Site Meter

Eriksbergsparken

30 juli 2016
 
Där Eriksbergsplan idag ligger vid Birger Jarlsgatan, låg tidigare det så kallade Träsktorget varifrån en rännil flöt längs nuvarande Birger Jarlsgatan, ner till Nybroviken vid nuvarande Berzelii park. I boken ´´Stockholm vår gröna stad´´ från 1998 kan man läsa:
 
Under 1600-talet hämtades vatten från Träsksjön till kungliga lustgården i Kungsträdgården i en ledning av borrade furustockar. På 1700-talet var vattnet ännu friskt och det fanns mängder av fisk. 
 
På 1800-talet blev däremot sjön en avstjälpningsplats för sopor och latrin och det var ett stinkande vattendrag som rann där nu Birger Jarlsgatan går ner mot Nybroviken. 
 
1915 började parkavdelningen snygga till sluttningen mellan Birger Jarlsgatan och Eriksbergsgatan, men samtidigt planerades det för en attraktivare anläggning med trappor, murar och gångvägar. Fontänbassängen var färdig 1923 och året efter planterades träd och buskar och gräsmattor anlades. Det blev en praktfull anläggning i nordisk klassicistisk stil. 
 
I månadsskiftet mars-april förvandlas hela berget upp mot Eriksbergsgatan och Timmermansordens byggnad, till ett blått vattenfall av blommande scilla. På senare tid har dock Eriksbergsparken varit sliten och i stort behov av en uppsnyggning, vilket också har skett under 2013-2014, då en större upprustning genomförts. 
 
Den renoverade fontändammen, trapporna och murarna har nu även blivit belysta och hela parken har fått ny belysning.  Gräsytorna har renoverats, några nya pilträd planterats och beskärning av befintliga träd och buskar har utförts. En ny rosenplantering och flera nya buskträd kommer att få parken att blomma mer än tidigare. Mängder av vårlökar har planterats i de nya gräsytorna. 
 
Vid mitt besök den 30 julii 2016 såg parken mycket prydlig ut och fontänerna fungerade som de skulle!
 
30 juli 2016
 
 Vårstjärna (Scilla forbesii) 29 mars 2014 
 
29 mars 2014
 
 18 april 2015
 
 11 april 2015
 
 10 oktober 2021
 
 

Kommentarer
Postat av: Mira

Åh, denna ljuvliga scilla! Och vet du - om några månader är vi där igen!

Vi bodde på Eriksbergsgatan tidigare, så det här är (också) mina kvarter.

Och morfar skriver om det gamla träsket i sina memoarer: ”Träsket” var en kvarleva från den forna Träsksjön som i 1800-talets förra hälft sträckte sig nedanför Lärkstaden och Eriksberg, där Timmermansorden nu har sitt imponerande palats, från trakten av nuvarande Odengatan, vid Apostolisk-katolska kyrkan ner till Roslagsgatans krök, ungefär där Tryggshus nu ligger. Från Träsksjön gick en bäck eller ”rännil” ner till Nybroviken, eller rättare ner till Packartorgshamnen vid nuvarande Norrmalmstorg. Den rännilen har jag såvitt jag minns aldrig sett, ty den var väl igenfylld. Och Träsksjön var också igenfylld, huvudsakligen med sopor och latrintunnors innehåll. Över all denna fyllning går nu Birger Jarlsgatan och Karlavägen. Den nya Borgarskolan och den vackra planteringen jämte den ligger också på den gamla fyllningen.

Då jag gick i Löjtnant Normans lilla privatskola 1891 – 92 så fanns Träsket fortfarande delvis kvar som en sank tuvig äng dit vi ibland gick ut under rasterna. Vi t.o.m. botaniserade där och hittade en hel del växter. Men där var också ett tillhåll för fyllhundar och horkäringar, som vi ibland råkade på, då vi hade raster under skoltiden på Realläroverket. Och jag minns att ”Moses”, vår allmänt aktade rektor Almqvist rätt snart förbjöd oss att gå ut på Träsket. Vi fingo inte lämna skolgården.

2014-11-27 @ 11:00:35
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Så spännande Mira! Vilken skatt du har i den morfars skrifter. Jag är avundsjuk!

2014-11-27 @ 16:39:08
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mira

Kan tro att det växer fint i parken om fyllningen är gjord av innehållet i gamla dassetunnor...

2014-11-28 @ 13:56:37
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0