Site Meter

Anna Lindhagens täppa - Stigbergstäppan

 5 juli 2012
 

 

Anna Lindhagens täppa/Stigbergstäppan är en liten vacker park i etager mellan Fjällgatan och Stigbergsgatan på Södermalm. Parken är uppkallad efter Anna Lindhagen,  dotter till Albert Lindhagen, stadsplaneraren som i Stockholm utvecklade Lindhagensplanen, vilken på sätt och vis var med att förändra den småstadsliknande huvudstaden till en storstad i slutet av 1800-talet. Anna var socialdemokratisk politiker, kvinnosaksaktivist och var med om att bilda Föreningen koloniträdgårdar i Stockholm 1906. Hon arbetade även för att bevara gamla idylliska stadspartier på Södermalm. 

 

Täppan i Sofia församling, anlades i början av 1930-talet av Anna Lindhagen, som bodde sina sista år i livet på Fjällgatan 34. Hon planterade bland annat en vild skärgårdsflora i trädgården, där det även finns ett gammalt lusthus, vars vindflöjel bär årtalet 1776. Lusthuset kallas idag för Anna Lindhagens lusthus. I parken står en mäktig lönn med en soffa runt stammen. På 1940-talet utvidgades täppan mot Stigbergsgatan och 1998 genomfördes en upprustning av trädgården.

 

 

Ur Dagens Nyheter 3 september 1942

Anna Lindhagens täppa hålles öppen vardagar kl 15-19, söndagar 13-18. Den ligger där bakom plank och murar. Vid första ögonkastet ser den kanske en smula rufsig ut i jämförelse med de prydliga terrasserna utanför. Men det är just rufsigheten man sökt bevara, det halvt förvildade och bortglömda, som gör denna vrå till vad den är - en vägörande kontrast till allt putsat och ansat. 

Får man tro parkavdelningens folk, som har hand om skötseln av täppan, så är det emellertid rätt knepigt att hålla en sådan trädgård som denna i ordning. Det fordras mycket omsorg för att inte den ömtåliga vildflora som Anna Lindhagen samlat ihop skall gå förlorad. Här står man nu mitt i ett virrvarr av stormhattsspiror, av manshög hjärtstilla och krypande myskmadra. Det är skuggigt och svalt under lönnarnas täta kronor. Grus finns det inte på gångarna utan bara jord, som är mjuk och skön att gå på. Det susar i träden och som på beställning gnisslar en vindflöjel på taket av det lusthus som enligt vadett anslag upplyser om skall vara byggt på Gustav III:s tid av ´´välaktade klädesfabriqueuren´´ Johan Pousette. 1776 står det på flöjeln.

 

 

Ur Dagens Nyheter den 7 juli 1943:

På Söder finns det flera kulturreservat, så t.ex. på gamla Fjällgatan. Där är också Anna Lindhagens täppa som nu är öppen för allmänheten och bevarats sådan hon själv ville ha den- lite halvvilt och lite huller om buller i växtligheten och dotande av all sommarens vällukt.

 

 

 

Lusthuset från 1776 - 30 maj 2015
 

 Här skrev Per Anders Fogelström stora delar av sin stad-serie

 26 juni 2011
 
26 juni 2011
 
26 juni 2011
 

Den här fina lilla trädgården ligger just ovanför Fjällgatan, som bjuder på en av Stockholms bästa utsiktsplatser och som är fylld av turister under sommaren. Då är det skönt att vandra upp för Sista Styvens trappor till Anna Lindhagens täppa där det brukar vara lugnt och stilla. Visst kan några av Söders bänkfilosofer ha möte här någon gång, men det är sällan något som stör idyllen. Det första som jag lägger märke till är den stora hängalmen och som ger karaktär på trädgården. Stora fläderbuskar, syrener och schersminer bäddar in trädgården och skapar en lummig skyddas plats, där man genom grönskan kan blicka ut mot vattnet och staden.

 

I början av Sista Styvens Trapporna ligger huset med adress Fjällgatan 30, där min favoritförfattare Per Anders Fogelström bodde högst upp i fastigheten fram till sin död 1998. När vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice hade skötseln av Stadsholmen AB:s trädgårdar här på Fjällgatan under 1980 och 90-talet (dock inte Annas täppa), såg jag ibland Fogelström på sina promenader. Han flyttade hit till Fjällgatan 1964 och skrev alltså stora delar av den underbara stad-serien som gavs ut mellan 1960-1968. Den fantastiska utsikten över Stockholm som han hade från sitt fönster, hjälpte säkert till att fylla romanerna med all kärlek till staden, även om handlingen utspelar sig främst bland de allra fattigaste av Söders medborgare. Den första titeln ´´Mina drömmars stad´´ är en klassiker och ett begrepp för oss som älskar Stockholm. 

Fika gör man vid Fjällgatans kaffestuga med en av Stockholms vackraste utsikterÄter vegetarisk buffé gör man på Hermans, Fjällgatan 23.

 

 26 juni 2011
 
26 juni 2011
 
11 oktober 2015
 
5 juli 2012 
 
 16 oktober 2016
 
 15 januari 2021
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0