Site Meter

Bofinksången



Klockan 8.30 i morse kom bofinken till vår park. Den borde ha valt en bättre dag. Hårda isande nordvindar svepte genom parken hela dagen och morgontemperaturen var -5 grader. Bofinken borde ha välkomnats med en solig, varm och vindstilla park. 

Bofinkens sång kanske inte är i klass med koltrastens men den är gladare och saknar vemodet och melankolin i sången. Här är det gladragg och gladrevirhållande som gäller och nu fylls hela parken av vacker sång.
För mig finns det tre fågelhändelser som är riktigt stora under våren, när koltrasten börjar sjunga, bofinkens ankomst och när jag hör näktergalen första gången. 

Bofinken och lövsångaren är Sveriges vanligaste fåglar och det lär finnas 10 miljoner par i landet. Bofinkshonan lägger vanligtvis två kullar med 3-6 ägg om året men varma somrar kan det bli ännu en kull. Födan består av bär, insekter (många skadeinsekter) och frön.
Det latinska artnamnet coelebs, vilket betyder "ungkarl", hänsyftar på att honorna lämnar hanarna ensamma om vintern i fågelns norra utbredningsområde. I oktober drar bofinkarna till Västeuropa. De flesta övervintrar i Belgien och Holland men under milda vintrar kan bofinken övervintra i södra Sverige.
Faktauppgifter från Wikipedia.

Dagens musik: Hela Livslinjen, t.ex. den här.
Dagens Trädgårdsspaning
Dagens konstaterande: Det är inte längre gott med kaffe och jag längtar efter te-stunderna.
Dagens jobb: Trädfällning.
Dagens godis: Sour winegums
Dagens rätt: Findus fiskgratäng - Citron & Dill


Kommentarer
Postat av: Katarina

Vad roligt att få lyssna, jag försöker lära mig att känna igen fler fåglar. Agnes Katt tyckte också att det lät intressant...

2009-03-24 @ 17:38:39
URL: http://kollitott.se
Postat av: Tor

Här i Jönköping har vi haft bofinkar i ett par veckor.

Först bara en, som nog var lite förvirrad angående sin identitet, för den höll ihop med gulsparvarna. (Vi hade en sent i höstas som gjorde samma sak, kanske var samma?) Men sen dök ett helt gäng upp. Men nu får de frysa igen :(

2009-03-24 @ 18:07:03
URL: http://moliden.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Hm...ge katten whiskas i stället...!



Tor: Vi är lite efter här uppe i Stockholmsområdet vad gäller fåglar i varje fall. Hoppas att den stackaren hittar sina kompisar, kan det vara så att han är närsynt?

2009-03-24 @ 18:22:00
Postat av: Arboarkticum

Men! Att inte Knut Bofink övervintrar hos er - det var konstigt? De senaste åren har han varit en trogen gäst vid vårt norduppländska fågelbord regelbundet under vintrarna - och vi har betydligt bistrare klimat än i Stockholmsområdet, tro mig... näst intill arktiskt, känns det som just nu... Däremot stämmer det att han gärna hänger med gulsparvar och grönfinkar - dock en smula på avstånd, och ganska avvaktande.

2009-03-25 @ 07:59:56
URL: http://arboarkticum.blogspot.com
Postat av: Lillebeth

Tack, tack. Nu mår mina öron mycket bättre.

2009-03-25 @ 08:52:23
URL: http://vidbergetsfot.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Arboarkticum: Det är kanske möjligt att det finns en och annan fink kvar i stan men i slottsparken flyr de i oktober.



Lillebeth: Visst är det ljuv musik?

2009-03-25 @ 15:15:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0