Site Meter

Björns trädgård

9 maj 2015
 
Björns trädgård är en liten park vid Götgatan på Södermalm i Stockholm, i anslutning till Medborgarplatsen. Ovanför trädgården ligger Stockholms moské och det stora bostadshuset "Söderslottet". Den äldre byggnad som finns i parken idag är resterna av Björns malmgård med anor från 1600-talet. Vissa delar av kvarteret Björns
Trädgård påminner idag fortfarande om mönsterträdgården som fanns här. 
 
På 1640-talet blev Hans Weyler ägare till tomten som numera kalls Björns trädgård. Egendomen övertogs av Kristian Osthoff som lät uppföra den nuvarande byggnaden, till en början fanns bara undervåningen. Nästa ägare, trädgårdsmästareåldermannen Fredrik Holmgren, byggde på en våning och genomförde en del ombyggnader. Efter Holmgren följde Sven Bergqvist, även han trädgårdsmästareålderman. Denne Bergqvist hade en dräng som hette Carl Gustav Björn. Han gifte sig med en av Bergqvists fem döttrar och blev så småningom en skickligare trädgårdsmästare än svärfadern. Han förvärvade egendomen efter Bergqvists död 1858 och köpte flera tomter i omgivningen. Björn satt även i Riksdagens andra kammare och i Stockholms stadsfullmäktige. Ur äktenskapet med Bergqvists dotter framgick en son, Carl Fredrik Björn.
 
Karl Fredrik Björn var medicine kandidat och hade bedrivit sina studier i Uppsala och vid Karolinska Institutet. Hans intresse för botanik och läkeväxter var stort. Därför anlade han en botanisk mönsterträdgård på Södermalm. Carl Fredrik Björn var också en förmögen fastighetsägare, som vid sin död 1915 testamenterade förmögenheten på 2,5 milj kr till en rad institutioner: Uppsala universitets botaniska trädgård, Ersta Diakonianstalt, Sophiahemmet, Röda Korset, Tekniska högskolan och en rad välgörenhetsanstalter fick stora belopp. Mest gick till Kungliga teatern och Kungliga Patriotiska Sällskapet som fick dela på 1 265 000 kr.

I parken återfinns skulpturen Grodan av Per Hasselberg, gjuten i brons 1943. Där finns också en lekplats och en skateboardpark. Björns trädgård har alkoholförbud dygnet runt. (Wikipedia)

 
Jag tog hjälp av Wikipedia eftersom jag inte har någon direkt relation till Björns trädgård. Det är en plats som jag inte brukar besöka under mina vandringar på Södermalm. Trädgården eller parken är en ganska stökig plats under vissa tider på dygnet, dagtid är den dock stökig på ett positivt sätt, då barn med sina föräldrar gör Björns trädgård till en levande plats på Södermalm just intill Medborgarplatsen. Ungefär 50 träd finns i parken förutom alléträden längs Götgatan. I boken ´´Malmgårdar´´av Birgit Lindberg läser jag att Carl Fredrik Björn tog över driften av en blomstrande handelsträdgård efter sin far. Trädgården blev till en park 1901, men hans intresse för botanik gjorde att han samlade örter, buskar och träd som han planterade i sin trädgård. Trädgården blev en idyll med silvergranar vid porten, syrener runt huset och stora blåregn. I trädgården fanns även pioner, rosor och andra blommor.
 
1925 anlades en lekpark i den nedre delen av trädgården och 1929 upprustades resten av Björns trädgård, då det planterades växter och gräsmattor anlades. Några år senare kom terrassmurarna till i norra delen och även murar vid Tjärhovsgatan. 
 
I boken ´´Stockholm vår gröna stad´´ från 1998 skriver Matz Bolin utförligt om Björns trädgårds historia. Även i ´´Malmgårdar´´ finns en utförlig historia om platsen.
 
Till våren 2015 kommer muren vid restaurang Murasakis fyllas med växter. En växtvägg helt enkelt, som blir allt populärare runt om i Europa.  Här kommer det att växa lingon, stensöta, smultron, gräs och olika sorters sedum som kommer att locka till sig bin. Vid mitt besök strax före jul 2014, såg det inte mycket ut för världen eftersom väggen var nyplanterad och det kommer så klart att ta några år innan full effekt uppnåtts. 
 
´´Den nya vertikala trädgården som staden börjar bygga i höst är ett pilotprojekt med ny teknik som fastighetskontoret vill testa för att utveckla ekosystemtjänster på stadens fastigheter. Väggen kommer bestå av ett raster av betongelement som tillsammans med titandioxid ska bryta ner luftföroreningar från trafiken.
− Medan växterna filtrerar luften från skadliga partiklar bidrar den blandade betongen med att bryta ner giftiga kväveoxider, säger Emelie Bjurå, projektledare på fastighetskontoret.´´  skriver tidningen Stockholm Direkt.

 

 9 maj 2015
 
 Mäster Björns hus mitt i trädgården
 
 17 april 2014
 
Tunnelbanebygget 1930-34
 
Klicka på bilden och läs om mjölkbaren i Björns trädgård 1937

Kommentarer
Postat av: Sofia Eskilsdotter

Vi kommer att bygga växtväggen hela trappan upp. Detta var bara etapp 1 vi gjorde i höstas. Andra delen ska göras till våren.

Tack för en fantastisk blogg! Jag undervisar även i växtmaterial på landskapsarkitektprogrammet i Uppsala och du står på min lista över framtida önskeföreläsare. Har lärt mig mycket av dig och vi länkar från våra kurshemsidor till din blogg :-).
Vi hörs!
Sofia

2015-01-15 @ 15:30:53
URL: http://www.eskilsdotter.se
Postat av: Hasse Wester

Aha, då förstår jag Sofia! Så bra och vad glad jag blir att du gillar min blogg..som i juni fyller 10 år! Ha det gott!
Hälsningar Hasse

2015-01-15 @ 16:57:18
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0