Site Meter

Trädgårdsfredag i SVT

Premiär i maj för Trädgårdsfredag

 

Gröna, sköna och härligt lustfyllda fredagksvällar blir det i SVT2 när nya satsningen Trädgårdsfredag drar igång, premiär den 1 maj kl 21.30.

Programledare är Pernilla Månsson Colt och vid sin sida har hon trädgårdsmästaren Gustav Mandelmann (min kurskamrat som jag besökte förra året) och kocken Tareq Taylor. Tjugo program sänds under perioden vår-sommar-höst i år.

Gustav Mandelmann

Trädgårdsfredag rymmer all sorts trädgårdsliv och arbete med trädgården; jorden och växterna, odling och skötsel såväl som skörd. Det kommer att handla om blommor, växthusodling, krukväxter, balkongväxter med mera, men också grönsaksodling, tillagning, syltning och saftning, svampar och svampskörd. Säsongens skörd och närodlat är viktiga ledord. Det som tillagas i programmet är alltid det som är aktuellt just då – allt från äpplen och potatis till ogräs och lindbladsskott.

Pernilla och Gustav låter oss följa trädgårdslivets mödosamma arbete men också dess många fröjder. Både nybörjare och kunniga trädgårdsintresserade får tips om projekt som går att starta upp redan i helgen. Årets skiftningar och den förändring som sker i trädgården löper som en röd tråd genom serien – från vinter till vår, sommar och höst. Från soluppgång till solnedgång är ett annat viktigt tidsintervall. Tomatfröna har grott färdigt på badrumsgolvets golvvärme och måste planteras ut innan de börjar bli vita, långa sytrådsstjälkar. Fåren ska klippas inför våren men det är inte så lätt som man kan tro. Det är dags att beskära det som kan beskäras före sommaren. Och när de första perennerna börjar slå ut, men hur ger man dem den bästa starten med hjälp av gödsel och skydd från den hårda vårsolen?
Ekologisk odling, återvinning och hållbar utveckling är andra naturliga ämnen i Trädgårdsfredag eftersom livet i trädgården följer en cykel som upprepas år från år i takt med säsongerna; varje år föds, lever och dör trädgården.

Från hemmastudion på Österlen görs även utflykter i form av reportage, både runt om på Österlen, i Sverige, Europa och i andra delar av världen. I programmet medverkar dessutom experter och andra gäster som till exempel avancerade amatörer och olika trädgårdsentusiaster.

Programledaren Pernilla Månsson Colt är en genuint intresserad trädgårdsfantast och rutinerad tv-profil som under åren programlett allitfrån breda underhållningsprogram som Bumerang, Melodifestivalen och Centralen, till samhälls- och kulturprogram som Månsson & Media, Tema-Lördag och nu senast Sverige. Hon gör dessutom regelbundet reportage åt Packat & Klart och är numera även producent för Antikrundan.

Trädgårdsmästare Gustav Mandelmann är entusiasten som framgångsrikt gjort ekologisk odling till sin livsstil. Han har lång erfarenhet av odling, lever som han lär och har såväl ett nationellt som internationellt grundmurat rykte i trädgårdskretsar. Tillsammans med hustrun Marie driver han en gård med Krav-certifierad odling och lammuppfödning. Familjen har även gjort landskapsvårdande insatser, bl a genom anläggande av dammar där lövgrodor, paddor och andra djur trivs och fick Region Skånes miljöpris 2002.

Kocken Tareq Taylor är en återkommande gäst i varje avsnitt av Trädgårdsfredag. Tareq Taylor är en malmökrögare med en tydlig profil som innefattar eco och närodlat. Till vardags driver han restaurang och café i Malmö och har tidigare haft eget matprogram i Kanal Lokal.

Producent för Trädgårdsfredag är Björn Östlund och projektledare är Malin Björkman-Widell.
(Från Webfinaser)

 


Kommentarer
Postat av: Katarina

Å, vad kul! Jag gillar Gustav! Var lite rädd att det bara skulle bli det engelska trädgårdsprogrammet från SVT i år. Det är iofs bra, men ändå!

2009-03-30 @ 18:48:22
URL: http://kollitott.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Det här tror jag kan bli riktigt bra! Gustav blir perfekt i programmet tror jag.

2009-03-30 @ 18:52:13
Postat av: Lena

Fullständigt oförutsägbar... var på ett seminarium där alla andra kom med sin dator och sin powerpoint. Då kom Mandelmann med en konsumkasse med ett barnpussel föreställande en bondgård i. Han började dela ut pusselbitar i publiken och vi skulle associera bitarna med odling. Det är inte enkelt för de stela hjärnorna att plötsligt hamna i den situationen...

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lena: Ha ha...ja det skulle jag ha problem med. Det här kan ju bli bättre än jag trodde från början.

2009-03-30 @ 19:19:22
Postat av: HelenJ

Äntligen ett riktigt trädgårdsprogram. Det här verkar riktigt lovande! Blir nog till att boka fredagskvällarna framför tvn i sommar. Väldigt bra tid faktiskt - då har jag ju lagom hunnit in från trädgården och både ätit och duschat =). Hade programmet gått kl 20 hade jag nog missat vartenda avsnitt...

Kul också med en person som går lite utanför ramarna. Det ska bli riktigt spännande det här!

2009-03-30 @ 19:51:56
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Anita

Va kul! Det låter som ett härligt program. Det är bara att hoppas på att det går i repris på söndagar som de andra trädgårdsprogrammen för på fredagar är det kört. Fast, är dom svenskproducerade går det väl att se dom på SVT Play när man vill.

2009-03-30 @ 19:58:22
URL: http://anitalinder.wordpress.com/
Postat av: Åsa!

Då gäller det bara att var först på fjärrkontrollen här hemma då. Får de andra bestämma blir det knappast trädgårdsprogram utan Discovery, Miami Ink, Simsons eller något annat djupt;), och jag hamnar vid datorn.

2009-03-30 @ 20:08:28
URL: http://bitihopdax.blogspot.com/
Postat av: Rosengeranium (Parkettodlaren)

Det här verkar lovande! Trädgårdsteve är den bästa kuren för min segslitna förkylning - gissa vem som tänker titta online! (Och då slipper jag vara kedjad vid tv-soffan en viss tid.)

2009-03-31 @ 12:03:25
URL: http://parkettodlaren.blogspot.com/
Postat av: maureen

Hello, I just found your blog on blotanical and I have to say that I love your photography. I must visit your blog again when I have some more time to look at some more.

regards

maureen :)

2009-03-31 @ 13:50:35
URL: http://mylottieheaven.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

HelenJ: Ja utanförramarnamännsikor tycker vi om...Anita: SVT Play är ju perfekt om man inte vill passa tider framför TV:n.Åsa: Ni får väl lotta...eller så ser du på SVT Play efteråt...men vem vet programmet kanske inte ens är bra.Parkettodlaren: Som sagt...nu behöver man inte passa TV-tider längre. Krya på dig!maureen: Welcome!

2009-03-31 @ 17:40:00
Postat av: Vibeke

Hej. Vil lige høre om man ikke kan kjöpe disse dejlige tv programmer med Gustav og Maria. Det er noget af det bedste der længe har været sendt. Har siddet her i Danmark og set det med stor glæde. Hej

2010-09-21 @ 21:01:17
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Hej Vibeke: Jag tycker också mycket om de programmen. Har besökt Gustav på hans gård, vi gick samma kurs en gång i tiden. Vet inte om man kan köpa programmen. Du får kontakta SVT. Hej hej!

2010-09-21 @ 21:09:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0