Site Meter

Kirgislök - Allium aflatunense ´Purple Sensation´


Den här vackra löken blommar i månadsskiftet maj/juni och passar utmärkt tillsammans med tulpaner. Hos oss växer de tillsammans med franstulpanen Maja och i den stora perennslänten står de framför pärlbusken ´The Bride´ som blommar samtidigt. Blommorna är lila och blir ca. 12 cm stora. Bästa effekten får man om man massplanterar den och idén att samplantera den med franstulpanen fick jag från Drömparken i Enköping.
År 2000 blev den vald som årets lök av trädgårdsjournalister. Den passar bra till snitt och kan även torkas.

Purple Sensation blir 70-90 cm hög och har man tur så sprider se sig med både sidolökar och med frö. Det sägs att allium ska hålla sorken borta och det kanske stämmer men under vårt bedrövliga sorkår 1999 hjälpte de inte mycket.
Den rena arten finns vildväxande i centrala Asien och den trivs på en varm och solig plats i ganska lätt jord. Man planterar löken under hösten, 10-15 cm djupt och gärna med ett avstånd av ca. 20 cm mellan lökarna.

Det man bör tänka på när man sätter dessa lökar är att placera den lång in i planteringen och att andra växter döljer de nedre delarna av lökarna då bladen gulnar tidigt. Man kan ha höga nävor som t.ex. kungsnäva framför som tidigt bildar kuddar av sitt bladverk.





Kommentarer
Postat av: HelenJ

Jag har en hel del allium - men inte en enda sork! Så jag för min del tror på det...

Jag tycker de är otroligt vackra och skaffar bara fler sorter varje år. Det är så fint när bollarna liksom svävar över allting annat i rabatten.

2009-03-29 @ 21:44:57
URL: http://gronafunderingar.blogspot.com
Postat av: Leonora - The Magic Memories

Hoppas du haft en härlig dag :)

allt väl?

2009-03-29 @ 21:51:11
URL: http://magiskaminnen.blogg.se/
Postat av: Londongirl

Förra året såg jag några stora lila växter i Kungsträdgården. (nere i den änden mot strömmen) som påminde om de här. Kan det ha varit såna tro?

Jättefina är de i alla fall. Men de kräver förstås väldigt utrymme.

2009-03-29 @ 21:55:41
URL: http://tankevagor.blogspot.com
Postat av: karin

Är helt kär i krigislök och satte jättemånga i fjol som snart tänker börja blomma och visste då inte detta med bladen. Blev helt förfärad nu när jag såg att bladen är vårfula och helt gulprickiga! Jag tror att jag har nått sent runtom, solhatt om jag inte minns fel och det blir ju helt klart till att möblera om där! Näva var ju ett toppentips. Fler tips på växter som hjälper till att dölja kirgislökens nackdelar? Just där i mitten behövs något med höjd och jag skulle liksom gärna få in fler senblommande grejer i just den rabatten....?!

2009-05-28 @ 13:01:37
Postat av: Ewezi

Ha en fin dag :)

2009-05-28 @ 13:08:33
URL: http://ewezi.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

HelenJ: Det gäller att plantera dem så att inte de fula bladen som fort blir gula syns. Gillar dem också!



Londongirl: Det är det säkert...ska kolla om jag har vägarna förbi.



karin: Jag har dem i ett stort bestånd av jättedaggkåpa.



2009-05-28 @ 20:17:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ingemar Nordin

Skulle gärna vilja veta hur man kan "hjälpa" kirgislökens frön att gro. Det skulle vara snabbaste sättet att få fler lökar.

2012-06-30 @ 22:32:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0