Site Meter

Nya växter

Jag läser växtkataloger om alla nyheter. Växtförädlare verkar vara ett bra yrkesval nu för tiden. Jag kan ibland bli ganska trött på det stor utbud av nya växter som vi stackars konsumenter ska välja bland.
Det känns krystat på något sätt att hela tiden förädla nya sorter av både anueller, perenner, buskar och träd och det är inte alltid för att förbättra egenskaperna hos en art, utan mest för att ändra något i utseendet, för att locka oss att köpa det nya.
Nu tycker jag visst att det är kul med nya växter men det blir lite väl mycket kan man tycka.
I Hemträdgården läser jag att man nu kan köpa Vidjehortensian ´Annabelle´ i rosa och som då kallas ´Pink Annabelle´ och den ser ganska vidrig ut tycker jag. Echinasean är ju poppisperennen nu och det vräks ut nya sorter, frågan är hur många av dessa som blir långlivade i trädgårdarna och om man någon gång skulle vilja komplettera...finns sorten kvar om fem år då?

Om fantasin någon gång skulle sina för dessa växtförädlare...så gör man dubbla blommor av några enkelblommande sorter....så har man skapat något helt nytt!


Nä...tacka vet jag bondsyren och hägg...! Undrar om någon puffar för dessa växter på Nordiska trädgårdar i nästa vecka?

    Ny++   - - ’Madeleine’ vit 65:-
    Ny++ - - ’Roma’ rosa 65:-
    Ny++   - - ’Shaggy’ vit/gröna toppar 65:-

Kommentarer
Postat av: Anonym

Mmmm...tänk tiden mellan hägg och syren:)...Jag gillar tomaterna på framsidan och Stefan Sundströms "Ett eget universum", tycker förresten att Hemträdgården är en av det trevligaste tidskrifterna, Allt om trädgård är jag lite trött på.

2011-03-19 @ 11:11:02
Postat av: LillaB

Bondsyren och hägg....nu är blomningen inte långt borta trots att snön ligger djup. Syrenen och häggen är växternas Back to basic. Ringblommorna hör också dit.Den enkelblommande stockrosen.

De är inte så insmickrande men vackra i sin enkelhet.

Drömma om vår och sommar kan man få göra - här ligger snön 75 cm djup.

2011-03-19 @ 11:15:38
URL: http://lillab.blogspot.com
Postat av: Anonym

Kan hålla med dig. Nu är jag lite mer "ätbarhetsinriktad" :) men om man spanar ut i världen idag, så finns det ett stort intresse för växtodlingens motsvarighet till just hägg och syren. Den största drivkraften inom det området är ju de klimatförändringar vi står inför idag. Nya förädlade sorter klarar inte dessa utmaningar, med svår missväxt som följd. Även om många hävdar att GMO är lösningen, så tror i alla fall jag att vi inom en överskådlig framtid kommer att se en än mer tydlig "hägg och syren-trend" sprida sig över världen och den når säkert på sikt även "trädgårdssverige". Om den inte redan har gjort det. Du får spana på mässan, helt enkelt. Känna efter i vilken riktning vindarna blåser :)



2011-03-19 @ 13:11:21
Postat av: Anonym

Sa Sofia :)

2011-03-19 @ 13:16:51
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Stefan Sundtröm är en skön frisk fläkt i trädgårdsvärlden!



Lilla B: 75 cm...tungt!



Sofia: Jag lovar att hålla koll på mässan!

2011-03-20 @ 08:31:09
Postat av: Anonym

Hägg och syren- självklart! _Jag bor mellan hägg och syren! Och jag har alltid puffat för dem. På Nordiska också -förstås,. Har orgie i syrener i min nya bok: Romantisk trädgård och de finns även självklart med i Medelhavsträdgård.

Vore kul att träffa dig- är du på Nordiska på torsdag?

Kerstin E

2011-03-20 @ 21:55:58
URL: http://kerstinsgreenroom.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0