Site Meter

Drottningholms slottspark

Maj 2020
 
13 juni 2012
 

Jag hade bestämt mig för att besöka Drottningholms slottspark riktigt tidigt den här lediga onsdagen i början av juni. När jag vaknade halv fem och såg att Stockholm var inbäddad i en mystiskt vacker morgondimma, stressade jag iväg de sju kilometerna ut till det kungliga slottet på Lovön. Eftersom morgondimmor kan lösas upp på några sekunder blev mina steg i slottsparken väldigt mycket snabbare än vanligt, jag ville verkligen ha dimbilder.

 

Det blev en magiskt vacker morgon där i den kungliga trädgården och slottets konturer blev sakta tydligare i dimman under den tid som jag befann mig i barockträdgården. Jag var helt ensam i parken, solen gick upp och det såg nästan overkligt ut när solstrålarna trängde igenom dimman bakom slottet och speglade sig i de helt stilla vattnen i parkens dammar.

Längre bort vid den engelska parken kändes det nästan som att befinna sig i en målning eller i en drömvärld där änder sakta gled fram med sina ungar i det spegelblanka vattnet i dammarna och där solen letade sig ner genom trädkronorna i dimman. Jag antar att kung och drottning sov gott och missade magin utanför sovrumsfönstret.

 

En halv miljon besökare varje år vandrar här bland broderiparterrer, boskéer, fontäner och alléer. En stor del av parken är avspärrat för allmänheten så att kungafamiljen som flyttade ut hit till Drottningholm 1981 ska få lite avskildhet, men den allra största delen av parken är öppen och man kan fritt vandra långa sträckor i den stora barockparken.
Närmast slottet hittar man de snirkliga buxbomplanteringarna i broderiparterrerna och längre bort i parken boskéerna där det nästan känns som att gå i labyrinter med avenbok och ek som tuktas varje år. När alla fontäner och vattenspel är igång på sommaren då är det här en pärla bland stilparker i Sverige.

 

Jag hör ibland kritik mot Drottningholms slottspark, att parken är tråkig och stel och att buxbomen ser trött och sliten ut, eller att det är för lite blommor. Det har varit och är fortfarande ett problem med buxbomen bl.a. för att parkens öppna ytor är ett utsatt läge då kalla vinter- och vårvindar drar genom parken och att det under snöfattiga och kalla vintrar inte är någon idealisk plats för den ganska känsliga buxbomen här i zon 2-3. Men man har bytt ut plantor vid flera tillfällen och gjort om planteringsbäddarna och just nu ser buxbomen trots allt ganska ok ut. Den fruktade buxbomsvampen som härjar i landet nu, glömmer vi för en stund.

 

Att parken skulle vara tråkig och blomfattig kan man kanske tycka om man förväntar sig en prunkande trädgård men det här är en barockpark som följer en historisk stil och barockparker är inte några blomstrande platser.

Det jag tycker är så vackert vid Drottningholm är att den tuktade parken gränsar mot både vatten och mot vild natur vilket skapar underbara kontraster och att den engelska parken så fint kopplas ihop med barockparken.

Jag skulle verkligen vilja glida sakta över parken med en luftballong för att verkligen se platsens struktur och ordning.

 

Redan i slutet av 1500-talet lät Johan III bygga ett lustslott här vid Drottningholm men 1651-58 byggdes ett nytt slott som ägaren Magnus Gabriel de La Gardie sålde redan några år efter färdigställandet till riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Efter det att slottet brunnit var det dags för Tessin d.ä. att börja skapa det som idag är Drottningholms slott och vid hans död tog sonen Tessin d.y. vid, han som senare också skapade det kungliga slottet i Gamla Stan.

 

Tessin d.y. var även mycket intresserad av att anlägga en vacker slottspark i anslutning till Drottningholms slott och han står bakom stora delar av planeringen av parken efter att ha inspirerats av de franska barockträdgårdarna.

Det tog mycket lång tid att färdigställa Drottningholms slottspark och 1726 var alla alléer planterade.

 

 I en artikel i Dagens Nyheter från 3 november 1991, som jag sparat, finns att läsa:

Av parkens 846 lindar, har inventeringen visat att endast 88 träd är i prima skick, inte stympade och rötangripna. Så gott som alla dessa är 150 år eller yngre. 99 träd är i mycket dåligt skick, lever möjligtvis 5 år till.

 

I en annan artikel i Dagens Nyheter från 2 september 1997, kan man läsa:

När den första etappen av träd skulle fällas (ca 200 st) hade slottsträdgårdsmästare Dan Haubo tänkt anlita en skogsmaskin, men föraren vägrade göra jobbet. De ihåliga gamlingarna skulle kunna smulas sönder av skogsmaskinens gripklor och falla över föraren. Det vore livsfarligt. Alltså drog på onsdagen två erfarna skogsarbetare, specialister på att fälla träd manuellt ingång arbetet. De kommer att vara klara på endast två dagar. I veckohelgen sker röjning. 

 

Genom åren hade röta, svampangrepp och hård beskärning i kombination med dåliga växtplatsförhållanden försvagat lindarna i parken och det beslutades att alla skulle bytas ut i olika etapper. 1997 fälldes de första 168 lindarna och jag var där en helg och såg de gamla lindarna där de låg på marken, fällda av motorsågarna. Nya växtbäddar gjordes noggrant i ordning inför planteringen av de nya lindarna. Det stora arbetet med att byta ut alla parkens lindar hade inletts och under åren som det omfattande arbetet pågick besökte jag parken med jämna mellanrum för att följa den spännande och ofrånkomliga förnyelsen av alléerna.

De 350 lindar som planterats närmast slottet är framdrivna med sticklingar från parkens gamla lindar. De övriga lindarna i parken är av sorten Tilia x europaea ´Pallida´ vars klon är känd från tidigt 1600-tal och ett av de äldsta träden av ´Pallida´ i Sverige, finns för övrigt i Svartsjö slottspark på Färingsö och kallas Drottning Kristinas lind. Den här sorten av parklind har en ganska smal krona med korta lite hängande sidogrenar vilket gör att man slipper de annars breda trädkronorna i parkens alléer.

 

Alla de 846 nya lindarna i parken ser välmående ut och jag imponeras av det arbete som lagts ner för att förnya alla dessa alléer. 2011 var alla nya lindar planterade och nu ska träden uppbyggnadsbeskäras på ett ganska avancerat sätt (kandelaberbeskärning) så att man får den perspektiveffekt som man eftersträvar i parken och tanken är att man från den mer öppna allén i mitten, ska kunna se slottets flyglar.

 

Ett världsarv är ett kulturminne eller ett naturminne i världen som är viktigt för hela mänskligheten och idag finns Drottningholm på världsarvslistan. Parken brukar ibland kallas ´´Sveriges Versailles´´ och även om vi inte kan mäta oss med den franska prakten så finns i varje fall vissa likheter i planeringen av vår egen slottspark. Annars hämtade Tessin d.y. som ritade stora delar av slottsparken sina idéer från de franska slottsparkerna vid Vau le Vicomte och Chantilly.

 

Vid många tillfällen har jag fått frågan om hur min drömträdgård ser ut och jag skulle nog aldrig komma på tanken att nämna en barockpark som Drottningholms slottspark. Trots det så tycker ändå mycket om att vandra här i parken, speciellt när det är tomt på folk och av någon märklig anledning blir jag lugn av den här ordningen och symmetrin. Vid något tillfälle har jag vandrat här en lite kylig höstdag då löven gått från grönt till sprakande höstfärger och då har jag haft barockmusik i öronen. Nu kanske jag ska berätta att jag inte är någon monarkist eller ser upp till den gamla adelns liv på något vis, tvärtom kanske jag skulle säga, men jag hittar min egen känsla i de vackert anlagda slottsparkerna och i barockmusikens toner.

 

Mer om lindalléerna från januari 2015här. 

Besök 30 december 2009
Beskärning i slottsparken 14 mars 2009
Beskärning av lindarna  15 januari 2008

 
 
29 september 2012
 
2008
 
Nyplanteringen i en etapp av parkens lindar 10 september 2008

Några av de gamla lindarna 5 oktober 2006
 
Nya och gamla lindar 11 oktober 2009

Drottningholmsteatern


30 december 2009
 
 Drottningholms slottscafé 20 augusti 2014

 
Erik Dahlbergs målningar från 1600-talet

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

Postat av: Eivor

Det var en bra och utförlig beskrivning av Drottningholms slottspark. Den engelska parken verkade riktigt fin. Får väl titta in där nästa år eftersom jag varit på både Solliden och Sofiero. Royalistiskt värre :) Kina slott är vackert men namnet ger mig tyvärr en viss aversion (fråga mig inte varför) Jag trodde Du skulle resa denna helgen men trevlig resa när det blir då. Idag har det varit en riktig högsommardag här i väst. Hälsn. Eivor

2007-10-06 @ 18:46:31



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Eivor: Tycker absolut att du ska besöka Drottningholm.

2007-10-06 @ 19:40:42



Postat av: Anneli

Jag tycker också att den engelska parken är mer i min smak. Jag tycker Kina slott är lite häftigt där det står och ser lite malplacerat ut! Länge sedan jag var här. Kul återseende! Trevlig helg!

2007-10-12 @ 16:55:24



URL: http://flitigamyran.blogg.se

Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anneli: Trevlig helt till dig också!

2007-10-12 @ 18:15:23



Postat av: Inger

Återsåg Steninge slottspark idag, då jag var där och fyndade på deras super-rea. Lätt att spendera när kvalité är billigt :) Parken var fin i höstskrud också och Mälaren låg spegelblank....vackert!

/I.

2007-10-13 @ 19:00:55



Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Inger: Det är vackert vid Steninge.

2007-10-14 @ 20:01:03

2011-02-02 @ 18:05:27
Postat av: Kersti

Det var evigheter sedan jag var där men när man läser här och ser alla fina bilder blir jag inspirerad. Ska planera in ett besök men först får det bli lite varmare.

2011-02-02 @ 21:26:54
URL: http://ettvardag.blogg.se/
Postat av: The Intercontinental Gardener

Älskar de frostbetäckta skulpturerna, de får en helt ny dimension med denna ömtåliga puder på. Jag har nog aldrig tagit mig till Drottningholm på vintern, vilket är synd när jag tittar på dina fina bilder. Ha det bra!

Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Kersti: Det tycker jag att du ska göra!



The Intercontinental Gardener: Man borde se trädgårdar och parker under hela säsongen, det är så mycket nytt man lägger märke till under olika perioder. Ha det bra over there...!

2011-02-03 @ 11:35:13
Postat av: Per

Vackra bilder! Två av dem på "post nummer två", som ju var jag två dygn hösten 1983. :)



Drottningholms slottspark är inte min kopp te. Jag tycker verkligen att stilen är steril, tråkig och själslös... Dock, som sagt, ett intressant historiskt "monument" över människans nästan fascistoida önskan att tämja och kontrollera naturen. Det är något osunt över det hela! Men hela barocken är ju en ganska läskig tidsperiod fylld av storhetsvansinne, smaklöst överdåd, krig och död.

2012-01-21 @ 11:32:24
URL: http://whatgoodami.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0