• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Ge mig glad musik!

    Uppdatering 23.17 - Skottdagen
    I morgon ska jag hämta hem låtarna och bränna skivan.
    Den kommer att heta Absolute Glädje 1. Stort tack till alla som tipsat om glad musik!

    Idag kom jag på mig själv att jag har slutat lyssna på musik och jag tror att jag hittat anledningen. I många år har jag endast lyssnat på vemodig, sorgsen och deppig musik. Irländskt vemod, engelskt och amerikanskt vemod. Nu räcker det! Jag är trött på musik som handlar om saknad, olycklig eller omöjlig kärlek, ge mig låtar om lycklig och möjlig kärlek i stället! Eller trädgårdsmusik....varför finns det så lite trädgårdsmusik?
    15392-179615392-179515392-179615392-179515392-179615392-1795
    Så ge mig glad musik nu alla besökare av bloggen! Jag vill ha massor av tips på glad musik som handlar och lyckliga stunder och framtidstro, vad som helst bara det är glatt! Jag vill bränna en glad skiva att ha i bilen när jag börjar pendla igen nästa vecka. Det är ju vår och vi har allt fint framför oss. Nu raderas och kastas all deppmusik. Så försvinn ur mitt liv Clannad, Sinead O´Connor, Sophie Zelmani och Anna Ternheim m.fl.
    Uffe och Winnerbäck sitter dock säkert.....

    Låtlistan till CD:n så här långt: Lyssna här.
    1. Födelsedagsvals till Mona - Benny Andersson och Orsa spelmän
    2. Gå ut och var glad - Ulf Lundell
    3. English Country Garden - Mupparna
    4. Dont mess with my Toot Toot - John Fogerty
    5. Barca hymnen
    6. Jen ai marre - Alizée
    7. Miss Blue - Vincent
    8. Oh boy - Peps Persson
    9. Nu är det gott att leva - Olle Adolphsson
    10. Nere vid Pite älva - Euskefeurat
    11. Vatten - Robban Broberg
    12. Turistens klagan - Cornelis Vreeswijk
    13. Gott att leva - Galenskaparna
    14. Summer of 69 - Bryan Adams
    15. I Roslagens famn - Evert Taube

    Den Gyllene Trädgården

    15392-1789
    Bilden tog jag på Blockhusudden för några år sedan.

    Hittills har jag bara lyckats hitta en trädgårdsbok på bokrean som var värd att hamna i samlingen. Den Gyllene Trädgården av Sten & Katarina Dunér är en både vacker och intressant bok.
    Katarina Dunér gjorde den fantastiska TV-serien Människans lustgårdar.
    Boken är ett fynd nu när den kostar 99 kr.

    I personligt hållna miniessäer beskrivs här trädgårdskonstens historia från Adam till Örtagård. Den Gyllne Trädgården är en kunskapsrik resa i tid och rum, från det lilla torpet på småländska höglandet till de välkända trädgårdarna ute i Europa, från en bakgård i Stockholm till Japan och Kina.

    Om berså kan man läsa vad Stindberg skrev i ´´Tjänstekvinnans son´´ från 1886:
    ´´Täta bersåer av syren och jasmin (här menas nog schersmin) var placerade här och var, en gammal ek stod ännu kvar i ett hörn. Där var skuggift, rymligt och lagom förfallet för att vara stämningsfullt´´.

    Bokrean för ett år sedan



    Sura bilar


    15392-1788
    Jag har under en vecka knarkat Ahlgrens nya sursockrade bilar. Det gick inte sluta äta dem, vaknade på nätterna och vräkte i mig de sura bilarna, kunde inte styra mina händer....de grävde efter bilar tills påsen var slut. Jag äter nästan aldrig godis men jag ville prova de här nya bilarna av någon anledning.
    När jag inte hade några bilar kvar hemma var jag tvungen att gå till affären vilken tid det än var på dygnet.
    Men så helt plötsligt upphörde mitt missbruk och nu vill jag inte se några av Ahlgrens bilar längre, varken originalet eller de sura. Jag är ren.

    På Ahlgrens hemsida står att ´´de sursockrade är endast för den djärve föraren. Ska du ratta ett sådant ekipage måste du hålla tungan rätt i mun och aldrig låta tårarna göra dig fartblind. Sursockrade bilar har samma sköna kaross och komfort som originalbilarna, men med en desto ettrigare acceleration´´

    Lykkefund

    15392-1785

    Honungsrosen ´Lykkefund´ - se en tidigare Dagens växt här!

    Pelargonerna får nytt liv

    Idag besökte jag slottsparken och det kändes fint att träffa mina arbetskamrater igen och även att möta själva slottsparken. Slottsparken ska ju ha huvudrollen i den här bloggen men den blir lite åsidosatt ibland av olika skäl.
    Det som jag var mest nyfiken på när jag klev in parken var hur det skulle se ut utan den stora förvuxna granhäcken som äntligen togs bort i december och när jag gick upp mot slottet såg jag nu vatten åt båda håll. Hela parken kändes annorlunda med vacker utsikt över åkrar och ner mot sjön, de mörka dystra granarna var äntligen borta. Länk här från tidigare inlägg om granhäcken.
    Att vid lunchen få sätta sig och äta slottsmat igen kändes lyxigt....och inte behövde man diska heller!

    Julrosorna blommade, både den vanliga vita men även den lila orientaliska julrosen. Att vi befinner oss i februari förstår man inte då det är stora knoppar på påskliljorna mot söderväggen. Tyvärr kan jag inte visa bilder idag, min vanliga kamera är i Rotterdam och min mobiltelefon har fullständigt fått spel. Den har ett fel som ingen har hört talas om, ett nytt fel i mobiltelefonens historia.....jag ska inte plåga er med mobiltelefonteknik här också men fungerar gör den inte, varken att ringa med eller att få in bilderna i datorn vare sig med blutooth, minneskort eller med USB-kabel! När jag ringde Telenor så visade det sig att de hade fel på sina telefoner i butiken jag sökte så det gick inte att nå dem?!

    Annars så började jag idag att klippa ner och plantera om pelargoner som nu står i ett belyst rum och de kommer nog att sätta fart direkt.
    Sjukläget är att jag på måndag nästa vecka ska börja jobba halvtid för att prova hur det går med armen. Det är bara att hoppas att jag ska klara av att jobba i den här vackra slottsparken i flera år till.

    Jag tittade in i mitt övernattningsrum där jag nu ska få sällskap av vår kvinnliga nattvakt som ska sova där på dagarna och jag på nätterna när jag är kvar på området. Först trodde jag att jag gått fel då mitt tråkiga spartanska rum hade förvandlats till en hemtrevlig plats med tavlor på väggarna och mattor på golvet, det kändes som ett riktigt hem. Antingen får jag börja övernatta i vår lada eller så måste jag börja försöka hålla ordning på alla mina trädgårdsböcker, tidningar, datorer och annat som brukar fylla rummet.

    För ett år sedan
    .

    Vit löjtnantshjärta - Lamprocapnos spectabilis ´Alba´


    I halvskuggiga lägen är det vita löjtnantshjärtat kung i stället för löjtnant. Den vita varianten av den här växten är i mitt tycke mycket vackrare än den rosa. I slottsparken svävar de vita hjärtana över myskmadra, ormöga och förgätmigej. Planteringen mot den röda stugan har sol någon timma på förmiddagen annars är det skugga och just då märker man de vita blommorna bäst.

    Artnamnet spectabilis betyder ståtlig eller synlig, växten härstammar från Kina och Japan och kom till Europa i början av 1800-talet.
    Det vita löjtnantshjärtat blir inte lika högt som det rosa, 80 cm brukar den bli och blommar i maj-juni. Bladverket är lite ljusare hos den vita sorten.
    Växten har en stor, köttig och skör jordstam, den trivs på näringsrika och något fuktiga jordar och bör inte vara utsatt för hårda vindar. Man bör tidigt sätta stöd runt växten så att inte de sköra stammarna går av eller lägger sig i planteringen.
    Förökning genom delning sker när plantorna vissnat ner.



    Om man klipper ner den innan den börjat vissna helt så kommer den igen senare på sommaren. Det här är något som jag är intresserad av och har provat med många perenner, dock inte med löjtnantshjärta men det ska jag prova i år. Man kan även klippa av vissna blomställningar och på så vis hålla växten fräsch hela sommaren.
    Som grannar i skuggplanteringar kan man ha bl.a. Hosta och nävor.
    Lämpligt avstånd vid plantering är c/c 50cm. Den passar utmärkt i woodland där man kan plantera den bakom senblommande höga perenner så att de nedvissnande bladen skyms.
    Planterar man löjtnantshjärtan i soliga lägen kan den drabbas av frost på våren eftersom den då startar tidigt, blomperioden blir även kortare i solen.

    Register för dagens växt.
    .

    Sökes - blomsteräng för bröllop i juni.

    15392-1781Fanny som kommenterade på inlägget nedan söker en vacker äng för hennes och Alexanders bröllop i juni. Det ska vara en blomsteräng med vackra vilda blommor och gärna ligga lite lantligt men ändå inte alltför långt från Stockholm, ligger det vid sjön så blir det helt perfekt.
    Jag tyckte att det här var ett roligt uppdrag så jag mailade Fanny och frågade om det var OK att lägga ut frågan i ett inlägg här på bloggen och det tyckte hon var en bra idé.

    Ska vi försöka hjälpa Fanny & Alexander att hitta deras drömäng till bröllopet?
    Finns det någon som vet en sådan plats i Stockholmsområdet?


    Ulrika tipsar om Länsstyrelsens hemsida här. Tack för det!

    .

    Sveriges vackraste blomma

    Tidskriften Forskning&Framsteg arrangerade en tävling förra året där svenska folket skulle rösta fram den vackraste blomman. Från januari till november hölls månadsomröstningar mellan totalt 220 svenska blommor utvalda av Bergianska trädgården. Det här läste jag i senaste numret av Allt om Trädgård. Här är resultatet:

    15392-1779
    1. Liljekonvalj
    2. Vit näckros
    3. Linnea
    4. Styvmorsviol
    5. Blåsippa
    6. Äkta förgätmigej
    7. Norna
    8. Liten blåklocka
    9. Kornvallmo
    10. Kungsängslilja

    Hallå! Var är vitsippan och midsommarblomstret??


    15392-1780

    För ett år sedan

    Trädgårdsspanaren

    Så skapar du en drömträdgård med Aftonbladet
    .


    Beskärning av fruktträd

    Fruktträdsbeskärning
    Nu är det beskärningstider igen och det här är den första vintern på mycket länge som jag inte ägnar mina dagar åt fruktträdsbeskärning. Överallt i landet klättrar man nu omkring i trädkronorna med sekatörer och sågar eller balanserar på stegar med mer eller mindre bra kunskaper om beskärning.
    Många trädgårdsägare har säkert efter flera års utövande hittat ett sätt som fungerar, man får mycket frukt och träden mår bra. För er som är helt ovana delar jag gärna med mig av mina erfarenheter här. Grundprinciperna för beskärningen är:
    • Frukten bör bli väl belyst av solen, håll öppet i kronan och ett bra avstånd mellan grenarna.
    • Grenarna måste kunna bära upp frukten som kan bli mycket tung vid fruktrika år, alltså låt inte grenarna bli långa och svaga.
    • Beskär alltid vid en förgrening så att grenen inte stympas.
    • Tänk på att trädet ska ha en balans i kronan och bli ett vackert träd efter beskärningen..
    Läs även Lars Forslins artikel från Odlaren om Fruktträdsbeskärning - den är mycket bra!
    15392-1773
    Aroma i slottsparken 2006

    Att hålla trädet glest är viktigt av flera anledningar, dels för att frukten ska belysas av solen och dels för att förhindra svamp- och skadeinsektsangrepp. Svamp trivs i en tät krona där blir fuktigt och varmt. Det gamla talesättet att man ska kunna kasta hatten genom trädet efter beskärningen är en ganska bra beskrivning.

    Att hitta en förgrening när man kortar in en gren är inte alltid så lätt, i vissa fall är det bättre att ta bort en hel gren än att bara kapa den mitt i. Vid beskärningen ska man också försöka styra så att grenarna riktar sig ut från kronan och få en så trubbig grenvinkel som möjligt vilket gör att grenen blir starkare och klarar att bära höstens frukt. Som vanligt så får man aldrig lämna några stubbar i trädet utan beskär grenen strax utanför grenkragen.
    För att slippa den allra värsta skottbildningen på sommaren (vattenskott) så ska man akta sig för att gå för våldsamt fram med beskärningen. Ju grövre grenar man tar bort desto mer skott kommer att växa ut under sommaren.

    Att beskära i skålform (man tar bort hela mittpartiet av kronan) kan vara bra om man vill ha frukten ordentligt belyst men problemet är att hela kronan blir en skog av nyskott (vattenskott) under sommaren. Idealet är om trädet får en naturlig trädkroneform med grenar som växter glest och snett uppåt, på så vis så stoppar man den vilda tillväxt som blir om man tar bort alla uppåtgående grenar. Ett bra sätt att få en vacker krona är att binda ner starkt uppåtgående grenar och på så vis stoppa tillväxten och locka fram fruktved.

    Jag tycker att det är viktigt att man efter beskärningen ser ett vackert träd. Det handlar ju inte bara om att få mängder av äpplen på hösten, under största delen av året finns ingen frukt i trädet och i nästan ett halvår är trädet naket, då man ser hela uppbyggnaden av kronan.
    En bra balans i fruktträdens krona ger harmoni i hela trädgården. För min egen del så utskattar jag bäst fruktträden under blomningen som inträffar under vår absolut vackraste tid på året.

    Har man riktigt gamla träd med åldrande fruktved är det viktigt att föryngra fruktveden och då måste man ta bort den gamla fruktveden genom att korta in grenar för att framkalla ny fruktved. Det bästa är att skaffa sig en bra beskärningsbok med bilder för att vara säker på hur man går till väga.

    Att välja rätt beskärningsverktyg är också viktigt. En bra sekatör är ett måste och vad man använder för grensåg är en smaksak. Här skrev jag om det tidigare.
    Idag besökte jag Rosendal som hastigast och där var fruktträdgården avstängd då gräsmattan blir förstörd om man skulle trampa omkring där på den vårmjuka mattan. Trädbeskärningen var igång och jag blir lite fundersam då jag ser att de hela tiden använder stångsaxar. Om jag pratar av egen erfarenhet så tycker jag att man inte får så bra beskärningssnitt med ett två-tre meter långt skaft före saxen. Själv vill jag stå på en stege och komma intill så att jag ser vad jag gör och kan lägga en snyggt snitt. Det är också mycket jobbigare för kroppen att stå på marken och jobba uppåt men de kanske har hittat ett bra sätt som passar här.

    15392-1777
    Trädet här ovan och som finns på Rosendals trädgård har beskurits på ett helt perfekt sätt. Här blir inte tillväxten så stor som om man skulle ha öppnat upp hela kronan. Här är ändå långt mellan grenarna så att frukten får ljus och trädet är även mycket vacker i formen. Grenarna är starka och klarar att bära mycket frukt. Nu har de här träden i långa tider beskurits av kunnigt folk, det kan däremot vara ett stort problem om man kommer till ett gammalt träd som behandlats illa tidigare. Det är mycket svårt och tar många år att bygga upp trädet på det sätt man själv vill.


    15392-177515392-1774
    Här har man beskurit päronträden på Rosendal på ett mycket fint sätt.

    Hur man än beskär sina träd så brukar det inte bli så stora fel om man nu inte tar motorsågen och våldsamt går loss i trädet eller att man klipper bort fruktveden så att det inte blir frukt. Kom ihåg att beskär träden så att de blir vackra!
    Kurser för nybörjare för er som bor i Stockholmsområdet finns här.
    Lycka till!
    Inlägg om sekatören
    Inlägg om grensåg

    Byggboom i Norrtälje

    15392-1768

    Idag besökte jag min barndomsstad igen och upptäckte att det byggs överallt. Det pålas för nya Stand Hotell vid ån, det byggs radhus ovanpå befintliga fastigheter mitt istan, det byggs bostäder i gamla Stadshotellet, bostäder byggs vid Bangårdsgatan vid busstationen och det byggs om och renoveras på många andra ställen. Nu för tiden är jag besökare i stan och jag tycker nog att det mesta av byggandet ser bra ut och kommer att bli bra för min fina gamla hemstad. Stadens invånare har väl delade meningar om allt byggande och det måste man förstå, det kan vara svårt med förändringar i sin hembygd. Syster och jag tog kameran med oss och gick runt en sväng och det enda som var lite tråkigt var att Jakobs Antikvariat hade upphört och finns nu bara på internet....

    15392-177115392-1769
    Här kommer Å-tellet att ligga och nu pålas det så att det hörs över hela stan.

    Kvinnor på bollar
    Innan jag tog bussen till Norrtälje idag gjorde jag mina övningar på gymmet. När jag stod vid en vägg och drog en lina som lyfter vikter kom plötsligt en kvinna farande på en stor boll och krockade med mig. Hon hade tappat kontrollen över bollen hon hängde över och det var nära att jag föll över både kvinna och boll.
    Nästa gång ska jag hålla uppsikt efter kvinnor på bollar.

    15392-1772

    Nästa inlägg ska handla om fruktträdsbeskärning!

    Dagens låt
    Lång väg hem med Ulf Lundell

    .

    Den mänskliga resan


    15392-1766Vad är en människa? Var kommer vi ifrån? Vi hoppas att kunna ge dig några svar i utställningen Den mänskliga resan. Så står det i Naturhistoriska riksmuseets broschyr om den nya utställningen.

    Rekonstruktionerna av dessa tidiga människoarter är gjorda av Elisabeth Daynés och är otroligt skickligt gjorda. Ögonen ser så levande ut att det känns som om man får kontakt på något sätt.

    På bilden till vänster är det Australopithecus afarensis som levde för mellan 3,9 och 2,9 miljoner år före vår tidräkning.

    Bilden nedan föreställer nutidens människa. Vår art Homo sapiens uppkom i Afrika för 200 000 år sedan. För 90 000 år sedan hade de första av vår art lämnat Afrika och vandrat österut.
    Det här var både spännande och snyggt gjort. På en karta som skiftade utseende får man följa de olika människoarternas öden genom historien. Det var intressant att se vår art leva tillsammans med Neandertalaren under en tid.
    Läs artikeln från DN här. Människans utveckling.

    15392-1767

    Barcelona vann över Celtic med 3-2 och både Ronaldinho och Messi startade trots allt. Det var nog ett år sedan jag såg Ronaldinho så bra, han är helt klart tillbaka till storformen och Messi blir matchvinnare med två mål.
    En mycket bra match av Barcelona!

    .

    Fotografer är vi allihopa

    De senaste fem åren har det skett en revolution inom fotograferandet bland oss amatörer. Innan digitalkameran kom var fotograferandet något som man sysslande med på semesterresor eller vid födelsedagar. Man matade sina kameror med ´´rullar´´ som hade 24 eller 36 bilder. På sätt och vis var det lite högtidligare att skjuta av bild då, man planerade bilden på ett annat sätt än idag men oftast blev det väldigt många bilder med uppställda människor. För att inte tala om väntan på framkallningen och hur ofta man stod där i fotobutiken grymt besviken på de fotografier man förväntat sig skulle bli så bra från de viktiga ögonblick som skulle förevigas.

    Idag har många av oss en digitalkamera med sig i fickan dagligen eller så använder vi kameramobilen som blir allt bättre. Allt ska nu fotograferas och vi lämnar efter oss en enorm fotodokumentation till framtiden. Förra året såldes en halv miljon digitalkameror i Sverige och hur många bilder som togs vågar man inte ens gissa.
    Jag roade mig att gå in på många bloggar igår och upptäckte vilken bra kvalitet bilderna håller och om man läser vad bloggare idag är intresserade av så är det fotografering, många vill byta yrke och bli fotografer. Bilderna man tar blir ju nästan lika bra som yrkesfotografernas.

    Vi kanske ska stanna upp och tänka till ett tag. Varför blir plötsligt våra bilder så mycket bättre nu än när vi hade våra icke-digitala kameror? Det kanske inte är så att vi plötsligt fått en fotografs kunskaper utan att behöva utbilda oss? Det kanske i stället beror på den nya tekniken? Idag kan man köpa en bra digitalkamera för några tusenlappar och fota fantastiska bilder men vi kan ju inte alla bli yrkesfotografer bara för att vi har skaffat oss en liten kamera och fotar vackra bilder. Jag undar just vad yrkesfotograferna tycker om dagens utveckling där alla vill bli fotografer och springer runt och tar mästerliga bilder?
    Det är ju trots allt oerhört enkelt att ta bilder idag man behöver inte rigga upp stativ och mäta ljus mm. det är i stort sätt bara att sätta handen i fickan och ta upp kameran och skjuta av! Vi kan sekunden efter titta i displayen om det blev bra, om inte så tar vi tio bilder till.

    För min egen del så handlar fotograferandet om att fånga ögonblick eller att samla på bilder av växter eller från olika trädgårdar men även att visa Stockholms vackraste platser. Mina bloggar bygger ju mycket på bilder men jag har aldrig haft som mål att ta fantastiska konstnärliga foton, närbilder i motljus mm. det gör andra mycket bättre. Men att fånga ett ögonblick intresserar mig som t.ex. när dimman lättade i oktober över fjärden vid slottsparken.

    En stor anledning till att vi amatörfotografer tar bra bilder är ju att vi kan fota hur mycket som helst utan kostnad för att få fram den där bilden vi verkligen vill ha. Ibland kommer jag hem efter en vandring eller en trädgårdsspaning och ska välja ut fem bilder till ett blogginlägg och när jag har femtio bilder att välja mellan så vore det väl märkligt om det inte skulle gå att få fram fem bilder som var ok.....

    Hoppas att jag inte låter bitter på något sätt, jag tycker att den här utvecklingen är fantastisk och tycker mycket om att dokumentera vår tid med min lilla digitala kamera som alltid finns till hands. Det som var lite lustigt när jag läste eller såg alla fotobloggar var att det känns som om fotografyrket kunde fyllas på med tusentals fantastiska fotografer och då undrar man om det finns jobb för alla? Det är lite som när ungdomar idag ska tala om vad de vill ha för yrke och svaret blir kändis eller programledare i TV. Vem ska röja sly och kratta löv i framtiden?

    Det finns säkert många av ´´de nya´´ fotograferna (kortknäpparna) som skulle kunna bli yrkesfotografer men för de flesta kanske det kan räcka med att förgylla sina bloggar eller digitala fotoalbum och vara nöjda med det!
    Så fortsätt fotografera allt vad ni orkar och jag kommer att fortsätta beundra blider i olika bloggar.
    Vad photoshop kan göra med bilderna orkar jag inte ens ta upp här.
    Har ni tänkt på att det inte finns en enda bild med i detta inlägg?

    .

    Gökbyxor

    15392-1763
    Många namn har den vår vackra Primula veris
    Guldviva, jungfru Marie nycklar, Marienycklar, jungfru Marie nyckelknippa, Sankte Peters nycklar, Sankt Pers nycklar, Frejas nycklar, himmelrikets nycklar, nyckelblom, nyckelblomster, majnycklar, himmelsnycklar, marieblomster, oxlägg, oxelägg, yxlägg, hanelägg, gökblomma, gökbyxor, hargök, harakam, sempertupp, kattstövlar, käringtand, senapsgräs. Hittade detta här.

    Igår kom det där stora orangefärgade kuvertet igen som jag av tradition aldrig öppnar!

    Den 12 februari fick jag tillgång till mer statistik om den här bloggen och här är de mest besökta inläggen sedan dess. Undrar just vilken mer än jag själv som är intresserad av detta?

    1. Trädgårdsmässor 6 februari 2008
    2. Stilla vandring 13 februari 2008
    3. Startsida på Internet 18 februari 2008
    4. Tulpanens hus i Åkeshov 7 februari 2007
    5. Popup 12 februari 2008

    .

    .

    Ronaldinho

    15392-1762Mitt fotbollsintresse har jag haft så länge jag kan minnas och mina lag har alltid varit Hammarby och FC Barcelona.
    Bajen har jag sett en hel del på söderstadion men de senaste åren har det inte blivit så många besök där utan det har mest blivit derbyn på Råsunda..

    Barcelona har länge varit mitt lag ute i Europa men det riktigt stora intresset kom när Ronaldinho köptes till klubben 2003 från Paris. Han gjorde fotbollen till en fest, han förde glädje in i laget och spred med sitt artisteri och leende glädje över hela fotbollsvärlden.


    Han var en magiker och en lagspelare som jag inte sett sedan Maradonnas storhetstid. Man längtade till matcherna och jag har aldrig tidigare sett fotboll med ett sådant intresse. 2004 besökte min dotter och jag Barcelona och självklart såg vi en match på Camp Nou som är Europas största fotbollsarena och som rymmer nästan 100 000 åskådare.

    Förra året kom en svacka i R:s fotbollsliv det berodde dels på att motståndarlagen gjorde allt för att ´´ta bort´´ honom från matcherna med vilka medel som helst verkade det som och dels att det säkert blev svårt med den enorma idolstatus han fått och det blev nog för mycket nattliv vilket gjorde att han tappade toppformen, lägg till en del småskador. Jag förstår att spelare som inte är i form inte kan räkna med att få starta i viktiga matcher men jag tycker att detta har skötts mycket dåligt av Barcelona.
    I år har det gått så långt att han är bänkad i Barcelona, tränare Rijkaard tycker inte att han platsar i startelvan längre och fotbollen tappade med det den fotbollsglädje som denna brasse spridit. Den spanska publiken buade ut honom de sista matcherna han spelade som starter vilket ännu en gång visar att den spanska publiken inte är den bästa. Det är nu inte längre samma fest att se Barcelona men i lördags fick han spela den sista kvarten och avgjorde matchen med en straff och han såg i övrigt bättre ut än jag sett honom på länge.

    15392-1761Den spelare som nu är den stora stjärnan i Barcelona och en av de absolut bästa i världen är arentinaren Messi (på bilden tillsammans med R) och risken är att han kommer att få samma problem som sin kompis i laget. De senaste matcherna har han inte varit så dominerande som tidigare i år och bestraffningen är på väg. Stora stjärnor blir ofta antingen söndersparkade eller får försvarsspelare mot sig som har till sin enda uppgift att förstöra spel. Dessa medelmottor får sällan beröm eller uppmärksamhet annat än av sina tränare.
    Ikväll är det åttondelsfinal i Champions league mot Celtic som gäller för Barcelona och enligt spanska tidningar så kommer både Ronaldinho och Messi att sitta på bänken och det känns nästan overkligt.

    Två av dagens största fotbollsstjärnor ska inte vara med i startelvan i en Champion league-match. Spelare kommer och spelar går i dagens fotbollskubbar och det börjar gå så långt att jag snart hoppas att ryktena om Ronaldinhos flytt till Milan eller Inter stämmer, det är för sorgligt att se en stjärna släckas så här.
    Självklart kommer jag att med spänning följa matchen men jag kommer nog att sitta stilla i soffan....annars kan jag vissa stunder stå framför TV:n och njuta av Ronaldinhos och Messis fotbollskonst.

    15392-1853
    Ronaldinhos 1-0 mål mot Atletico Madrid den 1 mars 2008


    .

    Dagens trädgårdsbok - 1001 gardens...

    ...you must see before you die.
    15392-1757
    Författare: General editor = Rae Spencer-Jones
    Bokförlag: Barron´s
    960 sid. Engelsk text.
    Utgivningsår: 2007

    Dessa trädgårdar finns representerade från Sverige i boken:
    Botaniska trädgården i Uppsala
    Linnéträdgården i Uppsala
    Enköpings parker
    Drottningholms slott i Stockholm
    Millesgården i Stockholm
    Hagaparken i Stockholm
    Skogskyrkogården i Stockholm
    Ulriksdals slott i Stockholm
    Grönsöö slottspark
    Japanska trädgården i Ronneby
    Uraniborgs Renässansträdgård på Ven
    Slottsträdgården i Malmö
    Sofiero slott



    Det är en liten katastrof att inte Visby botaniska, Göteborgs botaniska och Norrvikens trädgårdar finns med och vad är det med Grönsöö som hela tiden får sådan uppmärksamhet, visst är det en vacker plats men absolut överskattad tycker jag!

    Det jag menade med att jag borde förlänga livet med 200-300 år som jag skrev i bloggen igår är att om jag ska besöka 1001 trädgårdar världen över så tar det lite tid faktiskt. Det vore en stor dröm att besöka alla dessa trädgårdar och fylla trädgårdsspanarbloggen med egna intryck. Det blir ju alltid lite turistguidekänsla i sådana här verk och väldigt lite kritik men jag förstår att syftet inte är att kritisera. Jag har ganska många trädgårdar kvar att se om man ska följa platserna i boken men det är bara att börja planera resor och jag måste verkligen resa till England snart, av någon märklig anledning har jag aldrig varit där.

    I varje presentation av en trädgård i boken får man information om vem som designat trädgården, vem som äger den, vilken trädgårdsstil, storlek på trädgården och var den ligger.

    Den här tegelstenen börjar med att visa trädgårdar från USA och enligt bilderna ser det ut som om de försöker hitta en egen stil och det vet man ju hur det brukar se ut när USA ska utmärka sig....störst och bäst! När jag bläddrar bland USA-trädgårdar ser jag nästan inget som tilltalar mig. Visserligen har de på vissa platser anlagt engelska och italienska trädgårdar men oftast utan den rätta känslan. När man kommer till de europeiska trädgårdarna känns det genast mer äkta.
    För min egen del är det inte svårt att hitta favoritländerna och det är väl ingen överraskning att jag tycker att Italien och England står i en klass för sig.

    Några Engelska trädgårdar som spontant lockar är: Sandringham i Norfolk, Pensthorpe Millenium Garden som Piet Oudolf anlagt, Westwell Manor i Oxfordshire, Stourhead i Wiltshire, jag skulle kunna räkna upp hur många trädgårdar som helst från England och Italien som är vackra och spännande men även trädgårdar från andra länder lockar.
    Frankrikes strikta stil gillar jag inte alls och Tysklands svulstiga stil är inte heller något jag vill se först. Självklart finns det undantag i både Tyskland och Frankrike.

    Är man som jag intresserad av att besöka trädgårdar både här hemma i Sverige och utomlands så är man nästan tvungen att ha den här trädgårdsbibeln. Jag hoppas att jag kommer att ha mycket glädje av den i många år framöver.

    15392-175915392-1758
    Blåregnsträdgården finns i Sichtungsgarten Hermannshof i Tyskland och till höger Stourhead i Wiltshire, England.

    Förlänga livet med 200-300 år

    Idag har jag fått en beställd bok som gör att jag måste förändra mitt liv helt och hållet. För det första kommer jag inte ha tid att jobba längre, det krävs bra ekonomi, ett bankrån eller liknande och egentligen skulle jag behöva förlänga mitt liv med ungefär 200-300 år för att hinna.
    Det här blir en liten cliffhanger alltså.....i morgon blir det en förklaring och en recension.

    Nakenflyg?

    .

    I Uffes fotspår

     
    18 februari 2008
     
     
    När Ulf Lundell fortfarande bodde på söder här i Stockholm så brukade han göra sina vandringar runt Riddarfjärden och det var precis det jag gjorde idag. Termometern visade sju plusgrader och solen bröt igenom tunna moln. Jag tog tunnelbanan över min bro och började vandringen nere vid Rålambshovsparken och gick bort mot stadshuset. I somras gjorde jag en cykeltur samma sträcka som jag vandrade idag. Webbkamera.

    15392-175315392-1752
    Bilderna ovan tog jag från Centralbron och visar Södermälarstrand och söders höjder.

    15392-174915392-1748

    Det här strandstråket som det kallas vid Norrmälarstrand byggdes 1941-43 och ritades av den kända stadsträdgårdsmästaren Holger Blom och hans medarbetare Erik Glemme. Rålambshovsparken (eller Rålis som de flesta säger) började byggas redan 1936 och har stora ytor som på sommaren används som sol- och picknick-plats, några hundra meter västerut ligger Smedsuddsbadet.

    15392-1750
    15392-1754
    De här färgglada skutorna kan väl knappast ägas av svenskar va?

    15392-1755
    Långholmskanalen ligger stilla och tyst så här års i väntan på att båtarna lyfts i kanalen igen i april. Det blev en snabb lunch på Högalids bageri....rostbiff med potatisgratäng och massor av grönsaker....måste nog starta en matblogg snart!

    15392-1756
    Sista vandringsbiten går över Västerbron ner mot Rålis där jag började vandringen.

    Tulpaner i Ulriksdals slottsträdgård

    Idag besökte jag Ulriksdals slottsträdgård och det är alltid spännande att kliva in i deras vackra växthus. De hade en ganska enkel tulpanutställning där i helgen och jag hittade några riktiga godbitar.

    15392-1740
    15392-1742
    Den här rosa franstulpanen heter ´Bell Song´.

    15392-1743
    Piontulpanen här ovan heter ´Renown Unique´.

    15392-1741
    Den här rödgula saken är väl mer häftig än vacker va?

    15392-1744
    ...och den här kan man ju inte låta bli att tycka om!

    Sökord på Google där man hamnat på min blogg - topp 5!
    1. Lasse Krantz
    2. Blombilder
    3. Vintergäck
    4. Blockhusudden
    5. Trädgårdsmässor

    Startsida på Internet

    Jag är lite nyfiken vilken startsida ni har när ni öppnar Internet? Det finns ju en mängd olika sidor som är anpassade som startsidor där man har sina länkar, lokalt väder mm, men jag antar att Aftonbladet är en vanlig startsida hos många, eller?
    Själv använder jag ´´DinStartsida´´ av den anledningen att om jag betalar 100kr/år så får jag tillgång till en mycket bra kalender. När Internet startas ser man de 5-6 aktuella händelser som jag skrev in i kalendern. Det går inte att missa något med andra ord och om man lägger in släkt och vänners födelsedagar så visas det också. Gratisversionen är lite enklare utförd och i övrigt kunde man kanske önska en något snyggare utformning av sidan. Här nedan är några startsidor, Superstart har en kalender men inte alls så bra som DinStartsidas, annars tycker jag att den sidan verkar bra. Ett tips är att ha Slottsträdgårdsmästaren som startsida!

    Sveriges första stad

    Sigtuna fick sina stadsprivilegier år 1010 av Olof Skötkonung och är därmed Sveriges första stad. Jag kände att jag behövde några historiska vingslag idag och vad var då lämpligare än att åka fem mil norrut till Sigtuna. I den här lilla staden finns flera ruiner kvar från medeltiden och jag undrar just varför jag trivs så bra i ruiner?

    15392-1732
    15392-1736
    S:t Pers ruin

    15392-1733
    S:t Olofs kyrkoruin från 1100-talet.

    15392-1735

    Längs hela stadens Mälarstrand finns en fin promenad (vandringsstråk) och man vandrar förbi den gamla bebyggelsen av små trähus med fin utsikt över Mälaren. Vid ett gult gammalt hus finns en informationstavla där man kan läsa att Gunnar Ekelöf bodde här från 1959 och fram till sin död 1968.
    Det var många år sedan jag senast var här och jag borde kanske ha kommit hit vår/sommar i stället, jag får försöka hinna med en Mälarstrandsvandring här i sommar....förstår inte hur jag ska hinna allt jag vill se i sommar! Idag var det säkert -35 grader vid sjön så att det blev en kort vandring.

    15392-1739
    Det blev kaffe hos Tant Brun med anor från 1600-talet och det märktes då allting tycktes luta charmigt här inne, det var trångt, smala bord och lågt i tak. Riktigt mysigt var det med servering vid bordet, kaffet serverades i en gammal sliten kopparpanna och ett glas kallt vatten ingick trots att jag inte beställt det....det är bra! Sigtuna var nästan lika café-tätt som min barndomsstad Norrtälje.

    15392-173715392-1734
    15392-1738
    Den enda riktiga affärsgatan (som jag såg i alla fall) är kantad av gamla små mysiga trähus. Om man ska vara riktigt petig och det ska man ju när man är utrustad med spanarblick, så förstår jag inte varför man har asfalterat gågatan? Här ska det ju självklart vara gammal gatsten! Sigtuna kommun....gör om detta!

    Albert Engström-ateljén i Grisslehamn

    15392-1731
    Sagt av Albert Engström:
    Det är väl för väl att lögnen finns, tänkt om allt man hörde var sant!

    Följ vårfåglarnas ankomst här.

    .

    Växter som trotsar vintern

    I vissa sammanhang passar det formklippta. När jag åkte förbi Norra kyrkogården i Solna fick jag tvärbromsa, parkera och ta med kameran till dessa formklippta avenbokar som med sina bruna kvarsittande löv nu på vintern gör livet en aning evigt (om nu något kan vara en aning evigt?), som om löven vägrar att släppa taget. På en gravsten stod ´´Lär dig av döden leva´´.

    15392-1724
    15392-172715392-1726

    I Bergianska trädgården blommade den kinesiska trollhasseln Hamamelis mollis till vänster och vinterjasminen Jasminum nudiflorum till höger.

    15392-1728

    På den här Ontariopoppeln Populus balsamifera ´Gileadensis´ i Bergianska trädgården växer mängder av de vintergröna mistlarna. En stor gren hade blåst ner och låg på marken, det var ett bra tillfälle att se hur oerhört fäst mistel är i stammen på värdväxten. Misteln är Västmanlands landskapsblomma.

    Dagens låt

    Fyra dörrar till min syster med Idde Schultz och Anna Stadling
    .

    Morgondagen är inställd!

    • Vi utför rost och plåtskador billigt (Bilverkstad utanför Göteborg)
    • Seriösa priser (I fönster till pizzeria i Visby)
    • Jag är sjukdom, kommer morgon (Hos frisör i Stockholm)
    • Jämna pengar underlättar växlingen (Lapp i cafeterian på Högskolan i Halmstad)
    • Posten hämtas då och då, ibland något senare (På brevlåda utanför hotellet i Kittelfjäll)
    • Frigående ägg (Affisch i ett fönster till en mataffär i Göteborg)
    • Morgondagen inställd pga bristande intresse (Lapp i Medborgarhusets foajé i Stockholm)
    • Ingen parkering förbjuden (Skylt på bensinmack i Uppsala)

    Tack A-B!

    Trevlig Helg alla!


    Oväsen i natten

    Jag gjorde som bestämt, jag tejpade upp en lapp på dörren i förrgår kväll att de skulle lägga DN på golvet ute i trapphuset så att jag inte skulle vakna som jag gjorde när de med våld tryckte tidningen genom mitt brevinkast första gången som jag fick DN. Natten efter vaknade jag inte när tidningen mjukt landade på golvet utanför min dörr. Problemet verkade vara löst!
    I natt vaknade jag av att tidningsbudet kämpade med att få igenom tidningen genom brevinkastet igen.
    Jag får nog formulera mitt meddelande tydligare. Allt detta medan webb-tidningen ständigt uppdateras tyst och fint där ute i cyberrymden....
    Se tidigare inlägg här!

    Gökblomster ´White Robin´

    15392-172215392-1723

    Den perenna växten Lychnis ´White Robin´ har funnits några år i svensk planthandel men jag tror inte att jag sett den. Den är vit med röda stjälkar och den blir 40 cm hög och blommar i maj-juni. Gökblomster trivs bäst i sol/halvskuggigt läge. Jag tycker den ser mycket fin ut med de vita blommorna mot de röda stjälkarna, den måste jag prova.

    Stilla vandring

    15392-1721
    15392-1716
     
    13 februari 2008
     
     
    Efter förkylningen startade jag upp försiktigt och det blev en mycket stillsam vandring på Djurgården idag. Jag parkerade vid Nordiska museet och gick förbi Vasa bort mot Lilla Parkkaféet där jag åt Biff a la Lindström innan jag fortsatte ut mot Waldemarsudde. Eken som är så hårt beskuren finns på Djurgårdsslätten och den ser ju inte så kul ut. Nu vet jag inte om den ska sparas eller tas bort senare. Det ett stort problem när månghundraåriga ekar torkar i kronan eller när de helt enkelt börjar dö av ålder. Det finns ett gammalt talesätt att eken växer i tvåhundra år, lever i två hundra år och dör i tvåhundra år. Den här eken har ett enormt omfång och är säkert riktigt gammal.

    Ute vid Waldemarsudde blommade vintergäcken gul i backarna och uppe på terrassen hade man duktigt täckt buxbomhäckarna med granris. Det här är ju en utsatt plats med sol hela dagen och skulle det har varit en vanlig vinter med tjäle i marken så är det alltid ett problem för vintergröna växter eftersom de vill börja växa i solen men då rötterna befinner sig i tjälfryst jord så kan växten inte ta upp vatten samtidigt som den vill växa....och då torkar grenarna. Skyddar man dem med granris så hindrar man alltså växten att vilja starta växtsäsongen för tidigt.


    Här efter stranden har man beskurit en syrenhäck (denna eviga fråga hur man ska göra) och här har man gjort som många vill göra, att glesa ur den för att på så vis föryngra växten. Man tar alltså bort de äldsta grenarna. Om man ser på bilden så blir de grenar som är kvar alldeles kala med en ´´krona´´ upptill. De mängder av skott som kommer från de nedklippta grenarnas stubbar blir väldigt svaga i konkurrens med de stora grenarna. Den här typen av beskärning brukar inte bli bra men jag ska följa upp det i sommar. Personligen tycker jag att det alltid är bäst att klippa ner hela häcken eller buskaget så att allt får börja om samtidigt även om det blir några års väntan på blomning. Men innan man gör en sådan drastisk beskärning så ska det verkligen vara nödvändigt, som att grenarna är så gamla och dåliga att de lägger sig och börjar bli torra och fula. Syener ska annars lämnas ifred och inte hålla på att putsas eller formas på något sätt.

    15392-1719
     
    Borta vid Rosendal satt människor ute och åt lunch eller fikade i solen. Det var vindstilla och 5-6 grader varmt.
    Trädgårdsfolket beskar fruktträden och det kliade i fingrarna på mig. Jag brukar i vanliga fall varje vårvinter beskära ungefär 100 fruktträd.

    15392-1720

    Idag fick jag min första DN., eller i natt. 2.57. Jag trodde att det var inbrott på gång då tidningsmannen gjorde allt för att försöka få in DN i mitt lilla brevinkast. Det var ett fruktansvärt oväsen och eftersom jag vaknar när grannen på nedre botten hostar eller nyser så flög jag upp klarvaken nu. Tvingade mig att somna om men vaknade 3.45 och då måste jag bara upp och läsa tidningen....eller skumma igenom de olika delarna. Det här kommer aldrig att funka....
    I dagens DN på debattsidan handlar det om hjärtsjukvården och hur TV-serien ´´Om ett hjärta´´ får oss att tro att detta är dagens bild av hjärtsjuvården i Sverige. Det här kan man läsa ur artikeln:
    Det som visas i denna serie tolkas av många som ett orättvist angrepp på hjärtläkares arbete i Sverige, såväl manliga som kvinnliga. Serien sprider också en helt obefogad rädsla hos såväl patienter som anhöriga att kvinnor med hjärtsjukdom inte blir väl omhändertagna i den svenska hjärtsjukvården.
    Vi tror knappast att någon med erfarenhet av dagens svenska hjärtsjukvård känner igen sig i den bild som denna TV-serie förmedlar.

    Man ska nog inte tro på allt vad den präktiga Solveig Ternström gör på film!




    Dagens trädgårdsbok - Perenner

    15392-1714Författare: Marie och Björn Hansson
    Fotograf: Björn Hansson
    Bokförlag: Prisma
    320 sidor
    Utgivningsår: 2007
    Sök boken i antikvariat.net
    Bokus

    Det var länge sedan jag öppnade en trädgårdsbok och blev så glatt överraskad. När man genom en bokklubb får köpa några böcker för 39 kr/st så har man inte alltför stora förväntningar att det ska vara kvalitetsböcker.
    Den här perennboken är helt ljuvlig. För det första så tycker jag om formatet 28x20 och när man bläddrar i boken så tycker man genast om layouten, det är en vacker bok helt enkelt. Men det är ingen inspirationsbok med fantastiska bilder även om jag vill vara i trädgården på bilden som finns på sid.33.

    Boken börjar med olika kapitel där man får reda på det viktigaste man bör veta om användandet av våra fleråriga växter, vilka perenner som passar i olika lägen mm. Något som jag gillar är som vanligt kapitlen om den naturliga trädgården och woodland men här kan man också läsa om perenner i kruka, vilken jord olika pernner tycker om mm.


    Själva växtpresentationen är också mycket bra. Det kan ju skrivas långa stycket om varje perenn men då skulle boken ha blivit tjock som lagboken, de här presentationerna räcker gott och väl.
    Det börjar med information om släktet och sedan kommer kortare presentationer av arter och sorter, det finns självklart inte bilder till alla 2800 växter som beskrivs i boken men 1000 bilder finns ändå.

    Beskrivningen anger blomningstid, höjd, läge, härdighet och planteringsavstånd och en kortare beskrivning om varifrån arten härstammar och hur man kan använda den.
    Eftersom jag tycker om nävor så bläddrar jag fram till geranium och där blir man glad igen. Vilken perennbok visar 35 bilder av olika nävor? Nävorna har fått 6 sidor i boken. Pioner har också fått mycket utrymme. På sida 11 finns en lista på det perenner som blivit ´´årets perenn´´ sedan starten 1997. Årets perenn är ju Vitblommig fläcklungört, Pulmonaria officinalis.

    Den här boken kan jag verkligen rekommendera och jag kommer med all säkerhet ha mycket nytta och glädje av den.

    Register till Dagens trädgårdsbok

    .

    Tulpanträd - Liriodendron tulipifera

    Liriodendron tulipifera

    Det här är ett mycket vackert träd som brukar beskrivas som ståtligt. Det som utmärker trädet är de fyrflikade 7-12 cm långa bladen (som påminner om Ginko) som är vackra under hela växtsäsongen och på hösten blir de smörgula. Namnet tulpanträd har det fått då blommorna som är skålformiga har vissa likheter med en tulpanblomma. Blommorna är gulgröna med orange mittparti och blommar i juni-juli på trädets grenspetsar. Tulpanträdet härstammar från Nordamerika och klarar zon 1 och i skyddade lägen även i zon 2, alltså Skåne, Gotland och delar av västkusten, det finns flera ex i Sverige som är över 10 meter höga. Visby botaniska har ett fantastiskt exemplar och trädet finns också i Göteborgs botaniska.
     
    Stockholms största tulpanträd finns på gården Erikdalsgatan 15-17 på Södermalm, som planterades på 1940-talet.
     

    Det här blir ett mycket stort träd på sin hemmaplan i Nordamerika, i boken ´´Träd från hela världen´´ nämns att trädet kan bli 60 meter högt och att man behöver kikare för att se blommorna. Annars uppges trädet bli 45 meter högt och det är mycket anspråkslöst vad gäller jordmån, det är även mycket snabbväxande. Det sägs att en groddplanta växte 16 meter på 11 år! Trädet kan bli ca. 300 år gamla.
    På de äldre träden är barken blekt orangebrun. De unga träden har en konisk eller pelarlik krona, raka stammar och väl förgrenade. Äldre träd har ofta långa kraftiga grenar som lutar sig mot marken och böjer sig uppåt igen.

    Några sortnamn är ´Aureomarginatum´ en brokbladig form där bladen har en bred gul kant. ´Fastigiatum´ är en smalväxande sort som passar där det inte finns mycket utrymme.

    En annan art är Liriodendron chinense som har djupare flikade blad som är kopparfärgade i lövsprickningen och det härstammar från Kina.

    Erikdalsgatan 15-17, 11 juni 2019


    Källor: Träd från hela världen av Hugh Johnson från 1975 och Nordeuropas träd av Alan Mitchell från 1974.
     

    Popup

    UPPDATERING 16.50
    Inga popuper på ett tag...tror att problemet är löst. Snart kan jag börja trädgårdsblogga igen!
    Koloniområdet Iris på TV4+ kl 20.
    UPPDATERING 13.50
    Nu har en stor förändring gjorts av blogg.se....prova igen ni bloggbesökare som orkar...på bägge bloggarna.

    Då har jag ännu en gång fått hjälp av blogg.se. Måste säga att de har en mycket bra och personlig support. Det har hänt vid något tillfälle att jag tänkt byta bloggplats men jag kommer aldrig att byta på grund av supporten och att jag trivs med platsen i övrigt.

    Det vore mycket bra om jag även idag kunde få den fina hjälp som jag fick av mina besökare igår....tack så mycket för all hjälp hittills. Om ni ville kolla Trädgårdsspanaren också, det är en viktig information.

    Det låg några märkliga skräpfiler bland kodmallarna som en viss slottsträdgårdsmästare pillat med.....efter som jag lider av html-fobi ska jag absolut inte vara inne bland kodmallarna. Skulle problemet vara löst nu så är det alltså mitt eget fel detta med popuperna......
    Ligger reklamen kvar så fortsätter sökandet efter problemet!

    Magnus Uggla slutar blogga idag!

    Jag behöver er hjälp!

    Jag undrar om pop-sidorna bara dyker upp på startsidan eller om de
    ploppar upp när ni trycker på Arkiv och de olika kategorierna i bloggen?

    Om blogg.se får reda på det blir det lättare att spåra den ev. skräpkoden.
    Jag får helt enkelt sluta att länka så vilt som jag gjort och låta bli youtube!
    Tack på förhand!
    Hälsningar Slottsträdgårdsmästaren!

    Uppdatering!
    Nu har jag rensat bort alla länkar till andra platser från 1 januari och även youtube-inlägg.

    Vissa får popup och vissa inte. Det finns inget mer att göra....svinen som förstör bloggar och hemsidor har vunnit och kommer att fortsätta locka er att köpa diverse livsviktiga produkter.

    Jag var på väg att hämta Thore Skogmans popitop.....men jag aktar mig!

    Hade just kontakt med blogg.se och de säger att de bara varit med om detta två gånger tidigare, vid ena tillfället hade de kopierat en text från en hemsida och vid andra tillfället en bild....
    Enligt Ann-Louise på blogg.se ska det inte vara något problem att länka till Wikipedia (som jag tycker om att göra) eller till Youtube, de ska vara säkra platser. Efter dagens storrensning på bloggen så får vi se vad som händer framöver.

    I morgon ska bloggen granskas av blogg.se och hittar de ingen lösning så vet jag inte hur jag ska göra. En poppande blogg vill jag inte ha. Någon hade tydligen fått popup även på min andra blogg och det var inte bra. Hade tänkt att gå över och bara ha den bloggen om det här inte kan lösas.

    Reklam?

    Har jag fortfarande popup-reklam på bloggen? Själv kan jag inte se något men besökarna ser tydligen en massa reklam. Vad är det för reklam? Ni som ser reklamen...vad har ni för webbläsare? Undrar om det är samma problem på min andra blogg?
    Om jag hade fått betalt av de ´´företagen´´ som lagt det här på min blogg.....skulle jag aldrig gått med på det ändå...jag hatar verkligen popupfönster!

    Nu har jag rensat så mycket att jag lyckats plocka bort ´´Senaste inlägg´´ i menyn...hm! Och tydligen poppar det vidare här!

    Judasträd - Cercis siliquastrum

    Florens 7 april 2017
     
    Det här ljuvliga trädet såg jag blomma i börja av april 2017 då jag besökte Florens.
     
    Judasträdet är lätt att känna igen på sina runda blad som är ca. 10 cm stora. De ca. 2 cm stora rosaröda ärtblomslika blommorna är samlade i klasar och översållar de kala grenarna i maj, bladen utvecklas efter blomningen men vissa år sker blomningen samtidigt med lövsprickningen. Blommorna slår även ut direkt från stammen och grövre grenar. Judasträdet kräver soliga lägen . Efter blomningen utvecklar trädet flata, röda fröställningar som sitter kvar fram mot vintern. 
    Judasträdet härstammar från östra Medelhavet och trivs på torra kalkjordar. I Iran är det ett av de bästa träden när det gäller att tåla ytterligheterna sommartorka och vinterkyla.
     
    Fiesole 5 april 2017
     
    Florens 7 april 2017
     
    Bilden tagen den 12 april 2010 i Parco Sempione i Milano

    15392-1706

    I Sverige kan det möjligen trivas på de mest skyddade platserna i zon 1. I södra Sverige kan man säkert hitta judasträdet som buskform på flera håll
    I botaniska trädgården i Visby finns och trivs judasträdet och i Limhamn i Malmö ska det finnas ett 7 meter högt judasträd. Någon som sett det? Trädet blir oftast inte högre än 12 meter men i Retiroparken i Madrid ska det finnas ett 17 meter högt judasträd.
    Det finns även en vitblommande form ´Alba´ men det är mycket sällsynt.
    Enligt legenden hängde sig Judas Iskariot i ett judasträd men om man ser till det franska namnet så har betydelsen en annan, där blir översättningen - trädet från Judéen.
    Det finns även ett amerikanskt judasträd som heter Cercis canadensis som är härdigt i zon 1 och på Zetas trädgård finns en sort som heter ´Forest Pansy´ och som är rödbladig. Den har fått högsta betyg i katalogen.


    Google
    .

    Tre TV-program

    Jag vet inte vad som hänt men jag har börjat tycka om Antikrundan och På spåret. Lägg till charmiga Koloniområdet Iris så har jag tre TV-program som får mig att sitta still i soffan en timma. De här programmen skulle fått mig att fly för några år sedan.
    Så fort jag hör Antikrundans vinjettmusik av Teleman så blir jag lite glad....eller när Oldsberg och Björn Hellberg flamsar i På spåret. Det programmet tappade dock 90% av mitt intresse när Fredrik och Filip försvann. Men nu väntar jag i alla fall in På spåret ikväll även om den där Wester som är med ikväll är en hemsk person!
    Fotboll kan hålla mig kvar i soffan hur länge som helst och i morgon möter Barcelona Sevilla. Naturprogram och dokumentärer tycker jag också mycket om. För att inte tala om journalfilmer från 30- 40-50-talet!
    TV-program där man dansar eller lagar mat hela tiden får mig att resa mig snabbt från soffan.

    Uppdatering
    Den där Wester höll sig lugn ikväll.

    Dagens trädgårdsspaning

    .

    Papperstidning/webbtidning

    15392-1701Idag är det inte lika självklart med en papperstidning hem i brevlådan på morgonen som det var för tio år sedan.
    Webbtidningen vinner mark men jag vet inte hur mycket papperstidningarna tappar....har inte hittat någon statisitk.
    Vad är då för- och nackdelar med webb- och papperstidning?
    Den stora fördelen med webbtidningar är ju att de hela tiden uppdateras.....papperstidningar känns inte längre lika aktuella. En annan fördel är att det är lätt att söka artiklar i en webbtidning som man kan spara ner eller använda länkar i bloggar mm. Nackdelen är att det är svårare att läsa från skärmen än från en papperstidning...tycker jag i alla fall.

    Men å andra sidan kan man förstora texten på en dataskärm om man har problem med synen.

    Fördelen med papperstidningen är att man kan ta den med sig överallt och att man inte blir störd av datorns alla möjligheter som gör att det blir svårare att koncentrera sig på artiklarna....mitt i läsningen ska man kolla mailen eller bloggen. Just nu har jag ingen papperstidning och jag saknar frukosten vid fönstret med kaffe, mackor och DN...och utan en surrande dator där hela världens tidningar kan plockas fram med några klick! Hittade det här om något som heter e-papperstidning.
    Nu ska jag beställa DN:s papperstidning igen trots att ett gammalt problem då återkommer. När tidningsutdelaren levererar tidingen vid tretiden...så vaknar jag och då är det omöjligt att somna om.....jag får prova en månad!
    Vad tycker ni? Har ni papperstidning hem till bostaden?

    Uppdaterat
    Nu har jag på prov beställt DN i en månad för 69 kr. För att slippa bli väckt av bullret i brevinkastet så tänker jag sätta en lapp på dörren att de lägger tidningen utanför på golvet....men jag vaknar ju av steg i trappan så det kanske är onödigt. Men jag kan ju skriva att de tar av sig skorna när de kommer in genom porten.

    Ny headbild på min Trädgårdsspanarblogg....tack snälla Ann-Louise på blogg.se!
    .


    Trädgårdsfrågor

    Nu vill jag tipsa om en hemsida - garden.se. Det är ett företag som sysslar med design, planering, trädgårdsanläggning, skötsel, håller föredrag och anordnar kurser.
    Det som jag fastnade för på hemsidan var Trädgårdsdoktorn där man kan ställa frågor om trädgård. Jag tittade på en del frågor och svar och kunde direkt konstatera att det är en mycket kunnig trädgårdsdoktor som svarar, vet inte om jag tidigare sett så bra svar på trädgårdsfrågor. Nu vet jag inte om alla som frågar får svar och hur lång tid det tar att få ett eventuellt svar eftersom jag inte provat själv, men jag kommer säkert att göra det när jag stöter på problem och det gör vi ju alla i våra trädgårdar förr eller senare.
    Nu kanske trädgårdsdoktorn blir galen på mig som tipsar om en plats för trädgårdsfrågor, han kanske blir dränkt i alla möjliga och omöjliga frågor nu.....men på honom bara!!

    Andra platser på nätet där man kan ställa frågor!
    Odla.se finns ett forum där man kan ställa frågor till trädgårdsmänniskor och där finns också trädgårdsexperten Sylvia. På Allt Om Trädgårds hemsida finns ett liknande forum och på Svensk trädgård kan man ringa trädgårdsexperter. På något som heter Odlingstips får man också svar på trädgårdsfrågor.
    Sedan finns en viss slottsträdgårdsmästare som gärna svarar så gott det går.....



    Trädgårdsmässor 2008

    Nu är det snart dags för trädgårdsmässor och jag försöker sammanställa Sveriges mässor och utställningar om trädgård för 2008.
    Hjälp gärna till att fylla på den här listan. Det skulle också vara intressant att veta vilka ni kommer att besöka.

    Själv kommer jag att se Rum & trädgård och Nordiska trädgårdar och i sommar Göteborgs lustgårdar. Man längtar alltid efter en trädgårdsmässa- eller utställning men när man väl är på plats brukar man nästan alltid bli besviken och säga:
    - Det är samma varje år....inte mycket är nytt och som vanligt är det för mycket prylar och för lite trädgård....och för mycket folk!
    Trots det så vet man ju att man alltid kommer att vandra runt där på Nordiska trädgårdar med en påse broschyrer och några fröpåsar och kanske några irisknölar.
    Jag lägget det här inlägget bland mina länkar så att det är lätt att nå.


    Nya tider!

    För första gången sedan november känner jag min högerarm börjar fungera igen och att den inte värker lika förbannat som tidigare och mitt mål att komma igång med jobbet i mars kommer att hålla. Nu ska jag inte rusa iväg och börja använda armen som vanligt, det gäller att vara klok nu. Jag känner äntligen att det kommer att bli ännu en säsong i parken för slottsträdgårdsmästaren men jag har tvekat många gånger i vinter.

    Den här vintern har verkligen varit en prövning på många sätt och nu vill jag se framåt mot ljuset på alla sätt. Jag längtar efter att längta till helger igen och till känslan av att ha gjort ett bra jobb.
    Det stora i parken i år blir att fortsätta arbetet med den nästan 100 meter långa stäckan där den förvuxna granhäcken stått och där det nu ska planteras syrener, antingen vanlig bondsyren Syringa vulgaris eller ungersk syren Syringa josikea. Den ungerska syrenen blir inte lika hög som bondsyrenen och är ännu härdigare än vår vanliga bondsyren.

    Hur fruktträdsbeskärningen kommer att gå till vet jag inte riktigt men jag måste helt klart lära om vad gäller att belasta för mycket på högerarmen.
    Sedan ska pelargoner planteras om och något kan man nog börja så nu....som penseer t.ex.

    Jag har isolerat mig ganska ordentligt denna vinter på grund av sjukskrivningen och den här bloggen har varit en ventil ut till den riktiga världen. Framöver vill jag inte lägga ut en massa dagens-trädgårdsbokinlägg utan försöka beskriva en slottsträdgårdsmästares arbetsvardag igen.

    I slutet av den här veckan kommer jag att åka till slottsparken och hälsa på, något som jag längtat efter. Just nu har jag lämnat en jobbig förkylning som sänkt mig några dagar och alla vet ju hur sjuka vi män blir när förkylningen drabbar oss, där har ni kvinnor en fördel som inte drabbas lika hårt!


    Det är oerhört roligt med de kommentarer som jag får här på bloggen....även om jag inte svarar på alla! Tack alla besökare!
    Jag har varit ganska dålig på att kommentera på andra bloggar men jag läser alla era trädgårdsbloggar dagligen.

    För ett år sedan.

    OBS. Glöm inte koloniområdet Iris på TV4+ ikväll kl. 20.00

    Dagens fundering
    Om det nu blir Hillary Clinton som blir USA:s nästa president, kommer vi att få en fredligare värld då?
    Det är ju männen som i alla tider startat krig och USA är ju vår planets poliser. Blir det någon skillnad?
    Jag hoppas verkligen det!

    Dagens trädgårdsbok - Våra äpplesorter

    15392-1691Författare: Anton Nilsson
    Akvareller: Leena Digén, Hillevi Hellman, Ingrid Nilsson, Gunnvor Wahlberg.
    Bokförlag: Nordiska museet
    495 sidor
    Utgivningsår: 1986
    Sök boken i Antikvariat.net
    Eller låna den på biblioteket.

    Så här beskrivs boken:
    Innehåller beskrivningar av 257 äpplesorter. Dessutom finns ett trettiotal lokala och mindre spridda sorter omnämnda. 216 olika äpplesorter visas i färg i naturlig storlek. Äpplesorterna visas också i genomskärning.

    Beskrivningarna följer ett enhetligt schema för bestämning av äpplesorter.
    Kännetecken är:
    Fruktstorlek
    Äpplets form
    Foderhåla och foder
    Skafthåla och skaft
    Frukthuvud
    Grundfärg och täckfärg
    Lukt
    Kärnhus, kärnrum och kärnor
    Foderrör
    Fruktkött pch smak


    Det här är verkligen en äpplebibel där det mesta av information om äpplen och äppleodling i Sverige man behöver.
    Det börjar med fruktsorternas historia där man kan läsa att Gustav Vasa tyckte att det var viktigt med trädgårdsodling och i de indragna klostrens trädgårdar fanns odlingar av äpplen. Det är spännande att läsa om historien kring äppleodling och de olika lokala sorterna.
    Att identifiera ett äpple är inte det lättaste, det kan liknas med att hitta rätt bland alla rosor som man vill veta namnet på. Men den här boken kan verkligen hjälpa till att få reda på vilket äpple det är man undrar över. Akvarellerna är både vackra och tydliga även om ett fotografi visar tydligare alla detaljer. Något som är bra är att äpplena visas i genomskärning i tecknade bilder, man kunde knappast tro att äpplen kan se så annorlunda ut inuti.

    En beskrivning av en frukt kan se ut så här:
    Rossvik

    Om Rossvikäpplets uppkomst vet man inget. Vid beskrivningen av sorten i den senaste upplagan av Eneroths pomologi anges att den vunnit stor spridning i mellersta Sverige, även norr om Mälaren. Det äldsta kända trädet av sorten fanns vid Rossviks gård, som ligger 10 km söder om Eskilstuna. Detta träd blev fridlyst 1921 och man räknade med att det då var 100-årigt. Det blåste ner 1953.
    Man har trott att detta var moderträdet. Det är inte säkert att så är fallet. I början av 1900-talet förökades Rossvik vid flera plantskolor och salufördes ända in på 1950-talet av Uppsala läns plantskola och planterades då bl.a. i Roslagen.

    Författaren Anton Nilsson har själv inventerat Mälarlandskapen och lyckats finna så gott som alla gamla svenska sorter från det området

    Trädgårdsresor med Rosebud´s Tours 2008

    Förra våren reste jag på en trädgårdsresa med Rosebud´s tours till Laziodistriktet i Italien med trädgårdar utanför Rom.
    Det blev en mycket bra resa som var välplanerad och med bra guidning av Maria som tillsammans med sin man Tommy Engblom driver Rosebud´s tours. Jag skrev om resan och de olika platserna på mina bloggar och de ställen vi besökte kommer alltid att finnas kvar i minnet som något vackert.
    Nu blir det inte några fler gruppresor på ett tag eftersom jag egentligen är så långt ifrån en grupprese-människa man kan komma men kanske att man i framtiden kan göra ännu någon gruppresa igen för att upptäcka nya trädgårdar. Det är ju trots allt ett bra sätt att på kort tid och med perfekt planering se många vackra och spännande trädgårdar. Jag tror också att det är bättre att ha en partner eller vän med på gruppresan för att det ska bli riktigt bra.

    Årets resor med Rosebud´s tours lockar dock helt klart och här kommer en lista på 2008 års trädgårdsresor, personligen skulle jag gärna se Lost Gardens of Heligan, Sissinghurst och Medelhavsträdgårdar.
    Även om vissa resor är fullbokade så är det ju alltid någon som brukar lämna återbud.

    England
    • Cornwall och Devon med Eden Projekt och Lost Gardens of Heligan - 12-16 april
    • Cotsworlds med Malvern Spring Gardening Show och Barnsley House - 7-11 maj
    • Södra England med Chelsea Flower Show och Great Dixter - 21-25 maj
    • Rosenträdgårdar med Sissinghurst och Mottisfont Abbey - 14-18 juni
    • Hampton Court Flower Show med Sissinghurst och Beth Chatto - 9-13 juli
    Italien
    • Alpsjöarna i magnolia och kamelia tid, läs mer här - 1-6 april
    • Lazio med Ninfa och Villa d´Este (min resa förra våren) - 26-28 april
    • Rosenträdgårdar med Lars-Åke Gustavsson (Sveriges främsta rosexpert) - 22-26 maj
    • Trädgårdar i Toscana med de klassiska städerna - 25-30 september
    • Smultronställen i Toscana med Lars Krantz - 7-12 oktober
    • Medelhavsträdgårdar med Lars Krantz - 12-16 oktober
    Frankrike
    • Monets trädgård och Normandie - 3-7 september
    Madeira
    • Med Bertil Svensson - 11-18 november (tyvärr tänker jag bara på Robert Gustafsson när jag hör talas om Bertil Svensson....)

    Snöfritt igen!

    15392-1690
    I morse var det -4,3 grader och ett vackert vinterlandskap utanför fönstret....nu är det + 3,8, grått och skitigt igen.

    Snö!


    Ros

    15392-1689
    Det här inlägget finns här endast för att lysa upp något i det här skitvädret. Rosen heter ´Mary Queen´.

    Dagens trädgårdsbok - Marktäckande växter

    15392-1605

    Författare: Ilge Bosch-Willebrand
    Fotograf: Ilge Bosch-Willebrand
    Bokförlag: LTs förlag
    179 sidor
    Utgivningsår: 1977
    Sök boken i Antikvariat.net
    Eller låna den på biblioteket...

    Så här presenteras boken
    Marktäckarna är den mångskiftande mattan av låga växter, som skall ge oss fägring praktiskt taget året runt. Marktäckarna utgör länken mellan de olika växtslagen. De är lika värdefulla och oumbärliga i hemträdgårdar som i större offentliga anläggningar.

    Deras viktigaste funktion förutom den estetiska är att hålla jorden täckt så att den skyddas mot uttorkning, erosion, urlakning. De skyddar mot ogräs och åstadkommer ett int mikroklimat som gynnar både växtligheten och det för oss så viktiga mikrolivet i jorden.

    Den här boken är ju inte helt aktuell vad gäller olika sorter av våra marktäckande växter men den är skriven av ´´osedvanligt god växtkännare´´ som det står på bokens baksida. Idag finns ett mycket större sortiment vad gäller marktäckande växter. Det märks att författaren är en kunnig person då kapitlen innan växtbeskrivningarna är mycket bra. Hon skriver bl.a. om att vi måste lära av naturen innan vi anlägger våra trädgårdar och hur viktigt det är att inte lämna öppen jord i våra planteringar.

    Växtbeskrivningarna är tydliga och bra, man får reda på det viktigaste innan man köper och planterar växten. Något som jag uppskattar i växtbeskrivningarna är att man får veta med vilket avstånd man bör plantera växten och vilka grannar som kan passa. Jag har haft mycket användning genom åren av boken även om den idag kanske känns lite mossig i sitt utförande. Det finns mycket bilder i boken även om de inte är av högsta klass. Vi brukar ju lockas av vackra böcker med bilder av drömträdgårdar, då ska man inte köpa den här boken, men om man vill skaffa sig bra kunskaper om marktäckare så kan det vara värt att söka efter boken, vilket kanske inte är helt lätt idag.

    En växtbeskrivning kan se ut så här:
    Epimédium
    sockblomma, familjen Berberidaceae
    Nordligaste förekomst: Balkan. Zon: I-V. Halvskuggigt-skuggigt läge. Planteringsavstånd 30-40 cm. Förökning genom delning på våren.
    Växtsätt: underjordiska utlöpare, långsamväxande.
    Jord: god humusrik jord, lövmylla.
    Arter och sorter.....ett antal...
    Används: som undervegetation hos lövträd och buskar, rhododendron- och skuggväxtpartier, kantplantering.
    Grannar: Anemone hupehensis, Bergenia, Iberis, Ajuga, Cotula, Sagina, Azorella, Hosta, Saxifraga umbrosa, låga rhododendron, gräs, ormbunkar.
    Allmänt: overkligt graciösa blommor, bladverket vackert hela säsongen, hos en del mycket fin höstfärg. Hör till skuggväxteliten! Underhållsfri.

    Kapitel:
    • Naturen - vår bästa trädgårdsmästare
    • Naturlig natur
    • Gräsersättning
    • Planering
    • Marktäckare i miljö
    • Inköp av perenna marktäckare
    • Planteringsförberedelser
    • Förökning av marktäckande växter
    • Perennerna, trädgårdens heltäckande matta
    • Vedartade växter
    • Barrväxter
    Register för Dagens trädgårdsbok

    Register till Dagens trädgårdsbok

    Blombok
    Den rådjursfria trädgården
    Drömplantor
    Drömträdgården
    Engelska trädgårdar
    Fröbok
    Färg och design
    Handbok för köksträdgården
    Italienska trädgårdar
    Jord och kompost
    Lust och fägring
    Lövträd och buskar
    Marktäckande växter
    Min dröm om lustgården
    Mina drömmars trädgård
    Nävor
    Perenner
    Perenner i din trädgård
    Perennboken med växtbeskrivninga
    Refugium - Trädgård som tillflykt
    Rosor för Nordiska trädgårdar

    Stadsträd från A-Z
    Svensk trädgårdskonst under 400 år
    Tankar i min trädgård
    Träd - deras biologi och vård
    Träd och buskar i trädgården
    Trädets tid
    Trädgårdskonstens historia
    Trädgårdsmöten på Rosendal
    Trädgårdsriket
    Vi och våra blommor
    Våra äpplesorter
    Örtabok

    Bäver i Bromma

    Det ser ut som bävrar också trivs i Bromma. Den sjö som man ser från mitt fönster är Ulvsundasjön och som har föbindelse med allt annat vatten kring Stockholm. En bit härifrån har bävrar slagit sig ner...nästan mitt i stan! Idag när jag fotade Johannelunds koloniområde såg jag två stora aspar som var fällda ut mot sjön. Jag gick fram och såg att de fällts av bävrar. Så oerhört skickligt att få träden fällda så fint. Man kanske borde gå dit i skymningen för att försöka se de skygga djuren.

    15392-1687
    15392-1764
    15392-1686


    Johannelunds koloniträdgård vecka 5 - 2008

    15392-1683

    Det är inte så att jag närmar mig kolonivärlden på något sätt även om jag tycker att det är en intressant företeelse. Jag följer ju TV-serien Koloniområdet Iris på TV4+ på tisdagar så lite fast bland kollofolket kanske jag är.
    En liten bit från min bostad ligger Johannelunds koloniförening och här vandrar jag förbi väldigt ofta, därför tänkte jag följa ett år på den här platsen med ett eller två fotografier i månaden. Här finns bara odlingslotter och inga små hus. Det här får bli premiärbilden den här gråmulna första februari 2008. Jag har gjort en ny kategori som heter Johannelunds koloniområde så att man kan följa trädgårdsåret.

    En gång för länge länge sedan stod jag i kö för en lott här och fick faktiskt en men då hade jag inte tid. Men vem vet....en dag kanske en avdankad slottsträdgårdsmästare står här och hackar i jorden och har fikakorgen med sig och ljuger ikapp med de andra kolonisterna......men hellre vandrar jag nog omkring vid Medelhavet och njuter av ett varmare klimat. Har jag bloggen kvar om 15 år så vet vi alla.

    Trevlig helg alla som besöker min blogg!




    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails