Site Meter

Prins Eugens Waldemarsudde

Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje (Prins Eugen)

 
 6 juni 2015 - Clematis montana och blåregnet som nyplanterades i slutet av 1990-talet!
 
  • Carl Manus Fris äger Waldemarsudde och bedriver oljeslageri i slutet av 1700-talet.
  • Prins Eugen köper Waldemarsudde år 1900.
  • Prins Eugen flyttar in i det nybyggda slottet 1905.
  • Prinsen dör 1947 och testamenterar Waldemarsudde till staten. 
 
 
I slutet av 1700-talet var grosshandlare Carl Magnus Fris ägare av Waldemarsudde där han bedrev oljeslageri och där två väderkvarnar uppfördes på berget. Den kvarn som finns kvar idag användes för produktion av linolja och färgämnen, den andra kvarnen som brann på 1800-talet användes för sågning av brädor och platsen användes som brädgård ända fram till det att Prins Eugen tillträdde Waldemarsudde år 1900.
 
Prinsen lät då bygga sitt slott utan tinnar och torn på berget och arkitekt var den tidens stora mästare Ferdinand Boberg, som även ritat den vackra grinden vid entrén och de gröna böljande staketen med vita toppar. År 1905 flyttade prinsen in i slottet och började då skapa sin trädgård och han lär ha sagt att ´´näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje´´. Prins Eugen testamenterade Waldemarsudde till staten och avled 1947.
 
Hemsida.
 
 
25 maj 2017
 
19 maj 2010
 
 16 maj 2012
 
 
 Prins Eugens Waldemarsudde ligger på en höjd vid vattnet utefter min vandringsväg på södra Djurgården. Vid mina besök här blir jag alltid lika hänförd av platsen med den vackra trädgården och den storslagna utsikten över inloppet från skärgården in mot stan. I maj då bergen runt grosshandlare Fris gula sommarhus, svämmar över av hägg och syren, är det få platser i Stockholm som kan mäta sig med Waldemarsudde i skönhet. När de stora hästkastanjerna blommar tillsammans med syrenerna framför slottet, då vill jag stanna länge på någon av bänkarna eller på slottets trappa, för att se ut över trädgården och ut över vattnet. 

 

Jag besöker Waldemarsudde under hela året, där det till och med är vackert en disig novemberdag, en iskall januaridag eller en slaskig marsdag. Som vanligt står jag en stund framför statyn ´´Tänkaren´´ av Auguste Rodin och undrar vad det är för besvärliga tankar han brottas med. Originalet finns i Paris men jag tror att vår ´´Tänkare´´ har en bättre plats här på Waldemarsudde där han har en av Stockholms vackraste utsikter, där båtar och fartyg glider förbi på väg till eller från Stockholm. Statyn gjordes vridbar och när Prins Eugen ibland fick nog av den deprimerande tänkaren, så vred man helt enkelt statyn så att den vände ryggen åt slottet. När jag gick i pension 2017, fick jag som present av Engsholms slott, en liten kopia av Tänkaren.

 

 Trädgårdsmästare Marina Rydberg - 31 augusti 2011
 
 Den 8 september 2017 - Christer Johansson, Kristina Öhman och Marina Rydberg.
 
Trädgårdsmästare Marina Rydberg sköter och förvaltar Waldemarsuddes trädgård tillsammans med sina medarbetare på ett föredömligt sätt. Det är alltid snyggt och prydligt trots att det vistas mycket folk här på sommaren. Vi träffades den sista dagen i augusti 2011 då äpplena dignade från träden och då sommarblommorna fortfarande blommade vackert. Marina berättade om sitt arbete och att hon kom hit från Bergianska trädgården 1996. Vi är två trädgårdsmästare med helt olika trädgårdar. Waldemarsudde är en visningsträdgård på Djurgården med många besökare dagligen, medan Engsholm slott är en konferensanläggning ute i det Sörmländska landskapet som endast är öppen för våra gäster. Men annars har vi en hel del gemensamt i synen på trädgård och skötsel. 
 
2014 släpptes den fina boken ´´Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde´´ som Marina Rydberg skrivit och Per Ranung tagit bilderna. Där kan man läsa om trädgårdens historia fram till idag.
 
 
25 maj 2016
 
25 maj 2016 Från Gmla Husets fönster.
 
25 maj 2016
 
Café Ektorpet
 
 13 maj 2012
 
 
 
Planteringarna på galleriterrassen är inramade av lågt klippta buxbomhäckar som alltid innehåller vackra sommarblommor, vilka trädgårdsmästaren driver upp i egna växthus. Här följer man prinsens äldre växtlistor och ordningar, för att bevara så mycket som möjligt av hans trädgårdsidéer. Men jag är helt säker på att Marina även sätter sin egen prägel på trädgården. Det var här som jag första gången såg Mignondahlian i milt gult och vitt, den som jag använt i Engsholms slottspark i flera år nu. Det är en av få dahlior som jag tycker är riktigt vackra, i sin enkelhet. 

 

Waldemarsuddes terrasseringar delar upp trädgården i olika rum och våningar, där den övre trädgårdens planteringar på våren fylls av ljuvliga tulpaner som till och med får ´´Tänkaren´´ att se lite ljusare ut. På sommaren tar pelargoner i vitt och rosa vid och blommar på sina givna platser innanför buxbomshäckarna, men under 2016 planterades i stället dahlior på pelargonernas plats. 2017 var pelargonerna tillbaka. I den nedre delen av trädgården som kallas Galleriterrassen ligger blomsterkvarteren som inramas av lågt klippt buxbom och där planteringarna fylls med sommarblommor som bland annat lejongap, praktsalvia, Tagets, Migondahlia, Zinnia och Heliotrop. 

Mot galleriets vita fasad växer klätterrosor, en Clematis montana och även ett stort blåregn. På våren är Galleriterrassens planteringar fyllda av tulpaner som tydligen får vara ifred från vilda djur och det blir en fantastisk blommande start på trädgårdssäsongen på Wudden. 

 

 9 juli 2017 Japanska ligustersyren
 
 7 augusti 2012
 
Maj 2019
 
24 maj 2014, vid Gamla Huset
 
 30 maj 2012
 
Holger Bloms Stockholmsbänk i syrentider! 
 
 30 maj 2012
 
Auguste Rodins ´´Tänkaren´´
 
30 maj 2012
 
Oktober 2020
 
 29 september 2013
 
 

Kommentarer
Postat av: manfred tilge

Blir väldans imponerad av detta överdåd av färger och former!
Naturen när den upplevs som bäst. En lisa för själen. ❤ ❤ ❤

2015-05-10 @ 18:33:24
Postat av: Hans Wester

Jag håller med dig Manfred!

2015-05-10 @ 20:08:55
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0