• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Dagens



    Dagens glamorösa trädgårdsmästararbete
    - Sopat bort sand från milslånga gångar belagda med kalkstensplattor.
    Dagens samtal med den fågelintresserade lantbrevbäraren - Han hade sett en Hökuggla...
    Dagens rätt - McFeastmeny med cola.
    Dagens telefonsamtal - I morgon är det körförbud på din bil.
    Dagens andra telefonsamtal - Du har fått en tid för besiktning i morgon 07.40.
    Dagens omplantering - Lejongap
    Dagens post - Ett paket att hämta på Posten i morgon.
    Dagens temperatur - + 11 gradet ...utomhus.
    Dagens låt
    Dagens fundering - Tänk att jag levt i 20 087 dagar....
    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens tidigare inlägg
    Dagens blogg
    Morgondagens TV-program (1:a april) : Babel i SVT 2 kl. 21.30, möte med Ulf Lundell på Österlen.

    Uppdaterat
    Dagens nyhet
    - Jag har anmält mig till en linedance-kurs.

    Kungsängslilja - Fritillaria meleagris


    Bild från The English Garden april 2009



    Det här måste vara en av de mest älskade lökväxterna på våren. Den ursprungliga arten har mörkt purpurröda blommor med schackbrädemönster i vitt. Blommorna sitter på 20-30 cm höga stjälkar och blommar i maj-juni. De trivs bäst i sol till vandrande skugga i lite torvig humusrik jord. Den tål varken vattensjuk mark eller torka.....lite kinkig med andra ord. Men i lagom fuktig mark på en äng eller vid en damm passar den perfekt. Vi har den i en vanlig plantering där den kommer före funkior. Den vita Fritillaria melagris var. alba kan man plantera bland den vanliga kungsängsliljan och det blir en mycket vacker blandning.

    Kungsängsliljan växer vild i Europas tempererade zoner från Frankrike till Kaukasus. Linné planterade den i Linnéträdgården i Uppsala och därifrån spred den sig och finns nu i en stor mängd på Kungsängen söder om staden.

    Den bör planteras tidigt på hösten och den förökar sig sedan med sidolökar. De planteras 8-10 cm djupt och innan vintern är det bra att täcka med löv eller kompost som blir ett bra skydd om vintern blir snöfattig. I början av juli kan man ta upp lökarna om man vill plantera om dem, vilken egentligen är onödigt då den kan stå kvar på samma plats under lång tid och bilda stora bestånd.

    Förökning
    Förökning kan ske genom delning eller med frö. Delning sker efter avslutad blomning då man gräver upp lökarna och försiktigt lossar de smålökar som har bildats och planterar ut dem på nya växtplatser.
    Frösådd sker antingen genom självsådd om växtplatsen är lämplig eller genom att man samlar in frökapslarna efter att de har mognat och slår ut fröna på den plats där man vill att de ska växa.

    Några olika sorter av kungsängsliljan
    • Afrodite - vit, storblommig och saknar mönster.
    • Artemis - purpur-grön. schackrutad.
    • Charon - blev purpur, mörkaste blomfärgen.
    • Orion - blek purpur, liknar vildarten.
    • Pomona - vit och violett, violett schackrutemönster.
    • Purple King - vinröd-purpur, mycket mörk.
    • Saturnus - ljusrosa, violett, storblommig.



    Trädgårdsfredag i SVT

    Premiär i maj för Trädgårdsfredag

     

    Gröna, sköna och härligt lustfyllda fredagksvällar blir det i SVT2 när nya satsningen Trädgårdsfredag drar igång, premiär den 1 maj kl 21.30.

    Programledare är Pernilla Månsson Colt och vid sin sida har hon trädgårdsmästaren Gustav Mandelmann (min kurskamrat som jag besökte förra året) och kocken Tareq Taylor. Tjugo program sänds under perioden vår-sommar-höst i år.

    Gustav Mandelmann

    Trädgårdsfredag rymmer all sorts trädgårdsliv och arbete med trädgården; jorden och växterna, odling och skötsel såväl som skörd. Det kommer att handla om blommor, växthusodling, krukväxter, balkongväxter med mera, men också grönsaksodling, tillagning, syltning och saftning, svampar och svampskörd. Säsongens skörd och närodlat är viktiga ledord. Det som tillagas i programmet är alltid det som är aktuellt just då – allt från äpplen och potatis till ogräs och lindbladsskott.

    Pernilla och Gustav låter oss följa trädgårdslivets mödosamma arbete men också dess många fröjder. Både nybörjare och kunniga trädgårdsintresserade får tips om projekt som går att starta upp redan i helgen. Årets skiftningar och den förändring som sker i trädgården löper som en röd tråd genom serien – från vinter till vår, sommar och höst. Från soluppgång till solnedgång är ett annat viktigt tidsintervall. Tomatfröna har grott färdigt på badrumsgolvets golvvärme och måste planteras ut innan de börjar bli vita, långa sytrådsstjälkar. Fåren ska klippas inför våren men det är inte så lätt som man kan tro. Det är dags att beskära det som kan beskäras före sommaren. Och när de första perennerna börjar slå ut, men hur ger man dem den bästa starten med hjälp av gödsel och skydd från den hårda vårsolen?
    Ekologisk odling, återvinning och hållbar utveckling är andra naturliga ämnen i Trädgårdsfredag eftersom livet i trädgården följer en cykel som upprepas år från år i takt med säsongerna; varje år föds, lever och dör trädgården.

    Från hemmastudion på Österlen görs även utflykter i form av reportage, både runt om på Österlen, i Sverige, Europa och i andra delar av världen. I programmet medverkar dessutom experter och andra gäster som till exempel avancerade amatörer och olika trädgårdsentusiaster.

    Programledaren Pernilla Månsson Colt är en genuint intresserad trädgårdsfantast och rutinerad tv-profil som under åren programlett allitfrån breda underhållningsprogram som Bumerang, Melodifestivalen och Centralen, till samhälls- och kulturprogram som Månsson & Media, Tema-Lördag och nu senast Sverige. Hon gör dessutom regelbundet reportage åt Packat & Klart och är numera även producent för Antikrundan.

    Trädgårdsmästare Gustav Mandelmann är entusiasten som framgångsrikt gjort ekologisk odling till sin livsstil. Han har lång erfarenhet av odling, lever som han lär och har såväl ett nationellt som internationellt grundmurat rykte i trädgårdskretsar. Tillsammans med hustrun Marie driver han en gård med Krav-certifierad odling och lammuppfödning. Familjen har även gjort landskapsvårdande insatser, bl a genom anläggande av dammar där lövgrodor, paddor och andra djur trivs och fick Region Skånes miljöpris 2002.

    Kocken Tareq Taylor är en återkommande gäst i varje avsnitt av Trädgårdsfredag. Tareq Taylor är en malmökrögare med en tydlig profil som innefattar eco och närodlat. Till vardags driver han restaurang och café i Malmö och har tidigare haft eget matprogram i Kanal Lokal.

    Producent för Trädgårdsfredag är Björn Östlund och projektledare är Malin Björkman-Widell.
    (Från Webfinaser)

     


    Hur vaknar ni?

    Blev lite nyfiken hur människor vaknar nu för tiden. Finns det fortfarande skrällande väckarklockor vid sängen eller klockradio? Eller är det mobilen som tagit över väckarrollen nu?
    Hos mig är det ´´En historia´´  med Ulf Lundell som får mig att vakna. Ni som har Spotify kan höra den där.

    Hur vaknar ni?

    Sedan jag börjat dricka te så sover jag bättre om nätterna men i natt blev ett undantag. Ligger och väntar på en historia eller på koltrasten men tiden går så sakta den här natten. Vargtimmen nu. Borde försöka sova en stund till. En historia startar 4.45.

    Dagens låt
    .

    Kirgislök - Allium aflatunense ´Purple Sensation´


    Den här vackra löken blommar i månadsskiftet maj/juni och passar utmärkt tillsammans med tulpaner. Hos oss växer de tillsammans med franstulpanen Maja och i den stora perennslänten står de framför pärlbusken ´The Bride´ som blommar samtidigt. Blommorna är lila och blir ca. 12 cm stora. Bästa effekten får man om man massplanterar den och idén att samplantera den med franstulpanen fick jag från Drömparken i Enköping.
    År 2000 blev den vald som årets lök av trädgårdsjournalister. Den passar bra till snitt och kan även torkas.

    Purple Sensation blir 70-90 cm hög och har man tur så sprider se sig med både sidolökar och med frö. Det sägs att allium ska hålla sorken borta och det kanske stämmer men under vårt bedrövliga sorkår 1999 hjälpte de inte mycket.
    Den rena arten finns vildväxande i centrala Asien och den trivs på en varm och solig plats i ganska lätt jord. Man planterar löken under hösten, 10-15 cm djupt och gärna med ett avstånd av ca. 20 cm mellan lökarna.

    Det man bör tänka på när man sätter dessa lökar är att placera den lång in i planteringen och att andra växter döljer de nedre delarna av lökarna då bladen gulnar tidigt. Man kan ha höga nävor som t.ex. kungsnäva framför som tidigt bildar kuddar av sitt bladverk.





    I väntan på grönskan

    Jag är trött på alla kala, kalla bilder på bloggen...nu väntar vi in grönskan.


    Skånegården på Skansen 2007

    Naiv och framgångsrik

    Göran Grejder var på trädgårdmässan igår. Han pratade bl.a. med Lasse Krantz om hur finanskrisen påverkar trädgårdsbranchen. Lasse tror att branchen blir gynnad av krisen och har en egen krisväxt: Ringblomman - den är naiv och framgångsrik! Läs mer i DN.

    Tidigare Nordiska trädgårdar

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan

    Livet är ett stormigt hav, men ett hav som
    har sina hamnar invid grönskande öar

    August Strindberg

    Stockholms sjöfart




    Waldemarsudde

    Djurgårdsstaden





    Det blev en liten vandring på Djurgården idag med sedvanlig fika på Lilla Parkcaféet där det idag var trevligare än vanligt. Träden här ovan står på en gård som vårt familjeföretag skötte på 80- och 90-talet och i de här träden har jag beskurit med varsam hand en gång i tiden. Nu har en motorsågsmassaker ägt rum här inne.

    På Grönans nya berg- och dalbana Insane fixas det sista innan premiären den 25 april. Vem vågar åka den?



    Lugn trädgårdsmässa


    Jag drogs automatiskt till den här bokskogen i skir majgrönska och till bäcken som jag nästan hörde porla. En sådan fototapet skulle jag vilja ha hemma. Det var föreningen Hälsans natur som hade den här vackra montern.

    Vi hängde på låset J och jag. Inne i den stora mässhallen var det nästan helt öde. Det var nästan skrämmande lite folk och jag som brukar gnälla att det är för trångt.
    Hur som helst så hade jag en lugn känsla redan på parkeringen utanför. Det fanns gott om platser och den lugna känslan hängde kvar under hela mässbesöket. Vi vandrade runt bland alla montrar och tog oss tid att studera vad som fanns att erbjuda. Jag var på jakt efter en fällbar grensåg i fickmodell men hittade ingen riktigt bra. Efter en timmas vandrade var det dags för en föreläsning som jag inte ville missa.
    Vi satt där J och jag, två män i vår bästa ålder och lyssnade på ett föredrag om nävor, vi två och hundra trädgårdskvinnor. Hur manligt är det att lyssna på ett föredrag om nävor? Men jag gillar ju de där vackra perennerna. Det var författaren Ulla Hårde som berättade och puffade lite för sin bok Nävor och hon berättade vad Margery Fish sagt ´´När du inte vet vad du vill plantera, välj en näva´´.  Efter föreläsningen förflyttade vi oss snabbt till Stihls monter och kände på de tyngsta motorsågarna......

    Det blev kaffe...och vandringen genom hallen fortsatte, det är svårt att få någon struktur över hur man ska gå i en stor mässhall så vi gick fram och tillbaka och åt sidorna tills vi sett allt som borde ses. Vi pratade med Damm-Olle från Haninge och bestämde att vi ska besöka hans visningsträdgård i sommar. Vi provsatt ett stort lusthus med plats för 14 personer som vi ska köpa och ha uppe på berget vid sjön...eller hur chefen?

    Jag träffade flera bekanta, eller i varje fall bekanta genom bloggen. Vi pratade med Lasse Krantz om hans tall-allé uppe i Wij trädgårdar och jag frågade om ryktet att han börjat blogga stämde. Jodå, han hade skrivit sitt första inlägg men jag vet inte om det ska kallas blogg när man inte kan kommentera. Hur som helst så kommer jag att läsa bloggen då jag tycker mycket om det han har att förmedla inom trädgård.
    Självklart fanns Thomas vid Hags på plats som vanligt.

    Det var nog länge sedan jag var så nöjd med en trädgårdsmässa och även J tyckte att det var bra. Det kan ha att göra med att det var lagom mycket folk och att jag sovit hela natten....



    Nu vet jag hur jag vill vara klädd i sommar. Bort med tråkiga Blåkläder och Fristads. Nu är det elegans som gäller, hur coolt är inte det här? Är lite osäker om J är med på den här stilen. Bilden nedan visar hur kvinnor ska vara klädda i sommar, romantiskt och vackert. Det verkar som om trädgårdsbranschens status har tagit många steg framåt och uppåt i år. Från trädgårdsdräng till elegant  gardener.




    Hos Wij trädgårdar  var temat ´´Vi samlas kring den goda brasan´´. Flera kubikmeter björkved hade staplats runt platsen.


    Ett hav av Azaleor fanns mitt i hallen och här sparades det inte på färger eller att tänka ´´anpassa färger´´. Efter att ha gått några varv och funderat vad jag tyckte om alla dessa färger kom jag fram till att .....jag blev glad av det. Glömde mina åsikter om lugna färger för en stund, det kan bero på att jag var på ett ovanligt bra humör idag.


    Så här tom var mässhallen i början av vår vandring men den fylldes på ganska fort sen och när vi gick ut så var det t.o.m lite trängsel, som runt balkongerna som man skulle rösta på.


    Det här blir nog mässans mest fotograferade objekt. I bak på klipparen står skylten:
    Warning!
    - This vehisle may only be run by women or very feminine boys.
    - If the neighbors come by do not run over him/her with the cuttingmachine running.
    - It is not allowed to use this machine for shopping.
    Alltså inget för machomän som J och jag! Men vinglashållaren skulle jag vilja ha på min lilla traktor....




    Titta här! Holländarna! Med sina lökar och knölar i färgglada förpackningar. Vad vore en trädgårdsmässa utan holländarna?


    Vi träffade trevliga Nina Granath med sina vackra trädgårdsbilder.


    Jon Skjönsberg (även han trevlig) som har ett litet trädgårdsdesignföretag och säljer produkter från engelska Garden tribes. Produkterna har glada färger...kanske lite väl glada för mig men jag är övertygad om att det finns en marknad för glada trädgårdsprodukter. Produkterna finns att köpa i Grindstugan vid Bergianska...eller då på webben såklart.

    Jag var nöjd med Nordiska trädgårdar 2009. Så!


    Balkongtävling på trädgårdsmässan

    Det var balkongtävling på Nordiska trädgårdar. Glömde att rösta eftersom jag bara tänkte på att fota. Ni får gärna rösta vilken ni tycker bäst om här också. Tyvärr glömde jag att ta reda på vad de kallat alla vackra skapelser men här kan man ju rösta frå 1-10. Eftersom jag tagit bilder utan blixt här inne så är de inte av så bra kvalitet.
    Mer om trädgårdsmässan senare.











    Mässdags

    I morgon går J och jag på Nordiska trädgårdar. Dags att nollställa sig...inte ha några stora förväntningar eller någon tro på något stort. Men kul ska det bli....kameran (den lilla) är laddad och nyfikenheten är stor. Undrar om holländarna är där med sina lökar och knölar?


    Jag är glad och stolt att tillhöra trädgårdsfolket......Bild från DN

    Dagens
    .

    Stockholms city



    Konserthuset som ritades av Ivar Tengbom och stod klart 1926 är ett av få vackra hus i city.

     
    26 mars 2009
     
     
     
    Många som besöker vår huvudstad ser endast själva city eftersom det är där alla butiker finns. Jag hör ibland  från de som bor utanför stan att Stockholm är så stressigt och att det bara är en massa trafik, butiker och bankpalats.
    Visst är det så....men det här är inte mitt Stockholm.

    Det var här i city som man förstörde vår vackra stad på 60-talet, 700 hus försvann under 20 år. Jag har dokumentärfilmer från tiden före rivningarna då alla gamla vackra hus fortfarande fanns kvar. Andra dokumentärfilmer visar när man river hela kvarter och fantastiska hus som i stället kunde ha renoverats. Jag minns själv när affärerna i de gamla husen i city skyltade med ´´Rivnings-REA´´.

    I stället är nu hela city uppbyggt som ett enda stort shoppingcenter där stora bankpalats i glas och parkeringsgarage i betong höjer sig över alla klädaffärer. Jag vet att jag låter bitter men jag tycker att politiker och stadsplanerare våldtog vår huvudstad på 60-talet samtidigt som väldigt få stockholmare protesterade och de som kämpade i det längsta  mot rivningarna ansågs som bakåtsträvare och hindrade utvecklingen.

    Varför ska man acceptera allt som sker i ens stad?  Se vad som hände i almstriden. Nu hade stockholmarna tröttnat på skövlingen av staden. Det var finansborgarrådet Hjalmar Mehr som låg bakom det nya Stockholms city. Ännu tidigare fanns det planer på att riva hela Gamla Stan för att bygga upp nya kvarter med raka gator.

    De människor som besöker city en lördag för att handla kläder kommer att hitta precis allt de söker men när de lämnar stan så är de helt slut efter att ha trängts på Hamngatan eller vid Segels torgs butiker hela dagen....och just utanför city ligger vackra Djurgården, lugna Långholmen och charmiga Södermalm med gamla vackra miljöer och t.o.m. vacker natur.

    Den här onsdagen då jag vandrade runt i city mitt på dagen var det inte så mycket folk i rörelse. Jag tänkte först vänta till lördag för att verkligen visa city när det är som stökigast men då sitter jag hellre på Lilla parkcaféet på Djurgården i lugn och ro för att sedan vandra runt den vackra ön på jakt efter våren.

     
     

    Hötorget


    Sergelgången


    Kulturhuset med Segels torg (plattan), några gamla hus har fått stå kvar framför Klara kyrka.


    Höghusen vid Segels torg byggdes 1952-56 och kallas ´´de fem trumpetstötarna´´. Husen har 18 våningar.
    Jag är lite kluven vad jag tycker om dessa trumpetstötar....kanske att de ändå skulle få stå kvar om mitt idealcity byggdes runt omkring.


    Ferdinand Bobergs NK-palats (Nordiska kompaniet) stod färdigt här på Hamngatan 1915.


    Här inne på NK tog jag några bilder innan en vakt frågade om jag hade fototillstånd.



    Gallerian ligger mittemot NK.


    Mitt i detta iskalla city ligger Klara kyrka och man undrar hur de tänkte när de byggde upp dessa tråkiga glas- och betonghus runt omkring den här vackra kyrkan. Här inne i city ser man inte heller det som Stockholm är mest känt för....vattnet. Här där saltsjön och Mälarens vatten möts.
    Märker att jag inte visat de värsta platserna nu när jag ser vilka bilder jag lagt in i inlägget. Som om jag omedvetet försöker visa det som är ganska OK i Stockholms city.

    Dagens låt


    Barcelonas småttingar


    Från vänster, Messi, Xavi, Iniesta.

    Ännu vet man inte hur stora framgångar FC Barcelona når i år men hur som helst så spelar de just nu en fotboll som är njutbart vacker. Det pratas ofta om att laget har världens farligaste anfallstrio med Messi, Henry och Etoó men jag tror inte att t.ex. Etoó skulle ha gjort så många mål (han leder skytteligan i spanska ligan) om inte mittfältarna Xavi och Iniesta funnits i laget.

    Att Messi nu anses som världens bästa fotbollsspelare är det nog inte många som protesterar mot. Det finns inte heller många mittfältare som idag kan jämföras med Xavi och Iniesta och att Barcelona har sådana toppspelare på viktiga platser gör att de är mycket svårslagna.


    Messi är lagets trollgubbe och växlar tempo innan någon hinner blinka, hans små snabba korta steg gör att han är oerhört svårfångad. Han är ett ständigt hot mot motståndarmålet och gör även många mål.
    Xavi är mittfältets dirigent med en speluppfattning som nästan är övernaturlig. Han levererar fantstiska inspel till anfallarna och den som lyckas ta bollen av denna man har gjort en bragd.
    Iniesta är lagets elegant med en fantastisk vacker spelstil, han liksom rinner igenom motståndarförsvaret med en otrolig teknik och han är liksom Messi ett ständigt hot mot motståndarmålet, lägg till att hans passningar är nästan i klass med Xavis.

    De här tre spelarna är inte längre än 1.70, Messi är 1.69 och det spelar ingen roll hur stora, krafiga och spelförstörande spelare motståndarna använder för att skrämma och störa deras spel....de hinner inte med helt enkelt och deras tekniska kortpassningsspel letar de sig oftast igenom vilket försvar som helst.

    Barcelona leder just nu Spanska ligan och har gått till kvartsfinal mot Bayern München i Champions league.

    Messi:
    Född 1987
    Längd: 1.69
    Kom till Barcelona från Argentina 2000 som 13-åring.

    Xavi:
    Född 1980
    Längd:  1.70
    Tillhört Barcelona sedan han var 11 år.

    Iniesta:
    Fördd 1984
    Längd: 1.70
    Tillhört Barcelona sedan han var 12 år.

    Ulf Lundell sommar 2009



    Ser att herr Jan Bark finns med i bandet igen...han är välkommen tillbaka! Den 23 juli kommer jag att befinna mig på Skansen.

    Lundell debuterar som dramatiker

    .

    Vårmusik




    För ungefär ett år sedan fick jag hjälp av er bloggläsare att hitta glad musik till en CD som jag skulle bränna och ha i bilen när jag pendlar till och från jobbet. Jag hade fastnat i en ganska dyster musikstil och vill ha lite gladare toner i bilen.

    Det blev en rolig och omväxlande skiva som jag tycker mycket om. Nu vill jag möta våren med vårmusik i bilen.
    Jag vore mycket tacksam om jag kunde få er hjälp med en låt igen och som vid förra gången lägger jag en lista på låtarna i det här inlägget. Musiken kan vara från alla möjliga genrer, allt från operaballader till  disco men det måste handla om våren.
    Hoppas på många bidrag......
    ....och jag lovar att det kommer trädgårdsinlägg snart igen, det är ju Nordiska trädgårdar snart.

    Eftersom jag har Spotify så kan jag lyssna på all musik...där hittar man allt och man behöver inte ladda ner, allt man söker får man fram direkt. Ett fantastiskt musikprogram!

    1. Glad igen - Ulf Lundell
    2. April in Paris - Glenn Miller
    3. Fly me to the moon - Frank Sinatra
    4. Wildwood Spring - Eliza Gilkyson (från ett mail, tack!)
    5. Petit Pays - Cesaria Evora
    6. Blue comme toi - Étienne Daho
    7. Seasons of love - Louise Hoffsten. (från ännu ett mail, tack!)
    8. För kärlekens skull - Ted Gärdestad
    9. Något ur An Italian Songbook - Cecilia Bartoli
    10. Music för 18 musican - Steve Reich
    11. Hammarby vårsång!!!
    12. Le bateau - Yves Duteil
    13. Largo - Bach.
    14. Våren - Vivaldi
    15. En glad calypso om våren - Olle Adolphson

    Bofinksången



    Klockan 8.30 i morse kom bofinken till vår park. Den borde ha valt en bättre dag. Hårda isande nordvindar svepte genom parken hela dagen och morgontemperaturen var -5 grader. Bofinken borde ha välkomnats med en solig, varm och vindstilla park. 

    Bofinkens sång kanske inte är i klass med koltrastens men den är gladare och saknar vemodet och melankolin i sången. Här är det gladragg och gladrevirhållande som gäller och nu fylls hela parken av vacker sång.
    För mig finns det tre fågelhändelser som är riktigt stora under våren, när koltrasten börjar sjunga, bofinkens ankomst och när jag hör näktergalen första gången. 

    Bofinken och lövsångaren är Sveriges vanligaste fåglar och det lär finnas 10 miljoner par i landet. Bofinkshonan lägger vanligtvis två kullar med 3-6 ägg om året men varma somrar kan det bli ännu en kull. Födan består av bär, insekter (många skadeinsekter) och frön.
    Det latinska artnamnet coelebs, vilket betyder "ungkarl", hänsyftar på att honorna lämnar hanarna ensamma om vintern i fågelns norra utbredningsområde. I oktober drar bofinkarna till Västeuropa. De flesta övervintrar i Belgien och Holland men under milda vintrar kan bofinken övervintra i södra Sverige.
    Faktauppgifter från Wikipedia.

    Dagens musik: Hela Livslinjen, t.ex. den här.
    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens konstaterande: Det är inte längre gott med kaffe och jag längtar efter te-stunderna.
    Dagens jobb: Trädfällning.
    Dagens godis: Sour winegums
    Dagens rätt: Findus fiskgratäng - Citron & Dill


    Koltrastsången


    De orientaliska julrosorna är vana att få snö över sig och har nog mer tålamod än trädgårdsmästaren i slottsparken.
    Även koltrastarna har tålamod och nu sjunger de i backarna här omkring. Jag vet inte om jag blir glad eller vemodig av sången....jag kan inte bestämma mig. Antagligen befinner jag mig väl någonstans mittemellan. Antingen sjunger den kärlekssånger där uppe i trädtopparna och på taken....eller så är det ångestladdade vårdepressioner som hörs.

    På Uffe-konserten i lördags spelade han från Omaha-albumet ´´Koltrastsången´´ just efter ett medley med hysterisk rock´roll och hela Globens hoppande människor slutade hoppa för ett tag och lyssnade i stället till den här vackra texten:

    Måste släcka ut elden
    raka askan ur kaminen
    Förbjuden väg är ofta hårt sliten
    Hmmm, jag undrar vad som händer nu
    Om det här är slutet eller om det
    bara vänder nu

    Det är inte lätt att gå och lägga sej
    mellan hägg och syren
    Jag kan se hela världen
    om jag kliver upp på en sten
    Säj, minns du den gången
    när vi satt i parken och hörde
    koltrastsången
    Så här är det: Ingen är fången
    som förstår att njuta av den sången

    Dagens fågelsång
    Dagens Trädgårdsspaning

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan

    Violer i Drottningholms slottsteater



    Light Marina

    Ett besök i Drottningholms slottsteater när det är blomsterutställning är för det mesta en härlig upplevelse och även om förra årets tulpanutställning var en större upplevelse så var årets besök speciellt på flera sätt.
    Jag ska erkänna att jag inte är en viol-människa men när jag får komma riktigt nära blomman, alltså om man kryper omkring med sin kameran så ser man en helt ny värld öppna sig. Nu var jag inte riktigt vän med min nya kamera så de flesta bilderna kommer från min gamla trotjänare.

    De lyckas alltid här att presentera blommorna på ett vackert sätt även om jag har lite svårt för massplantering av violer och penséer. Det var inte alls mycket folk men visst skulle man velat ha varit en helt ensam fotograf här....utan ´´störande´´ besökare!






    Cats Lights Blue


    Delta Pink Shades


    Delta Violet wiht Face


    Omaha i Globen



    Redan i oktober köpte jag biljetter till Omaha-konserten i Globen och igår fanns jag på plats för att följa Uffes långsamma farväl som scenartist. Jag med många andra tror nog att det blir ett mycket långt avslut för ikväll berättade han att det blir en sommarturne som startar efter midsommar och som håller på en bit in i augusti.
    Det blev många tankar kring att fortsätta att gå på Uffe-konserter och innan konserten var den annars så Uffe-frälsta Kajen nästan helt avslagen inför ännu en konsert så tätt inpå den förra konsertsvängen i höstas. Själv var jag förväntasfull och laddade inför tre timmars lycka.

    När vi gick därifrån var det omvänd ordning. Kajen hade fått tillbaka tron på kung Ulf och jag var bara förvirrad.

    Låten Omaha inledde och volymen fick mig att tryckas fast i stolen och ljudet var alldeles för dåligt, ibland rent katastrofalt dåligt. Men visst var det läckert med starten av de nya låtarna från plattan Omaha. Hitza Hitz och Butiken  funkar utmärkt live. Jag tänker inte analysera alla låtar nu utan bara konstatera att jag hittade bara ett fåtal låtar som fick mig att bli riktigt lycklig.
    Det är bara så att jag inte är någon konsertmänniska. Jag passar inte riktigt in. Jag hoppar inte och jag klappar inte och jag sjunger inte allsång. Kvällens riktigt stora ögonblick för mig var Håll mig, Rialto, Jolly Roger och Hon gör mig galen....som alltid får en ny version och den här hade ett fantastiskt intro med övergång från en mycket vacker text som han läste till suggestivt komp.

    Sista halvan av konserten blev som en lång sträcka rockn´roll i ett galet tempo. Farbror Uffe var på ett strålande humör och de flesta låtarna satt klockrent, han var minst lika pigg på scenen som hans unga gitarrister som han hade omkring sig. Det var hoppa-klappa-sjunga-allsång så att Globen höll på att rulla iväg över stan. Nu är det ju så att jag sällan lyssnar på dessa låtar. Jag lyssnar mest på Uffes ballader/sånger och halv-upptempolåtar.

    Mitt i den här galet stegrande rockshowen känner jag mig helt vilsen bland alla dansande/hoppande. Kajen däremot led nog ganska ordentligt att hon inte hade plats på golvet framför scenen. För min del längtade jag tillbaka till unpluggedkonserten på Cirkus i höstas.
    Men....sammanfattar jag konserten så blir betyget....skitbra! Det är bara det att jag skulle velat byta ut tio hoppa-låtar mot några personliga favoriter.

    Kvällens bästa:
    Håll mig....åh ingenting.
    ...och hans mellansnack som bara blir bättre för varje år som går. Han berättade bland annat att han börjar längtar tillbaka till Stockholm
    ....och ett extra plus till trummisen Andreas Dahlbäck som ser ut som en kamrer i vit skjorta och slips och jobbade hysteriskt hela kvällen....
    Om jag ska se sommarkonserten? Självklart!
    Från Expressen

    Bild från Expressen


    Inte lätt att fota med zoom i en mörk glob.

    Dagens låt
    Dagen med Ulf Lundell

    Dagens trädgårdsspaning

    En favoritplats i Italien. Se mer här.


    Vi har vår i luften...!


    Svanenmärkt



    Sedan vi bestämde oss för att bli svanenmärkta så har området kring slottet invaderats av sångsvanar som tillsammans med grågäss och kanadagäss äter upp bondens grödor.

    Trevlig helg till alla som hitttat hit.

    Te/thé/the/teh/tee/teet/ får mig att sova gott!

    Min övergång från kaffe till te har gjort att jag sover mycket bättre om nätterna och jag vill tacka alla som skickat eller gett mig olika tesorter, blir nästan rörd av all vänlighet. Jag har fått några favoriter (av tesorterna) och kommer nog att bli en inbiten tedrickare....men en halv kopp kaffe tar jag efter lunchen varje dag.

    Dagens låt med Thé Beatles

    .....och i morgon klockan 12... det här.

    Champion league-kvartsfinalerna är nu lottade:
    • Barcelona - Bayern München
    • Liverpool - Chelsea
    • Manchester United - Porto
    • Villarreal - Arsenal
    Slår Barcelona ut Bayern München så väntar segraren i matchen Liverpool-Chelsea i semifinal.....hm!  Svårt!

    Första kvartsfinalerna går 7-8 april och returen 14-15 april.
    Semifinaler 28-29 april och returer 5-6 maj.
    Finalen går i Rom den 27 maj.
    .

    Helgsysslor...


    Klicka på violen.


    Mignon på gång



    Det gror bra i slottets blomsterrum där jag sått alla sommarblommor och där de har en 400 watts lampa över sig. Sommardahlian som heter Mignon sådde jag den 2 mars och idag skolade jag om dem i planteringsjord. Jag har i många år sett den här sommardahlian på Waldemarsudde och tänkt att jag ska prova den själv men det har alltid varit svårt att få tag i frö. Nu äntligen så fanns de hos Weibulls. Det här är alltså ingen vanlig dahlia med knölar.

    Det är svårt att visa med bild varför jag tycker så mycket om den här blomman men den är så frisk och fräsch i sitt växtsätt och jag kommer att ha en blandning av den här gula färgen och vita. I vanliga fall har jag lite svårt för gula blommor men den här nyansen funkar utmärkt. De vita har bara har bara hälften så bra grobarhet som de gula men det kommer ändå att bli en hel del vita sommardahlior i min plantering.

    Se tidigare inlägg om gula blommor här.



    Alla de andra sådderna går bra utom paradisblomstren (Cleome) som vägrar att gro trots att jag följt alla anvisningar. Jag har tidigare drivit upp paradisblomster och lyckats men för två år sedan hade jag samma problem som nu. Jag ska göra ett försök till med en ny sådd. Är det någon som sått paradisblomster och lyckats så skulle jag gärna vilja veta hur ni gjort.

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens låt.
    Dagens andra låt
    .

    Orientaliskt i slottsparken



    De enda stackars växter som blommar i den fortfarande vintriga slottsparken är snödroppar och julrosor. Den orientaliska julrosen Helleborus orientalis är mycket välkommen i planteringarna.


    Det här kanske inte är så orientaliskt men nu har i alla fall fruktträdsbeskärningen startat och äntligen börjar trädgårdsjobben på allvar, när snön försvinner börjar vårstädningen. Nu har fågelkonserterna startat på allvar och jag vill inte lyssna på radio eller mp3 i lurarna längre....vill inte missa när bofinken kommer.


    Klotpil - Salix fragilis 'Bullata'

    6 oktober 2015
     


    Klotpilarna på bilderna står på parkeringen utanför Stockholmsmässan i Älvsjö, så om ni ska parkera bilden vid mässan, ställ den här då så kan ni samtidigt beundra de här vackra träden. Enligt Svenskt Kulturväxtdatabad SKUD ska nu det riktiga namnet vara Salix euxina 'Bullata' men i handeln kallas den oftast för Salix fragilis 'Bullata' 
     
    Salix fragilis ´Bullata´ blir ungefär 7-9 meter höga och klarar sig upp till zon 5. Den har ett mycket tätt växtsätt och hos äldre exemplar kan kronan bli bredare än hög.
    Det här fantastiska trädet som växer så här utan att klippas, borde absolut använda mycket mer som gatuträd där marken inte är för torr och där det finns gott om jord att växa i. Klotpilen kallas ibland också för bollpil och är en sort av Salix fragilis, alltså knäckepil som växter utefter Stockholms stränder.

    I Stockholmsområdet finns klotpilar på några ställen, bl.a. på Salagatan 20-40 i Bromsten och vid en lekpark i Grimsta.
     
    Google

    En svart 2:a för 10 000 kr.

    1975 flyttade jag till Stockholm från lilla trygga Norrtälje i Roslagen. Vårt familjeföretag som sysslade med trädgårdsanläggning och trädgårdsskötsel hade alla uppdrag i Stockholm och vi pendlade de sju milen enkel resa varje dag i trånga bilar. Som tonåring blev man oerhört trött av resorna och dagarna blev långa.
    Jag hade tidigt bestämt att när jag gjort lumpen skulle jag absolut flytta till Stockholm vilket jag egentligen drömt om sedan jag var barn.



    För att få en lägenhet i ett bra område krävdes det lite kapital även för en hyresrätt. Året var 1975 och i Dagens Nyheter fanns mängder av annonser där man helt öppet sålde hyresrätter svart. Min far och jag tittade på två lägenheter i Bromma och jag fastnade för en 2:a på nedre botten med en liten uteplats. Det  var ett lugnt område nära stan. Vi tittade också på en lägenhet i Vällingby som revykungen Gösta Bernhard ägde och av honom skulle jag få köpa ett kontrakt men jag fick inte lov att ha mitt namn på dörren.....det skulle stå G. Bernhard.

    Så det blev Bromma och jag minns när vi gjorde upp affären. Fastighetsägaren mötte oss i lägenheten och tog emot 10 000 kr som hyreskontraktet kostade, vilket motsvarar ungefär 50 000 kr idag. Pengarna hade jag lånat av mina föräldrar.

    Annonserna i Dagens Nyheter stoppades senare och de öppet svarta affärerna blev inte längre öppna utan skedde på ett försiktigare sätt. Än idag säljs hyresrätter i Stockholm men nu måste man nog att ha de rätta kontakterna för att komma åt ett hyrekontrakt som man är villig att betala för. Husägarna vill ju inte ha Janne Josefsson efter sig.

    För att i stället vara laglig (och det ska man ju...mitt olagliga köp 1975 är väl preskriberat nu) så köper man en bostadsrätt och om man vill bo centralt eller i närförort så kostar det många miljoner. För samma pris som en etta kostar centralt i Stockholm får man en hel gård inne i landet.

    En etta på Birkagatan 34 kostar idag 2 350 000 kr.
    En villa med 7 rum i Hedemora kostar 890 000 kr.

    Nyckelviken



    Jag ser portar överallt....

    Dagens låt
    .

    Östra stations lindar



    Vid Östra Station och Kungliga Tekniska högskolan står dessa amerikanska lindar Tilia americana. De knuthamlas varje år och jag såg att de börjat beskära dem nu. Den amerikanska linden växer vild i centrala Nordamerika och när den får växa fritt blir den 20-30 meter hög. Här hos oss är den härdig upp till zon 5.



    KTH


    En liten bit från Östra Station på Odengatan 20 ligger Katolsk-apostoliska kyrkan i nygotik som byggdes 1890 och arkitekt var A.G. Forsberg.
    .

    Kyrkan mitt i byn



    Mitt på Odenplan i Vasastan ligger vackra Gustav Vasa kyrka. Odenplan är en livligt trafikerad plats och jag vet inte hur många som lyfter blicken och verkligen ser den här vackra byggnaden. Kyrkan invigdes 1906 då Adolf Fredriks församling delades och den här delen av Vasastan blev Gustav Vasa församling. Arkitekt var Agi Lindgren och stilen är italiensk senbarock. Altaret är Sveriges största skulpturverk i barockstil.


    Här har man försiktigt byggt in den vackra Norrmalmskyrkan (en baptistkyrka som invigdes 1964) i den befintliga miljön på Norrtullsgatan.....´´not´´ med dagens språk. Eller den här kontrasten kanske tilltalar människor?


    ...och Dallasstjärnan har fått en restaurang döpt efter sig här på Nortullsgatan.
    Nu blev det några ´´byggnadsinlägg´´ trots allt i väntan på grönskan....

    Dagens låt
    .

    Portens dag

     
    14 mars 2009
     
     
    Bloggarna Staffan Miras Mirakel och några till har startat något som kallas Portens dag och som är just idag. Jag var in till stadsbiblioteket och lämnade tillbaka böcker och gick en sväng i Vasastan och passade på att ´´knäppa´´  några portar...allt från slott till koja. Minns inte reglerna riktigt men jag har förstått att jag ska länka till andra som är med i detta. Se längst ner!


    Gunnar Asplunds stadsbibbla på Sveavägen från 1928.


    Norrtullsgatan 57 där jag bodde år 1980. Huset byggdes 1914 och arkitekt var Thure Borg.


    Norrtulls sjukhus byggt 1885...också på Norrtullsgatan.


    På Odenplan ligger Gustav Vasa kyrka som invigdes 1906. Just när jag fotade kom en nydöpt stockholmare ut på trappan.


    Vet inte om det här är en port...men ibland känns det som om hela Gamla Stan är en port...


    Högalidskyrkan från 1923. Symmetrin är sträng här, det enda som stör symmetrin är den vita tavlan till höger, en barnvagn och att det är lite mer snö till vänster. Skönt! Jag gillar ofta symmetri men ibland blir det fruktansvärt tråkigt!


    Här avslutade jag mitt portfotande.....hemma vid min egen port. Den här porten har jag passerat genom ungefär 5-6000 gånger och jag tror att det är Tessin d.ä. som har ritat den. Fotografens ben syns i glaset....och visst sitter väl åttan upp och ner?

    Vad kommer sen?  Fönstrets dag, trappans dag, takens dag eller balkongens?  Jag är med.....

    Andra bloggare som visar portar idag är:
    Staffans blogg
    Femtiotalsjakten
    Stribergs station
    Livet i en Sydfransk by
    Ordagrannt
    Londongirl
    Annika Bryns blogg
    På livets trassliga bastmatta
    Miras Mirakel
    Tusse
    Längs kajen

    ...också Dagens inlägg. Varför är det inte 60-talet....
    Dagens låt
    .

    Beskärning i Drottningholms slottspark

    Först några turistbilder....saknas bara vaktombytet!




    De här är de sista äldre lindarna i parken och står nu på tur att fällas.



    Nu har man beskurit den här etappens lindar. De nya lindalléerna kommer på plats i fem etapper i parken och nu är det bara lindarna närmast slottet som ska bytas ut. Man började det här jättejobbet 1997 då de första lindarna föll och år 2014 ska alla nya lindar kommit på plats.

    Den komplicerade beskärningen för att få rätt höjd mm. fortsätter och bilderna visar hur man beskär på ett sätt som är helt annorlunda än då man släpper upp en lind normalt. Då har trädet en genomgående stam och man bygger stadiga krongrenar med uppbyggnadsbeskärning. De här träden är i stället beskurna i en kandelaberform och förklaringen fick jag i ett mail förra året av slottsarkitekten Lena Löfgren-Uppsäll. Se tidigare inlägg här. Jag kommer att fortsätta följa lindarnas etablering i parken. Det är kejsarlind Tilia x europaea ´Pallida´ som har planterats i Drottninghoms slottspark.



    Dagens låt

    ..här kan man snacka om gitarrknäppare...
    .

    Högt tempo i nya trädgårdprogrammet

    Då har jag just sett det första avsnittet av ´´Från trädgård till tallrik´´  ett program som tydligen redan är stort i England.
    Det första som slår mig är att allt går fruktansvärt fort. Monty Don sliter upp potatis och springer in i köket där han lär oss koka potatis. De snabba filmklippen gjorde mig yr ibland men efter ett tag blev det naturligt. Hellre något snabbare klipp än att man stannar kameran för länge vid en morot. Jag somnar lätt i soffan (om det inte är fotboll) men här missade jag inte en sekund. Full fart, högt tempo!

    Som jag sagt så många gånger är jag inte en köksträdgårdsmästare så här har jag mycket att lära och att det var så basic som i första programmet tycker jag var bra. Efter den här serien kommer jag inte bara att odla på ett bra sätt utan också tillaga det som kommer från vår köksträdgården...så passa er kockar på slottet....

    Det blir nog bra det här. Lättsamt och basic som sagt, om de bara kunde stänga av hissmusiken så vore det ännu bättre. Någon som tänkte på musiken i Söderläge? Så bra och perfekt anpassat till bilderna.

    Nu har vi ett kombinerat trädgård/mat-program som verkar bra. Ge oss nu något i stil med den fantastiska serien Människans lustgårdar också så att man får lite trädgårdshistoria och gotta sig åt gamla vackra trädgårdar runt om i Europa. Som det här kanske.

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens låt
    Dagens fundering



    Helgens trädgårdsmässa


    Klicka på bilden.
    Se en förhandstitt hos bloggaren Gröna funderingar.

    Dagens låt

    Skogslind - Tilia cordata ´Rancho´

    Kungsträdgården i Stockholm med operan i bakgrunden

    I Kungsträdgården har de gamla lindarna bytts ut 1997. De närmast Hamngatan planterades 2004 och sammanlagt har det planterats 285 st. Tilia cordata ´Rancho´ i parken, dessa träd är uppdrivna i Tyskland
    Sortern Rancho skapades i den amerikanska plantskolan Scanlon 1961. Den här sorten blir bara 10-12 meter hög och 5-6 meter bred vilket gör att den passar utmärkt som stadsträd i parker eller som gatuträd.
    Kronan växer i pyramidform och grenarna i kronans nedre del utgår med 45  graders vinkel från stammen och högre upp i ungefär 30 graders vinkel.
    Bladen är 5-8 cm breda och mörkt gröna och höstfärgen är gul. Rancho blommar rikt när trädet blir gammalt.
    En stor fördel med Rancho, förutom att det inte blir så stort är att det inte drabbas av bladlusangrepp som orsakar honungsdagg.
    Äldre planteringar av Rancho finns i Malmö och Ystad. Sorten är härdig upp till zon 4.
     
    Skogslind
    Tilia cordata eller skogslinden är vildväxande i större delen av Europa och har sin nordligaste gräns i Skuleskogen i Ångermanland. I Sverige kan linden bli 20-25 meter hög men i Polen finns det 40 meter höga skogslindar. Eftersom den frösår sig så varierar utseendet. Ett kännetecken på denna lind är att om man håller undersidan av ett blad mot ljuset ser man att tredje ordningens nerver är nedsänkta i bladskivan.
    Skogslinden har kommit till relativt liten användning som planterad i parker och trädgårdar. I äldre alléer har den nästan alltid fått stå tillbaka för parklinden (Tilia x Europaea). Orsaken är bland annat att dess växtsätt varit för tätt, hängande och oregelbundet. Idag finns en tendens att välja skogslind i städer och alléer för att den är ´´inhemsk´´. Resultatet blir oftast nedslående då man får fröförökade träd av mycket ojämnt utseende.
    (Ur boken Stadsträd från A-Z)


    Kungsträdgården


    Här har Rancho planterats i Ericbergs slottspark år 2007, en allé som består av 271 st. träd. (Klicka på bilden)


    Källa: Stadsträd från A-Z av Rune Bengtsson
     
    Google

    Kejsarlind - Tilia x europaea ´Pallida´


    Kejsarlinden i Berzelii park i Stockholm med Dramaten i bakgrunden 2003.



    Bilden är från 2009.


    Bild från 2008
     
    Den här parklinden är känd sedan tidigt 1600-tal och det var den här klonen av parklindar som Linné hade som typ när han beskrev alla europeiska lindar i Specie Plantanum från 1753.
    De nya lindalléerna i Drottningholms slottspark kommer nästan alla 846 nya lindar vara av sorten ´Pallida´.
    Pallida har en ganska smal pyramidformig krona. Sidoskotten är relativt korta och något hängande. Bladen är glänsande gröna på ovansidan och något gulgröna på undersidan, i nervvinklarna finns ljust beiga hårtussar.

    En närstående klon till ´Pallida´ kallas Lappen och finns att köpa på marknaden. Lappen är en stor tysk trädplantskola och det är Tilia x europaea ´Pallida´Lappen som planterats i Drottningholms alléer som går nordöst från slottet.
    Pallida är härdig upp till zon 5.

    Parklindar
    - För att reda ut den komplicerade historien om sortnamnen för parklind så har jag helt enkelt skrivit av från boken ´´Stadsträd från A-Z´´.

    Parklinden anses vara en hybrid mellan skogslind (Tilia cordata) och Bohuslind (Tilia platyphyllos). Hybriden har blivit funnen i naturen på ett fåtal platser i Sverige, Holland och Litauen. Det verkar som om endast holländska träd har tagits i anspråk som moderträd.

    I byarna i det gamla Danmark, Holland, Belgien och nordvästra Tyskland (eventuellt också i Sverige) fanns ofta en lind planterad. Under den avgjordes tvister, ingicks äktenskap, genomfördes marknader och avhölls fester. På några få platser i Belgien, Holland och Tyskland finns fortfarande sådana träd kvar.
    Man tror att några av dessa kan ha tjänat som moderträd till de parklindar som blev allt vanligare exportvara till övriga västeuropeiska länder, inklusive Sverige, från 1600-talets början och framåt.

    Dessa lindar blev under lång tid endast beskrivna som ´´holländsk lind´´. Noggranna studier har visat att det finns åtminstone ett tiotal kloner i planteringar av parklind vid svenska slott, herrgårdar och liknande.
    De två parklindar som är viktigast i dagens sortiment representerar var sin av dessa grupper. De är ´Koningslinde´, ´Pallida´ och vanlig parklind ´Zwarte Linde´.
    De har hittills i svenska plantskolekataloger kallats Tilia x europaea ´Pallida´ respektive Tilia europaea. Detta kan inte längre accepteras därför att den kejsarlind som nu är i handeln är en klon, utvald i Holland, som skiljer sig från ´´klassisk´´  ´Pallida´.
    På svenska föreslås denna lind i fortsättningen kallas kungslind, Tilia x europaea ´Koningslinde´. Även ´´vanlig parklind´´ bör i fortsättningen ges ett sortnamn, nämnligen Tilia x europaea ´Zwarte Linde´ under vilket det saluförs i Holland.

    Parklind förökades under 1600- och 1700-talen vegetativt genom avläggning. Sedan dess har okulering på grundstammar av bohuslind blivit dominerande. Än idag förökas dock en del parklindar fortfarande genom avläggning både i Holland och Tyskland.
    (Ur boken ´´Stadsträd från A-Z).


    Drottningholms lindalléer
    De första lindarna planterades i parken 1684 och var parklind från Holland. Röta, svampangrepp, hård beskärning i kombination med dåliga växtplatsförhållanden har försvagat lindarna i parken och 1997 fälldes de första 168 lindarna (jag var där en helg och tittade) och nya växtbäddar gjordes iordning för ny plantering 1998.
    1995-96 togs ca. 3000 sticklingar från de nuvarande träden och av dem väntar nu 350 lindar som drivits upp i Alnarp på att planteras närmast slottet i de två sista etapperna. De lindar som hittills har planterats är sorten Tilia x europaea ´Pallida´.
    2014 ska alla 846 lindarna vara utbytta. Men om Drottningholm här.

    Beskärning av Drottningholms lindar.
    Mer om lindar här.


    Gustav II Adolfs lind i Svartsjö slottspark. den är 970 cm i omkrets i brösthöjd. Bild från 2007

    Källor:
    Stadsträd från A-Z av Rune Bengtsson
    Träd i Stockholm
     
    Google

    Prunus serrulata ´Kanzan´




    Egentligen är de här rosa japanska körsbärsträden lite för mycket rosa för min smak, men trots det så drar de alltid blickarna till sig... även från mig under maj månad då verkligen lyser i trädgårdarna.
    De här bilderna är tagna på Brantingsgatan i Stockholm våren 2008.

    Tidigare kallades ´Kanzan´ för ´Hizakura´. De blir ungefär 8-12 meter höga och är härdiga i zon 1-3 och är det prydnadskörsbär som klarar vårt klimat bäst. De har en vasformig krona och på våren är bladen till en början bronsfärgade. Bladen är stora, enkelsågade och får en gul till gulorange höstfärg.

    Den blommar mycket rikt i maj (lite senare än andra prydnadskörsbär och klarar på så vis frostnätter) med 4-5 cm stora blommor som i knoppstadiet är röd och som utslagen purpurrosa.
    Den är inte så noga med markförhållande men platsen bör bör vara solig.
    Grundstammen är fågelbärsträd eller surkörsbär vilket gör att den inte blir så gammal. Den rena arten Prunus serrulata växter vild i Japan, Korea och Kina och kan där bli 25 meter hög.





    Bilden med bladet här där man ser den långa bladspetsen är tagen av bloggaren Love, literature and gardening.


    Register för Dagens växt
    .

    Rebellen

    Jag besökte vårdcentralen här hemma i byn. När jag satt i väntrummet kände jag blickar mot mig som inte var att leka med. Flera av de väntande människorna gav mig mördande blickar och jag undrade vad jag hade gjort för fel.
    Jag hade tagit nummerlapp och jag hade......aj fan......jag hade glömt att använda de blå plastpåsarna som man trär över skorna. Nu såg jag att alla i rummet hade blå plastpåsar utom jag. Jag tittade ner mot mina kängor och såg att en lite vattenpöl hade bildats på det nyskurade golvet.

    Eftersom olyckan redan hänt så var det ingen idé att hämta några blå påsar och jag kände mig lite som en rebell när jag satt där och var hatad av mina by-medmänniskor. Självklart är påsarna bra för både hygienen på vårdcentralen och en hjälp för städarna och jag lovar att ta på de blå påsarna nästa gång, jag har egentligen inget behov av att vara rebell.

    Förlåt alla väntande människor på Tranebergs vårdcentral....hoppas att ni hämtat er från det som hände idag och jag önskar er all lycka i livet...med eller utan blå plastpåsar på skorna.

    Jag tycker nog annars att jag är en ganska hänsynstagande människa men ibland kanske jag brister en aning. Som när jag glömmer de blå påsarna eller när jag lägger upp varor på bandet på ICA. Jag vet att man ska lägga streckkoden åt samma håll och att varorna ska ligga i  en snygg ordning men det är sällan jag tänker på det, jag är antagligen för tankspridd.
    Magnus Uggla skrev i sin blogg en gång att han vägrar att lägga avskiljarpinnen efter sina varor, det var hans sätta att hålla kvar rebellen i sig!  På den här nivån är man rebell när man är över 50.

    Dagens låt  en hyllning till alla gitarrknäppare och trubadurer.

    UEFA Champions League


    Utanför mitt fönster

    En förkyld vecka....det som man i stort sett orkar är att se fotboll på kvällen nu när det är Champion league-vecka.
    Den bästa underhållning man kan få och dessa lag är nu klara för kvartsfinal:
    • Liverpool - England
    • Bayern München - Tyskland
    • Villareal - Spanien
    • Chelsea - England
    • Barcelona - Spanien
    • Manchester United - England
    • Porto - Portugal
    • Arsenal - England
    Kvartsfinalerna lottas fredag den 20 mars. Låt Barca slippa något av de engelska lagen tack.....
    Anmärkningsvärt är att inget italienskt lag gick vidare, däremot fyra engelska lag.

    Finalen spelas i Rom den 27 maj.
    Någon som vill tippa vinnaren?

    Champions League-finaler under 2000-talet.

    2007-2006  Manchester U - Chelsea 1-1 efter straffar 6-5
    2006-2007  Milan - Liverpool  2-1
    2005-2006  Barcelona - Arsenal  2-1
    2004-2005  Liverpool - Milan  3-3 efter straffar 3-2
    2003-2004  Porto - Monaco  3-0
    2002-2003  Milan - Juventus  0-0  efter straffar 3-2
    2001-2002  Real Madrid - Leverkusen  2-1
    2000-2001  Bayern München - Valencia  1-1  efter straffar 5-4

    Den bästa av alla sportsidor på nätet Eurosport
    Dagens låt

    För ett år sedan

    För två år sedan

    Från trädgård till tallrik

    Ny serie i SVT om gröna fingrar och passionerad matlagning

    Nu kommer äntligen ett program som kombinerar trädgårdspassion och matlagningskonst. I den här brittiska serien i sex delar får vi tips från paret Don om hur vi lagar hälsosam mat av egenproducerade råvaror.

     

    Det engelska paret Sarah och Monty Don odlar alla grönsaker i sin trädgård i engelska Herefordshire, helt ekologiskt. De ger oss massor av tips om hur man kan sköta sin trädgård och laga enkel och näringsrik mat från ekologiska råvaror. Monty Don menar att vem som helst kan odla egna grönsaker, örter och frukter, det räcker med en fönsterlåda.

    I det första avsnittet visar Sarah hur vi odlar rotfrukter som färskpotatis, morötter och palsternackor. Dessutom delar paret med sig av ett fantastiskt recept med palsternackspuré och närproducerad korv. 

    Seriestart: SVT2 fredag 13 mars kl. 21.30: Från trädgård till tallrik (1:6)

    Dagens andra låt

     


    Avläggning

    Föröka växter med avläggare
    Om man vill föröka en buske i trädgården med avläggare så väljer man en mjuk gren och böjer den så att en bladknopp når jorden minst 30 cm från grenens topp. Gräv en grund grop en sluttande sida Fäst grenen vid gropens botten med en kraftig u-formad ståltråd. Lägg tillbaka jorden över avläggaren och packa tätt, sätt ner en käpp intill den upprätta grentoppen och bind fast toppen så att den inte blåser omkull. (se bilden).



    Man kan föröka de flesta buskar med avläggare även om det går lättare med vissa släkten och arter. Vinbärsbuskar t.ex. är mycket lätt att föröka med avläggare.
    De största fördelarna med att föröka växter med avläggare är dels att den nya plantan kommer att få samma utseende och egenskaper som moderplantan, dels får den nya plantan en trygg och bra start i livet med kraft och näring från sin förälder tills det att man avlägsnar den då den ska leva ett självständigt liv. Det går också mycket fortare att få en livskraftig planta än om man skulle ta sticklingar av en buske eller att starta från frö.

    För att få den grenen som är tänkt att bli en ny planta att på allvar förstå varför den ska bilda egna rötter kan man vara ritigt grym och hindra näringsflödet från föräldern genom att binda en ståltråd eller snöre hårt om barken eller helt enkelt skada grenen under jord genom att skära bort en bit av barken. På så sätt tvingar man grenen att bilda egna rötter, tufft men effektivt!

    Hos de flesta buskar kräver avläggaren minst ett år för att skaffa sig så bra rötter att den kan avlägsnas från ursprungsplantan. 


    Kinesträd


    Lindar utanför Münchenbryggeriet på Södermälarstrand

    Nej jag tänker inte börja ojja mig igen över att trädens kronor i Stockholm inte får växa ut på ett naturligt sätt. Man måste nog lära  sig att skilja på naturens träd och stadens träd. Visst tycker jag och kommer alltid att tycka att träd borde få möjlighet att utvecklas på det sätt som är tänkt av naturen, men jag förstår också att man ibland kanske måste välja mellan att antingen ha kraftigt tuktade träd eller inga träd alls eftersom det är trångt inne i städer.
    Det viktiga är att beskärningen utförs proffesionellt i så fall. Nu vet jag att man letar nya träd för gatumiljö i delar av Kina som har ungefär samma klimat som vi i Sverige för att dels variera trädbeståndet och dels hitta träd som inte blir så höga och vida.


    Det tinns ett träd som kallas för Kinesträd (Koelreuteria paniculata) som är härdig i zon 2 och visas i tidsskriften Trädbladet och där man menar att det borde provas i Sverige. Den skulle klara varma och torra gatumiljöer och den har en sen gul blomning, märklig fruktsättning och vackra höstfärger.

    Nu lämnar jag byggnadsfotograferingar och koncentrerar mig på vad den här bloggen egentligen ska handla om, nämnligen trädgård, natur och vandringar på vackra platser.

    Dagens låt

    Birkastan


    Tomtebogatan
     
    8 mars 2009
     


    Vikingagatan


    Rörstrandsgatan


    Utsikt från Rörstrandsgatan mot Kungsholmsstrand
    .

    Nu börjar det!



    Vi har väntat länge i kyla och mörker. Nu har ljuset återvänt och vi går på trädgårdsmässor och trängs. Fröer gror i såjord för att i sommar blomma som vi tänkt i våra trädgårdar...och på våra balkonger. Fruktträd ska beskäras och trädgårdar ska vårstädas och eldar ska bränna ris och bråte.

    Vi kommer att hänga på låset när plantskolorna får hem perenner, buskar och träd och vi kommer att göra allt för att förverkliga våra trädgårdsdrömmar. Skapa vårt paradis.
    Kanske man kommer att sakna den längtan man hade under vintern.....men nu kommer vi snart att börja längta efter sommarsemester och vila, för längta måste man ju.....
    Nu sjunger koltrasten i vårt kvarter.

    Dagens låtar
    Hela Lalehs album Me and Simon
    Big city love
    Lär mig om

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens vill ha

    I rosendalen finner jag ro

    Dags för årets första trädgårdsmässa och första gången som jag besöker Kistamässan. Att längta efter våren gör att man besöker allt som har med trädgård att göra. Jag hade inte några förväntningar alls på den här mässan och jag återvände ut fortfarande lika nollställd som när jag gick in. Nu har vi Nordiska trädgårdar kvar...sen kan vi börja jobba i våra trädgårdar! På en hängade tygskylt såg jag texten ´´I rosendalen finner jag ro´´.



    Blir alltid glad när jag ser franstulpaner.


    Den här stjärnpelargonen heter ´Grafiti White´ och jag hittade den hos Slottsträdgården Ulriksdal.


    Gissa vilka som också var på trädgårdsmässa? Jo HOLLÄNDARNA med sina färggranna påsar med lökar och knölar. Dessa lökar och knölar som känns mer döda än levande.

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens vårlåt.

    För ett år sedan
    För två år sedan
    För tre år sedan

    Helgens trädgårdsmässor



    Klicka på bilderna!
    Trevlig Helg!

    Ett västra Stockholms Rosendal



    Vår konferens fortsatte under fredagen på Ulvsunda slott som ligger på promenadavstånd från mitt hem i Bromma. Det tog tio minuter för mig att gå till ´´jobbet´´  i morse och jag gick efter stranden och genom Johannelunds koloniområde. Slottet ligger efter ett av mina vandringsstråk här hemma och under många år har jag tittat upp mot slottet och funderat hur det kan se ut där inne. Nu fick jag äntligen se insidan av det gamla 1600-talsslottet.
    Den här dagen var det föreläsning av Anders Lundin (inte Skansen-Anders) och i vanliga fall brukar mina tankar flyga iväg  när jag sitter stilla en hel dag vid sådan här tillfällen men idag var jag helt fokuserad på vad föreläsaren förmedlade. Det var riktigt bra.

    Vi fick en kort visning av slottet och fick även besöka en del av de fantastiska rum som Svensk inredning har inrett som showroom i slottets flyglar (hemsidan). Svensk inreding köpte slottet 2003 och de som driver slottets konferensverksamhet idag är Fazer Konferens.

    Ett västra Stockholms Rosendal
    Det var ett lite märkligt sammanträffade att några dagar innan vårt besök på slottet fick jag ett mail via bloggen där en man i Stockholm vill att en trädgårdsgrupp ska bildas och driva opinion mot planerna att bygga bostäder i den stora slottsparken som gränsar mot Ulvsundavägen. Det förlag som jag hittade på nätet innebär att 76 bostäder ska byggas varav 60 i låg och småhus. I förslaget står också att Margretelundsvägen som gränsar slottet mot vattnet skulle tas bort och den spillra som blir kvar av slottsparken skulle åter få direkt vattenkontakt som den en gång hade (det enda i förslaget som jag gillar).
    Brevskrivarens idé är att skapa ett västra Stockholms Rosendal i parken. Nu är inte jag rätt person att driva något sådant projekt men jag tände först på förslaget och vore jag Lasse Krantz så hade jag säkert med glädje kastat mig in i det här.

     Tyvärr så finns det nog inte så stor chans att stoppa bygget, att allt fler grönytor i närförorter bebyggs idag är bedrövligt.....att man bygger bostadshus i månghundraåriga slottsparker känns rent kriminellt! Läste någonstans att nere på den tättbebyggda kontinenten skulle sådant aldrig ske.
    Det är tänkt att halva slottsparken ska bebyggas vilket skulle göra att det inte längre blir någon slottspark kvar utan en trädgård runt slottet.

    Jag tyckte först att det var lite märkligt att de jag pratade med på slottet inte hade så mycket emot byggplanerna.....! Men sedan tänkte jag att om det är så att marken ägs av slottets ägare....så lär de få en liten nätt summa för marken om den styckas av.
    Historia och historiska platser betyder tydligen inte så mycket här i stan. Det går busslaster  med folk till Västergötland för att följa Jan Guillous romanfigur Arns fotspår, är det kanske på den nivån som vårt historieintresse ska ligga?

    Idag när jag gick igenom parken försökte jag tänka in den där trädgården som skulle vara i stil med Rosendal. Tyvärr såg jag och framför allt hörde en del stora hinder. Rosendal på Djurgården ligger inbäddad i grönska och platsen är fri från trafikerade vägar. Ulvsunda slottspark känns som en början av landningsbanorna till Bromma flygplats. Bullret från flyget och den mycket hårt trafikerade Ulvsundavägen intill skulle vara ett stort hinder för att skapa ett västra Stockholms Rosendal.

    Visst skulle man kunna bygga en hög mur mot Ulvsundavägen för att få bort bullret  men med risk att låta tråkig så vore det bästa om parken fick vara som den är....gräsytor och fruktträdgård, picknick-park och plats för brännboll....jag har själv spelat brännboll i parken då min dotter var liten. Det viktigast är att man inte bygger sönder och för alltid förstör en historisk slottspark.
    Slottets läge är inte bara dåligt, läget mot sjösidan är vackert det finns även en gammal lindallé och en stor fruktträdgård.

    Tanken på en ny trädgård här är mycket god och vore det inte för bullret så skulle jag också gjort vad jag kunde för att bråka fram anläggandet av en trädgård som skulle ha gångavstånd från mitt hem.


    På den här platsen ska det byggas bostadshus.

    Här är brevet:
    Skulle inte du kunna samla ihop några trädgårdsintresserade och driva opinion för att skapa ett västra Stockholms Rosendal i Ulvsunda slottspark? Odlingar, kreativitet och kultur skulle passa perfekt på denna plats.
    Just nu talas det om att stora delar av parken ska bebyggas med bostäder, vilket verkar vara en mycket dålig idé med tanke på platsens speciella karaktär och känsla. Ett sätt att motverka förstörelsen av parken kan vara att presentera ett attraktivt motförslag för politikerna.

    Få platser i Västerort har kvar samma känsla av lantlighet och historia, men just området Ulvsunda utgör ett undantag. Platsen har också en koppling till stormaktstiden, vilket gör den än mer ovanlig och värd att bevara. Det vimlar ju inte av 1600-talsparker i Stockholms närförorter om man säger så! Därför är byggplanerna mycket ödesdigra, och det är angeläget att agera snabbt är min gissning.

    Här är två argument för att skapa en trädgård på platsen
    1.
    Finanskrisen kan ha skapat ett andningsrum, där det inte finns ekonomi i att bygga bostäder just nu. Byggplanerna kan ha lagts på is eftersom det inte går att få lån. Men ska man utnyttja detta andningshål gäller det nog att agera snabbt, och att kunna presentera alternativa planer.
    Finns det föreningar i Västerort och övriga Stockholm som kan hjälpa till här? (Samfundet S:t Erik, Alternativ Stad, Naturskyddsföreningen, Bromma Hembygdsförening, villaföreningar etc?)
     
    2.
    Stockholm blev ju utsett till Europas miljöhuvudstad 2010 för några dagar sen. Tycker inte det passar Europas miljöhuvudstad att förstöra 1600-talsparker. Ett mycket bra sätt att istället markera miljöhuvudstadens ambitioner tycker jag kunde vara att skapa ett Rosendal på Ulvsunda.
    Tycker på något sätt att denna 1600-talspark är en värdemätare på hur mycket man bryr sig om kulturen och naturen. Jag tror att det går att väcka en rejäl opinion här. Många människor är upprörda över det ständigt okänsliga och klumpiga sättet att bygga, och den vågen skulle man kunna rida på.

    Här är detaljplanen från 2007


    Vidbynäs slott




    Igår hade vi konferens på Vidbynäs slott som ligger väster om Södertälje och vid sjön Turingen. Det är en nyöppnad konferens- och hotellanläggning som har Vidbynäs golfbana som granne. Slottet byggdes 1711 och har renoverats och byggts om flera gånger under åren och 2008 öppnade slottet med den nya verksamheten.  Man bor i nybyggda hus intill slottet och man kan välja mellan ett Bullerby-hus eller ett lyxigt funkishus. Om man spelar golf kan man alltså boka en golfweekend här. Någon direkt trädgård finns inte här utan det är gräs och grus.
    Idag ska vi till ett annat slott...






    Stigar





    20 061 dagar har jag levt här på jorden. Undrar om jag borde ha valt andra vägar under några av dessa dagar?

    Jag också ville väl andra
    och ljusare stigar att gå -
    andra stigar att vandra
    förrn mörknaden faller på.

    Jag också - skulle man tycka,
    kunde väl finna en bro
    som leder - om inte till lycka
    så bara till vardagsro.

    Nils Ferlin

    Dagens svin

    Den 18 december kom vildsvinen till vår slottspark. Under de elva år som jag jobbat i parken har inte en enda gris besökt oss.
    Den där dagen strax före jul tänkte jag att besöket var en tillfällighet. Nu kan jag konstatera att de använder vår park som matplats trots att det är snö, tjäle och vinter. De går fram som jordfräsar i den frusna marken i jakt på rötter och ekollon. På flera platser i parken ser man att de bökat upp marken under ekarna för att få tag i dessa ekollon och tidigt i morse såg J flera grisar intill våra förråd.  De har även röjt under en ek som står 20 meter från slottet.
    Jag är mycket orolig inför den kommande säsongen i parken. Plötsligt känns rådjur och harar som ett väldigt litet problem.

    Då och då har små vildsvinstammar brutit sig ut ur hägn i Sverige och bildat nya stammar. Vid mitten av 1970-talet rymde ett antal vildsvin från ett hägn vid Åda i Södermanland och etablerade sig på Tullgarns ägor och senare även på Mörkö. Det är ättlingar från dessa svin som nu har hittat till vår park.



    Från Wikipedia

    Hanarna som kallas "galt" (eller äldre "orne") och är mellan 150 och 180 cm långa och 70 till 100 cm höga. Till längden ska läggas en 25 cm lång svans. Honorna kallas sugga och är betydligt mindre än hanarna. Galten väger upp till 225 kg medan suggan väger mellan 80 och 140 kg. Det finns rapporter från omvärlden om svin av blandras mellan vildsvin och tamsvin som vägt långt över 300 kg. Det största dokumenterade vild- och tamsvinhybrid man funnit kallas för Hogzilla och vägde bortåt 360 kg. Vildsvinets borst är mörkgrå till brunsvart och båda könen har uppåtböjda betar. Galtarnas betar är dock mycket större.

    En könsmogen hane benämns galt medan en könsmogen hona heter sugga och avkomman kallas kulting. En hona som inte fött några kultingar heter gylta, dessa begrepp används även när det talas om tamsvinet.

    Vildsvinet har ganska dålig syn,dock ej så dålig som många tror, men extremt god hörsel och luktsinne och kan bland annat känna lukten av en människa på nära 1 kilometers håll om vinden ligger rätt

     Dagens vildsvinsfilm.

     Se spår av vildsvin på klickbilden:

     Mer om vildsvin på Jägarförbundets hemsida.

    Dagens Trädgårdsspaning


    Dagens outfit

    Kan Blondinbella så kan jag....
    Jackan kommer från Blåkläder, byxorna är från Fristad och kängorna är Graningekängor.

    Enligt Wij trädgårds nyhetsbrev så ska Lasse Krantz börja blogga....


    Ingen fototävling i vår

    Vet inte riktigt hur jag tänkte när jag sa att jag skulle dra igång en fototävling nu i vår. När novembermörkret ligger som ett lock över oss har man mer tid att pilla med fototävlingar än vad man har i april då våren kommit och man har ganska mycket att göra som slottsträdgårdsmästare. En fototävling mitt i allt vårarbete skulle bara bli stressigt. Det kanske finns någon annan som kan ta över? Däremot ordnar jag gärna ännu en novembertävling i höst.

    Minns ni de fina bilderna som gick till final i höstas? Klicka på bilderna! Se kategorin Fototävling.

    Från vänster:
    Vinnaren Fundera grönt
    Ann-Sofiero
    Min dotter
    Den passionerade trädgårdsturisten
    Love, literature and gardening

    Dagens Trädgårdsspaning
    Dagens låt

    Googla, youtuba och spotifya

    Nu för tiden söker man information, film och musik med några klick på datorn. Att söka information heter idag att googla och om vi vill se ett filmklipp på i stort sett vad som helst så tittar vi på youtube. Där hittar man allt från Obamas tal till ballongdansen.
    Jag skulle kunna filma mig själv då jag gick ner till kinesen för att köpa en fiskgratäng för att sedan lägga det på youtube så att hela världen kan se det tio minuter efter det att kinesen har fått betalt för gratängen....vet inte om det skulle intressera någon...men ändå!
    Nu kan man också hitta nästan all musik man söker i det fantastiska programmet Spotify som är framtaget för att få stopp på fildelningen. Undrar just hur man använder datorn om tio år?

    Rum & Trädgård på Kistamässan

    Nu till veckan går Rum & Trädgård den 5 -8 mars på Kistamässan som visar allt för trädgård och uterum parallellt går Villaägarmässan med fokus på villa, fritidshus och eget boende.

    Massor med fina utställningar och intressanta föreläsningar.

     

    Läs gärna mer på www.rumochtradgard.se 

     

    Övriga trädgårdsmässor 2009

     



    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails