Site Meter

Clematis 'Blekitny Aniol' eller 'Blue Angel'

En blåviolett ängel 
 
 
Jag måste erkänna att jag har blandade känslor för Clematis-släktet. Visst är många fantastiskt vackra och får verkligen en trädgård att glänsa alldeles extra. Problemet är att många sorter är en aning veka och känsliga, och i Engsholms slottspark äter harar och rådjur på dessa skönheter. Vissnesjuka är ett annat besvärligt problem som orsakas av en svamp och angriper växten vid jordytan. Det är främst storblommiga sorter som drabbas genom att hela växten vissnar och i värsta fall dör. Den kan dock åter växa tills sig om man klipper ner den helt.
 
Några undantag finns det, som Clematis 'Summer Snow'Clematis viticella 'Södertälje' och denna vackra Blekitny Aniol som har fungerat utmärkt hos oss och säkert finns det fler tuffa sorter. Denna blåvioletta ängel trivs tillsammans med klätterrosor, som till exempel 'Climbing Bonica' - se bild.  
'Blekitny Aniol' eller som den även kallas 'Blue Angel', tillhör gruppen ´´sena storblommiga´´, blir ungefär 3 meter hög och bjuder på 7-10 cm stora blommor mellan juli och september. Den blommar rikligt och klarar sig gott upp till zon 4. Beskärs helt ned till ca 20-50 cm ovan mark tidigt på våren innan tillväxten börjat. 
 
Google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0