi gick förbi simbassängen kom jag att tänka på att jag läst om den forne simstjärnan Arne Borg som slagit flera världsrekord i simning på 1920-talet just i den här bassängen och blir man själv badsugen kan man ta en simtur i den vackra anrika bassängen. Soliga sommardagar kan man efter badet njuta i en solstol på takterrassen högt uppe bland takåsarna på Drottninggatan. Väl uppe på terrassen kunde jag blicka ut över trädgården, där den höga almen och linden är gårdens jättar och de mindre träden bildar det lägre gröna taket över buskar och perenner.

Centralbadets trädgård är en självklar fikaplats för mig när jag befinner mig inne i Stockholms innerstad.

 

 

 
 22 september 2012
 
 
Trädbestånder i trädgården 2019
 
7 st. Prydnadsaplar
6 st. Syrenträd - Mme Lemoine
5 st. Päronträd
3 st. Bergskörsbär
1 Skogsalm
1 Gullregn
1 Hägg
 
 
 
 
1905-1915 (Stockholms stadsmuseum)

Kommentarer
Postat av: Mia

Tack för ditt intressanta inlägg om Centralbadets vackra trädgård! Jag lyckades pricka in blomning av både gullregn, syrener och rhododendron när jag passerade idag.

2016-05-26 @ 15:23:12
Postat av: Hasse Wester

Vad roligt Mia! Det är verkligen en vacker liten trädgård mitt i City!

2016-05-26 @ 16:02:57
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0