Site Meter

Orientalisk julros - Helleborus orientalis

 
 

Den orientaliska julrosen blommar i Engsholms slottspark från mars och fram till maj. Det gäller att komma ner till marknivå för att se de vackra blommorna som böjer sig ned mot marken.
Den härstammar från Grekland, Turkiet och Kaukasus.

Den orientaliska julrosen blir 30-50 cm hög och trivs bra i skuggiga lägen men kan även trivas i sol. Jorden bör vara näriksrik och kalkhaltig. Planteringsavstånd c/c 40 cm.
Det sägs att det ska vara svårt att dela och flytta julrosor men jag har förökat vår julrosor under flera år med gott resultat och de har blommat året efter flytten. Man kan också föröka dem med frön som bör sås direkt efter skörd.

I Björn och Marie Hanssons bok Perenner läser jag:
Nya, ännu ganska sällsynta skadegörare är dels en bladlus kallad Macrosiphum hellbori som bara angriper julrosor, dels en sjukdom ´´svarta döden´´ (troligen en form av Carlavirus).
Angreppet yttrar sig med svarta streck på såväl blad som blomma och slutar med att hela plantan ruttnar och dör. Vid angrepp av viruset ska man genast gräva upp plantan och förstöra den. Eftersom lusen troligen är bärare av svarta döden bör lössen omedelbart avlägsnas.

 
 

 
Google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0