Site Meter

Skogslind - Tilia cordata ´Rancho´

Kungsträdgården i Stockholm med operan i bakgrunden

I Kungsträdgården har de gamla lindarna bytts ut 1997. De närmast Hamngatan planterades 2004 och sammanlagt har det planterats 285 st. Tilia cordata ´Rancho´ i parken, dessa träd är uppdrivna i Tyskland
Sortern Rancho skapades i den amerikanska plantskolan Scanlon 1961. Den här sorten blir bara 10-12 meter hög och 5-6 meter bred vilket gör att den passar utmärkt som stadsträd i parker eller som gatuträd.
Kronan växer i pyramidform och grenarna i kronans nedre del utgår med 45  graders vinkel från stammen och högre upp i ungefär 30 graders vinkel.
Bladen är 5-8 cm breda och mörkt gröna och höstfärgen är gul. Rancho blommar rikt när trädet blir gammalt.
En stor fördel med Rancho, förutom att det inte blir så stort är att det inte drabbas av bladlusangrepp som orsakar honungsdagg.
Äldre planteringar av Rancho finns i Malmö och Ystad. Sorten är härdig upp till zon 4.
 
Skogslind
Tilia cordata eller skogslinden är vildväxande i större delen av Europa och har sin nordligaste gräns i Skuleskogen i Ångermanland. I Sverige kan linden bli 20-25 meter hög men i Polen finns det 40 meter höga skogslindar. Eftersom den frösår sig så varierar utseendet. Ett kännetecken på denna lind är att om man håller undersidan av ett blad mot ljuset ser man att tredje ordningens nerver är nedsänkta i bladskivan.
Skogslinden har kommit till relativt liten användning som planterad i parker och trädgårdar. I äldre alléer har den nästan alltid fått stå tillbaka för parklinden (Tilia x Europaea). Orsaken är bland annat att dess växtsätt varit för tätt, hängande och oregelbundet. Idag finns en tendens att välja skogslind i städer och alléer för att den är ´´inhemsk´´. Resultatet blir oftast nedslående då man får fröförökade träd av mycket ojämnt utseende.
(Ur boken Stadsträd från A-Z)


Kungsträdgården


Här har Rancho planterats i Ericbergs slottspark år 2007, en allé som består av 271 st. träd. (Klicka på bilden)


Källa: Stadsträd från A-Z av Rune Bengtsson
 
Google

Kommentarer
Postat av: Stekspaden

Skulle så gärna få tag i Stadsträd från A-Z men tyvärr går den ju ej längre att få tag på. Har bläddrat i den så jag vet ju hur mycket fantastisk kunskap där finns att läsa sig till.

2009-03-13 @ 22:07:26
URL: http://tvdagboken.wordpress.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Stekspaden: Förstår inte att de inte ger ut ännu en upplaga. Vet att många frågar efter den. Den är verkligen mycket bra.

2009-03-13 @ 22:40:00
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0