Site Meter

En dag på stan i slutet av mars

Trollhasseln blommar länge under tidig vår och lyser upp trista februari-marsparker, som här i Berzelii park.
 
 
24 mars 2014
 
 
Intill Trollhasseln finns en körsbärskornell (Cornus mas) och några blir säkert lite förvirrade av de här tidiga gula blommorna på de annars så kala buskarna. Nej det är ju inte Forsythia!
 
Uppe i Jakobs kyrkas torn stod jag en sommardag 2012 och tog översiktsbilder till boken. Vaktmästare Jorma var en vänlig man som guidade turen upp i tornet.
 
Överallt pratas om att de japanska körsbärsträden blommar i Kungsträdgården och visst blommar de lite försiktigt redan, men den normala blomtiden är i slutet av april. Det är möjligt att huvudblomningen kommer igång något tidigare i år. De blommade ju förresten med några blommar redan i januari denna milda och medgörliga vinter.
 
I strömmen var fisket igång...
 
...och på kajen var det glad vårpicknick!
 
På Strömparterren hade man börjat arkadklippa lindarna.
 
På Kindstugatan i Gamla Stan är det inte alltid så lätt att se när det är vår. Idag såg jag!
 
 
 Det finns en butik på Stora Nygatan i Gamla Stan som skiljer sig från det mesta och på något märkligt sätt så lockas jag in där. Då ska man veta att jag inte är direkt intresserad av loppisbutiker eller liknande. Jag tror inte att butiken har något namn, det finns i varje fall ingen skylt, men den är öppen sju dagar i veckan! Inne i butiken är kaos ett alldeles för lindrigt uttryck. Det går nästan inte att ta sig in i lokalen som fullständigt svämmat över med prylar av alla slag. ´´Det är kunderna som rör till´´ sa ägaren!
 
Jag ryggar instinktivt alltid tillbaka när jag ser uniformer, allt från lapplisornas till militärernas dräkter (förutom vaktparadens) och här inne finns mängder av gamla militäruniformer. Idag frågade jag ägaren hur affärerna gick och han berättade att det inte längre finns några samlare i Sverige. Allt som är värt att samla på har försvunnit från landet påstod han. Han själv däremot var en samlare av rang, med Sveriges största vapen- och uniformsamling, säger han!
 
Affärerna går inte så lysande och han tror inte att butiken kommer att fortsätta så länge till. I fjorton år har han sålt prylar här på Stora Nygatan. När han började ojja sig om att Sverige i stort sett avskaffat försvaret och militären, och kom in på samtalsämnen som var alldeles för tunga för mig den här vårdagen, då backade jag ut ur kaoset - eller det som är värre en ett kaos - drog in den friska Gamla Stanluften i lungorna och vandrade bort mot tunnelbanan. 
 
 
Någonstans bakom det gröna tyget, finns kassan.
 
På NK hade Anders Stålhand fixat vår i form av fem meter höga blommande körsbärsträd! Snyggt jobbat!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: brittmari

Härligt att du är igång med så trevliga lägesrapporter från Hufvudstaden....jag blir glaaad

2014-03-24 @ 20:06:45
Postat av: Hasse Wester

Vad fint att du hänger med Brittmari!

2014-03-24 @ 22:04:40
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Den passionerade trädgårdsturisten

Jag hänger också med.. som vanligt. Gillade att NK har insett att trädgård och blomning är viktig, så att de lyfter in våren i förtid. Min prunus accolade, prydnadskörsbär, har fått en blomma. Tack för titten.

2014-03-25 @ 09:47:53
URL: http://tradgardsturisten.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja visst var det fint på NK! Tack själv för titten!

2014-03-25 @ 18:02:14
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0