Site Meter

Tessinparken

17 augusti 2012
 
Syrener och hästkastanj 26 maj 2016
 
19 juli 2017
 
 31 juli 2019
 

2010 planterades 4000 nya rosor i parken, i juni invigdes de nya planteringarna av Sveriges främsta rosenexpert Lars-Åke Gustavsson. De rosor som fanns här tidigare togs bort och innan de nya rosorna planterades schaktade man bort den gamla jorden, dränerade och tillsatte ny jord. Planteringarna har nu också breddats och på så vis har man kunnat komponera med rosorna på ett helt annat sätt än tidigare. Planteringsavståndet är 40 cm för de flesta rosorna och de sitter i sex rader i planteringarna. 

 

De olika rosorna väver nu in i varandra på ett vackert sätt och vanligtvis svåra färgkombinationerna blir plötsligt helt rätt. Nu blandas rött, rosa, orange, vitt och cerise som om det vore en självklarhet och det fungerar alldeles utmärkt.


Parken har sedan 2008 rustats upp i olika etapper och sedan alla rosorna kom på plats har Tessinparken blivit en mycket vacker park i Stockholm som verkligen är värt ett besök, speciellt då när rosorna blommar. Högre upp i parken vid café Tessinparken har man även planterat perenner bland rosorna. Stäppsalvia, perovskia och echinacea är vackra grannar till rosorna och den här blomsterprakten måste vara en vacker vy för de som bor i husen runt Tessinparken.

Det finns ett alldeles speciellt ställe här vid Tessinparken, en plats där man alltid stannar till och tittar in genom fönstren. På Hedinsgatan ligger nämligen hundcaféet Himmelska hundar dit man alltså får ta med sig sin hund in och där hunden kan serveras nybakta hundkex. Här kan man också parkera sin hund om man behöver handla eller uträtta andra ärenden under någon timma. Det är dock inget ställe att rekommendera för den som vill ha en lugnt fikastund med en bok.

 

Min dotter bor i närheten av Tessinparken och det händer att vi går ner till Stockholms glass- och pastahus vid Valhallavägen och köper deras underbart goda bakade potatis med tonfiskröra och sätter oss i parken på en gräsmatta för att äta. Här vistas alla kategorier av människor, de som bor i närheten och även många från hela Östermalm använder Tessinparken som picknick- och solplats på sommaren. Man sitter vid det mysiga caféet som har öppet till elva, eller bara sträcker ut sig på gräsmattorna, barnen leker i den övre delen av parken och andra går omkring och beundrar rosorna och vattnet som plaskar från fontänen ackompanjerar på ett skönt sätt. Den stora fontänen ger tillsammans med alla rosorna extra liv åt Tessinparken.

 

En riktigt tidig morgon strax före fem i början av augusti då jag befann mig i parken helt ensam för att vänta in soluppgången, var fontänen avstängd. Vattnet låg helt stilla i dammen och husen runt omkring speglade sig i vattnet tillsammans med gryningsljuset. Det är stunder som man sparar med sig in i höst, vinter och mörker då solen går upp någon gång på förmiddagen...

 

Den stora avlånga Tessinparken som sträcker sig från Valhallavägen till Askrikegatan anlades under funkisperioden på 1930-talet då Gärdet växte upp som en ny stadsdel i utkanten av Östermalm, parkens arkitekt var Arvid Stille. Runt hela parken planterades då 150 hästkastanjer i alléer och som nu bäddar in parken i en mjuk omslutande grönska och som ger en otrolig blomning i maj månad. Hästkastanjerna har nu beskurits på ett försiktigt och bra sätt och träden ger verkligen karaktär åt den här  parken. De här stora träden ger skugga åt de som inte vill sitta ute i solen och man ser ofta äldre människor sitta på parkänkarna under hästkastanjerna.

Mot Valhallavägen står höga pyramidekar som ger en omväxlande höjdnivå bland träden i parken.

 

Bondens marknad brukar hålla till ner mot Valhallavägen från vår till höst och där man kan handla ekologiskt närproducerade produkter som oftast är skördade samma dag som de säljs på markanden. Här handlar man allt från grönsaker och bröd till sylt, saft och korv.

 

Rosorna som planterades 2010 och senare kompletteringar i Tessinparken, några kan ha förvunnit med året:

 

  • Polarstern, en vit tehybrid med medelstark doft och som blommar långt in på hösten.
  • White Pet en vit ros från sempervirensgruppen med svag till medelstark doft och som blommar till senhösten.
  • Diamond Border som är en vit buskros.
  • HC Andersen, en mörkröd floribundaros med svag doft och som blommar långt in i hösten.
  • Alexander, en lysande röd tehybrid med svag doft som blommar till senhösten.
  • Scented Carpet är en marktäckande Austinros med lilarosa färg och som doftar.
  • Astrid Lindgren är en rosa floribundaros med svag till medelstark doft och med lång blomningstid.
  • Diamant är en vit floribundaros
  • Betty Prior, en rosa floribundaros
  • Aspirin, vit/svagt rosa floribundaros
  • Mozart, mörkt rosa/vit moschataros
  • Katharina Zeimet, vit pylyantharos
  • Leonardo da Vinci, rosa floribundaros
 
12 juli 2015
 
Alexander - Tehybrid, 12 juli 2015
 
Leonardo da Vinci - Floribundaros, 12 juli 2015
 
12 juli 2015
 
Astrid Lindgren - Floribundaros,12 juli 2015
 
Betty Prior - Floribundaros, 12 juli 2015
 
Diamond Border - modern buskros, 12 juli 2015
 
Aspirin - Floribundaros, 12 juli 2015
 
Astrid Lindgren 12 juli 2015
 
12 juli 2015
 
Katharina Zeimet - Polyantharos, 12 juli 2015
 
Mozart - moschataros, 12 juli 2015
 
Leonardo da Vinci 12 juli 2015
 
H.C. Andersen - Floribundaros, 12 juli 2015
 
Ingrid Bergman 12 juli 2015
 
Alexander
 
Amber Queen - Floribundaros, 12 juli 2015
 
 Leonardo da Vinci
 
Några av de rosor som planterades 2010 har inte fungerat så bra, här nedan är en lista sammanställt av Lars Forslin som visar vilka rosor som finns i planteringarna 2014.
 
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Oj oj oj vilken nostalgitripp så här mitt i vintern!

2017-01-26 @ 21:23:13
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Karin Huddénius

Tråkigt nog noterade jag idag att rabatterna är vanskötta och fulla av ogräs - mitt under den finaste blomningen.

2017-07-10 @ 09:48:28
Postat av: Hasse Wester

Jag har sett det själv Karin! Så tråkigt och mitt i turistsäsongen! Riktigt dåligt!

2017-07-10 @ 19:30:58
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0