Site Meter

Berzelii park

 20 juni 2012
 
  • Plats - Nybroplan-Hamngatan
  • Parken invigdes 1853
  • Berns salonger invigdes 1863
  • 1939 förändras parken av Holger Blom. Dammen anläggs. Större sammanhängande gräsytor.
  • 1988 förändras parken tillbaka, liknande originalritningen. Landskapsarkitekt Carl-Fredrik Wachtmeister.
  • Parkens renoveras 2012 av Ulf Nordfjell

 

Vid Nybroplans trafikkarusell ligger Berzelii park, men trots trafiken är det ändå rofyllt att sitta en stund på en bänk vid Berzelius staty och blicka ut över den vackra trädgården. Parken ligger ett stenkast från butikerna på Hamngatan och med Kungsträdgården som nära granne. Österut vid Nybrokajen kan man ta en glass på trappan och njuta en stund av Stockholms livliga båttrafik. Berzelii park ligger mitt i ett anrikt nöjesområde där Berns salonger öppnade 1863 i parken och där Dramaten och Chinateatern är nära grannar. Fram till början av 1800-talet gick Nybroviken ända upp till dagens Berzelii park, men 1837 beslutades det att ´´Katthavet´´ som platsen kallades, skulle fyllas igen. Katthavet var ett stinkande vatten där bland annat dasstunnor tömdes. På den igenfyllda platsen kom sedan Berzelii park att anläggas och det var Knut Forsberg som tidigare vunnit en tävling i att få utforma Bolougnerskogen i Paris, som fick uppdraget att förvandla den tidigare skitiga platsen till en vacker lummig park. 

 

Efter det att parken invigdes 1853, användes den till en början som en mötesplats för stadens borgarklass. Här promenerade man runt utan något direkt mål, mest för att synas och mötas. Gräsmattorna fick inte beträdas utan man fick hålla sig till gångarna. Parken med promenadstråken och lövsalarna blev med tiden en tillflykt även för de som inte hade möjlighet att bege sig ut till landsbygden eller skärgården under somrarna. De som blev kvar i stan kunde i parkerna söka skugga under heta sommardagar och på köpet njuta av vackra blommande växter och kanske lyssna på musiken från paviljongen vid Berns salonger. 

 

Fem st. Prunus x gondouinii 'Schnee' - 3 maj 2017
 
Malus sargentii 'Everest' 25 maj 2017
 
1 maj 2015
 
1 maj 2015 - Magnolia
 
 
Magnoliorna har fått en egen stor plantering inne i parken och när de vecklar ut sina vackra vita blommor i maj månad blir de tillsammans med näsduksträdet en härlig efterföljande blomsterprakt från de tidigare blommande japanska körsbärsträden i Kungsträdgården, som ligger bara hundra meter bort. Jag ser fram mot kommande vackra vårar i de här trakterna!
 
13 augusti 2013
 
 

Berzelii park är uppkallad efter Jöns Jakob Berzelius som står staty mitt i parken. Den berömda vetenskapsmannen inom kemi och naturvetenskap fick den stora äran att bli den första vetenskapsmannen i Sverige att bli staty. Han var även en av grundarna till Sveriges första trädgårdsförening - ´´Svenska Trädgårdsföreningen´´ som grundades 1832 (Christina Nolin 1999). Avteckningen av Berzelius staty skedde år 1858 och det var då i mitten av 1800-talet som man började låta icke-kungliga personer, som utfört något anmärkningsvärt eller var berömda på något vis, få en staty rest efter sig. När statyn skulle avtäckas var man rädd att parkens nyplanterade växter skulle bli nedtrampade av stora folksamlingar och man valde därför att utföra avtäckningen klockan tre på natten då de flesta av stadens invånare sov.

 

Parken har förändrats många gånger genom åren även om grundidén bevarats och 1939 trafikreglerades Nybroplan vilket betydde att parkens ytor minskade. Vid samma tid anlades dammen där guldfiskar och karpar simmade omkring just intill Berns musikpaviljong. Stadsträdgårdsmästare Holger Blom stod för ritningarna.

 

Ur Dagens Nyheter den 12 november 1988:

1939 gjorde dåvarande stadsträdgårdsmästare Holger Blom upp ritningar för en rejäl omdaning av parken. Han ville ha stora sammanhängande gräsytor och ´offrade´´ därför en promenadväg runt Berzeliusstatyn. Det var också på hans initiativ som Näckrosdammen framför Berns anlades och parken fick sin första uteservering. 

Nu (1988) drar åter förändringens vind över Berzelii park. Landskapsarkitekten Carl-Fredrik Wachtmeister vid fritidsförvaltningen har gjort ritningarnatill det pågående arbetet. Berzeliusstatyn får huvudrollen igen meden rondell runt om och en ymnighet av annuella och perenna växter vid sockeln. Över huvud taget blir det mer växter och blommor i parken. Tusentals smålökar - mest scilla - ska få parken att jubla den dag våren kommer.

Parkserveringen Calle P får en ny byggnad, ritad av Bernsarkitekterna. Den ska hållas öppen året runt och förses med stora glasfönster ut mot parken som på det sättet livas upp vintertid. Parken möbleras med Tessinsoffor av klassisk, smäcker modell i trä och gjutjärn.

 

Den 15 juni 2012 invigdes parken på nytt efter en stor renovering. Vår berömda landskapsarkitekt Ulf Nordfjell var ledare för projektet där enkelhet och tidlöshet har varit ledorden. Den nya anläggningen har en fin atmosfär med en gammaldags parkkänsla och med ett spännande växtval. Parken är sedan tidigare anlagd i en klassisk korsform som på uråldrigt arabiskt vis symboliserar Edens fyra floder i paradiset, med källan i mitten. Runt Berzelius staty finns en prunkande blomsterplantering med sommarblommor i starka färger. Längs den runda grusplanen är parksoffor placerade.

 
 
Malus sargentii 'Everest' 17 december 2018
 
Prunus x gondouinii 'Schnee' 17 december 2018
 
 26 juni 2013
 
 17 juni 2013
 
 31 augusti 2013
 
20 juni 2012

 

Berzelii park har alltid varit en grön och lummig plats och det är fortfarande en omslutande skön grönska med stora almar, lindar, ett stort kaukasisk vingnötsträd, hästkastanjer och bokar som stommen i trädbeståndet. Den nyanlagda parken har nu smyckats med mängder av nya växter som tio olika träd, tjugo sorters buskar och hela 3000 perenner. Magnoliaträd, näsduksträd, turkisk trädhassel och blodbok är några av de nya träd som planterats och att få ett näsduksträd mitt i city är verkligen något att glädjas åt. När det flerstammiga trädets näsduksliknande högblad visar sig under vårarna framöver kommer det att bli en spännande sevärdhet i stan.

 

Vill man äta eller dricka något ute i parken så gör man det på Berns Bistro & Bar där man har en fin utsikt över parken.  I maj månad blommar de mycket vackra japanska körsbärsträden - Prunus x gondouinii 'Schnee'  och bukettaplar Malus 'Evereste'  utanför uteserveringen. Perennplanteringen invid bistrot fram mot Berns salonger blommar praktfullt under sommaren där nepeta och stäppsalvia i olika blå nyanser och trädgårdssolbrudar i orange är mest framträdande. I dammen framför Berns simmar fortfarande guldfiskar och i de nya planteringarna runt om finns mängder av perenner som funkia, vit löjtnantshjärtan och astilbe, vilka trivs i skuggan under den stora pilen.

 

Under sommaren blommar den fantastiskt vackra koreanska blomsterkornellen tillsammans med den japanska snöbollsbusken i planteringen mot Nybroplan och under sensommaren till långt in i hösten, är det syrenhortensiorna som står för blomsterprakten. När dagen gryr eller när skymningen faller över parken, lyser de vitblommande buskarna vackert i skuggan under träden mot Nybroplan. Nu kommer det givetvis att ta ett antal år innan alla nya växter har etablerat sig och växt ut så som det är tänkt, men jag vet att de här växterna kommer att göra Berzelii park till en ännu vackrare plats.

 

Den här parken väcker personliga minnen. En majkväll 1975 då diskotek/nattklubb BZ hade sina lokaler högst upp i fastigheten där Chinateatern ligger, träffade jag kvinnan som två år senare skulle föda min älskade dotter! BZ hade ett tak som öppnades då och då för att släppa ut cigarettrök och instängd luft och där plötsligt det gick att dansa under stjärnorna...

 

 Juni 2020
 
 
 
23 juli 2017
 
 20 september 2013
 
 20 september 2013
 
 29 augusti 2012
 
 Lekande björnar - De två björnparen som markerar ingången till Berzeliipark ingår i en serie djurmotiv som Carl Milles skapade under 1900-talets första år. Milles fick beställningen 1906 och högg skulpturerna i granit.
 
 
 2006
 
2010
 
2012
 
2013
 
2014
 
2015
 
 2016
 
 
 Renoveringen
 
9 maj 2012
 
9 maj 2012
 
 
 

Träd 

Acer japonicum 'Aconitifolium'  -  Flikbladig solfjäderslönn

Acer rufinerve  -  Rostlönn

Acer saccharinum  -  Silverlönn

Aesculus hippocastanum  -  Hästkastanj

Cercidiphyllum japonicum  -  Katsura

Cladrastis lutea  -  Gulved (planterat 2012)

Corylus colurna  -  Turkisk trädhassel

Davidia involucrata var. Vilmoriniana  -  Näsduksträd

Fagus silvatica  -  Bok

Fagus silvatica f. Purpurea  -  Blodbok

Fraxinus pennsylvanica  -  Rödask

Juglans cinerea  -  Grå valnöt

Lonicera maackii  -  Koreatry

Magnolia kobus  -  Japansk magnolia(planterat 2012)

Malus 'Evereste' -  Prydnadsapel 7 st.

Malus baccata 'Columnaris'  -  Pelarbärapel

Nyssa sylvatica  -  Kinaträd

Prunus x gondouinii 'Schnee'  -  Japanskt körsbär 5 st.

Pterocarya fraxinifolia  -  Kaukasisk vingnöt

Quercus palustris  -  Kärrek

Salix 'Elegantissima'  -  Fontänpil

Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth'  -  Ädelsyren

Tilia x europaea  -  Parklind

Tilia x europaea 'Pallida'  -  Kejsarlind

Ulmus glabra  -  Alm

 

Buskar

Amelanchier lamarckii  -  Prakthäggmispel

Carpinus betulus    Avenbok, häck.

Cornus alba 'Elegantissima'  -  Vitbrokig rysk kornell

Cornus kousa  -  Koreansk blomsterkornell

Cornus sanguinea 'Winter Beauty'  -  Skogskornell

Exochorda racemosa  -  Pärlbuske

Hamemelis x intermedia 'Westerstede'  -  Trollhassel

Hydrangea paniculata 'Great Star'  -  Syrenhortensia

Hydrangea paniculata 'Kyushu'  -  Syrenhortensia

Hydrangea paniculata 'Limelight' - Syrenhortensia

Hydrangea petiolaris  -  Klätterhortensia, marktäckare.

Ilex crenata 'Convexa'  -  Japansk järnek

Ilex x meserveae 'Blue Prince'  -  Järnek

Ilex x meserveae 'Blue Prinsess'  -  Järnek

Mahonia aquifolium 'Apollo'  -  Mahonia

Mahonia aquifolium 'Maqu'  -  Mahonia

Magnolia stellata  -  Stjärnmagnolia

Magnolia x loebneri 'Merrill' - Hybridmagnolia

Prunus laurocerasus 'Etna'  -  Lagerhägg

Prunus laurocerasus 'Mount Vernon'  -  Lagerhägg, marktäckare.

Pyracantha 'Anatolia'  -  Trädgårdseldtorn, marktäckare.

Rhododendron 'Cunningham's White'  - Rhododendron

Rhododendron knaph. 'Persil' - Azalea

Rhododendron pontica  -  Guldazalea

Syringa reticulata  -  Japansk ligustersyrén

Taxus baccata  -  Idegran, häck.

Viburnum plicatum 'Mariesii' -  Japansk snöbollsbuske

Viburnum rhytidophyllum  -  Rynkolvon

Viburnum farreri  -  Kejsarolvon

 

Perenner

Aconitum carmichaelii 'Arendsii'  -  Ametiststormhatt

Actaea simplex 'Brunette'  -  Höstsilverax

Anemone tomentosa 'Robustissima'  -  Höstanemon

Astilbe (Ardensii-Gruppen) 'Brautschleier'  -  Astilbe

Astrantia major ssp. involucrata 'Shaggy'  -  Stjärnflocka småblommig

Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster'  -  Tuvrör

Euphorbia griffithii 'Fireglow'  -  Eldtörel

Hakonechloa macra  -  Hakonegräs

Helenium (Autumnale-Gruppen) 'Chelsey'  -  Trädgårdssolbrud

Helenium (Autumnale-Gruppen) 'Rubinzwerg'  - Trädgårdssolbrud

Helleborus foetidus  -  Klockjulros

Helleborus niger  -  Julros

Hosta 'Royal Standard'  -  Funkia

Lamprocapnos spectabilis 'Alba'  -  Löjtnantshjärta vit

Lychnis coronaria 'Alba'  -  Purpurklätt

Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'  -  Glansmiskantus

Miscanthus sinensis 'Poseidon'  -  Glansmiskantus

Molinia caerulea 'Edith Dudszus'  -  Tåtel

Nepeta x faassenii 'Walker´s Low'  -  Kantnepeta

Perovskia atriplicifolia 'Little Spire'  -  Perovskia

Salvia nemorosa 'Caradonna'  -  Stäppsalvia

Salvia x sylvestris 'Rose Queen'  -  Skogssalvia

Sanguisorba m'Menziesii  -  Blodtopp

Sesleria nitida - Glansälväxing

Veronicastrum virginicum 'Album'  -  Kransveronika

 

 

Lökväxter

 

Allium stipitatum 'Mount Everest'  -  Bollök

Allium x hollandicum 'Purple Sensation'  -  Kirgislök

Camassia leichtlinii 'Caerulea'  -  Stjärnhyacint

Camassia leichtlinii 'Semiplena'  -  Stjärnhyacint

Fritillaria imperialis 'Lutea'  -  Kejsarkrona

Galanthus nivalis  -  Snödroppe

Narcissus poeticus 'Actaea'  -  Pingstlilja

Ornithogalum nutans  -  Aftonstjärna

Puschkinia libanotica

Tulipa 'Merlot' -  Vinröd

Tulipa 'Queen of Night'  - brunsvart

Tulipa purissima 'Design' - vit

 

 På 1970-talet ser man att det fanns flera almar i parken och även en robinia. Almarna togs bort då de drabbats av den fruktade almsjukan.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0