Site Meter

Dagens trädgårdsbok - Min dröm om lustgården

Författare: Börje Remstam
Fotograf: Börje Remstam där ej annan anges.
159 sidor
Utgivningsår: 2007 (min bok är en ny upplaga från 2008)
Köp boken här

Alla som sysslar med trädgårdsodling på olika sätt borde skaffa den här boken....alltså alla! Det här tycker jag är den bästa och viktigaste boken om trädgårdsodling, eller förberedelse och grunden till trädgårdsodling som jag läst på mycket länge. Jag har själv många gånger berättat om vikten att se på och efterlikna naturen när vi ska plantera och odla i våra trädgårdar.

Den här boken handlar just om samspelet med naturen.
Börje skickade den här boken till mig då han läst på bloggen att jag skulle börja täckodla och nu har jag läst den. Här är mitt inlägg då jag bestämde mig gör att testa täckodling.
Täckodling är ingen ny metod men i tider då vi måste tänka mer på vår miljö så är den här metoden att tillföra näring till våra växter oslagbar. Tänk att vi hela tiden går på de stora plantbutikernas och andra butikers färggranna annonsblad om att vi MÅSTE köpa olika sorters gödsel och jord till våra växter. Att tillverka dessa produkter ger visserligen människor arbete men jag antar att framställningen inte sker på ett miljövänligt sätt. Gödseln i säckarna kostar en massa pengar och de tjocka plastsäckarna ska senare sophanteras. Allt detta slipper man om man återanvänder trädgårdsavfallet direkt till täckodling och det är helt gratis...man bara styr om naturens kretslopp en aning då man placerar löv, gräsklipp och växtdelar i våra odlingar.

Ibland känns det som att det här är för bra för att vara sant.....för billigt liksom...inte kan man väl klara att hålla sin jord god utan Plantagens färgglada säckar? Men vad vet jag? Jag har inte provat ännu. Självklart kommer jag att visa bilder på bloggen från mina försök.

Vissa tycker nog att det på våren kan se lite stökigt ut då ett lager växtdelar ligger i planteringarna men så fort växterna börjat växa så ser man ju inte jorden eller täckmaterialet....och öppen jord ska man inte ha om man nu ska fortsätta att efterlikna naturen. Öppen jord finns inte i naturen.

Jag tänker i alla fall göra ett allvarligt försök att täckodla så mycket som möjligt i år. Nu tar det några år innan man fått en bra jord av täckodlingen...så jag vet inte...man kanske måste tillföra något slags tilläggsgödsel under tiden. Om någon som läser detta använder metoden så berätta gärna om era erfarenheter.

I sommar ska jag besöka Börje i hans trädgård utanför Eskilstuna och se hur det ser ut i verkligheten.

Eftersom man slipper vattna lika mycket då täckodlingen håller kvar fukten i jorden så sparar man både arbete och vatten. I år ska vår anläggning bli Svanenmärkt (hur Svanlig är du?) och då måste vi bl.a. se till att inte slösa med vatten.

I den här boken finns så mycket kloka ord om jord, gödsling och odling att man vill lägga märken mellan varje sida i boken.
  • Han berättar om hur viktiga maskarna är som gödslar, dränerar och håller ett neutralt pH-värde i jorden. Man slipper alltså handla stora mängder med gödsel och kalk för att få sina växter att trivas. För att inte skada maskarna i joden ska man använda grävgrep i stället för spade. Om man nu över huvudtaget SKA gräva i jorden...
  • Om man täckodlar behöver man inte gräva i grönsakslandet eller i planteringarna. Grävning förstör mikrolivet i jorden.
  • Varför ska man ha kompost när man kan använda trädgårdsavfallet direkt i odlingarna? I en kompost försvinner oerhörda mängder av näring genom nedbrytningen, de näringsämnen som växterna kunde ha tagit del av i trädgårdslandet eller i planteringarna.
  • Han beskriver hur viktigt det är att vattna rätt. Med täckodling slå slipper man även att rensa ettårigt ogräs.
Detta är täckodling
Täckodling handlar om att hålla jorden täckt med organiskt material året runt. Livet i jorden blir rikt. Näring till växterna optimeras automatiskt på dessa vilkor: grävning, luckring och rensning behöver man inte bry sig särskilt mycket om och vattningen minimeras kraftigt. Täcket skyddar också mot avdunstning men det är kanske främst beroende på att humushalten bli rhög och därmed hålls vattnet kvar, allt arbete med komposthögen försvinner och slutligen: ett bra pH-värde automatiseras.

Allt som varit liv en gång och som hamnar i jord blir till humus och allt som varit liv en gång kan få liv igen genom en livsbejakande naturlig process. Det är här som den långsiktigt hållbara ekologiska odlingen har sin tyngdpunkt.
  • Humus kan liknas vid en tvättsvamp
  • Humus suger upp och håller kvar vattnet
  • Humus håller kvar näringen i jorden och avger den till växterna i lagom takt
  • Humus armerar jorden, det vill säga, binder ihop den så att den inte packar sig
  • Humus gör jorden grynig
Ett sammandrag ur Nils Åkerstedts skrift ´´Det nya sättet att odla´´. Se länken nedan.
Sand % gräsklipp

Artikel i Folket från 2007

Register för Dagens Trädgårdsbok
.

Kommentarer
Postat av: Ronja

Jag besökte Börja Remstam på Öppen trädgård i somras. Får se om det blir ett nytt besök i år. Intressanta metoder, enorma växter och det blev en mysig stund i trädgården. Själva trädgården i sig är rent utseendemässigt inte så mycket att titta på tycker jag, men boken och tänket är bra.

2009-01-25 @ 12:00:09
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ronja: Kan tänka att det är själva odlingsmetoderna som är det mest intressanta med ett besök hos Börje.

2009-01-25 @ 12:03:45
Postat av: Ramona K

Ja, jag tror på denna metod. Testade för många år sedan då vi hade större grönsaksodlingar och det funkade utmärkt. Passar en latmask som mig som inte gillar att gräva. Ska även fortsätta testa att odla i sand med gräsklipp ovanpå - den metod som Nils Åkerstedt har utövat i mer än 30 år. I växthuset odlade jag många chiliplantor men en planterades i sand och fick lite gräsklipp då och då. Jag kunde kostatera att denna planta växte minst lika bra som de i den dyra jordblandningen. Den höll sig definitivt friare från ohyra jämfört med de andra. Den klarade sig långt in på vintern dessutom. Tror att jag vattnade för mycket dock så den säckade ihop.

Metoden fungerar i alla odlingsmiljöer - jag bara glömde bort den i flera år.

Se otradgard/tradgardsmastaren-som-valde-bort-jorden%2865021%29.gm" rel="nofollow">http://www.barometern.se/bonus/hemotradgard/tradgardsmastaren-som-valde-bort-jorden(65021).gm

Ramona K

2009-01-25 @ 17:07:13
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Det ska bli spännande att prova detta under säsongen som kommer och jag tror att man ska vara försiktig att vattna för mycket då täckodlingen ska hålla fukten i jorden väldigt länge. Men man lär sig ju av misstagen. Du får berätta hur det går med odlingen under sommaren. Tyvärr är det något knas med länken du bjöd på. Ha det gott!

2009-01-25 @ 18:28:41
Postat av: Ramona K

Tokigt att länken inte funkar nu. Den kom upp för ett par timmar sedan. Jag sökte på "Nils Åkerstedt" samt på "Odla i sand"

Hoppas de här två länkarna går bättre. (Allt ska stå på samma rad för den första förstås)

fraganisse.html" rel="nofollow">http://www.naturochtradgard.se/gronmassafraganisse.html



http://hem.passagen.se/sundtrad/grasklip.htm

Ramona K

2009-01-25 @ 20:59:45
Postat av: Kerstin

Hej!!



Jag har lagt på allt gräsklipp på trädgårdslandet i många år och det är suveränt. Jorden är så fin, det är ursprungligen lera, men nu är det en fröjd att ta upp potatisen. Jag använder ingen annan gödsel, och det verkar som jag kan lägga på hur mycket som helst. Jag använder också halm, den får ligga kvar i jordgubbslandet. Kerstin

2009-01-26 @ 00:50:52
Postat av: Åsa P

Såsom boendes i sydöstra Sverige är jag stark förespråkare för täckodling; perfekt för våra torra,genomsläppliga jordar. Fukten behålls i jorden,ogräsrensningen blir minimal och det är verkligen sant att det är inte så arbetsintensivt. Dessutom känns det väldigt bra när man vill arbeta för en mer miljömässigt hållbar utveckling. Mina grönsaker slog alla rekord 2008 och jag är helt säker på att det är täckodlingens förtjänst.

Snigelangreppen blir värre tycker en del, men själv

tycker jag inte det är sååå farligt! Stort lycka till! Åsa

2009-01-26 @ 11:26:24
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Kerstin: Låter kanon...



Åsa P: Tack Åsa. Jag kommer att rapportera på bloggen hur det går i sommar.

2009-01-26 @ 18:39:39
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ramona K: Tack för den intressanta länken.

2009-01-26 @ 18:40:38
Postat av: Emma

Bra boktips! Jag ska också prova på täckodling på min lott i år har jag tänkt mig. Är uppvuxen med en far som täckte hela sin kolonilott med halm och skördade fantastiskt fina grönsaker. Dessvärre anklagade kolonigrannarna hans odlingsmetod för att dra dit sork. Det handlade förmodligen mest om att det såg skräpigt ut. Rädslan för det okända...Det slutade tyvärr med att pappa sålde kolonin, hoppas mina grannar är mindre inskränkta. We'll see...

/Emma

2009-01-27 @ 08:32:17
URL: http://allerstradgard.blogg.se/
Postat av: Kerstin

Stå på dej Emma, detta är den absolut bästa metoden. Det kan hända att man får besök under ifrån, men förra året satte jag bondbönor som sägs ska skrämma bort sorken... och jag tror förbaske mej att det stämmer, för jag hade inte lika mycket svinn eller underminerat som det brukar. Kerstin

2009-01-30 @ 00:47:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0