• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Fröjd och lidelse


  Det är de läderartade bladen som är problemet! Anledningen till att jag har så svårt för kamelior är just de mörka läderartade bladen. De enkla blommorna och även vissa fyllda kamelior är ju vackra i sig, de liknar rosor på något vis. Det här är egentligen inte någon utställning i min smak men det var ändå skönt att få vandra bland blommande träd och buskar i ett vackert gammalt orangeri...när snön fortfarande ligger kvar utanför.  Det är alltså i Uppsala botans orangeri som Tage Andersen ställer ut sin imponerande kameliasamling ´´Fröjd och lidelse´´och det här kan man läsa om Tage på Wikipedia:

  Tage Andersen, född 29 mars 1947Thy, är en dansk blomsterkonstnär.

  Andersen är utbildad konditor, men kom i blomsterbranschen 1967 då han övertog en butik i Kjellerup. Senare flyttade han till Viborg, och frilansade över hela Danmark. 1973 flyttade han till Köpenhamn, där han 1976 övertog Sven Schaumanns butik påKongens Nytorv. Butiken flyttade 1987 till Ny Adelgade och bär idag Tage Andersens namn.

  Som konstnär är han känd för sina säregna och ofta surrealistiska kompositioner, där han kombinerar material från naturen på ett nyskapande sätt. Han har ställt ut på Charlottenborg och Rosenborgs slott, samt 2002 på Statens Museum for Kunst. Han har även haft utställningar utanför Danmarks gränser. Andersen har också försökt sig på scenografi: 1990 i Herman Bang-uppsättningen Mellemakt på Det Ny Teater och 19951996H.C. Andersen på Gladsaxe Ny Teater. Han är också bistått drottningMargrethe II av Danmark och hennes hov med sina blommor.

  1988 fick Andersen pris från Statens Kunstfond och 1998 mottog han Den Nordiske Havebrugspris.  Det blev även ett besök i Uppsala botans tropiska växthus och sammantaget blev det en mycket fin dag i lärdomens stad.
  Alocasia macrorrhizos

  Hippeastrum pardinum

  Papaya - Carica papaya

  Kakao - Theobroma cacao
  Trädgårdstoppen

  Jag efterlyste tidigare ett trädgårdsprogram i TV som skulle kunna göra oss trädgårdsmänniskor nöjda och glada  men mitt mail till SVT gör väl knappast någon nytta eller som Björn Östlund på SVT skrev i sitt svarsmail:


  Hej Hasse,
  Tack för ditt mail. Trädgårdsprogram är sannerligen en genre som engagerar tittarna och alla har sitt eget önskeprogram. Med all säkerhet kommer SVTs trädgårsprogram att förändras även i framtiden till glädje för en del och harm för andra. Att tillfredsställa alla som kallar sig trädgårdsintresserade går helt enkelt inte.
  Men vi är glada för allt detta engagemang och tar gärna emot dina synpunkter.
  Vänliga hälsningar
  Björn
  Men nu har i varje fall TV8 börjat sända Trädgårdstoppen på söndagar där Doreen Månsson och Peter Englander reser runt i Sverige och besöker vackra trädgårdar. Programmet går tyvärr i en kanal som måste sända reklam och blir därför lite sönderhackat men som tur är har de fått en hel timma.

  Mellan trädgårdsbesöken får vi lite trädgårdstips och jag tycker att programmet är lite småtrevligt med en skön stämning och de har hittills valt ut några riktigt spännande platser.
  Peter Englander som ligger bakom den vackra Apotekarens trädgård i Simrishamn är duktig och Doreen är en nyfiken och nybliven trädgårdsägare som passar bra som programledare.
  Här kan man se programmen.

  Jag menar att Trädgårdstoppen är i varje fall helt ok i väntan på att SVT ska göra det där ultimata trädgårdsprogrammet och innan det programmet kommer så får vi den 8 april även börja titta på Trädgårdsfredag igen. Det är samma trio som förra året, alltså kommer Tareq att fortsätta laga mat i SVT:s enda trädgårdsprogram och slottsträdgårdsmästare John Taylor ska avslöja sin dolda talang...så spännande!

  Ledig onsdag idag och jag ska försöka hitta någon blomma att beundra....
  Jag önskar alla en skön dag!


  Krukor av potatisskal

  Jag läser i Hemträdgården nr 2 där Inger Palmstierna skrivit en intressant artikel om nya ekologiska podukter för trädgården.
  • Krukor gjorda av potatisskal som planteras tillsammans med växten.
  • Komposterade bakterier som ska lösa problemet med mossa i gräsmattan.
  • Ett ogräsmedel av växtextrat. Två veckor efter besprutning ska ogräset dö.
  • Mycorrhia (svampars rötter) som är nödvändiga för de flesta träds etablering, nu finns gödselspjut som sätts ner i marken runt träden. Företaget Biobasiq säljer Mycordip, läs mer här. Övriga produkter finns på www.osmo.dk

  Blåregn på Rosendal

   
   
  27 mars 2011
   
   
  Inne i växthuset blev det kaffe bland blommade blåregn och man fick känna på lite blomsterlycka den här blåsiga och lite kyliga marssöndagen i huvudstaden.

   
   
  Genom immiga fönster kunde jag se att det gror bra i växthuset!

  Så här ser perennplanteringarna ut nu på Rosendal...och på Engsholm. Det är ännu ingen brådska att börja ´´städa´´ i planteringarna i stockholmsområdet eftersom det med all säkerhet kommer kalla perioder ännu. Att ta bort det här skyddet nu vore inte snällt mot växterna. Jag väntar ett tag till i slottsparken. Nu vet jag inte hur de gör här på Rosendal men i Enköpings Drömpark så slår man ner allt detta rufs med trimmer och låter allt ligga kvar i planteringen för att det sedan ska brytas ner på plats och ge näring åt årets perenna blomning. Så....glöm det där att det ska vara städat och snyggt med öppen jord i planteringarna!


  Rådjursvakten

  Under alla 13 år som jag jobbat i slottsparken så har jag haft stora problem med skogens rådjur som kommer in och äter knoppar av alla typer av växter, så fort man vänder ryggen till. Jag har provat det mesta och ibland tror man att man hittat lösningen, men rådjuren är inte dumma, de genomskådar ens försök att med olika lukter försöka skrämma bort dem. Efter ett tag är de tillbaka och äter lugnt och självklart av tulpanerna på våren och senare rosenknoppar mm.

  Nu går företaget Motaväck ut med stora annonser och berättar att de nu äntligen hittat lösningen på problemet. Nu ska vi slippa våra vackra gäster i trädgårdarna. Med en apparat som sänder ut ett pulserande ljud som tydligen inte går att vänja sig vid så ska rådjuren fly platsen.

  Ljudet ska täcka en yta av 370 kvadratmeter och apparaten kostar 799 kr. Den drivs antingen med ström eller batteri. Läs mer om rådjursvakten här...och det är inte riktigt den första april ännu.
  Jag välkomnar det här...men är en aning skeptisk ändå. Jag har stor respekt för de vilda djurens sätt att anpassa sig till olika situationer och miljöer. Men jag ska absolut prova detta! Jag hittar dock inte någon information om även människor hör ljudet? Vi vill ju skrämma bort rådjuren från parken...inte våra gäster!

  Eftersom de går ut med att detta är en ´´bästsäljare´´ så är det säkert många trädgårdsmänniskor som provat detta...själv såg jag annonsen först idag. Men om någon provat rådjursvakten så berätta gärna om det verkligen fungerar!

  Uppdaterat: Nu fick jag en kommentar av Ruben som hittade den här länken. Där fick jag alltså veta att apparaten ger ifrån sig ljud som även är irriterande för människor. Alltså...inget för oss på Engsholm. Det känns som om rådjuren fortfarande ligger steget före hos oss på Engsholm i varje fall!

  Kollokoll


  Vi gillar trä, den här söderskepparen och jag. Jag minns så väl när vi utrustade våra träbåtar då jag var liten där i Roslagen och det känns fint att det ännu finns de som vill ägna tid åt att bevara dessa vackra båtar. Här på söder i Stockholm finns det fortfarande gott om träbåtsägare, tack och lov. Jag gillar Södermalm...mycket!
  Bloggkompis Katarina/Kollitott som har en fin kolonilott i Eriksdalslunden och jag gick en liten sväng i området  idag och hon visade mig några speciella platser.


  Apropå trä...


  Nu innan grönskan ser man Hans Drosts lilla gröna hus lite bättre än när det lummiga gröna bäddar in hela trädgården och som vanligt...inte en skymt av mannen bakom Refugium-platsen.


  Den här lilla miniatyrbarockträdgården ligger i Tanto Norras område och mannen bakom den här spännande trädgården på 227 kvadratmeter heter Ulf och skriver bloggen ´´Kolonin i Tant Norra´´.


  En fantastisk plats med utsikt över Årstaviken. Det ´´träd´´ man ser intill huset är blåregn som bäddar in hela taket...och jag måste komma hit igen då det blommar. Katarina visade mig även var näsduksträdet står och att det även finns ett mullbärsträd och ett ginkgo i närheten. Det är helt klart zon 1 i den här södersluttningen.

  Det här huset sägs ha varit en kiosk under Stockholmsutställningen 1897. På övervåningen finns ett sovloft.


  Det finns alla typer av trädgårdsmänniskor även här och ägarna till den här kolonilotten har säkert gått en kurs i att bygga murar...med inmurade små kitschprylar...eller om det är belysning i olika färger. Hepp!  Färdig trädgård

  Kvilleeken/Rumskullaeken

  Tiden verkar stressa människor idag. Tiden går liksom fortare nu för tiden. Hemma hos min mamma så tickar en analog klocka på väggen och det känns som om tiden har ett lugnare tempo där. 

  Om man har en trädgård så är tiden viktig. Att vara trädgårdsägare eller att jobba i en trädgård innebär att man måste ha ett stort tålamod, i varje fall om man planterat buskar och träd. Jag får ofta frågan om vilka träd och buskar som växter fortast. Nu för tiden vill många av de nya trädgårdsägarna ha sina nyanlagda trädgårdar färdiga direkt. En nyplanterad häck kan ta många år innan den ger det skydd som man tänkt sig och eftersom vi lever i en så snabb tid så väljer många nu att köpa färdigvuxna häckar.
  För mig är det i stället lite av tjusningen med trädgård, att se hur träd och buskar sakta anpassar sig till den nya platsen och börjar växa i sin egen takt. Snabbväxande häckväxter och buskar blir ofta inte det täta skydd som man vill ha.

  Men allt ska ju gå så fort idag. Trädgårdslitteraturen är ofta i form av inspirationsböcker där vackra bilder fyller böckerna i stället för mer vetenskapliga betraktelser och det kommer ut tidningar och trädgårdsmagasin på löpande band. Vad gäller trädgårdsreportage på nätet så är det bloggar som gäller, eller twitter. Korta och slagfärdiga inlägg...helst med en liten rolig knorr som avslut. Långa utförliga texter tar för lång tid att ta sig igenom.
  Ibland kommer jag på mig själv att tycka att vissa blogginlägg hos de bloggar jag läser...kan vara liiite väl långa. Men så sansar jag mig och blir glad åt texten som ger så mycket mer än det snabba och flyktiga. Bloggaren Prästgårdseva (bloggen Bakom häcken) som också tävlar i Isabellas bloggtävling, skriver ofta långa och intressanta inlägg om livet i sin vackra trädgård. Det finns fler och jag menar nu inte att de som skriver små korta inlägg inte skulle ha något att berätta. Jag lär mig fortfarande massor av de bloggar jag läser....både de som skriver kort och långt...och nu känns det som om det HÄR inlägget blir onödigt långt och att jag även kommit från ämnet...typ! Färdiga trädgårdar skulle det ju handla om! Och det kanske är fel att börja jämföra bloggar med traditionell trädgårdslitteratur. Jag gillar ju själv bloggvärlden och all fin kontakt man får genom att skriva en blogg.

  Idag kan man i varje fall köpa sig en helt färdig trädgård med stora uppväxta träd och helt uppväxta häckar, färdig gräsmatta som rullas ut och extra stora perenner planteras. Klart! Om man har råd alltså.
  Hos Splendor Plant i Jonstorp kan man köpa färdiga häckar som avenbok, bok, liguster och gran. Höjden på de plantor man saluför är upp till 180 cm.
  Där kan man inte som privatperson köpa växter, men om man anlitar ett företag som gör jobbet så kostar plantorna:
  • Avenbok - 180 cm, upp till 24 st så kostar den färdiga häcken 540 kr/metern och från 25 plantor och fler 475 kr/metern.
  • Liguster - 180 cm, 400 kr/metern eller 350 kr/metern
  • Bok - 180 cm, 660 kr/metern eller 580 kr/meterna
  Tönnersjö Träd i Halmstad säljer stora träd och på deras hemsida finns även en prislista.
  Nordplant utanför Gävle är en partiplantskola som endast säljer till företag. Härifrån har jag handlat flera träd och även vår Rosa rugosa-häck.
  Färdig gräsmatta kan man köpa vid Mälarturf om man bor i min del av landet.
  Här kan man köpa färdig äng.


  Det här olivträdet såg jag på plantskolan Plant Center Vivai San Tor San Lorenzo i Italien. Det 800 år gamla trädet kostade 35 000 kr.


  Isabellas bloggpris

  Jag är verkligen ingen tävlingsmänniska, inte på något sätt, och jag bloggar inte för att finnas på listor eller för att få priser, men nu har jag blivit nominerad till Isabellas bloggpris. Isabellas är den för Sverige nya trädgårdstidningen som nu vill att tio  trädgårdsbloggare (nio kvinnor och jag) ska tävla om vilken som har den populäraste (eller nåt) bloggen.
  Jag tvekade länge men sedan tänkte jag att...vad gör man inte för konsten...!
  Röstningen börjar i dag och pågår ända fram till den 23 maj. I menyn här till vänster finns en klickbar banner som tar er till röstningen på Isabellas Facebooksida. 
  Sådana här tävlingar brukar innebära att man uppmanar folk att rösta...tjatar på arbetskamrater och släktingar och med återkommande blogginlägg och Facebookstatus tigger och ber om att få röster. RÖSTA PÅ MIG!!

  Så kommer jag alltså inte att bete mig, utan jag säger som Michelle sa i  'Allå, 'allå, 'emliga armén - ´´listen very carefully, I shall say this only once´´ och må bästa man/kvinna vinna!


  Tid för grönska

  I Drottningholms slottsparks monter flödade romantiken...

  Nu börjat det! Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar är verkligen starten på trädgårdssäsongen!
  Temat för årets Nordiska trädgårdar är Plats för sinnen, tid för grönska
  Efter en halv dag på en trädgårdsmässa så blir man trött i både huvud och fötter. Intrycken blir många och det är alltid inspirerande och intressant att vandra runt på mässan och se trädgårdsnyheter och även hur man byggt upp denna stora mässa. Fint var det även i år!

  Jag träffade många trevliga människor och den glada och trevliga Allt om Trädgård-redaktionen var på plats och Anette Sievers från Hus & Hem/Trädgård fanns också här med travar av den nya trädgårdstidningen.
  Jag mötte Ann Larås som skrivit några härliga trädgårdsböcker och som idag sjösätter sin nya hemsida, det blev också en kort pratstund med Hannu men däremot missade jag Annika Christensen och Peter Englander som jag hade tänkt att hälsa på...vart höll ni hus? 

  Just det...jag köpte en spännande bok. Trädets tid av Christel Kvant. Visst lockar det att läsa en bok med dessa kapitel:
  • Träden visar var vi är
  • Är lönnen en transa?
  • Den heliga sykomoren
  • Läkande träd och trädgårdar
  • Tallarna som mjölkar molnen

  Nu är Stockholms trädgårdsmässor avverkade. Nu är det riktigt trädgårdsarbete som gäller!

  Allt om Trädgårds chefredaktör Viveka Ljungström delar ut Allt om Trädgårds stora pris till författarparet Marie och Björn Hansson (Marie kunde inte vara på plats). Ett mycket bra val. Jag tycker verkligen om deras bok om perenner och jag ska absolut även köpa ´´Kryddväxter´´. Nu avslöjades också att det kommer flera böcker i serien. Lök- och knölväxter och även Träd och buskar. Ännu en bok från Hanssons är på gång - en bok om buxbom!

  Helt otippat så berättade Lasse Krantz om sinnlighet i trädgården och om...komposter.

  Maj-Lis Pettersson är min idol! Det inte hon kan om växtskydd är inte värt att veta. Den nya och omarbetade upplagan av Trädgårdens växtskydd borde alla som håller på med trädgård ha i sitt trädgårdsbibliotek.

  Bildkonstnären Emma Karp Lundström som brukar göra äppletavlor i Kivik har här använt 30 000 äpplen till den här tavlan.

  Såg inte holländarna lite coolare ut i år?

  Jag var på jakt efter nya snygga trädgårdskläder men jämnställdheten var lite haltande här på mässan. Jag får fortsätta att handla arbetskläder tillsammans med sotare, snickare och rörmokare.


  Jag kommer säkert att få frågan om hur trenderna i trädgårdarna ser ut och jag kommer att svara att jag faktiskt inte vet...eller så kanske att de här vilstolarna är den nya trenden?

  En trädgårdsmästare i en slottspark

  Jag hävdar fortfarande att pelargonsticklingarna lättast bildar rötter i vatten och de är inte alls känsliga att sätta i jord sen när rötterna blivit välutvecklade. Förra året lyckades jag med 100% av sticklingarna.

  Jag har börjat vårstäda slottsparken. Varje yta som blir snöfri kastar jag mig över. Det mödosamma arbetet med att sopa upp allt grus som vi vräkt ut på gångarna sedan november är väl inte något favoritjobb direkt och när mängder av grus även hamnat på gräsmattor så blir det tungt. Men med vårsol, värme och fåglar som sjunger överallt så trivs man som en trädgårdsmästare i en slottspark och inne i slottet får man god mat och kaffe! Min status på Facebook idag blev ´´vårstädar slottsparken och nynnar på Evert Taubesånger´´.
  Jag har även tagit vedartade sticklingar av några buskar i parken (mer om det senare) och de sommarblommor som jag sådde i  förra veckan har börjat gro. 

  I morgon ska jag besöka Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan och jag har just tittat över alla intressanta föreläsningar som sker hela tiden. Det blir svårt att hålla sig ifrån dem, men man vill ju vandra runt och se vad alla har att visa i mässhallarna också och träffa lite trädgårdsmänniskor.
  Apropå Facebook så har jag många vänner där som kommit dit efter att ha läst bloggen, men jag känner inte speciellt många av dem. Kanske att jag får chansen att träffa några i morgon. Så bloggläsare och Facebookvänner - om ni är på mässan i morgon...dyk på mig och hälsa om ni ser en man (eller två, J är med också) i sina bästa år, som har Engsholms slott tryckt på jackan!

  Snödroppe - Galanthus nivalis

   
   
  Älskade snödroppe! Tillsammans med vintergäck kämpar du i snön och ger oss vintertrötta människor hopp.
   
  Om du får en Snödroppe vill personen säga dig att; " -Du lockar fram kärleken i mitt hjärta! "
   
  I Stockholmstrakten blommar snödropparna i februari-april och trots att de är i full blom så klarar de många minusgrader. Eftersom de blommar så tidigt så är de viktiga för de första insekterna. Snödroppens frön sprids med myror som gillar fröets näringsrika bihanget.

   
  Snödroppar trivs i sol till halvskugga i lucker genomsläpplig jord. De blir 10-25 cm höga och bildar tuvliknande täta bestånd och de är lätta att föröka genom delning efter blomningen.  Höstplantering sker i augusti-september. Man bör inte täcka snödroppar med kompost eller löv då de växter för kraftigt av för mycket näring, mycket bladmassa utvecklas och blomningen blir sämre. Inte heller efter blomningen behöver den gödsel.
   
  Hela växten är giftig.
  Snödroppen är känd i Sverige sedan Medeltiden och trivs runt bebyggelse, i parker och odlas i trädgårdar.
  Artnamnet nivalis kommer av latinets nivis(snö) och betyder 'växer vid snö'.

   

  Så här skriver Naturhistoriska riksmuseet om snödroppens namn:
  Namnet snödroppe (snödråppe) anfördes första gången 1744. Dessförinnan hade den kallats för vit gårdviol (1659). Snödroppe blev ett vedertaget namn under främst 1800-talet. Under både 1700- och 1800-talet kallades den även för snölilja, snöblomma, snövita, snöklocka, snösippa, marsmånadsblomster eller snögalant. 1910 kallades den av Post för vintergäck, men det namnet överfördes i stället till ranunkelväxten, som heter så idag.  Hittade den här berättelsen om snödroppen:
  Vår Herre hade skapat alla växterna och givit dem deras skrud. Därefter skapade han snön, men då han skulle bestämma vilken skrud denna skulle ha lämnade han avgörandet åt snön själv. Han fick välja den av växterna vars skrud han ville överta, eftersom han ändå dödade alla växter. Snön var fåfäng och ville gärna ha rosens skrud, men rosen bara skrattade åt honom. Då försökte han med violen och påskliljan men med samma klena resultat. Snön blev bedrövad, men då sa Snödroppen:"Är det så att min enkla klädnad passar dig så får du gärna ta den." Så kom det sig alltså att snön blev vit. Han skyddade också från den dagen snödroppen-men hatade de andra växterna.


  Växtlistor hos Zetas och Slottsträdgården Ulriksdal

  För några år sedan försökte jag jämföra Zetas trädgård och Slottsträdgården Ulriksdal här på bloggen.
  Hur som helst så är de Stockholmsområdets klart bästa plantskolor/gardencenter och jag gillar båda. Läs inlägget här.

  Nu har båda dessa växtbutiker sina sortimentlistor klara för 2011 på pdf-filer:
  Zetas trädgårds sortimentlista
  Slottsträdgården Ulriksdals sortimentlista

  Slottsträdgårdens Ulriksdals lista är snygg och visar tydligt den viktigaste informationen. De har 19 olika sorter av Geranium.  Zetas växlista har sett ut så här i många år och den funkar. Här betygsätter man alla växter, vilket ofta är bra men ibland blir det lite snobbigt. Svåra och udda växter får högt betyg och gamla vanliga trotjänare får ett lägre betyg. Det har 29 olika sorter av Geranium.

  Riddarfjärden runt


   
   
  20 mars 2011
   
   
  Jag gick runt Riddarfjärden idag i solsken och flera plusgrader. Trots snö och is så var det rikitg vårkänning.
     Pålsundet mellan Södermalm och Långholmen. Det dröjer länge innan man lyfter båtarna i kanalen...  Stackars Klara kyrka
  Mariaberget och bygget av Citybanan  Det var många som solade sig vid Stadshuset

  Du hade rätt syster, häggens bladknoppar börja skifta i grönt på Riddarholmen  Nyheter från Zetas trädgård

  Har man rätt att ändra sig lite? Jag gnällde ju i förra inlägget på att det kommer så många nya växtsorter hela tiden.
  Det var innan jag började titta i Zetas katalog där jag genast blev intresserad av en hel del nyheter....många vill-ha-perenner t.ex. Äntligen har också Lavendeln ´Munstead´kommit tillbaka till Zetas, det är den klart bästa lavendeln tycker jag.
  Nästa gång som jag känner mig mig gnäll-nödig...så ska jag sansa mig lite...!

  Här har Victoria från Zetas en hel del att visa upp i TV4 tycker jag.


  Thalictrum ´Black Stockings´ och Geranium ´Starman´

  Några av nyheterna 2011:
  • That’s Jazz mörkröd klätterrros I-III(IV) 139:-
  • Forever Friends vit clematis I-III 198:-
  • ’Hadspen Blood’ mörkröd 65:-
   Astrantia major ´Hadspen Blood’ mörkröd stjärnflocka 65:-
  • Astrantia major ´Madeleine’ vit stjärnflocka  65:-
  • Astrantia major ’Roma’ rosa stjärnflocka 65:-
  • Astrantia major ´Shaggy’ vit/gröna toppar 65:-
  • Epimeddium ’Artic Wings’ vit sockblomma 169:-
  • Geranium ’Starman’ rosalila/vitt öga näva 89:-
  • Geranium ’White Ness’ vit näva 57:-
  • Geranium ’Katherine Adele’ gröna blad/bruna fläckar blekrosa näva 57:-
  • Geranium ’Ankum’s Pride’ ceriserosa näva 47:-
  • Helleborus nigercors ’Snow Love’ rikblommig julros vit, senare grön 195:-
  • Hemerocallis ’Lacy Doily’ en daglilja som remonterar krämrosa, fylld 149:-
  • Hemerocallis ’White Temptation’ medel, lång blomning vit/limegrön tratt 98:-
  • Hepatica ´White Forest’ vit blåsippa 149:-
  • Iris germanica ’Crazy for You’  gammalrosa med ljusa ränder och blekrosa mitt, söt doft 195:-
  • Iris germanica ’Merchant Marine’  turkosblå, vågig kant 359:-
  • Iris germanica ’Snowed In’   purpursvart med vit svagt lavendelfärgad mitt, samt strimmor 195:-
  • Iris germanica ’Superstition’   svart 57:-
  • Lavandula ’Munstead’ blå lavendel....som äntligen har kommit tillbaka till Zetas 47:-
  • Papaver Orientale-gruppen ’White Ruffles’   vit m. fransig kant vallmo 47:-
  • Scabiosa ’Burgundy Bonnets’ vädd mörkt vinröd  65:-
  • Thalictrum ’Black Stockings’ ruta, mörka stjälkar violett 65:


  Nya växter

  Jag läser växtkataloger om alla nyheter. Växtförädlare verkar vara ett bra yrkesval nu för tiden. Jag kan ibland bli ganska trött på det stor utbud av nya växter som vi stackars konsumenter ska välja bland.
  Det känns krystat på något sätt att hela tiden förädla nya sorter av både anueller, perenner, buskar och träd och det är inte alltid för att förbättra egenskaperna hos en art, utan mest för att ändra något i utseendet, för att locka oss att köpa det nya.
  Nu tycker jag visst att det är kul med nya växter men det blir lite väl mycket kan man tycka.
  I Hemträdgården läser jag att man nu kan köpa Vidjehortensian ´Annabelle´ i rosa och som då kallas ´Pink Annabelle´ och den ser ganska vidrig ut tycker jag. Echinasean är ju poppisperennen nu och det vräks ut nya sorter, frågan är hur många av dessa som blir långlivade i trädgårdarna och om man någon gång skulle vilja komplettera...finns sorten kvar om fem år då?

  Om fantasin någon gång skulle sina för dessa växtförädlare...så gör man dubbla blommor av några enkelblommande sorter....så har man skapat något helt nytt!


  Nä...tacka vet jag bondsyren och hägg...! Undrar om någon puffar för dessa växter på Nordiska trädgårdar i nästa vecka?

   Ny++   - - ’Madeleine’ vit 65:-
   Ny++ - - ’Roma’ rosa 65:-
   Ny++   - - ’Shaggy’ vit/gröna toppar 65:-

  Bland skönpelargoner, bomull och sömntutor

  Sömntuta - Eschscholzia californica

  Trädtomat - Solanum betaceum

  Var hämtar man kraft efter en förkylning om inte hos Edvard i Bergianska trädgården! Det blev en mycket stilla vandring inne i värmen i Edvard Anderssons växthus där det som vanligt alltid blommar något. Jag satt en stund inne i tropikrummet och kände in värmen men det är medelhavsrummet som är min favoritplats som vanligt. Kameralinsen immade igen hela tiden och man fick vara snabb mellan putsningen och ´´knäppandet´´.

  På lördag är det krukväxtens dag här och då blir det bokreleas i växthuset. Författaren Eva Rönnblom släpper sin bok Medelhavsväxter i kruka. Finns det inte redan en mängd sådana? Eller jag kan ha fel.
  Det kommer ju ut en kokbok om dagen i Sverige hörde jag och snart utkommer väl trädgårdsböcker lika tätt. Trädgårdstoppen som sänds på TV8 nu på söndag har i samband med det släppt boken Trädgårdstoppen av Peter Englander och den vill man ju ha. Jag vill även ha Wij trädgårdar av Lars Krantz och i nya numret av den mycket bra tidningen Hemträdgården såg jag att Dan och Ann-Christin Rosenholm släpper boken Den svenska trädgården och jag vill ju ha alla dessa böcker och det är säkert fler nya trädgårdsböcker som presenteras på Nordiska trädgårdar nästa vecka.

  Funderar lite över om jag ska ställa upp i den där tävlingen om vilken trädgårdsblogg som är bäst eller mest populär eller nåt...tio bloggar är nominerade.
  Det är ännu en ny trädgårdstidning som anordnar en röstning på deras Facebook-sida. Så om jag skulle bestämma mig för att medverka så måste de som vill rösta ha Facebook...!
  Tidningen som heter Isabellas inriktar sig till...hör och häpna...kvinnor! Jag är som sagt kluven till att medverka, men det som talar för att jag blir med är ju att jag gillar trädgårdstidningar...och kvinnor!
  Just det...det duggar tätt med tidningar också. Den 10 maj kommer Allt om Trädgårds nya tidning Fixa ut. Den kanske riktar sig till män...eller?

  Västindisk bomull - Gossypium barbadense

  Acca sellowiana


  Skönpelargon - Pelargonium tricolor

  Narcissus canaliculatus

  Kanariebanan - Musa acuminata-hybrid ´Dwarf Cavendish´


  Ute i trädgården ligger snön hård och tung


  Planteringsavstånd och tålamod

  Först vill jag säga att det känns smått att skriva om växters avstånd nu när man borde skriva vad man tycker om kärnkraft och vår överanvändning av energi och människors lidande i stället.  Ett fel som trädgårdsnybörjare brukar göra är att plantera växter alldeles förr tätt. Ibland kommer jag till trädgårdar och ser att man nyplanterat perenner och buskar alldeles intill varandra, för att snabbt fylla ut planteringarna. De stackars växterna strävar uppåt och får inte den plats att breda ut sig och få sitt naturliga utseende.

  Även om det kan se glest ut vid nyplantering så kommer växterna till slut att växa samman på ett vackert sätt. Man kan inte skynda på genom att tätplantera. Tålamod är något som varje trädgårdsägare måste lära sig.
  Jag minns att jag vid några tillfällen har planterat perenner hos kunder och som inte alls blivit nöjda med att jag planterat växterna så glest. Trots att jag förklarade hur växterna utvecklas så är det som om man inte förstår. Man vill få färdigt! Direkt!

  Att plantera häckar är något helt annat - se här.

  Några exempel på planteringsavstånd - perenner.
  • Jättedaggkåpa  40 cm c/c
  • Höstanemon 35 cm
  • Stenkyndel 35 cm
  • Riddarsporre 35-40 cm
  • Löjtnantshjärta 50 cm
  • Echinacea 30 cm
  • Rosenflockel 60-70 cm
  • Spansk näva 40 cm
  • Solbrud 30-50 cm
  • Julros 40 cm
  • Dagliljor 40 cm
  • Lavendel 25 cm
  • Kantnepeta 35 cm
  • Rodgersia 50-70 cm
  • Stäppsalvia 35 cm
  • Violruta 50 cm

  Slut på sammanfattningar och tillbakablickar

  Jag tänkte försöka hitta lite nya snygga trädgårdskläder i år. Bilden är från Nordiska Trädgårdar 2009

  Det har varit en lång väntan på våren, speciellt när man börjar längta redan i oktober. Men nu kan man väl snart säga att det är vår även här på 59:de breddgraden. Jag hörde på nyheterna i feberdimmorna igår att våren nått Stockholm.
  Jag förstår egentligen inte vad man skrivit om på bloggen i fem månader? Det är ju nu snart som man kan börja visa ´´live´´, hur man jobbar i trädgården och visa hur det ser ut i trädgårdar som man besöker. Nu får det vara slut på tillbakablickar och sammanfattningar. Nu börjar snart nya små äventyr!

  Förkylningen är på väg bort och på torsdag åker jag till slottsparken för att börja så mina sommarblommor och tomater. Så fort snön försvunnit i parken så börjar den stora vårstädningen och det ska bli skönt att få börja utföra riktiga trädgårdsarbeten igen. Jag börjar också längta efter stockholmsvandringar och senare även naturvandringar. Knäna känns starkare och jag känner mig ungefär som 35 år...

  Idag beställde jag en Visby-helg i början av maj för att möta våren på den vackraste av öar och senare i maj blir det Spanien.
  • Måndag den 21 mars är det vårdagjämning och Odla med P1 har säsongspremiär kl 10.35 på P1
  • Torsdag den 24 mars börjar trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar
  • Söndag den 27 mars ställer vi om klockorna till sommartid

  ´´Min´´ gränd i Visby


  Plats för sinnen - tid för grönska

  På torsdag nästa vecka startar Nordiska Trädgårdar - ses där!
  Här är hela programmet!
  SM i fågelholkar ska avgöras på mässan. Kanske att jag skulle ställa upp med min Flügger-holk?


  Bergianska trädgården - länkar

   
   
  Klicka på länkarna!
   
  2019
  Prunusvandring i Bergianska trädgården - 26 april
   
  2017
  Att älska november - 5 november
  Tuff vår i Bergianska trädgården - 17 april
  Bland svinrövar, håriga pussmunnar och trekantspalmer hos Edvard - 4 januari
   
  2016
  Bergianska trädgården - 7 maj
   
  2015
  Tätt intill i Bergianska trädgården - 9 juni
  Nu vaknar Bergianska trädgården - 15 april
  Trollhasseln ger hopp om våren - 15 februari
  Bland pussmunnar och målarborstar i nyöppnat växthus - 25 januari
   
  2014
  Hösten har kopplat greppet i Bergianska trädgården - 15 oktober
  Epåletträd och Venusta Pendula i Bergianska trädgården - 2 juli
  Kvällsvandring i Bergianska - 28 april
  Så här långt har våren kommit i Bergianska trädgården - 13 april
   
  2012
  Näckrostulpaner och blodrot den första dagen i maj - 1 maj
  Blommande persikoträd och vinterraketer hos Edvard - 10 februari
   
  2011
  Bergianska trädgården i oktober - 16 oktober
  Victoriahuset med jättenäckrosorna - 28 augusti
  Doftande schersmin och blommande epåletträd - 20 juni
  Majblomning i Bergianska trädgården - 12 maj
  Bland skönpelargoner, bomull och sömntutor - 17 mars


  2010
  Japanska dammen i Bergianska trädgården
  Från kylan in i värmen - 1 december
  Glödhett Bergianska - 9 oktober
  Dahlior i Bergianska trädgården
  Sallat i Bergianska - 22 augusti
  Sommarblommor i Bergianska trädgården - 21 augusti
  Junivandring på Bergianska - 8 juni
  Prunusfesten har börjat - 15 maj
  1 maj 2010 - 1 maj
  På jakt efter blommor i Bergianska trädgården - 28 april
  Gula blommor i Bergianska trädgården - 3 april
  Bergianska trädgården - 17 mars

  2009
  In i tropikerna - 29 december
  Höst på min planet - 8 oktober
  Silverastilbe i Bergianska - 15 juli
  Allergichock på Bergianska - 24 juni
  Färgsprakande Bergianska - 14 juni
  Bergianska trädgården blommar vidare - 31 maj
  Mannen i den vita hatten - 1 maj
  Magnoliablomning i Bergianska - 26 april
  Buskar som blommar tidigt - 4 april

  2008
  Första vackra dan i maj - 1 maj

  2007

  2006

  Trädgårdstankar på Odla.nu

  Katarina Kihlberg ställde några frågor till mig på Odla.nu


  2011-03-14

  Hasse Wester är trädgårdsmästare vid Engsholms slott i Sörmland, flitig och uppskattad trädgårdsbloggare och verkar tryggt och behagligt kunnig om det mesta som kommer upp ur jorden. Nu delar han med sig lite trädgårdstankar på Odla.nu!

  Av Katarina Kihlberg

  Att kunna titulera sig slottsträdgårds- mästare är inte fy skam. Jag ser framför mig dagar fyllda av spännande projekt i hänförande vacker miljö under en evigt skinande sol. Tills jag sansar mig och låter trädgårdsmästare Hasse Wester berätta att i slottsträdgården gör han kontinuerligt allt det vanliga trädgårds- arbetet som att rensa ogräs, klippa gräs, gödsla, kratta, så grönsaker och sommarblommor, oberoende av väder.

  − Men mitt jobb handlar även om att planera och dokumentera. Jag försöker att förändra något i slottsparken varje år, till exempel skapa en ny rabatt eller plantera ett nytt träd. Det bästa med mitt jobb är alltså att jag gör nästan allt som har med trädgård att göra och jag har även friheten att planera mina dagar, berättar Hasse.

  Engsholms slottspark är en vacker, lugn och harmonisk plats. Hasse Wester bor i Stockholm och trivs med kontrasten att bo i stan och att jobba med naturen omkring sig.

  Jorden är grunden

  I Slottsträdgården finns ett frodigt och inbjudande grönsaksland vars grödor skiftar år från år. Ett krav för Hasse är att det ska finnas vackra blommor bland grönsakerna. Jag undrar om vi kan få ta del av receptet på en lyckad odling och skörd:

  − Den goda jorden är grunden till att lyckas med såväl grönsaker som prydnadsväxter. I trädgårdslandet tillför jag väl brunnen kogödsel varje höst, men även kompostjord. På våren får jorden även hönsgödsel i pelletsform en tid innan sådden. På senare år har jag börjat med täckodling och lägger färskt gräsklipp bland grönsakerna. Det har visat sig mycket effektivt då jorden hålls fuktig, man slipper rensa så mycket ogräs och så tillför man ju näring till jorden. Jag kommer att använda gräsklipp även i mina perennplanteringar framöver.

  Vilka är dina favoritväxter och varför?

  − Det finns mängder av perenner som jag tycker om men nävor av olika slag har blivit favoriter genom åren. Kanske inte som många tror endast på grund av blommorna i alla rosa, blå och lila nyanser utan även därför att släktet är friskt och det finns arter som är utmärkta marktäckare. Vad gäller buskar så tycker jag att pärlbusken,Exochorda racemosa ´The Bride, är galet vacker som blommar som ett smycke med rent vita blommor i min stora perennplantering i början av juni. Vanliga bondsyrener är oemotståndliga när de blommar och en utmärkt växt att ha på många olika platser. Trädgårdens tak, träden är nödvändiga i en trädgård och vackra träd är näsduksträd, snödroppsträd, manchuriskt valnöt, bergskörsbär och epåletträd. Vanlig hägg och skogslönn skulle jag inte klara mig utan! filosoferar Hasse.

  Se till naturen!

  Jag vill jag veta om Hasse Wester har något trädgårdsmotto, som driver honom i arbetet:

  − Att hela tiden tänka på hur växterna lever sitt liv i naturen. Rena arter av trädgårdsväxter finns vildväxande någonstans i världen och det är mycket viktigt att ta reda på vilka förhållanden växterna har på sin hemmaplan och sedan bör man göra vad man kan för att efterlikna dessa förhållanden i sin trädgård. Att efterlikna naturen helt enkelt!

  Och det viktigaste av allt:

  − Att njuta och ha kul i sin trädgård!, uppmanar jag alla! avslutar Hasse.

  Läs Hasse Westers blogg: Slottsträdgårdsmästaren

   


  Maria och våren

   
   
  12 mars 2011
   
   
  Jag hade tänkt besöka trädgårdsmässan i Kista idag igen, men av olika anledningar så blev det inte så.
  Jag hängde på mig kameran och vandrade lite på Södermalm i stället. Planen var att göra ett svep över söders församlingar Maria, Katarina och Sofia men jag nöjde mig med Maria idag. Jag får besöka Katarina och Sofia en annan dag. Det finns inte mycket att rikta kameran mot innan man kommer in i april tycker jag, men det var en skön vandring i förvåren.

  På bilden ovan så solar man på Lilla Skinnarviksgränd och på Café Mariaberget var det fullt vid alla bord inomhus och trots flera plusgrader och solsken så vågade ingen använda uteserveringen idag. Det kändes om om hela söders befolkning var ute och fikade idag.

   
   
  Vårtröttheten märktes på Mariatorget

  Här inne på The Tea Centre of Stockholm på Hornsgatan 46 hade jag tänkt köpa något nytt spännande te men jag hade inte tålamod att stå i kön.

  Bygget av citybanan fortsätter

  Det här arkitektoniska mästerverket finns på Bastugatan och från huset har man ´´utsikt´´ över hela Stockholm.  Mest besökta växter


  Bland alla 2507 inlägg sedan 2005 så besöks mina 197 inlägg av ´´Dagens växt´´ allra mest och efter att ha tittat in på Google analytics statistik såg jag att lavendel fortfarande är överlägset mest besökt och speciellt söker man efter ´´beskärning av lavendel´´. Undrar just vilken växt som jag ännu inte skrivit om, som skulle kunna hota lavendel?
  Här är tio i topp.
  1. Lavendel
  2. Olivträd
  3. Blåregn
  4. Doftschersmin
  5. Stockros
  6. Buxbom
  7. Näsduksträd
  8. Manschuriskt valnötsträd
  9. Rosenskära
  10. Mammutträd
  Andra inlägg som är välbesökta är:
  Följ ditt hjärta...Tiden är inne  En dag som började med strålande sol och fortsatte med regn som övergick i snöblask. Men nog om väder.
  Rum & Trädgård i Kista startade idag och det har blivit tradition att min goda vän Åsa och jag besöker mässan som på något sätt är startskottet för våren här i Stockholm. Nu kör vi, liksom!

  Vi är väl två ganska kritiska personer, men vi bestämde oss för att inte ha förutfattade meningar om den här trädgårdsprylmässan.
  Det var inte alls så trångt i mässhallen och vi kunde sakta vandra runt på upptäcktsfärd bland alla utställare.
  Bloggaren ´´Tankar från Trädgårdsmästaren´´  hade kläckt idén med ett bloggcafé inne i mässhallen, där trädgårdsbloggare kan träffas och även kanske blogga direkt från mässan. Kul initiativ! Jag träffade Hillevi innan Hannus ´´föreställning´´ och sa att vi skulle besöka bloggcaféet efteråt. Nu blev det inte så eftersom vi hamnade bland böcker mm. och tiden räckte inte riktigt till.

  Årets mässa var väl ungefär som vanligt. Kitsch och åter kitsch. Men det är ändå kul att titta runt lite, dricka kaffe, träffa lite folk och lukta på en och annan blomma.
  Höjdpunkten blev Hannu Sarenströms ´´uppträdande´´ på seminariescenen där han berättade om hur han såg på trädgårdar. Det var skitbra helt enkelt! Att lyssna på Hannu är en upplevelse utöver det vanliga. Här nickar man inte till eller sitter och tänker på annat direkt. Han pratar fort med inlevelse och humor, och hans åsikter är nästan på pricken så som jag ser på trädgårdar. Just det där att snegla på naturen när man anlägger en trädgård och jag måste bara skaffa skogsaster till slottsparken. Har tänkt på det länge men efter att ha sett Hannus bilder så måste det bli av nu i år.
  Vi pratade en stund med honom efteråt innan han återgick till att laga mat med kocken Rune Kalf-Hansen.

  Innan vi lämnade hallen såg vi några långa bord som var dukade på ett mycket vackert sätt. Tänk att jag på en trädgårdsmässa recenserar dukning...!?
  Ett gäng snöklockor mot ett sprucket fönster gjorde oss lyckliga också!
  Jo just det...rubriken hämtade jag från Steninges monter. Och tack... en annan Åsa, från Gotland för biljetten!

  På några platser kunde man få hjälp med trädgårdsdesign

  Hannu visar bilder från bl.a. sin oerhört vackra trädgård på Kinnekulle

  Garden Girl Åsa

  Glada pelargonförsäljare...som undrade om jag var från TT

  Anette Sievers från Hus & Hem Trädgård visar nya tidningen...

  Tro det eller ej...men holländarna var på plats!

  Snöklockor som höjde mässbetyget!


  Steninge slott....ställde ut!

  Växtskador efter en hård vinter

  Hämtat från ett nyhetsbrev från Acama Konsult AB

  Här skriver landskapsingenjören och plantskolisten Peter Sandberg en intressant artikel om växtskadorna som blir följden av den stränga vintern.


  Våren är på väg och i takt med att snön på många håll i landet sakta smälter undan ser vi resultatet av vinterns påfrestningar. Buskar kan ha varit nedtyngda av snömassor, träd med försvagningar i greninfästningar kan ha drabbats av fläkskador. En del vintergröna växter har kanske "tappat formen" orsakat av snötyngd eller drabbats av fläkskador på grund av dubbelstammighet i kombination med med invuxen bark. Skotten hos växter med begränsad vinterhärdighet kan vara intorkade. Saltstänk kan ha påverkat träd och buskar.
  Genom att vid nyplantering välja buskarter som tål snötyngd och överskottning har vi i själva verket löst problemet. Är skadan redan skedd kan buskar som skadats av snötyngd förstås åtgärdas genom beskärning. Många av våra prydnadsbuskar skjuter dessutom rikligt med nya skott efter beskärning.
  En lätt och förebyggande beskärning under slutet av jas-perioden kan avsevärt minska risken för skador till följd av snötyngd, på både prydnadsbuskar, rosor och mindre robusta barrväxter.

  Snöskador på vintergröna växter som tuja förebygger vi genom en bra uppbyggnads-beskärning. När plantan är ung och nyetablerad kan vi enkelt åtgärda dubbeltopparna med sekatören. Inte minst gäller detta för klippta vintergröna häckar som byggs upp med genomgående stam och där växttypen är sådan att den utvecklar dubbelstammighet.
  Ett gott råd för klippta häckar i allmänhet, förutom en omsorgsfull uppbyggnadsbeskärning, är att häckbasen hålls bredare än toppen, dvs en svagt pyramidal form. På det sättet minskar inte bara risken för att häcken "faller isär", vi ger även solljuset möjlighet att nå nederdelen av häcksidorna med resultatet att häckarna blir täta och fina även nere vid marken.

  Läs mer om detta på Peters hemsida Växtteknik i Gränna.

  Gräsmattans historia

  Drottningholms slottspark

  Jag tycker om gräs men jag är inte lika förtjust i gräsmattor. En gräsmatta är arbetskrävande och miljövidrig om man klipper den med motorklippare. Det är en bit trädgård där man knappast kan tala om biologisk mångfald. I mattan finns i stället några få väl utvalda grässorter som ska tåla slitage och vara härdiga. Mattan bör alltid vara välklippt och bör då klippas 1-2 gånger i veckan. Vanlig klipphöjd med en rotorklippare är 3-5 cm och med en cylinderklippare 2-3 cm. För att den ska växa bra, så att man får nöjet att klippa den 1-2 gånger i veckan...så måste man gödsla den fyra eller fem gånger under växtsäsongen. De som vill ha en golfgreen i sin trädgård får ofta problem med att det växer ogräs i gräsmattan och framför allt MOSSA!

  Nej, hade jag en egen trädgård idag så skulle jag inte ha någon gräsmatta...kanske en liten bit till trädgårdsmöblerna då. Annars skulle jag anlägga en äng i stället. Där fjärilar, andra insekter och fåglar trivs bättre. Kanske att jag skulle tillägga att jag nu pratar om min egoträdgård. Jag förstår självklart att det är fint att ha gräsmattor när man har barn som vill leka där...och var spelar man fotboll om inte på en gräsmatta!!

  HISTORIA

  De första gräsmattorna i Europa var mer betesmarker än det vi kallar gräsmatta idag. På Medeltiden fanns dessa gräsmattor bl.a. vid kloster och i slottsparker. På 1500-talet började man i England anlägga grönytor som klipptes för att man skulle kunna leka och spela spel. Då klippte man ängsmark och använde inte alls de grässorter som vi idag har i våra gräsmattor. På 1600-talet blev trädgårdsskötsel intressant för den europeiska adeln och gräsmattor fanns då på många platser i parker och trädgårdar. Precis som idag så var det status att ha en välskött gräsmatta. På 1700-talet blev den engelska parken populär över Europa och till stilen hörde stora gräsytor.

  Innan den första gräsklipparen uppfanns så slogs dessa tidiga gräsmattor med t.ex. lie, men man använde även betande får för att få gräset kort.
  Till slut så kläckte han idén, han Edwin Budding. Jag läser i Lotte Möllers ´´Trädgårdens natur´´ om denna Budding som på 1800-talet jobbade som förman på en textilfabrik i England. På fabriken fanns en maskin där en cylinder med knivar klippte ylletygerna och han tänkte då att det borde nog gå att klippa gräs med samma typ av maskin. Så var den första gräsklipparen uppfunnen och snart skulle gräsmattorna erövra trädgårdsvärlden.

  I Lottes bok läser jag vidare att man 1830 annonserade i tidningen The Gardeners´s Magazine om det nya patentet på gräsklipparen där... ´´en gentleman som använder den får en roande, nyttig och hälsosam motion´´ och visst är det väl så även idag...att mannen tar hand om gräsmattan?


  Det dröjde fram till 1940-talet innan motorgräsklipparen kom och då blev rotorklipparen vanligast. Man brukar säga att rotorklipparen sliter av gräset och cylinderklipparen skär gräset fint som en sax.

  Sedan har gräsklipparen utvecklats hela tiden och idag sitter man på ganska bekväma gräsklippare. Att klippa gräs är en syssla där ljudnivån förstör allt som kallas lugn och ro och jag tycker som sagt inte alls om den typen av trädgårdsarbete. Att åka eller gå fram och tillbaka på en ´´grön öken´´ en eller två gånger i veckan är inte direkt intressant eller givande.

  Men nu kan man ju även få sin gräsmatta klippt på ett tyst och annorlunda sätt se här.
  Trädgårdsmästaren GeorgHovdala Slott i Hässleholms kommun har berättat att man där klipper sina gräsytor med en häst som drar en cylinderklippare efter sig. Man blir ju helt lycklig när man hör sånt!
  Jag röstar på ängar och på hästar!  Inne blir ute


  Det har blivit tradition att syster och jag ser Vårsalongen på Liljevalchs. Här kan man se bra konst, dålig konst, ointressant konst, obegriplig och helt skruvad konst. Om det inte hade varit för Nils Wåhlins oljemålning ´´Inne blir ute´´ som visar hur Stureplan tas över av naturen...så hade årets vårsalong blivit ganska ointressant. Men det är alltid spännande att se så mycket konst som spretar åt alla håll. Wåhlins Stureplan var helt fantastisk och det var länge sedan jag gick igång så på ett konstverk. Det är svårt att visa så här eftersom det är en mycket stor tavla.

  Sol över Djurgården och vi gick en sväng på Skansen efter all konst. Det var ett bra sätt att ta sig tillbaka till verkligheten. Skånegården är favoritplatsen och där droppade det från taken och ormhasselns hanhängen gör sig redo att sprida sitt pollen som normalt sker i mars-april.
  Vi hade en fin dag på folkliga Djurgården!

  Gulliver resting av Niklas Asker

  Jälva midsommar av Daniel Andersson Paulsson

  Det finns ingen anledning att vända ryggen åt Karola Messners fantastiska Cycle of life som är snidat ur ett stycke lindstam.

  Kunglig frukost av Sigrid Nathorst-Windahl

  Frankenstein heter Karin Aurans stol som är tillverkad av lera, sand, halm, papper, torv och kobajs...!


  Jag vill gräva!

  Reprisbild från Julita gård

  Jag längtar efter jord. Jag vill gräva. Rensa ogräs. Så och plantera och se förändringarna som sker varje dag i en trädgård. I fem månader har det inte skett några förändingar alls i slottsparken. Det är snö som gäller och fortfarande är det mycket snö kvar.
  Det som gör mig lycklig nu är att fåglarna börjat sjunga och att det är ljust på morgnar och eftermiddagar men jag vill ha fler plusgrader så att snödrivorna smälter.

  Den här söndagsmorgonen just innan Vasaloppet ska starta så känns solen extra stark över Stockholm och jag ska snart bege mig ut i huvudstaden på jakt efter vårtecken.

  Ha en skön söndag i marssolen alla besökare!  En stuga vid havet


  Någon gång igen skulle jag vilja ha en liten stuga att åka till. En liten enkel stuga. Helst vid havet, som Albert Engströms ateljé här i Grisslehamn. Det skulle inte vara någon trädgård. Stugan skulle helst ligga på ett berg, som Alberts stuga och jag skulle inte hänga där all min lediga tid, men när jag behövde vila en stund från livets flöde.
  En plats att vila på, läsa, vandra i naturen, titta på fåglar och på havet. Det skulle inte finnas el men vatten i en pump på gården och stugan skulle ligga långt från trafikerade vägar.


  I Hus & Hem Trädgård

  Den nya trädgårdstidningen Hus & Hem Trädgård låg på mitt hallgolv när jag kom hem. En tidning som helt saknar stora skrytiga reportage med ´´titta vilken fin trädgård jag har´´  utan inriktar sig i stället på ´´gör det själv´´ i trädgården.
  Nu dyker jag upp på några platser i tidningen och det är kul...om det inte vore för profilbilden!
  Tidningen ser lovande ut och nu ska jag luta mig tillbaka och läsa vidare i den...
  Tack för den låten kära dotter!

  Trädgårdstoppen

  Det ska bli intressant att se ett nytt trädgårdsprogram igen. Ett helt nytt.
  Peter Englander och Doreen Månsson blir säkert utmärkta trädgårdsspanare.

  Marsrapport från Engsholms slottspark

  Det här håller på att bli en filmblogg. Men jag tänkte att efter alla hundratals bilder som jag visat från parken genom åren så kanske det kan vara lite intressant att se små filmsnuttar också...
  Jag har förstått att man blir åksjuk av min svajjiga kamera och jag ska försöka vara mer stadig om det blir någon fler gång. Finns det stativ till Iphone? Eller räls kanske?

  Narrhuvor, pussmunnar och knölar - det är mässtider!

  Nu är det mässtider och idag öppnar Skånska trädgårdar i Malmö. Nästa vecka är det Rum & Trädgård i Kista och den 24 mars startar Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan där man säkert kan hitta både narrhuvor, pussmunnar och knölar...

  Narrhuva Kohleria

  Nordiska Trädgårdar startar alltså den 24 mars och samma dag har Lena Klintberg ett öppet föredrag om narrhuvor, pussmunnar och knölar - saintpauliornas knasiga kusiner. Nu vet jag ännu inte vilken dag som jag kommer att besöka mässan men om jag missar föredraget om pussmunnarna så brukar jag ju ändå titta på dem i Edvard Anderssons växthus där de växer i ormbunksrummet. Narrhuvor har min mamma i sitt köksfönster i Norrtälje och knölar träffar man ju på lite då och då.

  Det finns många intressanta föredrag som jag skulle vilja lyssna på, hela programmet hittar man här.
  Förra året missade jag Nordiska trädgårdar eftersom jag var i Milano men i år tänkte jag tillbringa en dag i mässhallarna...eller i varje fall en halv dag.

  Men först är det Rum & Trädgård på Kistamässan som gäller i nästa vecka och seminarieprogrammet hittar man här och vad sägs om det här:
  ´´Från slottsträdgårdar till radhusrabatter - Hannu Sarenström, författare och trädgårdsinspiratör. En inspirerande djupdykning in i trädgårdsvärlden.´´


  Hårig pussmun - Nematanthus strigillosus i Evdard Anderssons växthus

  Sol över Djurgården

   
   
  2 mars 2011
   
   


  Prins Eugens ek


  På Rosendal beskar man fruktträden...lika fint som vanligt! Fikade gjorde man där också, med snö på 

  En trädgård för småkryp

  Jag läser vidare i Lotte Möllers ´´Trädgårdens natur´´  och säger till mig själv hela tiden att ´´just så tycker jag också´´. Som det här med alltför välstädade trädgårdar som skapar en nästan steril miljö där småkryp och andra djur inte alls trivs. Men det klart -  många trädgårdspedanter ser ju djuren som fiender. Fåglar och igelkottar skräpar ner i trädgården och larver och andra kryp som förstör det vackra som planterats.

  Men borde vi inte se trädgården som en bit natur som man får äran att sköta om och där ingår ju även alla småkryp. De måste också finnas med i den där lilla biten av natur för att samspelet ska fungera.

  Vi mår dåligt när de vackra fjärilarna minskar i antal men även om vi planterar ´´vackra fjärilsväxter´´  så kanske miljön i trädgårdar (och framför allt i jordbrukslandskapet) nu för tiden inte är anpassat för fjärilar.
  Många insekter ser vi ju som skadegörare på våra växter...vilken ju också är sant men allt som lever utsätts någon gång för sjukdomar eller problem av något slag. Vad gör det att en eller annan blomma eller buske får löss eller får några blad uppätna av någon stekellarv? Om allt är perfekt så skulle vi nog inte uppskatta växternas skönhet. Nu pratar jag inte om megaproblem som den spanska skogssnigeln...som vi har tagit hit tillsammans med tjusiga växter från andra länder. Det är en historia för sig.

  Jag gillar Lottes text om våra exotiska växter i trädgården:
  ´´Exotiska dyrbarheter imponerar sällan på småkryp, eftersom samspelet mellan fauna och flora ju har utvecklats under många, långa årtusenden. Våra fåglar och insekter behöver ek och björk, prästkragar och slånbuskar, ängsgräs och hassel. Däremot har de svårt att se poängen med rhododendron, forsythia och gladiolus, som ju vänder sig till en helt annan publik. En nordeuropeisk fjäril känner sig lika malplacerad i en trädgård med idel importerad växtlighet som en japansk fjäril på en svensk sommaräng.

  Sedan finns det faktiskt en del importerade växter som våra smådjur gillar högt, trots att relationen mellan dem inte alls är mångtusenårig. Dit hör fjärilsbusken som gör skäl för sitt namn. Liksom höstastern och kärleksörten är den en fantastisk nektarkälla för flera olika sorters fjärilar. Gullriset uppskattas av ett stort antal insekter, vars larver inte trivs på någon annan växt. När man suckar över hur det sprider sig som det värsta ogräs kan man trösta sig med tanken på hur glada insekterna blir. Indiankrasse är också en bra insektsplanta.

  Men viktigast är ändå den inhemska floran. Blomsterängen som på senare tid blivit många trädgårdsodlares dröm, är en önskedröm även för insekter och småkryp´´

  Ja...jag älskar verkligen den här boken.

  Jag tänker också på alla nyheter bland växter som vi bara måste ha i trädgården. Nu har jag två trädgårdsmässor framför mig här i Stockholm och jag kommer säkert att sukta efter nya växtsorter som visas upp. Ser man i alla växtkataloger så ökar antalet både arter och sorter kraftigt hela tiden och visst är det  väl så för många av oss, att ju mer ovanliga och svåra växter vi har...ju finare är det? Men som Lotte Möller säger...vi får inte glömma bort vår inhemska flora.

  Nu går jag och tränar! Ha en fin dag!

  Kärlekslås på Västerbron

  Den 19 juni 2010 gick jag över Västerbron som var helt öde precis när prinsessan Victoria och Daniel gifte sig i Storkyrkan. Kyrkans torn såg jag här från bron mellan Kungsholmen och Södermalm.
  Först trodde jag att alla dessa hänglås hade något att göra med de stackars människor som tagit sitt liv genom att hoppa härifrån. Men hänglåsen visade sig betyda något helt annat. Det här är kärlekslås som ger evig kärlek.
  Men alltså...jag är lite kluven till den här handlingen. Lås som symboliserar kärlek. Det känns inte ok. Jag tycker i stället om textraden i Uffes ´´Hon gör mig galen´´ där han sjunger - hon kan bli min frihet.

  Detta kan man läsa på Wikipedia:

  Kärlekslås är en gammal österländsk tradition, som innebär att ett brudpar sätter fast ett hänglås med sina initialer vid en bro och slänger sedan nyckeln i vattnet.[1] På vissa platser låser paren två hänglås i varandra. Enligt legenden varar genom denna akt kärleken för evigt.

  Ursprungligen kommer kärlekslås-traditionen från Kina,[1] där det finns kärlekslås på flera platser längs den Kinesiska muren. På 1980-talet kom de första kärlekslåsen till Ungern. Numera är det en ritual som utövas över hela världen exempelvis i RysslandSydkoreaUSA och Italien. I Italien finns kärlekslås på bland annat Ponte VecchioFlorens och Ponte MilvioRom. På vissa ställen har traditionen fått negativ respons; så exempelvis skrev tidningen Folket om hänglåsen Ponte Milvio att "På mindre än ett år överöstes gatlyktan vid Roms äldsta bro Ponte Milvio av hänglås. Grannar klagade över skadegörelse och när gatlyktan till sist kollapsade under alla hänglås utfärdade borgmästaren ett förbud mot fler kärlekslås."[1]

  Den 12 januari 2009 kom traditionen även till Sverige och Stockholm, när ett par låste fast ett hänglås med sina initialer på Västerbrons högsta ställe och sedan kastade nyckeln över axeln ner i Riddarfjärden. I december 2009 fanns redan ett 40-tal hänglås på Västerbron.  Vårhälsning från Slottsträdgårdsmästaren

  Det här inlägget är en hälsning från mig till alla er som besöker min blogg - ni som gör att det fortfarande känns bra att blogga.
  Idag blev det äntligen mars månad med vårkänning, fågelsång, en ljus morgon och med kommande plusgrader nu i veckan, och om en vecka är det trädgårdsmässa i Kista...där det tydligen ska finnas ett bloggcafé i år...!


  En varm vårhälsning till er alla från STM/Hasse!
  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails