Site Meter

Dagens svin

Den 18 december kom vildsvinen till vår slottspark. Under de elva år som jag jobbat i parken har inte en enda gris besökt oss.
Den där dagen strax före jul tänkte jag att besöket var en tillfällighet. Nu kan jag konstatera att de använder vår park som matplats trots att det är snö, tjäle och vinter. De går fram som jordfräsar i den frusna marken i jakt på rötter och ekollon. På flera platser i parken ser man att de bökat upp marken under ekarna för att få tag i dessa ekollon och tidigt i morse såg J flera grisar intill våra förråd.  De har även röjt under en ek som står 20 meter från slottet.
Jag är mycket orolig inför den kommande säsongen i parken. Plötsligt känns rådjur och harar som ett väldigt litet problem.

Då och då har små vildsvinstammar brutit sig ut ur hägn i Sverige och bildat nya stammar. Vid mitten av 1970-talet rymde ett antal vildsvin från ett hägn vid Åda i Södermanland och etablerade sig på Tullgarns ägor och senare även på Mörkö. Det är ättlingar från dessa svin som nu har hittat till vår park.



Från Wikipedia

Hanarna som kallas "galt" (eller äldre "orne") och är mellan 150 och 180 cm långa och 70 till 100 cm höga. Till längden ska läggas en 25 cm lång svans. Honorna kallas sugga och är betydligt mindre än hanarna. Galten väger upp till 225 kg medan suggan väger mellan 80 och 140 kg. Det finns rapporter från omvärlden om svin av blandras mellan vildsvin och tamsvin som vägt långt över 300 kg. Det största dokumenterade vild- och tamsvinhybrid man funnit kallas för Hogzilla och vägde bortåt 360 kg. Vildsvinets borst är mörkgrå till brunsvart och båda könen har uppåtböjda betar. Galtarnas betar är dock mycket större.

En könsmogen hane benämns galt medan en könsmogen hona heter sugga och avkomman kallas kulting. En hona som inte fött några kultingar heter gylta, dessa begrepp används även när det talas om tamsvinet.

Vildsvinet har ganska dålig syn,dock ej så dålig som många tror, men extremt god hörsel och luktsinne och kan bland annat känna lukten av en människa på nära 1 kilometers håll om vinden ligger rätt

 Dagens vildsvinsfilm.

 Se spår av vildsvin på klickbilden:

 Mer om vildsvin på Jägarförbundets hemsida.

Dagens Trädgårdsspaning


Kommentarer
Postat av: Johanna

dagens vin läste jag först, och tänkte att detta bådar gott. och sen ser jag bilder på grisar! :o)

hoppas inte som små svinen gräver runt för mycket och förstör till våren.

2009-03-03 @ 22:29:09
URL: http://meramest.blogspot.com
Postat av: Herr Fryle

Dom är väldigt söta!

2009-03-03 @ 23:00:48
Postat av: Yo

Oj, oj, oj! Det är nog det värsta man kan få in i sin trädgård/park. Skyddsjakt kanske blir aktuellt?

Kan det vara matbrist som drivit in dem under vintermånaderna? Kan man hoppas på att de drar sig tillbaka när tjälen går ur marken eller dröjer det fram till sommaren tills de finner tillräckligt med föda i det vilda? Det här blir nog inte lätt, suck. Yo

2009-03-04 @ 09:31:59
Postat av: Lillebeth

Det är fruktansvärt hur vi människor ställer till det. För nog hjar vi ett finger med i svintillväxten. Eller? Har de några natruliga fiender längre?

2009-03-04 @ 10:31:15
URL: http://vidbergetsfot.blogspot.com
Postat av: Anonym

Kom de lösa i min trädgård, så tror jag att jag skulle bli våldsam.

Men jag har några kilo i frysen och de gör sig mycket bra på matbordet. Det gäller att hålla sig väl med människor med vapen och jakträttigheter.

GJ

2009-03-04 @ 15:12:10
Postat av: Katarina

Vad otäckt, det kan bli bekymmer. De är inte ofarliga heller har jag förstått när de har kultingar. Jag förstår att du är orolig.

2009-03-04 @ 19:23:21
URL: http://kollitott.se
Postat av: Anita

Nej ... jag minns när du skrev om dom förra gången och hoppades att det var ett engångsbesök. Usch dom kan ju verkligen ställa till med elände. Rådjuren äter ju visserligen blommornas knoppar men vildsvinen kan ju verkligen omvandla en gräsmatta till leråker.



Jag kan bara hålla tummarna och hoppas att dom hittar andra matplatser, långt från din slottsträdgård och alla andra trädgårdar.

2009-03-07 @ 07:43:46
URL: http://anitalinder.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0