Site Meter

Växtskador efter en hård vinter

Hämtat från ett nyhetsbrev från Acama Konsult AB

Här skriver landskapsingenjören och plantskolisten Peter Sandberg en intressant artikel om växtskadorna som blir följden av den stränga vintern.


Våren är på väg och i takt med att snön på många håll i landet sakta smälter undan ser vi resultatet av vinterns påfrestningar. Buskar kan ha varit nedtyngda av snömassor, träd med försvagningar i greninfästningar kan ha drabbats av fläkskador. En del vintergröna växter har kanske "tappat formen" orsakat av snötyngd eller drabbats av fläkskador på grund av dubbelstammighet i kombination med med invuxen bark. Skotten hos växter med begränsad vinterhärdighet kan vara intorkade. Saltstänk kan ha påverkat träd och buskar.
Genom att vid nyplantering välja buskarter som tål snötyngd och överskottning har vi i själva verket löst problemet. Är skadan redan skedd kan buskar som skadats av snötyngd förstås åtgärdas genom beskärning. Många av våra prydnadsbuskar skjuter dessutom rikligt med nya skott efter beskärning.
En lätt och förebyggande beskärning under slutet av jas-perioden kan avsevärt minska risken för skador till följd av snötyngd, på både prydnadsbuskar, rosor och mindre robusta barrväxter.

Snöskador på vintergröna växter som tuja förebygger vi genom en bra uppbyggnads-beskärning. När plantan är ung och nyetablerad kan vi enkelt åtgärda dubbeltopparna med sekatören. Inte minst gäller detta för klippta vintergröna häckar som byggs upp med genomgående stam och där växttypen är sådan att den utvecklar dubbelstammighet.
Ett gott råd för klippta häckar i allmänhet, förutom en omsorgsfull uppbyggnadsbeskärning, är att häckbasen hålls bredare än toppen, dvs en svagt pyramidal form. På det sättet minskar inte bara risken för att häcken "faller isär", vi ger även solljuset möjlighet att nå nederdelen av häcksidorna med resultatet att häckarna blir täta och fina även nere vid marken.

Läs mer om detta på Peters hemsida Växtteknik i Gränna.

Kommentarer
Postat av: billan

Vi har en bautastor kryptall uppe vid brevlådan mot vägen. Den stod när när vi flyttade hit 1997 och är ett bra insynsskydd mott villagatan. Man ser knappt nånting av den nu under all hårdpackad snö. Jag fasar för hur den se ut när den kommer fram....och som jag hört är det svårt att beskära ett sådant träd....Skitvinter!

2011-03-09 @ 12:03:56
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Då håller vi tummarna för att den klarat trycket! Visst - skitvinter!

2011-03-09 @ 16:37:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0