Site Meter

Glasbrukstäppan

 7 augusti 2012
 

Mäster Mikaels gata ligger utefter min vandringsväg i Katarina församling på Södermalm, mellan Katarina kyrka och Cornelisparken i slutet av gatan. Men innan jag kommer fram till vår nationalskald, brukar jag ta av till höger. Där bakom de gamla sneda, vinda, och alldeles underbara 1700-tals husen vid Mäster Mikaels gata, ligger en trädgård som ser lite ensam och bortglömd ut. Vid mina besök har jag aldrig sett några människor här. 

 

Det är en trivsam liten trädgård med ett lusthus under de höga träden. Inne i buxbomplanteringarna växer funkia och tre små runda dammar med porlande vatten är placerade mellan planteringarna. Det känns som om det här vore en perfekt plats för Södermalms bänkfilosofer, men vid mina besök har jag som sagt aldrig sett en människa här. Det är lite märkligt eftersom det är en lugn fin plats, som visserligen gränsar mot L ´Estradsska skolan. Det är möjligt att det kan bero på att den nyare fastighetens fönster som vetter mot parken. En stadspark bör vara en skyddad plats, där man ska kunna vila från stadsstressen utan att bli iakttagen av nyfikna fönsterspanare. Bilderna är från 7 augusti 2012 och jag kommer att ta vårbilder härifrån under 2014.

 

Glasbrukstäppan som renoverades 2006, skapades i början av 1950-talet av Erik Glemme.

 

 I parken finns två skulturer, dels Mats Lodéns ´´Midgårdsormen´´ från 1947, dels Edvin Öhrströms ´´Hantverkssten´´ från 1952.

 

 7 augusti 2012
 
 7 augusti 2012
 
 18 maj 2014

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0