Site Meter

Dagens trädgårdsbok - Våra äpplesorter

15392-1691Författare: Anton Nilsson
Akvareller: Leena Digén, Hillevi Hellman, Ingrid Nilsson, Gunnvor Wahlberg.
Bokförlag: Nordiska museet
495 sidor
Utgivningsår: 1986
Sök boken i Antikvariat.net
Eller låna den på biblioteket.

Så här beskrivs boken:
Innehåller beskrivningar av 257 äpplesorter. Dessutom finns ett trettiotal lokala och mindre spridda sorter omnämnda. 216 olika äpplesorter visas i färg i naturlig storlek. Äpplesorterna visas också i genomskärning.

Beskrivningarna följer ett enhetligt schema för bestämning av äpplesorter.
Kännetecken är:
Fruktstorlek
Äpplets form
Foderhåla och foder
Skafthåla och skaft
Frukthuvud
Grundfärg och täckfärg
Lukt
Kärnhus, kärnrum och kärnor
Foderrör
Fruktkött pch smak


Det här är verkligen en äpplebibel där det mesta av information om äpplen och äppleodling i Sverige man behöver.
Det börjar med fruktsorternas historia där man kan läsa att Gustav Vasa tyckte att det var viktigt med trädgårdsodling och i de indragna klostrens trädgårdar fanns odlingar av äpplen. Det är spännande att läsa om historien kring äppleodling och de olika lokala sorterna.
Att identifiera ett äpple är inte det lättaste, det kan liknas med att hitta rätt bland alla rosor som man vill veta namnet på. Men den här boken kan verkligen hjälpa till att få reda på vilket äpple det är man undrar över. Akvarellerna är både vackra och tydliga även om ett fotografi visar tydligare alla detaljer. Något som är bra är att äpplena visas i genomskärning i tecknade bilder, man kunde knappast tro att äpplen kan se så annorlunda ut inuti.

En beskrivning av en frukt kan se ut så här:
Rossvik

Om Rossvikäpplets uppkomst vet man inget. Vid beskrivningen av sorten i den senaste upplagan av Eneroths pomologi anges att den vunnit stor spridning i mellersta Sverige, även norr om Mälaren. Det äldsta kända trädet av sorten fanns vid Rossviks gård, som ligger 10 km söder om Eskilstuna. Detta träd blev fridlyst 1921 och man räknade med att det då var 100-årigt. Det blåste ner 1953.
Man har trott att detta var moderträdet. Det är inte säkert att så är fallet. I början av 1900-talet förökades Rossvik vid flera plantskolor och salufördes ända in på 1950-talet av Uppsala läns plantskola och planterades då bl.a. i Roslagen.

Författaren Anton Nilsson har själv inventerat Mälarlandskapen och lyckats finna så gott som alla gamla svenska sorter från det området

Kommentarer
Postat av: Jenny

Hej. Försöker få tag i namnet på en viss äpplesort som slall ha stora citrongula äpplen. Kan någon hjälpa mig ? ha det görbra så länge. J

2009-02-09 @ 11:58:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0