Site Meter

Helgeandsholmen och Strömparterren

Bilder kommer inom kort! Det tidigare inlägget förvann av någon anledning från min blogg!
 
 
 

Helgeandsholmen är en ö som ligger i Norrström just nedanför Stockholm slott mellan Gamla Stan och Gustav Adolfs torg. Namnet kommer av ´´Helige andes hus´´ som var ett sjukhus under Medeltiden. Sjukhuset låg här fram till början av 1600-talet. Idag är det riksdagshuset som dominerar på ön, som stod färdigt 1905. Då riksdagshuset byggdes, revs  den populära Norrbrobasaren som var en länga med 25 handelsbodar där bland annat Adolf Bonnier från 1839 sålde böcker i sin boklåda (bokaffär).  

 

Riksdagshusets arkitekt var Aron Johanson och byggnaden möttes av mycket kritik, bland annat för att den ansågs för ståtlig och framträdande på en plats så nära slottet...! 

Framför byggnaden finns en parkanläggning med arkadbeskurna lindar, tuktade bokhäckar och öppna gräsytor. Det är snyggt och pampigt och under vintern märks bokhäckarnas kopparbruna löv som sitter kvar tills våren då de nya bladen tar vid. 

På den östra sidan om Norrbro som stod klar 1807 på Helgeandsholmen, ligger Strömparterren där en trädgård anlades och invigdes 1832 som Stockholms första allmänna park. Om Kungsträdgården och Humlegården är stadens äldsta parker så är Strömparterren den första park som fick användas fritt av allmänheten.  

Parken med sitt centrala läge har under årens lopp haft skiftande prakt. Flera gånger har trädgården förfallit, men rustats upp igen.  

 

När restaurangen på strömparterren nyinvigdes 1905, skrev Svenska Dagbladet: 

 

´´Först har Stockholm fått en ny, vacker parkanläggning mitt bland stadens torra och grå gatstenar, en anläggning, där vår nyförvärvade stadsträdgårdsmästare fått tillfälle att visa ännu ett prov på sin förträffliga förmåga att skapa de ljuvligaste oaser i storstadens stenöken. Här överraskar han en åter med lika originellt planerade som för ögat smekande blomsterrabatter, och man kan vara viss på att denna park blir en av de mest gouterade i Stockholm samtidigt som den utgör en verklig prydnad för sin stolta omgivning´´.(Ur boken Stockholms parker av Bertil Asker) 

 

I augusti 2012 återinvigdes parken efter en stor renovering där nya planteringar med perenner skapats. Spegeldammen där Carl Milles ´´Solsångaren´´ står, har renoverats, uppvärmda sittmurar har tillkommit och även en vacker granittrappa ner mot Norrström. Nu har också äntligen ett café öppnat ochKolonisom caféet heter serverar utmärkt ekologisk och KRAV-märkt mat. Det är skönt att sitta en stund vid kajkanten, med sin lunch eller en kopp kaffe, och ha operan på en sidan om sig och slottet på andra sidan. Från Strömparterren finns även ingången till Medeltidsmuseet. 

 

Lindarna intill Norrbro tuktades hårt i samband med renoveringen och kommer säkert att vara hårt beskurna även i framtiden för att inte störa utsikten, men jag hoppas ändå att man kommer att släppa ut trädkronorna en aning mer. Den stora hästkastanjen är helt magnifik då den blommar och på bänkarna under trädet hittar man skugga under heta sommardagar. Strömparterren blev mycket fin efter upprustningen som lär ha kostat 27,5 miljoner kronor och jag återkommer med bilder från blomsterrabatterna under 2014.  

 

Upprustningen i siffror: 

Strömparterrens yta: 0,4 ha 

Upprustning: total kostnad ca 27 mnkr 
Planteringsytor: 316 m2 med 2437 perenner, 1100 lökväxter och 158 kryddörter 
Gräsytor: 537m2  med färdig gräsmatta 
Granithällar: 474 m2 
Granitmurar: 62 lm 
Terrazzomurar: 35 lm 
Ny trappa: 33m2 
Utrustning: 9 blomsterurnor med sommarblommor och kryddörter, 9 uppmålade parkbänkar, 4 papperskorgar, en trädbänk runt kastanjen, ledstråk för synhandikappade, mm 
Belysning, 12 gasverkslyktor, 2 belysningsmaster, 72 belysningspunkter i dammen markstrålkastare mm. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0