Hjälstaviken - en slättvandring
7 maj 2017
Vid Parnassen intill Hjälstaviken hittade jag vitsippshaven som jag saknat på andra platser i år. Jag tycker att det i år inte är lika tät vitsippsblomning i Engsholms slottspark som det brukar vara, men här blev jag så där härligt naturlycklig av vårens favoritblomma. Det är en omöjlighet att fånga dessa vitsippsbestånd på bild, men hela den här nästan parkliknande lunden var fylld av dem och jag har sällan sett så mycket gulsippor.
Hjälstaviken som är en blandning av sjö och våtmark, ligger 17 km öster om Enköping och eftersom jag behövde ännu en naturvandring så begav jag mig dit den här sjätte dagen i maj, för att få känna på naturens läkande kraft. Det här blev en mycket märklig vandring. Efter dessa fantastiska vitsippsbackar, fortsatte vandringen ut på vidöppna fält. Hjälstaviken är en av Sveriges mest kända fågelsjöar och den här dagen var det många som skådade fåglar från olika platser, mest från fågeltornet, där jag stod en stund och lyssnade på de mest hängivna skådarna när de diskuterade vad de såg i sina enorma kikare. Jag tror att de riktade sina tuber mot den sällsynta dvärgmåsen som lär finnas här. Visst tycker jag om fåglar och när jag som barn fick en fågelbok i present, begav jag mig ut i Roslagens natur och prickade i boken vilka fåglar jag sett. Sedan dess har jag varit intresserad av fåglar, men inte alls så besatt som människorna i fågeltornet. Jag nöjer mig med att njuta av fågelkonserterna i Engsholms slottspark och vet ganska exakt när bofinken, sädesärlan och näktergalen brukar anlända på våren.
Vandringssträckan var 7 km, men den kändes mycket längre, kanske beroende på att man gick 4 km ute på helt öppen mark och det kanske kan tyckas tråkigt, men det kände på något sätt befriande med de stora vidderna. Jag blåste min själ ren, som Ulf Lundell sjunger och såg den här vandringen som en omstart, nu ser jag bara positivt på framtiden!
Jag läser i min utmärkta vandringsbok - ´´Alla dessa promenader i Stockholmstrakten´´ av Carl-Henrik Henrikson och Mattias Henrikson.
Vikens södra del är ett herrgårdspräglat landskap där backarna är bevuxna med lövträd. På andra sidan vägen ligger Ekolsunds slott i en stor äldre park. Slottet ritades av Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Stora Parnassen anlades under senare delen av 1600-talet. Man kan fortfarande se parkens gångstigar. Gustav III uppehöll sig gärna på slottet. Han lät försköna parken och byggnaderna.
Gulsipporna trivdes gott i den vita sippans sällskap.
Då var det bara att trampa iväg!
Ibland var hindren krångliga även för människor, eller i vare fall för mig...
Måsarnas skrän i den här kolonin, fick mig att tänka på Ronjas vildvittror och Hitchcocks ´´Fåglarna´´. Jag tror att det var här som proffsskådarna kikade efter den sällsynta dvärgmåsen, men jag är inte säker. Uppspelta var de i varje fall. Det lär ha uppmärksammats 245 olika fågelarter här i Hjälstaviken.
Ja men visst, det är ju här ni ska vara, ni vitkindade gäss! Inte i parkerna på Djurgården!
Det var ungefär här som jag började längta tillbaka till Parnassens vitsippsbackar igen.
När jag till slut nådde en annan naturtyp än åkermark och sankängar, såg jag mängder av backsippor i de torra enbuskbackarna.
Någon fågelfotograf är jag sannerligen inte, här sköt jag från höften när jag tittade upp från backsipporna. Fågelskådarna undrade väl vad jag gjorde på marken bland blommorna med min kamera, när tusentals fåglar fanns att fotografera.
Sista biten innan jag avslutade min 7 km långa slättvandring
Tillbaka i paradismarkerna bland gulsipporna där jag startade.
Jag älskar att vandra på sådana här stigar, där markerna på båda sidor var täckta av sippor.
Kommentarer
Postat av: Per
Härliga bilder! Förstår att den där miljön är välgörande för själen.
Postat av: Hasse Wester
Ja det är nödvändigt ibland att lämna stadens gator Per!
Postat av: AnnaLena Vestergren
Oh så vackert. Härligt att ha hittat din Blogg
Postat av: Hasse Wester
Välkommen till bloggen Anna Lena!
Trackback