Site Meter

Vitsippor i Hansta naturreservat

 
 

På vägen mot Hansta naturreservat passerade jag Järvafältets stora bostadsområden, vilka byggdes som en del av miljonprogrammet.  Mellan 1965-1975 byggdes efter regeringens beslut, en miljon lägenheter i landet för att få bort bostadsbristen. 

 

Kontrasten blev nästan bedövande när jag bara någon kilometer från de stora bostadsområdena, kom in på stigar med urskogsliknande natur. På jakt efter stora vitsippsmattor hade jag fått tips om det relativt unga naturreservatet som skapades 1999. Här finns gravfält och boplatser från förhistorisk tid, men just nu i april är det vitsipporna som helt och hållet tar över, i varje fall mitt intresse. 

 

Bilen parkerade jag vid Hägerstalunds Wärdshus och gick sedan några hundra meter till vitsippsstigens entré. Det började lite försiktigt med fina bestånd som växte under knotiga gamla ekar och jag njöt verkligen av mängden sippor. En liten bit längre in på den mjukt slingrande stigen började magin på allvar. Under dessa månghundraåriga ekar och gamla hasselbuskar, öppnade sig täta mattor av vitsippor så långt ögat nådde.

 

Jag har aldrig tidigare sett så mycket vitsippor och kände mig helt yr av lycka när jag med min kamera försökte fånga på bild om så bara en lite bit av detta paradis. Helst hade jag velat luta mig mot en gammal ek för att sitta där och blicka ut över markerna, tills alla dessa vitsippor blommar klart! Vitsippor förökar sig med krypande jordstammar och kan där de trivs, som här i Hansta, bilda väldigt stora bestånd.

 

Idag har jag inlett en ny vårtradition! Från och med nu kommer jag varje vår att besöka denna fantastiska plats och jag kommer även åka hit under försommaren när ekarna börjar grönska.

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Hpvs-hallar

Fantastiskt! Här i Skåne där jag bor numera vimlar det oxå av vitsippor, däremot har jag inte råkat en enda blåsippa, förutom av den politiska sorten då, som däremot är tämligen talrik här. :)
Blåsippor fanns det däremot massor uppe runt Uppsala där jag bodde förr:
https://odla-nu.blogspot.com/2012/07/blasippor-sma-uti-backarna-sta.html

Fortsätter följa din högst intressanta och kunniga blogg, som jag gjort nu i över tio år...

2020-04-20 @ 19:18:53
URL: http://odla-nu.blogspot.com/
Postat av: Hasse

Att blåsippan blev symbol för något så illa, blev väldigt konstigt! Det har varit rikligt med blåsippor här i år och dagens vitsippsplats tog helt andan ur mig. Jag är mycket tacksam att ha dig som trogen följare här på bloggen!

2020-04-20 @ 20:24:11
Postat av: Anita

Absolut helt makalöst vackert och magiskt! Det påminner mig om en plats i England men där var det istället vitt av ramslökens blommor. Det här är mycket vackrare. Hade aldrig anat att det fanns en sådan plats så nära Järvafältets stora bostadskomplex. Tack för promenaden.

Ha en fin dag i vårsolen!
Anita

2020-04-21 @ 08:52:26
URL: http://https://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse

Ja det var verkligen en upplevelse att se detta paradis Anita! Ha det fint i värmen du också!

2020-04-21 @ 15:59:11
Postat av: Janicke

Så makalöst vackert! Förstår att du är helt bergtagen och jag hoppas att kunna ta mig dit nästa vår. Tack!

2020-04-23 @ 17:25:54
URL: http://https://janicke365.blogspot.com
Postat av: Hasse

Ja oerhört vackert var det Janicke och jag hoppas att du kan komma dit och uppleva vitsippsmattorna!

2020-04-23 @ 19:36:01
Postat av: BrittMari Söderholm

Tack för att du delar med dig av gamla favoriter och som här; nya överraskningar! Helt fantastiskt, tänk att våren spirar som om ingen oro finns. Ville bara tala om att jag blir glad av dina bilder och allt du förmedlar!

2020-04-25 @ 18:52:45
Postat av: Hasse

Blir glad att du tycker om det jag gör BrittMarie!

2020-04-25 @ 19:17:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0