Dagens trädgårdsbok - Marktäckande växter
Författare: Ilge Bosch-Willebrand
Fotograf: Ilge Bosch-Willebrand
Bokförlag: LTs förlag
179 sidor
Utgivningsår: 1977
Sök boken i Antikvariat.net
Eller låna den på biblioteket...
Marktäckarna är den mångskiftande mattan av låga växter, som skall ge oss fägring praktiskt taget året runt. Marktäckarna utgör länken mellan de olika växtslagen. De är lika värdefulla och oumbärliga i hemträdgårdar som i större offentliga anläggningar.
Deras viktigaste funktion förutom den estetiska är att hålla jorden täckt så att den skyddas mot uttorkning, erosion, urlakning. De skyddar mot ogräs och åstadkommer ett int mikroklimat som gynnar både växtligheten och det för oss så viktiga mikrolivet i jorden.
Den här boken är ju inte helt aktuell vad gäller olika sorter av våra marktäckande växter men den är skriven av ´´osedvanligt god växtkännare´´ som det står på bokens baksida. Idag finns ett mycket större sortiment vad gäller marktäckande växter. Det märks att författaren är en kunnig person då kapitlen innan växtbeskrivningarna är mycket bra. Hon skriver bl.a. om att vi måste lära av naturen innan vi anlägger våra trädgårdar och hur viktigt det är att inte lämna öppen jord i våra planteringar.
Växtbeskrivningarna är tydliga och bra, man får reda på det viktigaste innan man köper och planterar växten. Något som jag uppskattar i växtbeskrivningarna är att man får veta med vilket avstånd man bör plantera växten och vilka grannar som kan passa. Jag har haft mycket användning genom åren av boken även om den idag kanske känns lite mossig i sitt utförande. Det finns mycket bilder i boken även om de inte är av högsta klass. Vi brukar ju lockas av vackra böcker med bilder av drömträdgårdar, då ska man inte köpa den här boken, men om man vill skaffa sig bra kunskaper om marktäckare så kan det vara värt att söka efter boken, vilket kanske inte är helt lätt idag.
En växtbeskrivning kan se ut så här:
Epimédium
sockblomma, familjen Berberidaceae
Nordligaste förekomst: Balkan. Zon: I-V. Halvskuggigt-skuggigt läge. Planteringsavstånd 30-40 cm. Förökning genom delning på våren.
Växtsätt: underjordiska utlöpare, långsamväxande.
Jord: god humusrik jord, lövmylla.
Arter och sorter.....ett antal...
Används: som undervegetation hos lövträd och buskar, rhododendron- och skuggväxtpartier, kantplantering.
Grannar: Anemone hupehensis, Bergenia, Iberis, Ajuga, Cotula, Sagina, Azorella, Hosta, Saxifraga umbrosa, låga rhododendron, gräs, ormbunkar.
Allmänt: overkligt graciösa blommor, bladverket vackert hela säsongen, hos en del mycket fin höstfärg. Hör till skuggväxteliten! Underhållsfri.
Kapitel:
- Naturen - vår bästa trädgårdsmästare
- Naturlig natur
- Gräsersättning
- Planering
- Marktäckare i miljö
- Inköp av perenna marktäckare
- Planteringsförberedelser
- Förökning av marktäckande växter
- Perennerna, trädgårdens heltäckande matta
- Vedartade växter
- Barrväxter
- så märkligt - den bilden som pryder omslaget fick mig att omedelbart tänka på en speciell och vacker trädgård vid havet...alla de bladiga växterna och så häcken som skyddar mot kalla eller hårda vindar.
Innanför är det "solbo".
Kan just därför tipsa om en bok "Köksträdgården" som handlar om ekologisk odling av egna grönsaker.
Författaren heter Troels V Ødergaard (dansk) utgiven på W&W.
Jag är stolt korrekturläsare till den boken:) Ett av mina extrajobb under studieår på 80-talet. Och oj vad jag lärde mig mycket på kuppen.
Inkan: Jag tänker alltid på trädgårdar vid havet!
Om du har korrekturläst boken ska jag se om jag kan hitta den på biblioteket, är ju inte någon köksträdgårdsodlare egentligen men när det handlar om ekologisk odling på blir det ju mer intressant.