Site Meter

Nordiska Trädgårdar 2014 - Urban fägring

 
 
 
Georg Grundsten är trädgårdsmästare på Hovdala slott i Skåne och hans bidrag till idéträdgårdarna i år blev oerhört uppskattat av besökarna och av media. Enligt mig det absolut bästa bidraget ´´Vitalisering pågår´´ tog hem silverpriset när juryn sagt sitt, men när även besökarnas röster räknats, så är jag ganska säker på att Georgs grönskande rostiga bilar tar guld!
Läs även här om Hovdala slotts försöksodlingar med mineralberikat grönkål. Det var kul att träffa trevliga och duktiga Georg och går allt som planerat så hälsar vi på honom på hans slott i slutet av maj.
 
 
 
 Liksom jag och många andra föll Peter Englander för Georgs coola bilar! Jag gillade allt här inne, från den lertrampade marken med det tunna gruslagret till de rostiga korrugerade plåtväggarna. Snacka om urban fägring!
 
 
 André Strömqvists spännande balkong "The Plant" vann förstapriset i balkongtävlingen.
 
Birgitta Kjörcks ljusa hoppfulla balkong var verkligen ´´Drömmen om våren´´ 
 
 Magnus på Allt om Trädgård säljer ´´Stockholms gröna rum´´.
 
 Allers trädgårds rosa shoppingvagnar var populära...
 
Det här med trädgårdsmässor skapar alltid debatt om innehållet. Ska man förvänta sig att tycka om allt man ser i denna spretiga bransch? Trädgård är ju inte bara vackra växter och trädgårdsverktyg idag utan så oerhört mycket mer och alla vill självklart vara med och visa sina produkter på den här stora vårmässan. Själv passerade jag väldigt många montrar utan att bry mig speciellt mycket, men jag hittar alltid något intressant eller vackert och jag träffar alltid många trevliga trädgårdskompisar i detta sorlande hav av människor. Alla fick nog sin lilla dos av trädgårdsvåren i Älvsjö den här helgen. Att man blir trött i fötter och att man somnar när man sätter sig i soffan när man kommer hem - det hör till! 
 
Om en månad är det dags igen för Rum & Trädgård på Kistamässan! Då går vi några varv igen!
 
 Den 6 september blir det Stadsodlarfestival i Fatbursparken på Södermalm här i Stockholm. Arrangörer är Peppar & Pumpa.
 
 Vinnare av idéträdgårdarna blev Astrid Lindgrens Näs - "Som en saga utan slut" skapad av Karin Eliasson - läs mer här.
 
 Den här vackra klövern tränger sig upp bland stadens gator i ´´Som en saga utan slut´´
 
 Wij trädgårdar hade eget vin med sig...
 
 ...och mängder av tulpaner! Det blir pluspoäng!
 
 I den här balkongen som jag inte kommer ihåg namnet eller skaparen på, finns en cykel med blommor på pakethållaren. I min bok ´´Stockholms gröna rum´´ berättar jag om en händelse i ett koloniområde:
 
Tidigt en söndagsmorgon i mitten av maj såg jag en äldre kvinna leda sin cykel genom Erikdalslundens koloniområde på Södermalm. I en låda på pakethållaren kikade knoppande perenner som längtade efter jorden, fram. Innan hon öppnade grinden stannade hon en stund och såg in i sin lilla trädgård, där tulpaner lyste i klara färger i den annars så skira majgrönskan. Jag kunde inte låta bli att le för mig själv, då jag så väl kände igen hennes glädje över sitt eget lilla paradis.
 
Det stycket tänkte jag på när jag såg cykeln på den här balkongen!
 
Peter Englander med tjejerna, till vänster den blundande Lillebeth (blundade på alla fyra bilder jag tog...) och till höger Ingela!
 
Nu fick jag äntligen träffa Anita Billfors, min bloggkompis sedan många år tillbaka som sålde alla sina chiliplantor på mässan och jag lovar att vi var mycket gladare än vad bilden visar!
 
 
 Det vackraste inslaget på mässan var utan tvekan den här dukningen för trädgårdsfesten.
 
Pressmedelandet från Nordiska Trädgårdar:
 

26 av Sveriges främsta parker och trädgårdar finns representerade på Nordiska Trädgårdar som börjar nästa vecka på Stockholmsmässan. I en utställning utformad som ett dukat bord har varje park och trädgård ett kuvert där grundarna och trädgårdsmästarna bakom Sveriges främsta parker är gäster.

På Nordiska Trädgårdar finns trädgårdsnätverket SSPPG, Swedish Society of public parks and gardens, på plats. Ett rejält långbord för 26 gäster står framdukat och bakom varje tallrik finns viktiga personer som har betytt mycket för trädgårdsutvecklingen i Sverige. Bland gästerna finns Uppsala Botaniska som representeras av Carl von Linné, Gustav III från Drottningholm, Carl Milles från Millesgården, Arne Klingborg från Järna, Gustav VI Adolf och Kronprinsessan Margareta från Sofiero. Bordet som är tio meter långt är ett härligt trädgårdsbord, fullt av vårens primörer, vackra statyer och levande träd som en naturlig del av dukningen. Tillsammans med historisk rekvisita från parkerna blir det en resa i tid och rum.

– Många av nätverkets medlemmar är på plats och det finns stora möjligheter att möta välrenommerade trädgårdspersonligheter. Vi visar upp vår unika kulturskatt och vill locka mässbesökarna till våra parker och trädgårdar i sommar, säger Cecila Liljedahl, projektledare för nätverket.
 
Nätverket består idag av 26 av landets främsta offentliga parker och trädgårdar samt städer med tydlig trädgårdsprofil. Syftet med nätverket är att visa den kulturskatt som finns i Sverige idag och som drar till sig alltmer besökare och uppmärksamhet både inom och utanför landets gränser. Ett rikt trädgårdsarv som är av stor betydelse för turismen och för bilden av Sverige som ett grönt och naturskönt land.

 Lars Krantz - Wij trädgårdar
 
 Gustav III - Drottningholms slott
 
 Carl von Linné
 
 Fredrik Mgnus Piper - Katrinetorp landeri
 
 Johan August Åman - Linköpings trädgårdsförening
 
 När vi skulle gå hem hade Allers trädgård sålt alla rosa vagnarna och laddat med andra färger!
 
 Det som jag köpte i växtväg var tre st. pioner av den ljuvligt vackra enkelblommande ´´Flame´´- se bilden från Söderbrunns koloniområde nedan. 
 
Pionen ´´Flame´´
 
 Två böcker fick jag med mig hem. Hovdala slotts egen bok och Annika Christensen och Ulrika Otterlings fina bok om Trädgård i kruka.
 

Kommentarer
Postat av: Anita

Så många bilder du fick med dig från mässan. Nästan alla mina blev suddiga men å andra sidan var jag inte där för att fotografera. Visst var det kul med de rostiga bilarna. Jag var där i två dagar, torsdag och fredag. Förstår att du var där i helgen annars hade vi kanske sprungit på varandra. Nu får vi se fram mot Kistamässan i april!

Ha en bra vecka!
/Anita

2014-03-24 @ 11:09:45
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse Wester

Ja men vad synd att vi inte var där samma dag då Anita! Vi kanske ses på Kistamässan i stället då!

2014-03-24 @ 18:57:15
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0