Site Meter

Ormhassel - Corylus avellana ´Contorta´Den här gamla ormhasseln vid Skånegården på Skansen missar man inte om man vandrar förbi här. De förvridna grenarna gör att den inte liknar någon annan buske...inte i Sverige i varje fall.
Den växer mycket långsamt men kan bli 2 meter hög och bör stå i ett skyddat läge. Klarar sig upp till zon 4.

Ormhasseln trivs i sol eller halvskugga. Man måste ta bort rotskotten annars kan den rena arten av hassel ta över. Det behövs ingen annan beskärning. Ormhasseln har varit ympad på vanlig hassel men nu finns den att köpa rotäkta...vilket man absolut bör göra för att slippa rotskott av den vanliga hasseln.

På vårvintern får den här busken ännu en period då man uppmärksammar den lite extra. Då blir de här förvridna grenarna fyllda med gula hängen. Jag kommer att lägga till vår- och sommarbilder på ormhasseln under nästa år.

Det finns även en sort av ormhassel som har röda blad och heter ´Red Majestic´ och som går upp till zon 3.

Så här beskrivs ormhasslen på Wikipedia:
Ormhassel (Corylus avellana 'Contorta') är en en namnsort av hassel med skadad tillväxtpunkt, vilket ger grenar som skruvar sig ormlikt. Även bladen är förvridna. Ormhassel bildar en buske på upp till tre meter. Den är nästan alltid ympad på vanlig hassel och det är viktigt att skott från underlaget skärs bort om ormhasseln skall överleva.


Bilden på ormhasselns hanhängen är tagen den 6 mars 2011
 
 12 april 2014 i Erikdalslunden.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0