Site Meter

Tyresta nationalpark - Fornborgsslingan





Tyresta nationalpark kan man nå från flera platser om man ska gå de olika vandringslederna. Det vanligaste är att man utgår från Tyresta by där det finns flera olika leder att vandra. Där finns också Nationalparkernas hus som är öppet tisdag-söndag året om och som även har servering.
Men jag körde Dalarövägen och tog av mot Åva för att nå leden som kallas Fornborsslingan och som är 6 km lång.

Några leder:
  • Urskogsstigen - 2,5 km. Utgår från Tyresta by.
  • Årsjön-Stensjön - 3 km.
  • Barnvagnsslingan - 5 km. Utgår från Tyresta by.
  • Hällmarksslingan - 5 km. Utgår från Tyresta by.
  • Bylsjöslingan - 6 km. Utgår från Tyresta by.
  • Fornborgsslingan - 6 km.
  • Tyresta by/Stensjödal - 8 km.

Den här onsdagen bjöd på strålande solsken från en klarblå himmel och jag tänker inte börja gnälla om dåligt fotoväder och att jag hellre hade haft en trolsk dimma som legat över de kala branddrabbade bergen för att få mer dramatik i bilderna, dimma över sjöarna, mulet med bra ljus eller blå himmel fylld av fluffiga Disneymoln...

Jag startade ganska tidigt och jag såg inte en människa när jag parkerade 307:an. Ryggsäcken var packad med kaffe och mackor och jag startade vandringen runt Stensjön.
När man går nedför första backen vid informationstavlan så hör man vatten falla och eftersom Stensjön och Nedre dammen ligger 35 respektive 24 meter över havet så faller vattnet reglerat ner mot saltsjön. Man passerar ett korsvirkeshus där tidigare en mjölnare höll till, där vid den Nedre dammsjön som ligger så vackert och där nu löven börjar skifta i höstfärger.

Framme vid Stensjön delar sig vandringsleden och jag valde att gå till vänster. Efter en liten stund lämnar man den djupa skogen och kommer ut på det brandhärjade området. Den stora branden här i Tyresta nationalpark som brände ner hela 450 hektar skog startade den 1 augusti 1999 och jag har glömt vad som orsakade branden och jag hittar heller inget på nätet. Det är ju helt naturligt att blixten skapar skogsbränder och är en del i naturens förlopp genom åren men jag har en svag känsla att en pyroman orsakade detta.
Vissa arter av både flora och fauna gynnas av bränd mark, t.e.x. svedjenäva och brandnäva vars frön kan ligga flera hundra år i jorden och vänta på en skogsbrand. Man såg tydligt att det var sälg och asp som dominerade bland de träd som var på väg att bygga en ny skog här.

Att stå mitt i det brandhärjade området och se ut över den enorma yta som drabbades, känns både skrämmande och storslaget på något vis. Inte så att jag på något sätt tycker att det är vackert med ödelagd skog som möjligen orsakats av en pyroman men det är på något vis fascinerande trots allt.
Brandförloppet då den 1 augusti 1999 tog sex dagar, eftersläckning och övervakning flera veckor och uppröjning flera månader.
Naturvårdsverket har gjort en mycket detaljerad och intressant rapport om vad som händer med naturen efter en brand, som man kan läsa här.

Blickar man bort mot andra sidan av Stensjön så växer där en tät gammal skog och kontrasten är så oerhört stor.  Det är just hällmarken på bergen som drabbats värst och där det kommer att ta mycket lång tid innan vegetationen återhämtar sig. Leden som går genom det brandhärjade området är mycket bra ordnad, man har röjt med motorsåg och gjutit ner stolpar med vägledning och även byggt några trappor av trä på svåra passager.

Det kändes befriande att tills slut gå in i en mer levande skog igen då man når stranden av sjön. Här och på många andra ställen runt den här fornborgsslingan har man byggt spångar av kraftigt virke och jag förstår inte hur man fraktat dit allt material...möjligen med helikopter, för här finns inga vägar.
När man kommit över på andra sidan sjön och till den skog som inte drabbades av branden och går längs den vackra stranden så ser man den branddrabbade skogen på andra sidan mer översiktligt och man häpnar ännu en gång över det enorma område som brunnit. Här längs stranden finns fina små rastplatser och här tog jag min första paus. Drack mitt kaffe och åt mina smörgåsar och de enda ljud jag hörde var vinden.

Här kan man även byta vandringsled och komma in bl.a. på en av sörmlandsledens många sträckor. Jag vandrar dock vidare efter stranden och för att krydda den här spännande och vackra platsen så finns här en fornborg från järnåldern på en höjd högt över sjön. Stenresterna blir lite magiska där i min ensamhet och jag funderar varför man bosatte sig här ute i ödemarken. Troligen en flykt i orostider.
Plötsligt hör jag röster från barn på håll och efter en stund hör jag tydligt flera barn som pratar högt. Det visar sig att några skolklasser har slagit läger vid en vacker öppen plats vid stranden. Tystanden byttes för en stund mot ett gäng glada tioåringar som alla pratade samtidigt...och högt. Men jag blev glad att se att man fortfarande kan undervisa ute i naturen.

Den sista biten av fornborgsslingan går över i ännu ett område som brandhärjats och sedan in i vacker gammelskog den allra sista biten. Jag tyckte så mycket om den här vandringen som bjöd på både dramatik och vackra naturupplevelser och mina steg blev på slutet mycket långsamma för att dra ut på vandringen. Tog den sista koppen med kaffe vid den sydligaste delen av Stensjön och satt länge i solen och njöt av att ha hittat den här platsen som ligger bara några mil från Stockholms city.
Mycket motvilligt tog jag 307:an tillbaka till stressig trafik och civilisation. Men redan till helgen kommer jag nog att gå urskogsstigen här i Tyresta.

Se även min vandring på Bylsjöslingan den 25 september.









Det här blev min första kaffepausplats.



Skummande bäck





Mjölkört är en av de växter som snabbt visar sig på brända skogsmarker.



Se på trädet längst till höger...ser det inte ut som att det vill hålla om och rädda sin granne från att falla i elden?





Nedre dammen


Svamp



Området som brunnit



Kommentarer
Postat av: Katarina

Tack för inspirerande text och bilder! Bor på Södertörn men har fortfarande inte besökt den brunna skogen. Och i princip inte reservatet heller.

Det är synd och nästan skam!

Jag skriver upp på "att-göra-listan"!

2010-09-23 @ 21:16:50
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Det tycker jag absolut att du ska göra, passa på i oktober då träden blir höstvackra och det är bra vandrartemperatur.

2010-09-23 @ 21:23:25
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Rosita

Förutom de brända delarna så ser skogen ut precis som där jag bor,känner mig hemma i bilderna som är SÅ fina.

Skogen är egentligen finast vid den här tiden,alla färger och fina svampar och luften är ju underbar en solig dag.

Vet du att man aldrig blir besviken när man besöker din blogg!!

2010-09-24 @ 07:40:56
Postat av: Mira

Tack för att jag fick följa med!

2010-09-24 @ 09:36:32
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Rosita: Ja det är verkligen en fin tid i skogen. Kul att du gillar!



Mira: Varsågod! Hittills idag har 126 personer följt med...

2010-09-24 @ 09:55:38
Postat av: Ramona K

Vilka härliga bilder och vilken vandring! Känner att jag skulle behöva sätta på mig stövlarna nu och ge mig ut. Ett problem är att jag är dålig på att hålla mig till stigarna om jag får svampvittring. Ännu värre på att använda kompass. Mobilen har fått vara min räddning ett par gånger.

Trevlig helg!

2010-09-24 @ 10:28:31
Postat av: Mariana

Ett fint ställe men skäms över att medge att jag inte varit där.

Om du körde via Åva var du nästan hemma hos oss, du kunnde fått Italienska köttbullar med pasta om du tittat in i onsdags.

Ha en fin helg.

Mariana

2010-09-24 @ 10:29:24
URL: http://www.tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Jag nu är vi mitt inne i svampjakten, själv tittar jag bara på svampar. Ha en fin helg själv.



Mariana: Vet du jag tänkte ringa när jag åkte därifrån men jag var så full av intryck att jag kände att jag måste få ner dem i skrift medan de var färska. Men det börjar bli dags att ses snart...och italienska köttbullar lät ju ljuvligt! Ha en skön helg!

2010-09-24 @ 10:35:08
Postat av: Åsa!

Vacker vandring, förstår att du njöt!

2010-09-24 @ 12:50:38
URL: http://bitihopdax.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0