Site Meter

Norra Djurgårdsstaden

 September 2016
 
 
 Norra Djurgårdsstaden är ett stadsutvecklingsprojekt på tidigare hamn- och industriområden i nordöstra delarna av Stockholms innerstad.

Norra Djurgårdsstaden ingår i stadsdelarna Hjorthagen och Gärdet (men ligger inte till någon del i stadsdelen Norra Djurgården), och i stadsdelsområdet Östermalm. Området sträcker sig från Husarviken i norr till Loudden i söder, längs med vattenområdet Lilla Värtan.

I området planeras 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. De första 700 lägenheterna stod klara under 2012 och byggproduktionen förväntas pågå åtminstone till år 2025. Norra Djurgårdsstaden är därmed ett av Europas största stadsutvecklingsområden.

Norra Djurgårdsstaden ska byggas med en hållbarhetsprofil, och bland annat därför blir kollektivtrafiken viktig. Spårväg City kommer därför att byggas ut för att förena området med Stockholms city. (Wikipedia)

 
Granne med Nationalstadsparken i Stockholm byggs nu den nya stadsdelen som fått namnet Norra Djurgårdsstaden och kontrasten mot naturen och de byggnader som ligger inom parken är stor. Väldigt stor! Nationalstadsparken som sträcker sig från Ulriksdal till Djurgården och Fjäderholmarna. är ett skyddat område där ny bebyggelse och nya anläggningar får utföras ´´endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i övrigt skadas´´  som det står i Miljöbalken. Men som sagt, Norra Djurgårdsstaden ligger utanför parken där det nu byggs 12 000 lägenheter. En del av området som ligger närmast staden, är klart och många har flyttat in i de nya husen, de första 2012. När området är klart omkring 2025, så har man nått fram till Lilla Värtan där husen kommer att ligga precis vid stranden. Hittills är ungefär 1000 lägenheter färdiga och varje år framöver kommer 500 lägenheter bli inflyttningsklara.

 

Nu är jag mest intresserad av växtligheten här och kommer med spänning att följa stadsdelens anläggningar fram tills det är klart. Det är alltid intressant att se vilka växter som används utefter nya gator och inne på gårdarna. Det som jag först lade märke till, var att ek ofta använts på öppna ytor och små torg. Ornäsbjörk såg jag på flera platser och på vid en gata fanns Korstörne. Det mest spännande gatuträdet var annars sex stycken Katalpa som planterats i rad vid Fagningsgatan och utefter Jaktgatan finns Katsura längs de långa planteringarna tillsammans perenner som Strålrudbeckia, Höstanemon, Vitlysing, Pilört och prydnadsgräs. På samma gata finns även en lång rad med Magnolia bondii som gatuträd, som är den magnolia som blommar allra tidigast i april.

 

Inne på de gårdar som jag besökte har det använts mycket perenner och prydnadsgräs och som häckar såg jag avenbok på flera platser. Jag kommer att uppdatera den här sidan när jag fått mer information och växtval.

 

Några ord om arkitekturen då. Ja vad ska man säga? Jag är absolut inte emot ny arkitektur, men ibland känns det som om dagens arkitekter har fritt fram att leka hur de vill med färg och form, utan någon som helst riktlinje, eller hur fasaden ska matcha grannens. Vissa hus är spännande och ibland till och med vackra, men ganska ofta så undrar jag vad som hänt i arkitektens hjärna. Hur som helst så går man inte omkring här utan att beröras av alla olika byggnader.

 

Norra Djurgårdsstaden är verkligen ett spännande bostadsområde som byggs med mycket miljötänk, men själv förstår jag inte riktigt hur människor kan bo så tätt inpå varandra. Insyn är något som man får acceptera här och jag tror i och för sig att de som flyttar hit är medvetna om det. Här kommer det att finnas lika många bostadsrätter som hyresrätter. En tvåa kostar idag runt 4 miljoner och en femma på 127 kvadratmeter 10 miljoner, eller varför inte slå till med en 8:a för 23 miljoner? För en hyresrätts-trea på 77 kvm får man betala ungefär 15 000 i månanden. Familjebostäder har tydligen satt nytt svenskt rekord i hyra då en femma kostar 22 000 i månaden, vilket är en rimlig hyra enligt Familjebostäder. Jag själv som bor i en hyreslägenhet i ett hus som byggdes 1939 i Bromma, har en ganska blygsam hyra i jämförelse. 

 

 Strålrudbeckia, vitlysing, höstanemon, pilört och prydnadsgräs utefter träspången som går mitt i Jaktgatan. September 2016
 
Ibland, men väldigt sällan händer det, att en bil matchar växter!
 
Korstörne - Gleditsia triacanthos 
 
Nyöppnat (vecka 38, 2016) restaurangen Norra Bryggan.
 
I frontlinjen - bygget fortsätter...
 
 På Fagningsgatan finns 6 stycket Katalpaträd i rad, vilket jag verkligen gillar!
 
Det här balkongkonstverket från 2013 har skapats av den finska fotografen Hanna Hänninen och är än så länge ett landmärke i Norra Djurgårdsstaden. Material: Pigmentprint av fotografi. Silikonmontering på optiwhite glas.
 
Den ena av de två gamla gasklockorna som arkitekt Ferdinand Boberg ritade. Här skapas ett stort musik-hotell med en scen som kan ta 1000 besökare.
 
Ekar är ett vanligt nyplanterat träd i Norra Djurgårdsstaden
 
Norra Djurgårdsstaden är ett miljöprofilområde där ett av målen är att öka andelen hållbara transporter. En ambition är därför att hålla nere antalet bilresor och i stället satsa på gång, cykel och kollektivtrafik.

Parkering för de som bor i området finns i garage inom bostadsfastigheterna, staden planerar för ett behov av 0,5 parkeringsplatser per lägenhet. Boendeparkering på gatorna kommer inte att finnas. För verksamheter och handel kommer parkering att planeras inom fastigheterna utifrån respektive verksamhets behov. På gatorna kommer det att finnas avgiftsbelagd besöksparkering och parkering för bilpoolsbilar. Cykeln är ett bra alternativ till bilen, framför allt för kortare resor, därför planeras för relativt många cykelparkeringar och även flera lånecykelstationer. (bygg.stockholm.se)

 
 Wingårdh igen! Jag har väldigt svårt för Wingårdhs ariktektur. Ju galnare, desto bättre och hur han än gör så är hyllningarna enorma. De här husen var nominerade till ´´Årets Stockholmsbyggnad 2016´´ och jag undrar hur det gick till? Som tur var vann han inte!
 
 ?
 
 Husarviken. Här går gränsen. Det man ser här är Lill-Jansskogen som ingår i Nationalstadsparken och blir granner med Norra Djurgårdsstaden. Vrider man blicken åt höger så finns det täta nya bostadsområdet. Här snackar vi kontraster...
 
  Husarviken
 
 Ambraträd 12 oktober 2018
 
Korstörne 17 september 2018
 
26 september 2018
 
September 2018
 
 
Se informationsfilmen om Norra Djurgårdsstaden här:

Kommentarer
Postat av: yrsa

http://www.google.fi/search?q=%C3%A5bo+gasklocka&client=tablet-android-samsung&site=webhp&prmd=imnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi9zeLswqfPAhXLA8AKHWceD8EQ_AUIBygB&biw=1280&bih=800#imgrc=Vio1exYh9dOBoM%3Aad intressant! Såg mej redan som "rik pensionär??..." bo i nåt av husen, men det grå betong som saknar fasad :) blir det inte..men vem vet hur trevliga de ser ut inomhus?
I min hemstad har ett stort fabriksområde rivits, jag hoppas bara de sparade åtminstone lite av den äldsta tegelbyggnaden.. jag undrar vad de har beslutit om det området..
Och gasklockor, oh vad jag älskar såna! Det året jag bodde i åbo hade jag en sån på min gård
Bollen har de tack o lov gjort nåt med, den är ej mera såhär ryslig, nån videoinstallation..? Vet ej, har ej sett...

2016-09-24 @ 09:57:16
Postat av: Angelica

Va fint det är med alla blommor runtomkring på de översta bilderna (:

2016-09-24 @ 10:11:48
URL: http://lillglimt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0