Skogslind och parklind
Slottsparkens allé av parklind. Lindarna som är ca. 100 år gamla står med 9 meters mellanrum och stamomfånget är 2 meter i brösthöjd.
Det vanligaste gatuträdet i Stockholm och i många andra städer i Sverige är lind och då främst parklind. Anledningen till att den används så ofta är att lindar är härdiga, har lång livstid, är oftast friska och tål beskärning. På 1800-talet då det blev vanligt med träd efter gatorna i städerna så var lind och alm de vanligaste träden. Eftersom parklinden blir ett stort träd (kan bli 25-30 meter högt i Sverige) så har nu en sort av skogslind (Tilia cordata) tagits fram som heter ´Rancho´ och som endast blir 10-12 meter hög. Rancho har också den fördelen att den är helt fri från bladlusangrepp som orsakar honungsdagg. Lindens rotsystem är litet och når under optimala betingelser endast ca 1,0-1,3 meter djupt (Träd i bebyggelse)
Honungsdagg utsöndras av bladlössen som äter stora mängder av trädets sav och tillgodgör sig endast små mängder socker ur saven medan resten rinner rakt igenom lössen. Honungsdaggen är alltså ren sockerlösning som inte gör någon större skada men kan vara obehagligt klibbig när den faller ner i stora mängder. Man bör alltså inte plantera lindar vid parkeringsplatser eller uteplatser. I honungsdaggen växer en mögelsvamp som färgar bladens undersida svarta. Angreppen av bladlöss är vanligast i stadsmiljö där träden är instängda utan naturliga vindar och där värmen i trädkronorna blir för hög.
Det sägs att lindens blommor innehåller något narkotiskt ämne som lockar till sig enorma mängder bin och som ibland gör dem rejält höga och de kan ligga i drivor svagt surrande under träden...!
Det finns 45 arter av lindsläktet men det är bara skogslinden (Tilia cordata) och bohuslinden (Tilia platyphyllos) som är vildväxande i Sverige.
_______________________________________________________________________________________
Tilia cordata - Skogslind
Skogslinden är vildväxande över nästan hela Europa och finns upp till Ångermanland i Sverige. I Sverige kan skogslinden bli 25 meter hög men längre ner i Europa finns träd som är över 40 meter höga. Höjdtillväxten avslutas vid 150-180 års ålder men trädet kan bli över 800 år gammalt. 1968 uppmättes den grövsta skogslinden i Lindhult vid Boo i Närke som då var 8,09 i omkrets (boken Träd och buskar av Ingmar Holmåsen). Landets högsta skogslind fanns 1974 i Stjärnsunds slottspark och var då 29 meter hög. Det enklaste sättet att skilja skogslind från parklind är att jämföra undersidan av bladen där skogslinden har bruna små tofsar i nervvinklarna medan parklinden har ljust gula tofsar. Skogslinden har även en mer oregelbunden och rundad krona. Vid Mälaren är skogslinden helt det dominerande värdträdet för misteln. Linden är sällsynt på Gotland men vid Alvena lindaräng dominerar skogslinden bland trädbeståndet. Skogslinden blommar i juli (senast av alla våra vilda träd). Skogslinden på bilden är från slottsparken och den mäter 4,30 i omkrets (i brösthöjd).
Sorter av Tilia cordata
´Erecta´ - blir 18-20 meter högt och får en regelbunden pyramidformig krona. Bladen är 3-6 cm. och sitter kvar länge på hösten. Den här sorten används mycket i Tyskland och Holland men är ännu inte så känd i Sverige men vid Rörstrandsgatan 20 i Stockholm finns några exemplar. Erecta är vindtåligt och klarar även salta vindar.
´Greenspire´ - växer kraftigt även som ungt träd. Det blir ca. 20 meter högt och 10 meter brett. I Sveige har den funnits i 15-20 år. Bladen blir 7-10 cem breda, lite läderartade och mörkgröna på ovansidan. I USA är den den vanligaste linden i städer.
´Rancho´ - blir endast 10-12 meter högt och 5-6 meter brett. Grenarna växer nästan rakt ut från stammen i kronans nedre del. Bladen är 5-8 cm breda och mörkgröna. En stor fördel men Rancho är att de är fira från bladlusangrepp vilket är ett problem i stadsmiljö både vad gäller öviga skogslindar och parklindar. De planterades i Kungsträdgården i Stockholm då parkens gamla lindar togs bort. De nya lindarna var 5 meter höga då de planterades.
´Swedish Upright´ - moderträdet ska ha upptäckts i Sverige 1906 och drevs senare upp i Boston, USA. Stefan Mattson hittade trädet i en plantskola i England och tog trädet till Enköping. Sorten blir inte hög, ca. 10 meter och 3-4 meter brett.
_______________________________________________________________________________________
Tilia x europaea - Parklind
Parklind anses vara en hybrid mellan skogslind och bohuslind och kommer troligen från Holland och har funnits i Sverige sedan 1600-talet. Parklinden är den absolut vanligaste linden som används till gatuträd bl.a. på grund av att den har en ganska symmetrisk krona och att den inte får lika bred krona som skogslinden. Parklinden är även mycket vanlig i slottsparker och som alléträd. Några av de äldsta parklindarna i Stockholm finns på Molitors malmgård i Tantolunden och är från 1600-talet.
Det pågår forskning vid Alnarps lantbruksuniversitet om de olika sorterna och klanerna av parklindar.
På många lindar och ofta då på parklindar finns ofta knölar på stammens nedre del.
Sorter av Tilia x europaea
Kungslind, ´Koningslinde´ -
Det sägs att de flesta lindar som säljs under namnet ´Pallida´ idag kommer från den här klonen. Lindar som 1945 kom från holländska plantskolor med namnet ´Pallida´ var egentligen ´Koningslinde´.
´Koningslinde´ blir 20-25 meter hög och 12-15 meter bred. Kronan är smalt pyramidformig som ung och blir sedan mer rundad. Bladen är större än hos den vanliga parklindens (´Zwarte Linde´), ovansidan är något glänsande och undersidan en aning gulaktig, bladskaftet rödaktigt och höstfärgen gulbrun. Ett mycket intressant examensarbete inom landskapsingenjörprogrammet av Birgitta Jonsson finns här.
Kejsarlind, ´Pallida´
Den här klonen är känd från tidigt 1600-tal och ett av de äldsta träden av ´Pallida´ finns i Svartsjö slottspark och kallas Drottning Kristinas lind (bilden ovan) som lär vara planterad 1630 och är 970 cm i omkrets. Den här sorten av parklind har ganska smal krona med korta lite hängade sidogrenar. ´Pallida´ har planterats i Drottningholms slottspark nu när alla lindarna där byts ut, de nya lindar som kommer att stå närmast slottet är dock sticklingar från parkens gamla skogslindar. Den vanliga skogslinden var helt dominerande i slottsparken tidigare. Pallida är härdig i zon 1-5.
(Vanlig) parklind, ´Zwarte Linde´ -
Klonen av den här parklinden planterades i svenska parker under 1600-talet och har troligen holländskt ursprung. Den har importerats till Sverige under 1900-talet men då med namnet Tilia x europeana men nu bör sortnamnet ´Zwarte Linde´ användas för att man inte ska blanda ihop den med de ovanstående sorterna. De blir 20-25 meter höga och stammen är cylindrisk och har inte så stora kallusknölar vid nedre delen av stammen. Grenar och skott är påfallande mörka under vintern och på sensommaren vrids bladskaften och visar undersidan av bladet. Bladen på den här sorten angrips kraftigt av bladlöss. ´Zwarte Linde´ brukar ofta knuthamlas eller arkadklippas på grund av sin grenbyggnad som är nästan horisontell.
_______________________________________________________________________________________
Lindens rötter
Linden kännetecknas av ett osymmetriskt, ofta ensidigt utvecklat rotsystem, som upptar en liten, men mycket intensivt genomrotad jordvolym.
I ungdomen utvecklas en pålrot, som är lika kraftig som ekens. Den tillbakabildas tidigt och ersätts av hjärtrötter, som är korta och snabbt förgrenar sig.
Källor:
Nordeuropas träd av Alan Mitchell
Träd i Stockholm.
Stadsträd från A-Z av Rune Bengtsson
Europas träd av Bob Press.
Träd i bebyggelse av Eivor Bucht & Ragnhild Widgren
Drottningholms lindar
.
Hoppas du haft det bra i påsk. Jag minns en lind på ett sommarställe utanför Markaryd. Stod man under det trädet lät det ibland som ordentligt svärmade i trädkronan. Tusentals insekter. Det ljudet är imponerande. Ser fram mot dina bilder av blad för att kunna lära mig bestämma sorterna.
Åh vad fina bilder på allén! Gillar alléer skarpt och linden är en klar trädfavorit. Gott om dem här i Göteborg också :)
mmm jag gillar lindar.
Har en bild på mig där jag står inuti en stor ihålig mycket gammal lind, det var häftigt.
Claus: Hela parken surrar hos oss också i juli av bin i lindarna.
Fundera grönt: Det är ett av mina favoritträd också.
Nina: Ja de kan vara ordentligt ihåliga och ändå leva vidare.
Vi hade biodling under omkring femton år. Är väl bekant med honungsdagg. Bina sökte sig till den - det är ju en socckerlösning precis som nektarn. Lushonung kallas honungen som utgår från honungsdaggen. Lushonung! Det låter rätt äckligt men den kallas så bland biodlare.
Hello! Do you speek english? I hope so... I don't understand your language but I find you by Twitter. I'm fool of gardening. Thank you for your nice pictures
"Rancho" gjorde att jag hamnade här en gång i tiden. Vi planterade rätt många då och de var tyvärr inte av toppkvalitet och dessutom rätt stora/gamla. Nu går de mot sin andra sommar. I somras upptäckte jag att de var angripna av ett riktigt odjur. På riktigt nära håll såg det ut som små feta svart/vit tvärrandiga krabbformade sakdedjur - med klor alltså - någon m m stora. Bladen tynade bort och fick svampliknande härdar. Jag undrar verkligen om dessa lindar kommer att klara sig! Känner du igen odjuret på beskrivningen?
Ståtlig alle´! Och en mycket vacker grind! Har den månne någon historia?
Det var jag som skrev om odjuren här ovanför.
Lind en av mina favoriter. Den doftar så gott när den blommar.
Linden är verkligen en favorit. Underbar.
Jag beundrar dig för dina ambitiösa, kunniga och bra blogginlägg!
Vackra träd! TÄNK att få ta del av deras historia och händelserna runt omkring...
Trolda - kram
Parkarbetaren: Har aldrig hört talas om dina krabbformade skadedjur...det måste vi forska i.
Åsa: Grindarna kom till parken 2007 och vi köpte dem begagnade i Belgien eller om det var Holland...ska kolla det.
Hej,
Var kan man köpa parklind i Göteborgstrakten?
Ewa-Britt
Ewa-Britt: Oj...har ingen aning. Jag bor i Stockholm.
Mycket trevlig blogg. Läser själv till trädgårdsanläggare och ska som projektarbete designa en del av en kyrkogård i Skåne. Tänkte då kanske använda just 'Rancho' och undrar därför om du vet hur mycket det trädet fröar. För även om jag gillar lindar så tycker kyrkvaktmästarna att fröerna skräpar ner lite väl mycket.
Stekspaden: Välkommen hit! Rancho är ju planterad i hela Kungsträdgården men jag har faktiskt inte tänkt på om de fröar rikligt. Tror inte att de skulle ha valt den här sorten om de hade en ovanligt riklig fröbildning. Du kanske såg att de inte drabbas av bladlusangrepp som orsakar honungsdagg? Det är en stor fördel med Rancho.
Det lär inte hjälpa dig nu...men jag ska kolla det där under nästa säsong...om den skräpar ner med sina förkapslar. Tror som sagt inte att det är ett stort problem men det var en intressant frågeställning.
Kan samtidigt tycka att problemet känns lite märkligt. Träd och buskar blommar och fröar av sig...det är liksom deras uppgift att sprida sina frön för att säkra återväxten. En trädgård eller park som är helt steril och inte ´´skräpar´´ låter för mig inte speciellt spännande. Träffade en hyresgäst i en trädgård på Åsögatan i Stockholm en gång som inte tyckte om syrener....därför att de skräpade när de blommat färdigt och släppte de överblommade blommorna på hans välkrattade gångar. Säger bara...människan och naturen!
Lycka till med din utbildning och så forskar vi vidare hur Rancho fungerar.
hej jag håller på med Fituna allé. De lindarna är ju så ovanligt raka och fria från kallus. Funderar på om det är ngn sort av parklind som är special där. Om nån vet mer om detta :)
Fin sida här!
Ulla: Hej! Vad menar du med att du ´´håller på med´´ Fituna allé? Hoppas att du får fram vad det är för typ av lind som finns där.
Hej, sökte en mindre lind för allé. Rancho eller Linn. Det finns också en Swedish Upright som är något lägre och smalare än Linn.
Vet någon om man kan köpa den i Sverige?
Letades fram i Sverige från början.
Bra inlägg du har om lindar Hasse! Imponerad av din bild av linden vid Svartsjö slott, som ju nu finns att köpa under namnet 'Kristina' E. Förvirrande med sorterna 'Pallida' och 'Koningslinde' och förväxlingen dem emellan. Men om jag förtår saken rätt så blir Koningslinde mindre än Pallida, vilken också kallas Kejsarlind på svenska. Kejsare är större än kung - eller hur?
Oj, ett gammalt inlägg Lars. Någon gång ska jag ta mig tid att se över de gamla blogginläggen som fortfarande besöks. Kejsare låter störst...