Site Meter

Dagens trädgårdsbok - Blombok/Örtabok

15392-160315392-1602

Författare: Sune Jonsson, i Örtabok även Stina Jonsson.
Fotograf: Sune och Stina Jonsson
Bokförlag: Lt-förlag
Örtaboken 256 sidor, Blomboken 333 sidor.
Utgivningsår: Örtabok 1979, Blombok 1983.
Sök boken på: Antivariat.net
Eller låna den på biblioteket...

Så här skriver författaren själv om böckerna:
Örtabok
Örtabok representerar glädjefyllda möten med blommor under fem somrar. Enkla möten utan vetenskapliga pretentioner, direkta upplevelser av färg, form och dofter i sommarens välbehagslandskap. Bilderna vill vara lyriska men samtidigt enkla och artkaraktäristiska blomporträtt. Vi har inte sökt det exklusiva. Blommorna i Örtagård är mest vardagsblommor, som för en var kan bli lika överblickbara som bokens bilder, bara man gör sig liten och kommer i plan med örternas litenhet, om man möter dem i ögonhöjd och på samtalsavstånd.

Blombok
Blombok beskriver ett stort antal av våra vilda växter i enkelt sköna porträtt, speglande vårens och sommarens mättade färger. Här möter vi bl.a. fjällens flora, gamla läkeväxter och kryddgivande örter, vackra orkidéer, växter som varit - och är - viktiga i folkhushållet, t.ex. fruktbärande träd och ris. Blommorna framstår som individer, var och en med sina egna fängslande livsbetingelser.

När jag en gång köpte de här böckerna på ett antikvariat så föll jag för de fantastiska bilderna som inte liknade några andra bilder jag sett av blommor. Det är precis som det står skrivet av författaren att man är i ögonhöjd med blommorna.
Det är även utförliga ´´berättelser´´ kring växterna, det handlar om allt från växtens historia till grekisk mytologi, hur man kan använda växten, var den trivs och andra berättelser.

Om nattviol citeras Linné:

´´När en ung begärlig och snål kvinna får en gammal later och sener karl, skall hon preparera denna rot, giva den honom in (ty de gamle ha icke någon kvickhet i sängen som de unga) sannerligen gör hon en halvdöd man kvick, och han skall väl bli så väl liden som en ung, kvick och lustiger karl och förskaffa sig en ålderdoms tröst, eller ung son´´.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Glädje och ha begär... men jag har ju båda blommor...

2008-01-22 @ 13:12:28
Postat av: Inkan

Det är en vacker bild på Örtaboken!

Har du alla dessa böcker du presenterar? Vilket bibliotek. Men det är både spännande och lärorikt att läsa böcker om växter, odlade eller vilda samt om trädgårdar.
Jag har flera favoriter - men en jag älskar att läsa och njuta av bilderna i, är "Tasha Tudor's Garden.
Boken handlar om Tasha Tudors "nygamla" hus i Vermont, USA samt hennes trädgård och hennes eget konstnärskap. En ljuvlig bok att läsa och drömma om.

2008-01-22 @ 13:52:41
URL: http://blaafaagel.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Inkan: Jo det är mina böcker. Jag har en stor samling av trädgårdsböcker. Tasha Tudors garden har jag inte men jag har lånat den på biblioteket. Den är fin.

2008-01-22 @ 18:08:20
Postat av: Kersti

Visst är de fina. Jag har dem båda. Fick örtaboken i morgongåva av min man. Lite udda kanske men jag har verkligen haft glädje av den. Jag är inte så duktig på trädgård, har lämnat den delen till min mamma. Men med de vilda blommorna är det något annat. Kanske för de inte kräver något av mig det är bara att kliva ut i naturen och njuta.

2008-01-22 @ 19:00:57
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Det var väl den bästa morgongåva man kan få...
Du har helt rätt att de vilda växterna klarar sig bäst själva och man blir lugnare i naturen än i en trädgård, allt är så perfekt i det som man kan tro bara är tillfälligheter. Ingen kan skapa en trädgård som kan jämföras med en bit natur.

2008-01-22 @ 19:23:36
Postat av: Katarina

Verkar vara konkreta och handfasta tips i den också:O)

2008-01-22 @ 20:37:35
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Katarina: Jorå!

2008-01-22 @ 22:01:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0